Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 14:05

«Η Αργεντινή και ο κόσμος όλος δεν θέλει ούτε μια γυναίκα λιγότερη»

«Η Αργεντινή και ο κόσμος όλος δεν θέλει ούτε μια γυναίκα λιγότερη»

«Γυναίκες ντυθείτε στα μαύρα και φωνάξτε ότι η Αργεντινή και ο κόσμος όλος δεν θέλει ούτε μια γυναίκα λιγότερη»

Η 16χρονη Λουσία Πέρεζ βιάστηκε και δολοφονήθηκε με πολύ άγριο τρόπο στις αρχές του Οκτώβρη στην πόλη Mar del Plata της Αργεντινής από δύο άντρες, οι οποίοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την άγρια δολοφονία της κάνοντάς τη να φανεί ως θάνατος από υπερβολική δόση. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι το κορίτσι είχε ναρκωθεί με κοκαΐνη και ότι έφερε μώλωπες στα γεννητικά της όργανα.

Φεμινιστικές οργανώσεις της Αργεντινής κάλεσαν σε γυναικεία απεργία την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου με το σύνθημα «Αν η ζωή μου δεν έχει αξία, αναπαράξου χωρίς εμένα».

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες. Την ίδια μέρα διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις σε πάρα πολλές άλλες χώρες σε ένδειξη αλληλεγγύης (Χιλή, Μεξικό, Οθρουγουάη, Βολιβία, Περού, Βραζιλία, Παραγουάη, Κόστα Ρίκα, Ονδούρες, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Γουατεμάλα, Ισπανία, Βέλγιο, ΗΒ, Γαλλία).

#NiUnaMenos #MiércolesNegro #nosqueremosvivas

Περισσότερα εδώ (στα ισπανικά)

Πηγή: φύλο συκής, 20 Οκτωβρίου 2016.

Natacha Pisarenko

Χιλιάδες στους δρόμους της Αργεντινής για τη Λουσία

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών, με αφορμή την άγρια δολοφονία της 16χρονης Λουσία Περέζ.

Μετά την απεργία της Τετάρτης, περίπου 70.000 μαυροντυμένες γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Μάη, απαιτώντας πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την πρόληψη και τιμωρία «της φαλλοκρατικής βίας» και εγγυήσεις για την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών.

Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο διαδεδομένο στην Αργεντινή που το 2012 ο όρος «γυναικοκτονία» (femicides) αναγνωρίστηκε νομικά, αναφερόμενος σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, εγκλημάτων τιμής και άλλων εγκλημάτων μίσους κατά των γυναικών.

«Η διαμαρτυρία αυτή είναι για όλες τις γυναίκες που λείπουν, για τις δολοφονημένες και αγνοούμενες, για να εκφράσουμε την οργή μας για τη βία, τη φαλλοκρατική τρομοκρατία, την ατιμωρησία, τη συγκάλυψη, την απάθεια, την κρατική και αστυνομική συνενοχή», αναφέρει το κάλεσμα της συλλογικότητας «Ni Una Menos» (Ούτε μία γυναίκα λιγότερη).

Ο θάνατος της νεαρής μαθήτριας έγινε γνωστός στις 8 Οκτωβρίου. Τρεις άντρες την απήγαγαν μπροστά στην είσοδο του σχολείου της, τη νάρκωσαν, τη βίασαν και τη βασάνισαν μέχρι θανάτου. Η κοπέλα ξεψύχησε από καρδιακή ανακοπή εξ'αιτίας του πόνου των τραυμάτων από τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.

Η απάνθρωπη δολοφονία της Πέρες ήταν μόνο η τελευταία σε μια σειρά στυγερών εγκλημάτων κατά των γυναικών. Παρά την αλλαγή της νομοθεσίας και την επιβολή πιο σκληρών ποινών σε εγκλήματα στα οποία παίζει ρόλο το φύλο του θύματος, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «La Casa del Encuentro», στην Αργεντινή μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 30 ώρες. Μόνο το 2015 διαπράχθηκαν 235 «γυναικοκτονίες». Από το 2008 ως το 2015 τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών αυξήθηκαν κατά 78% και διαπράχθηκαν περισσότερες από 2.000 «γυναικοκτονίες», με το 18% των θυμάτων να αφορά ανήλικες. Μάλιστα, δύο στις δέκα δολοφονημένες γυναίκες είχαν καταγγείλει τους δράστες, αλλά οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα προστασίας.

Το παράδειγμα της διαμαρτυρίας στο Μπουένος Άιρες ακολούθησαν και άλλες πόλεις στην Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική, ύστερα από κάλεσμα οργανώσεων αλληλεγγύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία.

«Αυτή είναι μια πορεία ενάντια στη “γυναικοκτονία”, καθώς τα συγκεκριμένα περιστατικά συνεχώς αυξάνονται, γίνονται ακόμη πιο βίαια και διεστραμμένα. Σήμερα μάλιστα μάθαμε ότι έγιναν 19 “γυναικοκτονίες” στις τελευταίες 18 μέρες», ανέφερε κατά την έναρξη της διαμαρτυρίας η Ελένα Χάιτον ντε Νολάσκο, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

«Το “αντριλίκι” σκοτώνει», «Επιστρέφοντας στο σπίτι μου θέλω να νιώθω ασφαλής και όχι γενναία», «Ούτε μία λιγότερη», είναι μερικά από τα συνθήματα που γράφουν τα πλακάτ.

Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ, σε βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό της στο twitter, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο κίνημα «Ni Una Menos», θέλοντας να εκφράσει «την απογοήτευση και οργή των συμπατριωτών της σε τέτοιες περιπτώσεις βίας κατά γυναικών και κοριτσιών».

Πηγή: efsyn.gr, 20 Οκτωβρίου 2016.

Φωτογραφίες (Nacho Yuchark και Natacha Pisarenko)

Nacho Yuchark para lavaca 1Nacho Yuchark para lavaca 2Nacho Yuchark para lavaca 3Nacho Yuchark para lavaca 4Nacho Yuchark para lavaca 5Nacho Yuchark para lavaca 6Nacho Yuchark para lavaca 7Nacho Yuchark para lavaca 8Nacho Yuchark para lavaca 9Nacho Yuchark para lavaca 10Nacho Yuchark para lavaca 11Nacho Yuchark para lavaca 12Nacho Yuchark para lavaca 13Nacho Yuchark para lavaca 14Nacho Yuchark para lavaca 15Nacho Yuchark para lavaca 16Nacho Yuchark para lavaca 17Nacho Yuchark para lavaca 18Nacho Yuchark para lavaca 19Nacho Yuchark para lavaca 20Nacho Yuchark para lavaca 21Nacho Yuchark para lavaca 22Nacho Yuchark para lavaca 23Nacho Yuchark para lavaca 24Natacha Pisarenko 2Natacha Pisarenko 3

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 14:18

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.