Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 15:05

Αποχαιρετισμός στον Οτέλο ντε Καρβάλιο

Ο Οτέλο ντε Καρβάλιο (αριστερά) με τον Πάνο Γκαργκάνα στα γραφεία της ΟΣΕ το 1979

 

Αποχαιρετισμός στον Οτέλο ντε Καρβάλιο

Κώστας Πίττας

Την περασμένη Κυριακή 25 Ιούλη έφυγε από τη ζωή ο Οτέλο ντε Καρβάλιο. Το όνομά του ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την επανάσταση που το 1974 ανέτρεψε στην Πορτογαλία την πιο μακρόχρονη δικτατορία που είχε γνωρίσει η Ευρώπη.

Στις 25 Απρίλη εκείνης της χρονιάς η αναμετάδοση από το ραδιόφωνο ενός απαγορευμένου από τη δικτατορία τραγουδιού, του ‘Grandola Vila Morena’, ήταν το σύνθημα για μια ανταρσία περίπου 400 μεσαίων αξιωματικών του στρατού ενάντια στη δικτατορία που πυροδότησε μια επανάσταση. Ο κόσμος βρέθηκε γρήγορα στους δρόμους αγκαλιάζοντας τους φαντάρους, βάζοντας κόκκινα γαρύφαλλα στις κάνες των τουφεκιών τους, σκαρφαλώνοντας στα τανκς στη διάρκεια αυθόρμητων διαδηλώσεων, οδηγώντας τους στρατιώτες στα κρησφύγετα των χαφιέδων της μυστικής αστυνομίας. Ο παγκόσμιος τύπος ανακήρυξε αυτή την ανατροπή σαν την ειρηνική «επανάσταση των γαρυφάλλων».

Όμως, οι επόμενοι δεκαοκτώ μήνες αποδείχθηκε ότι ήταν κάθε άλλο παρά «ειρηνικοί». Η 25η Απρίλη του 1974 ήταν το ξεκίνημα μιας πραγματικής επανάστασης σε μια χώρα μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Ακολούθησαν μαζικές απεργίες, καταλήψεις και εργατικός έλεγχος σε χώρους δουλειάς, τεράστιες διαδηλώσεις φαντάρων με εργάτες και νεολαία, επιτροπές αυτοοργάνωσης στις γειτονιές και καταλήψεις αγροκτημάτων από άκληρους αγρότες.

Ο Οτέλο ντε Καρβάλιο, στρατιωτικός ο ίδιος, ήταν ο βασικός οργανωτής του Κινήματος των Ενόπλων Δυνάμεων (MFA) που ανέτρεψε τη δικτατορία. Ο πόλεμος στις πορτογαλικές αποικίες στην Αφρική ενάντια στα απελευθερωτικά κινήματα τον είχε οδηγήσει, όπως και πολλούς αξιωματικούς, να μισεί το φασιστικό καθεστώς.

Επικεφαλής

Τον Ιούλη του 1974, οι αξιωματικοί του MFA δημιούργησαν μια στρατιωτική δύναμη κάτω από το δικό τους έλεγχο, την COPCON, που καθήκον είχε να «διατηρεί την τάξη» – αφήνοντας έτσι απ’ έξω τη μισητή αστυνομία. Επικεφαλής της ήταν ο Οτέλο, που πολύ σύντομα έκφρασε την «αριστερή πτέρυγα» του MFA κι άρχισε να αποκτά δεσμούς με τις οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς και ιδιαίτερα με το Επαναστατικό Κόμμα του Προλεταριάτου (PRP-BR). Όταν η COPCON κλήθηκε το Σεπτέμβρη να σταματήσει τη διαμαρτυρία στο ναυπηγείο Λισνάβε ενάντια σε ένα αντιαπεργιακό νόμο, οι φαντάροι αρνήθηκαν να δράσουν ενάντια στη διαδήλωση και ο Οτέλο ντε Καρβάλιο υποστήριξε ότι «με τέτοιες ενέργειες το MFA σκάβει τον ίδιο του το λάκκο». Με εντολή του, επίσης, η COPCON επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση ενάντια στην ανεργία και την επίσκεψη του ΝΑΤΟικού στόλου, έστω κι αν την είχε απαγορεύσει ο Κυβερνήτης της Λισαβόνας, που ήταν υποστηρικτής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 11 Μάρτη 1975, η αντίδραση αποφάσισε να χτυπήσει. Ο δεξιός στρατηγός Σπίνολα επιχείρησε ένα πραξικόπημα. Οι αριστεροί αξιωματικοί του MFA στάθηκαν αμήχανα και διστακτικά. Όμως, την απάντηση την έδωσαν οι εργάτες που κινητοποιήθηκαν παντού και το πραξικόπημα κατέρρευσε. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τρομαγμένα ξεκίνησαν μια υστερική εκστρατεία ενάντια στον Καρβάλιο παρουσιάζοντάς τον ως «επίδοξο δικτάτορα».

Η πορτογαλική επανάσταση ηττήθηκε το Νοέμβρη του 1975. Η άρχουσα τάξη δεν χαρίστηκε ούτε στην εργατική τάξη που της προκάλεσε τέτοιο τρόμο, ούτε στον Καρβάλιο, στήνοντας το 1985 μια σκευωρία εναντίον του και φυλακίζοντάς τον. Απελευθερώθηκε μετά από μια μαζική και παγκόσμια καμπάνια συμπαράστασης.­

Το 1979 o Καρβάλιο είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Εκτός από τις μεγάλες ανοικτές εκδηλώσεις που μίλησε, είχε συμμετάσχει και σε μια ουσιαστική συζήτηση με συντρόφους της επαναστατικής αριστεράς στα γραφεία της ΟΣΕ (της οργάνωσης από την οποία προέρχεται το ΣΕΚ). Ανάμεσα σε άλλα είχε δηλώσει τότε: «Καθορίζομαι πάντα από τη στρατηγική επιλογή της σοσιαλιστικής επανάστασης, από την αντίληψη ότι σοσιαλισμός σημαίνει ότι η εξουσία ανήκει στους εργάτες και ασκείται δημοκρατικά από αυτούς».

Κώστας Πίττας

  • Τη συνέντευξη του Καρβάλιο από το 1979 στην εφημερίδα της ΟΣΕ «Εργατική Πρωτοπορία» μπορείτε να διαβάσετε on line στο τεύχος 8 του περιοδικού «Η Μαμή» στο sekonline.gr

https://ergatiki.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 15:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.