Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024 23:46

Ουκρανία: Για να νικήσουμε τη Ρωσία, ο λαός πρέπει να έχει λόγο για το μέλλον της χώρας - Oleksandr Kyselov

Ουκρανία: Για να νικήσουμε τη Ρωσία, ο λαός πρέπει να έχει λόγο για το μέλλον της χώρας.

Oleksandr Kyselov

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Zelenskyj είναι μια έκκληση προς εξωτερικούς παράγοντες που δείχνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποτιμά σαφώς τις δυνατότητες μιας εσωτερικής κινητοποίησης όλων των δυνάμεων. Ταυτόχρονα, το σχέδιο κινδυνεύει ακόμη και να υπονομεύσει την ενότητα, δίνοντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, ενώ συνεχίζει να προστατεύει τους ολιγάρχες και να μεταφέρει το βάρος του πολέμου στον πληθυσμό.

Μόνο μέσω μιας αμυντικής βιομηχανίας που ανήκει στο δημόσιο, την κοινωνικοποίηση των κρίσιμων υποδομών και τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Ουκρανίας προς όφελος της σημερινής και των επόμενων γενεών μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσουμε την ελευθερία μας. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν συμμετοχή στο μέλλον της χώρας και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα μιας κοινωνίας που ζητά από τα μέλη της να ρισκάρουν τη ζωή τους γι' αυτήν.

Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από τη Δύση

Δυστυχώς, τίποτα τέτοιο δεν φαίνεται στο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο τελικά αποκαλύφθηκε στο έθνος. Αντιθέτως, αυτό που ξεχωρίζει στο σχέδιο είναι η δυσανάλογη εξάρτηση από τη Δύση. Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από τις προηγούμενες συναισθηματικές εκκλήσεις για αλληλεγγύη, προς το δέλεαρ της πρόσβασης στους φυσικούς μας πόρους και υποσχέσεις για παραχώρηση ουκρανικών στρατευμάτων για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο μακριά κι αν αυτό το όραμα απέχει από τα όνειρά μας για επανένταξη στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», ίσως και να φαίνεται σαν μια νηφάλια προσέγγιση, δεδομένης της διάχυτης υποκρισίας στη διεθνή πολιτική. Αλλά αυτό που κάνει την πρόταση αυτή να μοιάζει ακόμη πιο ταπεινωτική είναι ότι απορρίπτεται σχεδόν αμέσως. Εκεί που προηγουμένως ήταν δυνατό να επιτευχθεί το κατά τα άλλα ανέφικτο μέσω συνεχών πιέσεων - στα όρια της παρεμβατικότητας - οι νέοι πολιτικοί άνεμοι μαρτυρούν ότι το όριο έχει πλέον ξεπεραστεί.

Η εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες για την επίλυση των προβλημάτων μας είναι σύμπτωμα της πολιτικής πορείας που επιλέχθηκε, η οποία έχει θεωρήσει δεδομένο το λαό μας και έχει οδηγήσει σε μια μόλις και μετά βίας κρυμμένη εσωτερική αστάθεια. Το Sotsialnyi Rukh (Κοινωνικό Κίνημα) [1] απαιτεί έναν ειλικρινή διάλογο από την κυβέρνηση με την κοινωνία για το πώς φτάσαμε εδώ και τι μπορούμε ρεαλιστικά να περιμένουμε. Η μαχητική ρητορική της κυβέρνησης βοήθησε στην αύξηση των προσδοκιών, αλλά επειδή απέτυχε να ενώσει την κοινωνία και να κινητοποιήσει όλους τους πόρους για την αντίσταση, το αποτέλεσμα σήμερα είναι η δυσπιστία και η απογοήτευση.

