Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 23:12

Sotsialnyi Rukh: «Ο δρόμος προς τη νίκη και τα καθήκοντα της Αριστεράς στην Ουκρανία»

Sotsialnyi Rukh: «Ο δρόμος προς τη νίκη και τα καθήκοντα της Αριστεράς στην Ουκρανία»

21/10/2024

ΠΗΓΗ: https://rev.org.ua

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Οι ασαφείς προοπτικές για τη νίκη της Ουκρανίας οφείλονται στο γεγονός ότι η μόνη αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση του επιτιθέμενου - η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για τη στήριξη της πρώτης γραμμής και των κρίσιμων υποδομών - ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Η επικρατούσα κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς έχει διαστρεβλώσει την πολεμική οικονομία της Ουκρανίας σε καρικατούρα, επιδεινώνοντας την επικίνδυνη πολυτέλεια εν μέσω εκτεταμένης φτώχειας

Μια από τις βασικές αποφάσεις της Συνδιάσκεψης του «Κοινωνικού Κινήματος» (Sotsialnyi Rukh), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο στις 5-6 Οκτωβρίου 2024, ήταν η υιοθέτηση ενός ψηφίσματος με τίτλο «Ο δρόμος προς τη νίκη και τα καθήκοντα της ουκρανικής Αριστεράς». Το κείμενο της απόφασης παρουσιάζεται παρακάτω:

1. Μια ειλικρινής απάντηση στις προκλήσεις του πολέμου, όχι υποκριτική πολιτικολογία

Οι ασαφείς προοπτικές για τη νίκη της Ουκρανίας οφείλονται στο γεγονός ότι η μόνη αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση του επιτιθέμενου -η κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για τη στήριξη της πρώτης γραμμής και των κρίσιμων υποδομών- ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Χάρη στην ελεύθερη αγορά, η Ουκρανία έχει μια καρικατούρα στρατιωτικής οικονομίας και η συγκέντρωση της πολυτέλειας μέσα στη φτώχεια γίνεται εκρηκτική. Η απροθυμία να εθνικοποιηθούν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις, να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και να διατεθεί ο προϋπολογισμός για τον επανεξοπλισμό καθιστά δυνατή τη συνέχιση του πολέμου με κόστος σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και συνεχή επιστράτευση.

Πιστεύουμε ότι οι αρχές  θα πρέπει να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό διάλογο με τον λαό, περιγράφοντας τους εφικτούς στόχους του πολέμου και, κυρίως, να εισαγάγουν μια αμυντική οικονομία ή να παραδεχτούν ότι δεν είναι έτοιμες να πολεμήσουν μέχρι τη νίκη. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τον τερματισμό της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, καθώς πρόκειται για θεμελιώδες ζήτημα δικαιοσύνης. Η απόκτηση τεχνολογικής υπεροχής σε συνδυασμό με μια συνετή στάση απέναντι στους ανθρώπους είναι ο δρόμος προς τη νίκη.

Το «Κοινωνικό Κίνημα» τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης του δημόσιου τομέα της οικονομίας, υποταγμένου στις προτεραιότητες της άμυνας και της πλήρους απασχόλησης, και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κληρωτών και των στρατιωτών για αξιοπρεπή μεταχείριση, αποστράτευση μετά από καθορισμένους χρόνους υπηρεσίας και αποκατάσταση.

 

2. Η διεθνής αλληλεγγύη ως τρόπος υπέρβασης της Κρίσης της Παγκόσμιας Τάξης

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα από τα σημάδια της κρίσης της νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης. Χαρακτηρίζεται από την εκμετάλλευση των φτωχών χωρών από τους πλούσιους, την άνιση πρόσβαση σε βασικά αγαθά και την ευημερία των οικονομικών ελίτ εις βάρος των υπερχρεωμένων εθνών. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του νεοφιλελεύθερου συστήματος έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο και έχουν τροφοδοτήσει την παγκόσμια πόλωση.

