Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 14:23

Η Μιανμάρ στα πρόθυρα Εμφυλίου Πολέμου: Αντίσταση και καταστολή.

 

 

Εισαγωγή

Στην Μιανμάρ η λαϊκή αντίσταση που ξέσπασε ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1η Φεβρουαρίου 2021, συνεχίζεται και παίρνει νέες μορφές. Για να κατανοήσουμε τη δυναμική αυτής της αντίστασης, καθώς και τις δυσκολίες τις και τις αντιφάσεις της, μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε τα παρακάτω άρθρα από την ιστοσελίδα The Irrawaddy. Ο ανεξάρτητος διαδικτυακός ιστότοπος The Irrawaddy ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘90 από Βιρμανούς εξόριστους που ζουν στην Ταϋλάνδη – ακτιβιστές που συμμετείχαν στην εξέγερση του 1988 και αναγκάστηκαν στη συνέχεια να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την βίαιη καταστολή που εξαπέλυσε το στρατιωτικό καθεστώς. Το The Irrawaddy υποστηρίζει τα δημοκρατικά κινήματα στη Μιανμάρ προσπαθώντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία του απέναντι στις πολιτικές παρατάξεις της χώρας. Δημοσιεύει άρθρα, ειδήσεις και αναλύσεις για την Μιανμάρ και την Νοτιοανατολική Ασία στα βιρμανικά και στα αγγλικά. Ιρραουάντι (σημαίνει: “με άφθονα πλούτη”) είναι το όνομα του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, ο οποίος τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη, στον άξονα Β-Ν.

Στα άρθρα που δημοσιεύουμε προσπαθήσαμε να διαγράψουμε τις συχνές επαναλήψεις των ίδιων στοιχείων, από άρθρο σε άρθρο, χωρίς όμως να αλλαχτεί η ροή του κειμένου. Κάποιες λοιπόν επαναλήψεις ήταν αναπόφευκτες.

elaliberta.gr

 

 

 

The Irrawaddy

 

 

Η Μιανμάρ στα πρόθυρα Εμφυλίου Πολέμου: Αντίσταση και καταστολή.

 

 

1. Αντίσταση και καταστολή

 

1.α. Η σκιώδης κυβέρνηση της Μιανμάρ κηρύσσει πόλεμο στο στρατιωτικό καθεστώς

Η σκιώδης Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ (NUG) κήρυξε την Τρίτη πόλεμο στο καθεστώς της χώρας προκειμένου «να ανατρέψει τη στρατιωτική διακυβέρνηση», μετατοπίζοντας σε άλλο επίπεδο τον συνεχιζόμενο ένοπλο αγώνα εναντίον της χούντας, με τις μάχες να αναμένεται να ενταθούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ομιλία του προς τη χώρα το πρωί της Τρίτης, ο εκτελών χρέη προέδρου της NUG, Ντούουα Λάσι Λα, κάλεσε όλους τους πολίτες να «εξεγερθούν ενάντια στην κυριαρχία των στρατιωτικών τρομοκρατών που βρίσκονται υπό την ηγεσία του [πραξικοπηματία] Μιν Άουνγκ Χλάινγκ σε κάθε γωνιά της χώρας» και κήρυξε όλη τη Μιανμάρ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Θα διαρκέσει μέχρι να ξαναϋπάρξει πολιτική διακυβέρνηση στη χώρα», είπε.

Ο εκτελών χρέη προέδρου κάλεσε επίσης όποιον υπηρετεί υπό το καθεστώς να εγκαταλείψει τη δουλειά του από σήμερα και ζήτησε από το κοινό να μην ταξιδέψει, ζητώντας παράλληλα την υποστήριξή του.

Η NUG σχηματίστηκε τον Απρίλιο, αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από εκλεγμένους βουλευτές από την ανατραπείσα κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία και τους εθνοτικούς συμμάχους τους. Από τον σχηματισμό του, απολαμβάνει υποστήριξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση του επίσημου ένοπλου αγώνα εναντίον του καθεστώτος έρχεται μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της φετινής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Εάν οι μάχες ενταθούν τις επόμενες ημέρες, η κρίση στη Μιανμάρ αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συνόδου.

