Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 14:58

Όχι στην έκδοση της Sharareh και της κόρης της στο Ιράν. ΤΡΙΤΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΗ, 13:00 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Όχι στην έκδοση της Sharareh και της κόρης της στο Ιράν.

Παίρνουμε τις αδελφές μας πίσω!

Η Sharareh Khademi είναι Ιρανή προσφύγισσα. Έφτασε στην Ελλάδα μαζί με την εξάχρονη κόρη της Diana προκειμένου να γλιτώσουν από τον κακοποιητή πρώην σύζυγο της και το αυταρχικό καθεστώς.

Σκληρός πατριάρχης και μέλος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους, χτυπούσε συστηματικά την Sharareh Khademi και την κόρη τους. Η ίδια η Khademi στην κατάθεση της στο ελληνικό δικαστήριο δήλωσε ότι είχε υποστεί πολλές φορές βία από τον σύζυγο της, σε μια δεκάχρονη σχέση που χαρακτηρίζεται ως κόλαση.

Πόσο κοστίζει ένα σπασμένο χέρι στην πατριαρχική δικαιοσύνη;

Κάθε φόρα προσέφευγε στο αστυνομικό τμήμα αλλά οι Ιρανικές αρχές αρνούνταν να παραλάβουν τη μήνυση και έστελναν εκείνη και την κόρη της πίσω στον βίαιο σύζυγο και πατέρα, πρακτική αντίστοιχη με αυτή που έχει καταγγελθεί από θύματα έμφυλης βίας και στην Ελλάδα. Η Sharareh εξήγησε πως η μόνη φορά που της επέτρεψαν να καταγγείλει τη βία του συζύγου της ήτανε όταν εκείνος της έσπασε το χέρι. Καταδικάστηκε, τότε, με τη μόνη πιθανή ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί σε έναν άντρα για σωματική βλάβη και επίθεση κατά της σωματικής ακεραιότητας της συζύγου του: χρηματική ποινή περίπου 100 ευρώ . Γιατί στο Ιρανικό κράτος υπάρχει τιμολόγιο για το πόσο κοστίζει το σώμα μιας γυναίκας. Με 100 ευρώ ένας σύζυγος μπορεί να μας σπάσει το χέρι.

Η Sharareh προσπαθούσε για πολύ καιρό να ξεφύγει από ένα τόσο κακοποιητικό περιβάλλον, αλλά ο σύζυγος της δεν συναινούσε στο διαζύγιο. Και τελικά όταν εγκατέλειψε το σπίτι της, γνωρίζοντας πως η κοινωνία την απέτρεπε και πως οι δικαστικές αρχές δε θα της αναγνώριζαν διατροφή λόγω της φυγής της, εκείνος την κατηγόρησε για μοιχεία.
Σε πρώτο βαθμό στο ιρανικό δικαστήριο η Sharareh καταδικάστηκε σε 40 μαστιγώσεις, με μοναδικό στοιχείο το τηλεφώνημα ανάμεσα σε εκείνη και έναν άντρα συνάδελφό της. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθωώθηκε, καθώς ο πρώην σύζυγος της δεν παρέστη.

Στο Ιράν κινδύνευαν η ζωή και η αυτονομία της ίδιας και της κόρης της.

Ο πρώην σύζυγος της την απειλούσε ότι θα της πάρει την κόρη τους και θα την παντρέψει μόλις εκείνη γίνει 9 χρονών αλλά και ότι θα καταγγείλει τόσο την ίδια όσο και την οικογένεια της στο αυταρχικό Ιρανικό κράτος για αντικαθεστωτική δράση, αφού μόλις είχε μάθει ότι η Sharareh βιντεοσκοπούσε τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.
Είχε πολλούς λόγους να φοβάται στο Ιράν κι έτσι όταν κατάφερε να πάρει το διαζύγιο, πήρε και τον δρόμο της προσφυγιάς

Όπως εξηγεί η Sharareh, όταν έφτασε στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο, συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπόλ για αρπαγή ανηλίκου, μετά από σχετική μήνυση του πρώην συζύγου της. Το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση της, σε πρώτο βαθμό, σε μία δίκη στην οποία δεν της παρασχέθηκε ούτε διερμηνέας. Στη δευτεροβάθμια εκδίκαση στον Άρειο Πάγο, στις 15 Οκτώβρη, έξω από το δικαστήριο και μέσα στην αίθουσα βρεθήκαμε πολλές αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι, διαδηλώνοντας την πρόθεση μας να πάρουμε την αδερφή μας πίσω. Κάτω από αυτό το κλίμα, η Εισαγγελέας εισηγήθηκε την ΜΗ έκδοσή της.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ανακοινωθεί την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι. Η Sharareh δεν θα είναι μόνη της στην αίθουσα.

«Εάν με στείλετε πίσω στο Ιράν, η θανατική ποινή με περιμένει – Δεν αποφασίζετε μόνο για μένα, αλλά και για την κόρη μου»

Sharareh Khademi, στην απολογία της στον Άρειο Πάγο
Η ιστορία της Sharareh Khademi είναι η ιστορία χιλιάδων προσφυγισσών που έχουν υποστεί έμφυλη βία στις χώρες καταγωγής τους, στο ταξίδι της προσφυγιάς, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χωρών υποδοχής της Ευρώπης – Φρούριο. Είναι παράλληλα η ιστορία χιλιάδων προσφυγισσων που αγωνίζονται για τη ζωή τους και διεκδικούν το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση, σε μια ζωή χωρίς το διαρκή φόβο του θανάτου, χωρίς ανοιχτές πληγές στο σώμα, εξευτελισμούς και προσβολές. Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την έκδοση της στο Ιράν σημαίνει ότι υπογράφει το συμβόλαιο εξόντωσης της Sharareh Khademi και της εξάχρονης Diana, σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος συμπράττει στο έγκλημα. Η Sharareh Khademi δεν είναι μόνη σ’ αυτή τη μάχη. Έχει δίπλα της τις συγκρατούμενες της στον Κορυδαλλό που ανέδειξαν την ιστορία της. Έχει δίπλα της το φεμινιστικό κίνημα και κάθε θηλυκότητα που ξέρει ότι αν νικήσει η Sharareh θα νικήσουμε όλες.

Λέμε ΟΧΙ στην έκδοση της στο Ιράν.

Πρώτα θα πάρουμε την αδελφή μας πίσω ελεύθερη και μετά θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να της δοθεί άσυλο.

Η Sharareh και κάθε προσφύγισσα έχει δίπλα της την αλληλεγγύη των κινημάτων που παλεύουν ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Άσυλο, ένα νομοσχέδιο που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των προσφύγων και των προσφυγισσών, στέλνοντας πίσω στην κόλαση τις Sharareh αυτού του κόσμου.

Να δοθεί άσυλο σε όλες τις επιζήσασες έμφυλης βίας.
Δίνουμε μαζί με τις προσφύγισσες τον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και το φασισμό!

Την Τρίτη θα είμαστε στο δικαστήριο για να πάρουμε πίσω ελεύθερη την αδερφή μας και την κόρη της

ΤΡΙΤΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΗ, 13:00 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ


Φεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 12:35

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.