Μετά από 970 ημέρες πολέμου, 10.000 νεκρούς, 100.000 τραυματίες και εκατομμύρια εκτοπισμένους, το τίμημα είναι τεράστιο. Λίγες οικογένειες παραμένουν ανέγγιχτες από αυτή την καταστροφή. Οι ελπίδες που αναπτερώθηκαν πρόσφατα από μια επιτυχημένη επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, έχουν δώσει τη θέση τους στην ανησυχία και την αβεβαιότητα και σε μια αργή υποχώρηση στα ανατολικά. Οι ρωσικές δυνάμεις απειλούν να καταλάβουν το Ποκρόβσκ, αποκόπτοντας ενδεχομένως την κύρια πηγή οπτάνθρακα και παραλύοντας τη μεταλλουργική βιομηχανία της Ουκρανίας. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες, που συχνά πολεμούν σε υποστελεχωμένες μονάδες [2] χωρίς επαρκή ανάπαυση και ανάρρωση, είναι εξοργισμένοι από τα σχέδια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τις εξαιρέσεις ή τουλάχιστον τηνεπί πληρωμή αναβολή στρατολόγησης (ΣτΜ: εξαίρεση στράτευσης για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα) [3]. Απαιτούν σαφή διάρκεια θητείας. Κάποιοι δεν αντέχουν άλλο [4] - σχεδόν 30.000 περιπτώσεις εγκατάλειψης υπηρεσίας έχουν καταγραφεί [5] τους πρώτους έξι μήνες του 2024.

Ποιος θα αντικαταστήσει τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή;

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: ποιος θα αντικαταστήσει αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή; Γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο στρατό [6], οι πολίτες δεν σχηματίζουν πλέον ουρές στα κέντρα στρατολόγησης και αντίθετα προσπαθούν ενεργά να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία. Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις αποφυγής στράτευσης έχουν τριπλασιαστεί [7] από το 2023 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά [8] ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν αυτό το γεγονός λογικό. Οι εκκλήσεις για το καθήκον του πολίτη ηχούν κούφιες όταν το κράτος δηλώνει ανοιχτά ότι δεν οφείλει τίποτα στους πολίτες του. Σύμφωνα με την υπουργό κοινωνικής πολιτικής Οξάνα Ζόλνοβιτς [9]: «Πρέπει να διαλύσουμε ό,τι είναι κοινωνικό σήμερα και απλά να αναδιαμορφώσουμε από την αρχή το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική πολιτική στο κράτος μας». Ή όταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κοινωνικών θεμάτων δηλώνει ότι «δεν είμαστε απλώς ένα υπουργείο πληρωμών - οι Ουκρανοί πρέπει να είναι περισσότερο αυτάρκεις και λιγότερο εξαρτημένοι από το κράτος». Η βιαιότητα και η ατιμωρησία των οργάνων επιστράτευσης, που μαζεύουν τους άνδρες από τους δρόμους με τη βία, απλώς επιδεινώνουν το ζήτημα. Περισσότερες από 1.600 καταγγελίες έχουν υποβληθεί [10] στον Συνήγορο του Πολίτη το 2024, αλλά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη φανεί [11]. Εν τω μεταξύ, οι αναφορές από το πεδίο της μάχης περιγράφουν [12] πώς οι δίχως κίνητρα, ανεκπαίδευτοι και ακόμη και ακατάλληλοι στρατεύσιμοι θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συντρόφους τους, καθιστώντας αμφισβητήσιμο το αποτέλεσμα του αυξανόμενου εξαναγκασμού.

Οι κυβερνώντες μεταθέτουν το βάρος στο λαό

Η συνολική εικόνα υποδηλώνει μια συνειδητή επιλογή των κυρίαρχων ελίτ να μεταθέσουν το βάρος της αντίστασης στην επιθετικότητα στους απλούς ανθρώπους. Η εκτίναξη των τιμών, οι πενιχροί μισθοί και η κοινωνική λιτότητα συμβαδίζουν με τον περιορισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τη συνεχιζόμενη διαφθορά - ακόμη και στον τομέα της άμυνας [13]. Το χειρότερο είναι η προτίμηση της πολιτικής τάξης να αγνοήσει την ευκαιρία για την πρωτοφανή ενότητα που βιώσαμε όλοι μας μόλις ξεκίνησε η εισβολή. Αντ' αυτού επιλέγουν να σπέρνουν διαιρέσεις εκμεταλλευόμενοι τους φόβους της τραυματισμένης κοινωνίας και τροφοδοτώντας την καχυποψία με το να προβάλουν συνεχώς νέους εσωτερικούς εχθρούς: Ρωσόφωνοι, «θύματα της αποικιοκρατικής σκέψης», οπαδοί των ιερέων της Μόσχας, συνεργάτες, πράκτορες του Κρεμλίνου ή ομοφυλόφυλοι. Οι Ουκρανοί στο μέτωπο δείχνονται στους αχάριστους στα μετόπισθεν, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να κατηγορήσουν αυτούς που «άνετα» κάθονται στο εξωτερικό.