Για να καταπολεμήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να επιδιώξουμε μια μεταπολεμική ανοικοδόμηση προς όφελος των εργαζομένων, χρειαζόμαστε υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε δίκαιους όρους, συνοδευόμενη από τη βελτίωση της ευημερίας του ουκρανικού λαού και την ενίσχυση της δημοκρατίας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δεσμοί μας με τα αριστερά κινήματα σε όλη την Ευρώπη θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί καλύτερα τον εαυτό της. Ταυτόχρονα, είμαστε αλληλέγγυοι με τα προοδευτικά κινήματα στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Καταδικάζουμε τις επιθετικές και κατοχικές πολιτικές άλλων κρατών - είτε πρόκειται για την καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, είτε των Κούρδων από την Τουρκία, είτε του πληθυσμού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία. Χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων, όπου δεν θα υπάρχουν προνόμια για τις «μεγάλες δυνάμεις», την G7 ή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- και όπου θα ακούγεται η φωνή των λαών της περιφέρειας..

Το «Κοινωνικό Κίνημα» υποστηρίζει τον πυρηνικό αφοπλισμό, τη συνεργασία με αριστερές δυνάμεις που αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα και υποστηρίζει τον αγώνα άλλων εθνών για απελευθέρωση.

3. Η οικοδόμηση μιας «Ουκρανίας για όλους» ως χώρου αλληλεγγύης και ασφάλειας

Αν και ο πόλεμος εναντίον ενός εξωτερικού εχθρού υποτίθεται ότι θα ένωνε τον λαό της Ουκρανίας, στην πραγματικότητα γίνονται ντροπιαστικές προσπάθειες να διαιρεθούν οι Ουκρανοί σε «αληθινούς» και «ψεύτικους». Αντί να ενωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι γύρω από τις ιδέες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, προκαλούνται συγκρούσεις στο εσωτερικό της κοινωνίας. Υπάρχουν εκδηλώσεις γλωσσικού σοβινισμού, δικαιολόγηση της εχθρότητας προς τις εθνικές μειονότητες και την queer κοινότητα και καλλιέργεια της ιδεολογικής ομοιομορφίας. Αυτό όχι μόνο θα εμποδίσει τον παγκόσμιο αγώνα κατά του ρωσικού ιμπεριαλισμού, αλλά θα περιπλέξει την επανένταξη των κατεχόμενων εδαφών.

Η επίτευξη της ισότητας είναι αδύνατη χωρίς να ξεπεραστεί η κοινωνική ευαλωτότητα. Αντίθετα, η μείωση των κοινωνικών δαπανών από το κράτος και η ανεύθυνη απορρύθμιση επηρεάζουν ήδη την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τις πολιτικές που επιδεινώνουν την ανισότητα. Οι διεκδικήσεις για τη χειραφέτηση των γυναικών, οι χώροι χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και η υποστήριξη των θυμάτων της ακροδεξιάς βίας μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί στην τυραννία τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αποδείξτε την ανθρωπιά σας = αποκτήστε πλεονέκτημα έναντι του επιτιθέμενου.

Το «Κοινωνικό Κίνημα» θα αντιταχθεί σε πολιτικές που διχάζουν την κοινωνία και θα προστατεύσει τα κοινωνικά δικαιώματα ως προϋπόθεση για την επιβεβαίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Θα απαιτήσουμε τον πλήρη κρατικό έλεγχο για την προστασία της ζωής και την ευημερία των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ.

 

4. Οικοσοσιαλιστικός μετασχηματισμός - Το κλειδί για την επιβίωση

Η οικοτρομοκρατία της επιτιθέμενης Ρωσίας, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια, μεγάλης κλίμακας και ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τους εγχώριους ολιγάρχες και την παραμέληση της προστασίας του περιβάλλοντος από τις αρχές, απειλούν τα οικοσυστήματα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, των καθαρών υδάτινων πόρων, της γονιμότητας του εδάφους, καθώς και την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού. Ο πόλεμος και οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές του κεφαλαίου επηρεάζουν αρνητικά τους φτωχούς και τις ομάδες που υφίστανται διακρίσεις, αυξάνοντας την ευπάθειά τους.

