Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 10:45

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Σάμου: Ανακοίνωση για το Ζέπελιν

Με το πρόσχημα της «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», η νέα κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει ταχύτατα να αξιοποιήσει τις ντροπιαστικές συμφωνίες που υπέγραψε με τους ευρωπαίους «εταίρους μας», η προηγούμενη «πρώτη κυβέρνηση αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εδώ και ένα μήνα, ένα Ζέπελιν ιδιοκτησίας γερμανικής εταιρείας, ενοικιασμένο από την FRONTEX, εφοδιασμένο με όργανα παρακολούθησης της τελευταίας τεχνολογίας πλανιέται στον ουρανό του νησιού μας. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα:

«Το Ζέπελιν μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης. Στόχος η αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλασσίου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως. Στη Σάμο έχει αναπτυχθεί ένας κινητός σταθμός αισθητήρων, σε φορτηγό, με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana – GNR) ώστε να υπάρχει σύγκριση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ικανότητας διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.»

Έτσι εκτός από την ύψωση του φράχτη του Έβρου, την ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στο Αιγαίο, την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής των «επαναπροωθήσεων» και του εγκλωβισμού στα στρατόπεδα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί εφοδιάζονται τώρα με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας προκειμένου να αποτρέπουν τα απελπισμένα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή τα θύματα των εγκληματικών πολιτικών και της αδιέξοδης πορείας του ίδιου του καπιταλισμού, να αναζητούν καταφύγιο και στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης.

Όμως η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος παρακολούθησης από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς πάνω από τα σπίτια μας, για τη χρήση του οποίου δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός έλεγχος και επομένως καμιά απολύτως εγγύηση ότι αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση της ζωής και των δραστηριοτήτων των πολιτών της Σάμου, αποτελεί μια κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Με θλίψη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Σώμα και την FRONTEX για τη μεταφορά δεδομένων που συλλέγει το Ζέπελιν, με την παραχώρηση χώρων και υποδομών του Πανεπιστημίου στο Καρλόβασι. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κατακτημένος με τους αγώνες της νεολαίας, κοινωνικός ρόλος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δεν τους επιτρέπει αυτά να γίνονται αρωγοί των κατασταλτικών μηχανισμών και συμμέτοχοι σε συστήματα παρακολούθησης και αστυνόμευσης.

Επιπλέον η επικίνδυνη όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων του Αιγαίου, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα χωρίς προηγούμενο αιματοκύλισμα και ολοκληρωτική καταστροφή τη περιοχή μας, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε για μια πιθανή στρατιωτική χρήση των νεών συστημάτων που διαρκώς αναπτύσσονται.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:
• Την άμεση απομάκρυνση του Ζέπελιν από τη Σάμο και από το Αιγαίο – Καμιά συμμετοχή και καμιά παροχή διευκολύνσεων στη λειτουργία του.
• Να σταματήσει τώρα η βάρβαρη πολιτική των επαναπροωθήσεων και του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
• Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί.
• Να σταματήσει ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

 

ΤΕ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Σάμου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 20:09

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.