Αυτό μας φέρνει πίσω στο «σχέδιο νίκης» του προέδρου, το οποίο, παρά τα λόγια περί ισχύος, το μόνο που κάνει είναι να αποκαλύπτει τις αδυναμίες της Ουκρανίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο τελεσίγραφο του Ζελένσκι προς τη Δύση - προορισμένο για απόρριψη - πριν από μια πλήρη στροφή προς έναν αναγκαστικό συμβιβασμό με τον εχθρό. Αυτό δεν είναι εντελώς αβάσιμο, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν [14] ότι πάνω από τον μισό πληθυσμό θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί ή να παγώσει τη σύγκρουση, εάν αποσυρόταν η δυτική υποστήριξη.

Θα οδηγήσει μια ειρηνευτική συμφωνία σε μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη;

Αλλά ποιες είναι οι πιθανότητες μια συμφωνία με τη Ρωσία να οδηγήσει σε βιώσιμη, πόσο μάλλον σε δίκαιη, ειρήνη; Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με καλή πίστη -κάτι που δεν είναι δεδομένο- οι συνομιλίες αυτές μπορεί να οδηγηθούν σε αποτυχία, να καταλήξουν σε μια θνησιγενή συμφωνία ή να αποτελέσουν μια προσωρινή παύση πριν από την επανάληψη των μαχών.

Η αναγνώριση της προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών είναι προφανώς εκτός συζήτησης. Για τους Ουκρανούς, παραμένουν κατεχόμενα και δεν υπάρχει τρόπος να εξωραϊστεί αυτή η πραγματικότητα. Το να αφεθεί η Ουκρανία χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, ειδικά όταν η Ρωσία συνεχίζει να επενδύει σε στρατιωτική ισχύ, θα ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση για νέα επιθετικότητα. Στην ουκρανική κοινωνία, το 45% [15] βλέπει την άδικη ειρήνη ως προδοσία των πεσόντων συμπατριωτών και το 49% [16] θα κατέβαινε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για οποιονδήποτε συμβιβασμό. Η μόνη συμφωνία που έχει πιθανότητες να υποστηριχθεί [17], με μικρή πλειοψηφία, περιλαμβάνει την απελευθέρωση των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα, σε συνδυασμό με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, τίποτα λιγότερο από τη συνθηκολόγηση και την υποταγή δεν φαίνεται να εκπληρώνει τους στόχους του Κρεμλίνου σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο, κάτι που επανέλαβε ο ίδιος ο Πούτιν [18] πριν από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν. Επιπλέον, το πρόσφατα εγκεκριμένο τριετές σχέδιο προϋπολογισμού στη Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες σε επίπεδα ρεκόρ [19]. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να αντιπαραβάλει κανείς τις διπλωματικές προσπάθειες με τη στρατιωτική υποστήριξη. Χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη, η Ουκρανία και ο λαός της θα πέσουν - αν όχι τώρα, τότε αργότερα.

Επειδή δεν υπάρχουν εύκολες ή έτοιμες λύσεις, είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε ειλικρινείς ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, μπορεί να μην διαρκέσει πολύ, αλλά κάθε μέρα που διαρκεί πρέπει να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας. Το να επιτρέψουμε στους ξένους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους και στο οικοσύστημά μας, το οποίο έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πολυετή εκμετάλλευση και τη ρωσική οικοτρομοκρατία, δεν είναι βιώσιμος δρόμος. Η ανισότητα, η αλλοτρίωση και η στέρηση των δικαιωμάτων δεν θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Το αόρατο χέρι της αγοράς -που εμπορευματοποιεί τα πάντα και βασίζεται στη βραχυπρόθεσμη λογική και την επιδίωξη του κέρδους- δεν θα μας κάνει ισχυρότερους.

