Αφίσα με τη φράση «Ї» ενάντια στο «Z» από ακτιβιστές της Yellow Ribbon από την προσωρινά κατεχόμενη πόλη Χένιτσεσκ, στην περιοχή της Χερσώνας. (Πηγή: Yellow Ribbon/Telegram). Τα ρωσικά και τα ουκρανικά χρησιμοποιούν παρόμοια κυριλλικά αλφάβητα με λίγες διαφορές. Μια διαφορά είναι το γράμμα «Ї» — που προφέρεται ως «yi» και χρησιμοποιείται στην ορθογραφία λέξεων όπως Київ (Κίεβο). Η έμφαση στο γράμμα «Ї» αντιπαρατίθεται στο «Z» που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις κατοχής του Πούτιν.
Πληγωμένος αλλά αποφασισμένος, ο ουκρανικός λαός αγωνίζεται
Dominique – Ομάδα παρέμβασης για την Ουκρανία
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025
Ενώ οι διπλωματικές κινήσεις βρίσκονται στο προσκήνιο, ο ουκρανικός λαός, σε ένα όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον, συνεχίζει να αντιστέκεται, ακόμη και στις κατεχόμενες περιοχές.
Οι συνεχείς ανατροπές του Τραμπ διατηρούν ένα κλίμα αβεβαιότητας, προσπαθώντας να ωθήσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία, σε βάρος μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης. Η παύση των εχθροπραξιών στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου θα ήταν δυσμενής για την Ουκρανία. Θα αποτελούσε σημαντικό κέρδος για τον Πούτιν.
Αντιμέτωπη με το διπλό παιχνίδι των Ρώσων (να μιλούν για διαπραγματεύσεις ενώ εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις), η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρνει να βρει μια κοινή θέση για την αποτελεσματική υποστήριξη της Ουκρανίας. Η στρατιωτική της βοήθεια παραμένει κάτω από τις ανάγκες. Δυσκολεύεται να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διστάζει να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από την αρχή της μεγάλης κλίμακας εισβολής (περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ).
Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει βαρύ τίμημα
Οι επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά των ενεργειακών υποδομών ενέχουν τον κίνδυνο μερικής κατάρρευσης της «κανονικής ζωής», λόγω έλλειψης θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Αυτή την εβδομάδα, οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατοικίες και ένα νηπιαγωγείο στο Χάρκοβο, με παιδιά μέσα. Διεξάγουν πραγματικές κυνηγητικές επιχειρήσεις εναντίον αμάχων με FPV drones στις πόλεις, ιδίως στην Χερσόνα. Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, οι κατακτητές μεταφέρουν και εντάσσουν χιλιάδες ουκρανικά παιδιά σε «καθεστώς εκρωσισμού».
Σε μια γενικά σταθερή γραμμή του μετώπου, οι προσπάθειες διείσδυσης των ρωσικών στρατευμάτων διατηρούν την πίεση στον ουκρανικό στρατό: αν και τα κέρδη τους παραμένουν περιορισμένα, αυτός ο πόλεμος φθοράς επιβάλλει τεράστιο ανθρώπινο, υλικό και οικονομικό κόστος στην Ουκρανία.
Στοχεύοντας διυλιστήρια και αποθήκες πυρομαχικών στο εσωτερικό της Ρωσίας, οι ουκρανικές δυνάμεις προκαλούν σοβαρά πλήγματα στην ρωσική οικονομία. Η αύξηση των τιμών και η έλλειψη καυσίμων αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και το ηθικό του πληθυσμού. Αυτές οι επιτυχημένες επιθέσεις επιδεινώνουν τις οικονομικές δυσκολίες του καθεστώτος.
Μια σθεναρή αντίσταση
Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία των κινητοποιήσεων κατά της διαφθοράς τον Ιούλιο, τα συνδικάτα και οι ενώσεις πολιτών αγωνίζονται. Τα συνδικάτα αμφισβητούν τα νομοσχέδια που αποδυναμώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας τους, ιδίως το Be Like We Are (Γίνετε όπως εμείς) στον τομέα της υγείας. Η Bilkis, μια φεμινιστική, συμπεριληπτική και αντικαπιταλιστική ένωση, παρέχει προϊόντα πρώτης ανάγκης και φάρμακα σε γυναίκες, εκτοπισμένους ή ευάλωτους ανθρώπους.
Πολλές άλλες οργανώσεις, όπως οι Solidarity Collectives, η φοιτητική ένωση Priama Diia και η πολιτική οργάνωση Sotsialnyi Rukh, εκφράζουν ενεργή και συγκεκριμένη αλληλεγγύη, υπερασπίζονται τα δικαιώματα όλων και προωθούν την προοπτική μιας Ουκρανίας απελευθερωμένης από το ζυγό των ολιγαρχών και της νεοφιλελεύθερης ατζέντας.
Στην Κριμαία και στις κατεχόμενες περιοχές, ημιπαράνομες κινήσεις εντείνουν τις δραστηριότητές τους κατά των κατακτητών, κατά της αναγκαστικής στρατιωτικοποίησης ή της επιβολής της ρωσικής υπηκοότητας. Οι Atesh (Ουκρανοί αντάρτες, Τάταροι, Ρώσοι αντιφρονούντες) και οι Yellow Ribbon συνδυάζουν συμβολικές εμφανίσεις και πράξεις σαμποτάζ που στοχεύουν την εχθρική υλικοτεχνική υποδομή (σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες πυρομαχικών).
Στο μέτωπο, στα μετόπισθεν, στα κατεχόμενα εδάφη, παρά την εξάντληση και τα δεινά σχεδόν τεσσάρων χρόνων ενός φονικού πολέμου, αλλά και την αβεβαιότητα των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται.
https://internationalviewpoint.org

