Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 19:08

Οι Ουκρανοί ανθρακωρύχοι κερδίζουν με την απεργία τους εν καιρώ πολέμου, αλλά η νίκη μοιάζει βραχύβια

Οι Ουκρανοί ανθρακωρύχοι κερδίζουν με την απεργία τους εν καιρώ πολέμου, αλλά η νίκη μοιάζει βραχύβια

ΠΗΓΗhttps://www.europe-solidaire.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Στις 6 Οκτωβρίου, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας απέλυσε τον Τροτσκό μετά από πιέσεις αντιπροσωπείας απεργών που επισκέφθηκε δύο φορές τον υπουργό Ενέργειας. Αλλά πολλοί εργαζόμενοι στο ορυχείο και ο εκπρόσωπος του συνδικάτου φοβούνται ότι αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα ενάντια σε αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι μια συνεχής προσπάθεια διεφθαρμένων να πάρουν τον έλεγχο του ορυχείου.
"Αυτό δεν είναι μια νίκη. Νίκη είναι όταν εξορύσσουμε επιπλέον 1.000 τόνους άνθρακα. Αυτή [η όλη κατάσταση] ήταν μια παρεξήγηση", δήλωσε ο Βολοντίμιρ Γιούρκιβ, ο προηγούμενος διευθυντής του ορυχείου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της απεργίας υποβιβάστηκε σε αρχιμηχανικό. Κατά τον μήνα της απεργίας, το ορυχείο θα μπορούσε να έχει κερδίσει πέντε εκατομμύρια γρίβνες (110.000 λίρες), πρόσθεσε ο Γιούρκιβ.Οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο Νο 9 αγωνίζονται για να κρατήσουν τον Γιούρκιβ στη θέση του - ο οποίος επανήλθε στη θέση του διευθυντή με απόφαση του υπουργείου στις 8 Οκτωβρίου μετά την απόλυση του Τροτσκό - καθώς λένε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη διοίκησή του.
Ωστόσο, ο Μικάιλο Βόλινετς, ουκρανός βουλευτής που είναι επίσης πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Ένωσης Ουκρανών Μεταλλωρύχων, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο Γιούρκιβ θα μπορούσε να απολυθεί και πάλι. Δήλωσε στο openDemocracy ότι τα τελευταία γεγονότα "δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας".
"Θα ξανασυμβεί", δήλωσε ο Βόλινετς, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Ενέργειας θα προσπαθήσει να διορίσει νέο διευθυντή στο ορυχείο Νο 9 για τρίτη φορά. Ο Βόλινετς πιστεύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διεφθαρμένοι υπάλληλοι στο υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατοι νέοι διορισμοί διευθυντικών στελεχών έγιναν για λογαριασμό των διεφθαρμένων (smotriashchiy)." Oι smotriashchiy, μαζί με ορισμένους υπαλλήλους του υπουργείου, έψαξαν για άλλους υποψηφίους που είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τη θέση του διευθυντή [στο ορυχείο Νο 9], αλλά φοβούνται ότι οι [εργαζόμενοι] δεν θα τους αφήσουν να μπουν", λέει ο Βόλινετς.

"Αυτοί οι διεφθαρμένοι αποστάτες δεν έχουν ηρεμήσει. Δεν θα επιτρέψουν στον Γιούρκιβ να παραμείνει στη θέση του διευθυντή", δήλωσε ο Βόλινετς."Μακάρι να μη συνέβαινε αυτό, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επειδή υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους κρατικούς θεσμούς", είπε.Ο Βόλινετς θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη ένταση στο Νοβοβολίνσκ συνδέεται με το ταμείο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων γρίβνα (58 εκατ. λίρες) της ουκρανικής κυβέρνησης για την αγορά άνθρακα για τη φετινή χειμερινή περίοδο θέρμανσης, το οποίο είναι πιθανό να ασκήσει σημαντική πίεση στα συστήματα θέρμανσης της χώρας.

Συνεχιζόμενη αβεβαιότητα

Παρόλο που οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο αριθ. 9 ξεκίνησαν εκ νέου την εξόρυξη άνθρακα αμέσως μόλις το υπουργείο εξέδωσε εντολή για την απόλυση του Τρότσκο, είναι εξαντλημένοι από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, δήλωσε ο Γιούρκιβ.Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τους μισθούς τους για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Γιούρκιβ. Παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών έστειλε τα χρήματα για τους μισθούς τους στην τοπική δημόσια οικονομική υπηρεσία, επιστράφηκαν αφού ο Τροτσκό φέρεται να διέταξε να μην καταβληθούν οι μισθοί χωρίς την υπογραφή του.Ο Βασίλ Χούρα, επικεφαλής του κλάδου του συνδικάτου των εργαζομένων στα ορυχεία του Νοβοβολίνσκ, πιστεύει ότι οι ανθρακωρύχοι στο Νο 9 θα συνεχίσουν να αγωνίζονται αν χρειαστεί.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που οι ανθρακωρύχοι στο Νοβοβολίνσκ καταφέρνουν να αποκρούσουν ένα νέο διορισμό διευθυντή. Τον Αύγουστο, απέκλεισαν την πρόσβαση στο ορυχείο αριθ. 9, αρνούμενοι να επιτρέψουν στον Βίκτορ Χερασένκο, ο οποίος είχε πρόσφατα διοριστεί διευθυντής, να εισέλθει στις εγκαταστάσεις. Αργότερα παραιτήθηκε, αφού δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ορυχείο.Οι ανθρακωρύχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Χερασένκο συνδεόταν με έρευνα για υπεξαίρεση που αφορούσε κρατική σύμβαση σε άλλο ορυχείο.