Η ρίζα των προβλημάτων μας έγκειται βασικά στο ότι εκείνοι των οποίων η εργασία κρατάει τη χώρα ζωντανή έχουν πολύ συχνά εγκαταλειφθεί και τα συμφέροντά τους έχουν αγνοηθεί. Ας ελπίσουμε ότι, αυτή τη φορά, πήραμε το μάθημα.

Γι' αυτό το λόγο το Sotsialnyi Rukh δηλώνει ανοιχτά ότι θα συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις για τη δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος που θα διασφαλίζει ότι η φωνή του λαού θα ακούγεται στους διαδρόμους της εξουσίας. Από τη στιγμή που θα διεξαχθούν ξανά εκλογές, αυτό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα μας για πολλά χρόνια στο μέλλον.

23 Οκτωβρίου, 2024

Ο Ολεξάντρ Κισελόφ είναι μέλος της ηγεσίας του Sotsialnyi Rukh (Κοινωνικό Κίνημα).

https://solidaritet.dk/ukraine-styrken-maa-komme-indefra/

https://links.org.au/ukraine-defeat-russia-people-must-have-stake-countrys-future

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 [1] https://www.elaliberta.gr/διεθνή/ανατολική-ευρώπη-βαλκάνια/9810-sotsialnyi-rukh-«ο-δρόμος-προς-τη-νίκη-και-τα-καθήκοντα-της-αριστεράς-στην-ουκρανία»

[2] https://www.unian.ua/war/blizko-20-brigad-komandir-ociniv-masshtabi-szch-v-ukrajini

[3] https://english.nv.ua/business/analyzing-proposals-for-economic-mobilization-deferment-50432798.html

[4] https://www.kyivpost.com/uk/post/39631

[5] https://www.dw.com/uk/dezertirstvo-v-zsu-desatki-tisac-sprav-ale-do-sudu-dovodat-odinici

[6] https://www.kyivpost.com/post/29886

[7] https://english.nv.ua/nation/how-many-people-are-being-wanted-by-ukrainian-draft-offices-for-evading-conscription-50433538.html

[8] https://zn.ua/ukr/UKRAINE/vijna-chi-mir-ukrajintsi-khochut-povernuti-kordoni-1991-roku-ale-chijimi-rukami-rezultati-sotsiolohichnoho-doslidzhennja.html

[9] https://www.unian.ua/economics/finance/nam-treba-zlamati-vse-shcho-ye-sogodni-socialnogo-ukrajina-ne-mozhe-shche-bilshe-rozduvati-socviplati-ministr-socpolitiki-12399186.html

[10] https://www.pravda.com.ua/news/2024/09/2/7473032/

[11] https://www.pravda.com.ua/articles/2024/09/2/7472979/

[12] https://apnews.com/article/russia-ukraine-war-new-recruits-pokrovsk-ed2d06ad529e3b7e47ecd32f79911b83

[13] https://hromadske.ua/suspilstvo/225664-pravookhorontsi-porushyly-kilka-desiatkiv-sprav-pro-roztratu-20-mlrd-hrn-na-budivnytstvi-fortyfikatsiy-deputat

[14] https://dif.org.ua/uploads/pdf/26101812866cf7edc6d9ab6.77981420.pdf

[15] https://dif.org.ua/uploads/pdf/26101812866cf7edc6d9ab6.77981420.pdf

[16] https://zn.ua/ukr/UKRAINE/vijna-chi-mir-ukrajintsi-khochut-povernuti-kordoni-1991-roku-ale-chijimi-rukami-rezultati-sotsiolohichnoho-doslidzhennja.html

[17] https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1421&page=1

[18] https://www.rbc.ru/rbcfreenews/671281e49a7947f22b6bbbf1

[19] https://meduza.io/feature/2023/11/23/gosduma-prinyala-byudzhet-s-rekordnymi-voennymi-rashodami-kak-obychno-bez-osobyh-diskussiy

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024 11:32

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.