Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 10:29

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα 50χρονο χειριστή πρέσας στην Καβάλα

50χρονος χειριστής πρέσας (αντλίας σκυροδέματος) σκοτώθηκε πριν από μια εβδομάδα, το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου, στις Κρημνίδες Καβάλας. Ο 50χρονος, ο οποίος ήταν πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε όταν το γερανοφόρο όχημα που χειριζόταν έχασε την ισορροπία του και ήρθε σε επαφή με καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στο χωράφι όπου ετοιμαζόταν να ρίξει μπετό. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, αλλά δυστυχώς ήταν αργά.

Από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου συνολικά 20 εργάτες κι εργάτριες έχουν σκοτωθεί σε θανατηφόρα «ατυχήματα» που έγιναν κατά τη διάρκεια της εργασίας και ως άμεση συνέπεια των συνθηκών εργασίας (η αναλογία είναι ένας θάνατος ανά τεσσερισήμισι μέρες), ενώ ο αριθμός των μη θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» είναι οπωσδήποτε κατά πολύ υψηλότερος, αλλά και πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς συνήθως δεν αναφέρονται καν σε κάποια αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι χειρίζονται ένα οποιοδήποτε μηχάνημα στη δουλειά τους έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύμα «ατυχήματος» (συχνά θανατηφόρου) κι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εργοδότες είναι όλο και περισσότερο απρόθυμοι να δώσουν χρήματα για τη συντήρηση ή ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της επιχείρησής τους. Η αναλώσιμη και ανακυκλώσιμη εργασία τους κοστίζει φτηνότερα.

Επιπλέον όμως, η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζόμενων σε συνδυασμό με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να αυξάνει τις πιέσεις για πιο εντατικούς ρυθμούς εργασίας, υπερωριακή εργασία και βέβαια, για εργασία χωρίς να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για «ατύχημα».

Οι ελλιπείς (και μειωμένοι το τελευταίο εξάμηνο) έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ελέγχου, αλλά και η αδιαφορία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας για τις συνθήκες εργασίας, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης των εργαζόμενων, με συνέπεια να γίνεται πιο δύσκολο για τον/την εργαζόμενο/εργαζόμενη να απαιτεί την τήρηση κανόνων ασφάλειας στη δουλειά.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο: «Καλοκαίρι 2017: τα εργατικά «ατυχήματα» αποδεκατίζουν την εργατική τάξη».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.