Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 19:49

ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ-Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ

Στα έξι χρόνια σκληρής λιτότητας και απαξίωση των δικαιωμάτων του στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, εντέλει στη ζωή με ανθρώπινες συνθήκες, είναι καιρός να γκρεμιστεί ο μύθος του μονόδρομου. Το “δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς” έχει και την ουρά: “μέσα στην ΕΕ”.

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι εκτός ΕΕ τα πράγματα θα είναι ριζικά διαφορετικά, αν ο συσχετισμός των δυνάμεων εξακολουθεί να είναι ο σημερινός. Όμως η άποψη ότι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φετίχ, αφενός γίνεται το άλλοθι των κυβερνήσεων για να εγκαθιδρυθεί ο πιο σκληρός νεοφιλελευθερισμός, αφετέρου εμποδίζει την ανάπτυξη κινημάτων διεκδίκησης. Όσο, επομένως, η χώρα παραμένει δέσμια της ένταξής της στην ΕΕ, η κατάργηση των μνημονίων και το σταμάτημα του κατήφορου είναι αδύνατα. Τι μπορεί όμως ακόμη να πείθει τον κόσμο της εργασίας ότι η παραμονή στην ΕΕ είναι αναγκαία; Τι είδαμε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά κυρίως μετά;

Η κρίση βρήκε τη χώρα με σχεδόν κατεστραμμένο τον παραγωγικό της ιστό. Οι επιδοτήσεις, τα ΕΣΠΑ και τα άλλα προγράμματα ήταν το εργαλείο γι’ αυτό, αλλά και για την εξοικείωση με την έννοια της απασχόλησης αντί της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Όταν ξέσπασε η κρίση, τα ιδεώδη της Ευρώπης της αλληλεγγύης πήγαν περίπατο κι οι “εταίροι” έγιναν δανειστές τύπου Σάιλοκ.

Το “σπίτι των λαών” αποδείχτηκε φυλακή.

Ο “θεματοφύλακας της ειρήνης” πρωτοστατεί στη συντήρηση των πολέμων και στη δημιουργία τεράστιων προσφυγικών κυμάτων.

Η απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων αποτυπώθηκε στην επαίσχυντη συμφωνία με τη Τουρκία.

Ο όρος “ισότιμοι εταίροι” μόνο καγχασμό προκαλεί.

Όχι μόνο δεν προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, αλλά το χρησιμοποιεί ως φόβητρο και μέσο απειλής.

Συμπεράσματα:

Η απειλή εξόδου από το ευρώ και ο φόβος της ρήξης με την ΕΕ καλλιεργούν ένα ασφυκτικό κλίμα, πάνω στο οποίο βασίστηκε και βασίζεται το δόγμα TINA «Δεν υπάρχει εναλλακτική», που προβάλλεται με ασφυκτική ομοφωνία από όλο το φάσμα του καθεστωτικού πολιτικού και των συστημικών μέσων ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μεταρρυθμίζεται από μέσα», γιατί αποτελεί πολιτική και οικονομική ένωση του κεφαλαίου, και μέσο για την ενοποίηση των αστικών τάξεων της Ευρώπης ενάντια στους λαούς.

Η ενοποίηση και η κοινή πάλη των λαών για τα δικαιώματά τους περνά μέσα από την σύγκρουση με αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής ολιγαρχίας, την αποδυνάμωση και την διάλυσή του.

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγική δέσμευση και επιλογή για την οικονομική ολιγαρχία της χώρας μας και μέσο κατασίγασης των λαϊκών αντιδράσεων.

Η ρήξη με τις δυνάμεις του κεφαλαίου στη χώρα μας είναι και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει απαλλαγή του εργαζόμενου λαού από τα Μνημόνια και τη φτωχοποίηση, παρά μόνο μέσα από τη ρήξη και την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη προπαγάνδα, η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Μέσα από ένα κίνημα που θα θέτει το θέμα της ρήξης και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία και την πολιτική της.

Από τη σκοπιά του διεθνισμού, της ανεξαρτησίας της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, της λαϊκής κυριαρχίας, κι όχι από τη σκοπιά της “εθνικής” ανάπτυξης.

Από την σκοπιά της ρήξης συνολικά με την ΕΕ και όχι μέσα από συναινετικές συμφωνίες «δια πραγμάτευσης» της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη. Σε πλήρη αντίθεση με τον αναδυόμενο σε χώρες της ΕΕ συντηρητικό και αντιδραστικό «ευρωσκεπτικισμό».

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, αρχίζουμε τη συγκρότηση μιας Πρωτοβουλίας που θα συμβάλλει ώστε μέσα στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα να δυναμώσει η αντίληψη ότι «υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Μια Πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να συνδέσει το αίτημα της αποδέσμευσης από ευρώ και ΕΕ με την πάλη ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και όποια άλλη κυβέρνηση τα εφαρμόζει, με την πάλη για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και την ικανοποίηση των στόχων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με την πάλη ενάντια στην ΕυρώπηΦρούριο, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, με την πάλη ενάντια στον φασισμό. Μια Πρωτοβουλία που θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τους αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας στη Γαλλία, του κινήματος που παλεύει για ένα αριστερό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Μια Πρωτοβουλία που θα δημιουργηθεί από συλλογικότητες, αγωνιστές, εργαζόμενους, επιστήμονες, ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, τοπικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικές διαδικασίες, σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από την κίνηση αυτή επιδιώκουμε να συμβάλλουμε:

Στην πλατιά αποκάλυψη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίθεση που δέχεται η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, στην τεκμηρίωση του στόχου της αποδέσμευσης από αυτήν.

Στην προβολή και την απόδειξη ότι υπάρχει ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επεξεργασίες, με κινηματικές παρεμβάσεις, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνεργασία και την κοινή δράση σε συγκεκριμένα ζητήματα πχ πάλη κατά της ΤΤΙΡμε κάθε κίνηση και ρεύμα που αντιπαρατίθεται με την ευρωζώνη και την ΕΕ, από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, έστω και από διαφορετική σκοπιά ή με επιμέρους στόχους.

Στην ανάπτυξη των άμεσων αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος με έμφαση στη σύνδεσή τους με τον άμεσο αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς της.

Τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη 7 μ.μ.

στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του ΔΣ Ν. Σμύρνης

συγκροτούμε Τοπική Πρωτοβουλία Νοτιοδυτικής Αθήνας

για την αποδέσμευση από την ΕΕ 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:58

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.