Τονίζουμε την ανάγκη εναρμόνισης της κοινωνικής παραγωγής και της οικολογικής αναπαραγωγής με βάση τις αρχές του οικοσοσιαλισμού. Η πράσινη μετάβαση, πρώτα απ' όλα, πρέπει να είναι δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του εργατικού δυναμικού με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επανεκπαίδευση των εργαζομένων και την εξασφάλιση κοινωνικών εγγυήσεων και αποζημιώσεων για όσους ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω του κλεισίματος των επιχειρήσεων Η βιώσιμη χρήση των ενεργειακών πόρων απαιτεί λιγότερες ώρες εργασίας και η εθνικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών θα επιτρέψει την ορθολογική διαχείριση των δυνατοτήτων χωρίς την επιρροή των επιχειρηματικών συμφερόντων. Υποστηρίζουμε τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα για την επισιτιστική ασφάλεια και την πράσινη γεωργία, την ιδέα της αποδέσμευσης των κοινών πόρων, και αντιτασσόμαστε σθεναρά στις μονοπωλιακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις που καταστρέφουν το οικοσύστημα.

Το «Κοινωνικό Κίνημα» θα συνεργαστεί με τα συνδικάτα και άλλες προοδευτικές δημόσιες οργανώσεις για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμών που θα ανταποκρίνεται στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών και άλλων ευάλωτων τμημάτων του ουκρανικού πληθυσμού στο πλαίσιο της παραγωγής, του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

 

5. Οι εργαζόμενοι σήκωσαν το βάρος του πολέμου, γι' αυτό δικαιούνται να έχουν λόγο

Από την αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας, οι άνθρωποι της εργατικής τάξης αποτέλεσαν τον πυρήνα της αντίστασης στην επίθεση - τόσο στο μέτωπο όσο και στα μετόπισθεν. Δυστυχώς, σε συνθήκες όπου το κύριο βάρος του πολέμου έχει μεταφερθεί στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει καμία αριστερή πολιτική δύναμη στην Ουκρανία που θα εξέφραζε τα ζητήματα που είναι συνυφασμένα με τους εργαζόμενους και θα ενεργούσε με βάση τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα του ολιγαρχικού καπιταλισμού, οι περιορισμοί των ελευθεριών εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές τα συμφέροντα των ελίτ.

Για να οικοδομηθεί μια οικο-κοινωνική, ανεξάρτητη Ουκρανία ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών, υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική δημοκρατική πλατφόρμα που θα ενώσει τους εργαζόμενους και άλλες καταπιεσμένες ομάδες, εκπροσωπώντας τα συμφέροντά τους στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στις εκλογές. Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με πολιτικά κόμματα που μοιράζονται το όραμά μας. Όσο πιο γρήγορα αποκατασταθεί μια αμερόληπτη και βιώσιμη πολιτική διαδικασία, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος. Η διαφθορά, η λογοκρισία και άλλες καταχρήσεις από αξιωματούχους υπονομεύουν τις προσπάθειες άμυνας. Και η καλύτερη θεραπεία γι' αυτό είναι η δημοκρατική ανανέωση της εξουσίας.  Η ελευθερία είναι η βάση της ασφάλειας για όλους τους πολίτες.

Το «Κοινωνικό Κίνημα» τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης του εκλογικού δικαιώματος, του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης και της απεργίας των εργαζομένων και της κατάργησης όλων των περιορισμών στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

https://rev.org.ua/rezolyuciya-shlyax-do-peremogi-ta-zavdannya-ukraїnskix-livix/

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 23:22

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.