Εκείνη την εποχή, ο Χερασένκο, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στην έρευνα, δήλωσε στο openDemocracy ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπεξαίρεση. Είπε ότι έγινε επικεφαλής μηχανικός στο ορυχείο της Μπουζάνκα αρκετές εβδομάδες μετά την υπογραφή της σύμβασης που ερευνάται επί του παρόντος.Το υπουργείο έχει αρνηθεί να εξηγήσει τις αποφάσεις του στους εργαζόμενους του ορυχείου ή στα μέσα ενημέρωσης. Ούτε ο υπουργός Χαλουστσένκο ούτε ο Αντρέι Σινιούνικ, ο διευθυντής του τμήματος βιομηχανίας άνθρακα του υπουργείου, απάντησαν στο αίτημα της openDemocracy για σχολιασμό. Ο Πάβλο Χόλοτα, βοηθός διευθυντή κατά της διαφθοράς του ορυχείου Νο 9, δήλωσε ότι οι περισσότερες επιστολές του προς το υπουργείο μένουν αναπάντητες, ισχυριζόμενος ότι η διοίκηση του υπουργείου δεν έχει ενημερώσει το ορυχείο για τα σχέδιά της σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Σεργκέι Τρότσκο αρνείται ότι έχει κρυφή ατζέντα και ισχυρίζεται ότι διορίστηκε από το υπουργείο για να αυξήσει την κερδοφορία του ορυχείου. Δεν είναι σαφές πώς το ορυχείο θα μπορούσε να αυξήσει την κερδοφορία του, δεδομένου ότι βρίσκεται υπό εκκαθάριση εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα άνθρακα.Μιλώντας στο openDemocracy, ο Τροτσκό δήλωσε: "Ο υπουργός με απέλυσε και συμφωνώ με την απόφασή του". Πρόσθεσε ότι είχε προσλάβει την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για τη δική του ασφάλεια και για τη φύλαξη της περιουσίας του ορυχείου.

Σύμφωνα με μια τοπική πηγή, ο Τροτσκό ανέλαβε έκτοτε μια ανεπίσημη θέση ως σύμβουλος του νέου διευθυντή του Ναντίγια, ενός άλλου τοπικού ορυχείου στην περιοχή Λβιβ, όπου τον βλέπουν καθημερινά από τότε που απολύθηκε από το ορυχείο Νο 9.Παράλληλα με τις προσπάθειες αλλαγής του διευθυντή στο Ορυχείο αριθ. 9, πρόσφατα αντικαταστάθηκαν διευθυντές σε δύο άλλα κρατικά ορυχεία στη δυτική Ουκρανία. Τον Σεπτέμβριο, αρκετοί εργαζόμενοι στο Ναντίγια πραγματοποίησαν υπόγεια απεργία κατά του νέου διευθυντή τους, αν και τελικά τερμάτισαν την απεργία λόγω έλλειψης ανταπόκρισης από τις αρχές.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, ο νέος διευθυντής στο ορυχείο Ναντίγια προσέλαβε εκ νέου ως αναπληρωτή αρχιμηχανικό έναν πρώην τμηματάρχη, ο οποίος είχε προηγουμένως κριθεί ένοχος για κλοπή 87 τόνων άνθρακα από το ορυχείο.Η πηγή αυτή δήλωσε στο openDemocracy ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι στο ορυχείο Ναντίγια εφαρμόζονται "ανεπίσημες πρακτικές" παράνομης εμπορίας άνθρακα.

Τον Σεπτέμβριο, ένας τοπικός βουλευτής, ο Ιχόρ Γκουζ, κάλεσε τον πρωτοκλασσάτο υπουργό Ντένις Σμιχάλ να "ρυθμίσει τη σύγκρουση" στο Ορυχείο Ν. 9. Όταν το openDemocracy ζήτησε από το γραφείο του Ζελένσκι να σχολιάσει την κατάσταση στη βιομηχανία άνθρακα της δυτικής Ουκρανίας, το γραφείο δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να σχολιάσει γεγονότα εκτός του πολέμου της Ρωσίας ή των διεθνών σχέσεων.
21 Οκτωβρίου 2022

Kateryna Semchuk

https://laboursolidarity.org/en/n/2372/ukrainian-miners-win-their-wartime-strike-but-victory-looks-short-lived

και

https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64426

 

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ουκρανοί ανθρακωρύχοι απεργούν αψηφώντας την εθνική απαγόρευση διαμαρτυρίας

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 21:53

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.