Το κάλεσμα της NUG για ένοπλο αγώνα έρχεται επτά μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας από το στρατό στη χώρα. Στη Μιανμάρ παρατηρείται ήδη εδώ και μήνες σποραδική ένοπλη αντίσταση με θανατηφόρες επιθέσεις πολιτών εναντίον του στρατού, καθώς πολλοί νέοι έχουν πάρει τα όπλα ως απάντηση στην δολοφονική καταστολή που εξαπέλυσε η χούντα εναντίον των διαδηλωτών. Ταυτόχρονα, ένοπλες εθνοτικές ομάδες στις πολιτείες Κατσίν και Καρέν έχουν εξαπολύσει φονικές επιθέσεις κατά των στρατευμάτων του καθεστώτος για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο αντικαθεστωτικό κίνημα. Οι ένοπλες ομάδες έχουν επίσης προσφέρει εκπαίδευση στη χρήση όπλων σε νέους· πολλοί έχουν εξαπολύσει αντάρτικες θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος και των συνεργατών τους σε αστικές περιοχές. Ως αποτέλεσμα, το καθεστώς δεν μπόρεσε να επιβάλει τον έλεγχο της χώρας στο σύνολό της.

Όσον αφορά την έκκληση της NUG για πόλεμο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξαπολύσει επιθέσεις. Παρά την πανεθνική παρουσία ομάδων αντίστασης πολιτών, όπως οι Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (PDF), το καθεστώς εξακολουθεί να υπερτερεί σε αριθμούς και σε όπλα.

“Myanmar’s Shadow Govt Declares War on Military Regime”, The Irrawaddy, 7 Σεπτεμβρίου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/myanmars-shadow-govt-declares-war-on-military-regime.html

 

1.β. Η χούντα της Μιανμάρ αυξάνει τις συλλήψεις απεργών δημοσίων υπαλλήλων

Το καθεστώς της Μιανμάρ έχει αυξήσει τις συλλήψεις των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εκπαιδευτικοί, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συμμετείχαν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής (CDM / Civil Disobedience Movement), το οποίο υπονομεύει την ικανότητα της χούντας να κυβερνά.

Την Κυριακή συνελήφθησαν τουλάχιστον δύο δάσκαλοι στην κωμόπολη Μιάουνγκ, στην περιφέρεια Σαγκάινγκ.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι δυνάμεις της χούντας εισέβαλαν στο σπίτι της δασκάλας Ντάου Ζάρτσι Λιν την Κυριακή και, αφού δεν κατάφεραν να βρουν την ίδια, ξυλοκόπησαν τον πατέρα και τον αδελφό της και τους πήραν.

Αργότερα παραδόθηκε η ίδια με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του πατέρα και του αδελφού της.

Μια άλλη δασκάλα, η Ντάου Του Του Χιν, συνελήφθη την Κυριακή, σύμφωνα με την Οργάνωση Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στο Μιάουνγκ.

Τουλάχιστον επτά δάσκαλοι συνελήφθησαν επίσης στις κοινότητες Καλάι, Ντεπαγίν και Σουέμπο στην περιοχή Σαγκάινγκ τον περασμένο μήνα.

Στην κωμόπολη Πάουκ της περιφέρειας Μάγκουε, οι δυνάμεις της χούντας συνέλαβαν την Κυριακή έναν απεργό δημόσιο υπάλληλο του Τμήματος Κτηματολογικής Στατιστικής και τουλάχιστον τέσσερις άλλους πολίτες.

Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών, αστυνομικών, στρατιωτών και προσωπικού στα ελεγχόμενα από το στρατό υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας, αρνούνται να εργαστούν για το καθεστώς, εμποδίζοντας τη χούντα να διοικήσει κανονικά τη χώρα. Πολλοί απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί ή έχουν απειληθεί με σύλληψη. Πολλοί κρύβονται.

Μόνο τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν τουλάχιστον 21 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων οκτώ δάσκαλοι, πέντε γιατροί, πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, δύο δημόσιοι υπάλληλοι και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με την Ένωση Υποστήριξης Πολιτικών Κρατουμένων.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), η οποία σχηματίστηκε από εκλεγμένους βουλευτές του ανατραπέντος Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία και των εθνοτικών συμμάχων του, προσπαθεί να πληρώσει τους μισθούς των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως του κατώτερου προσωπικού.

Πάνω από 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την NUG.

“Myanmar Junta Steps Up Arrests of Striking Civil Servants”, The Irrawaddy, 6 Σεπτεμβρίου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/myanmar-junta-steps-up-arrests-of-striking-civil-servants.html

 

1.γ. Περίπου 5.000 φυλακισμένοι της χούντας της Μιανμάρ βρίσκονται σε άγνωστες τοποθεσίες

Η χούντα της Μιανμάρ έχει εξαφανίσει με τη βία περίπου 5.000 ανθρώπους χωρίς να αφήσει ούτε τα μέλη της οικογένειάς τους να μάθουν πού βρίσκονται, στο πλαίσιο της εκστρατείας τρόμου που εξαπέλυσε εναντίον του συνόλου του πληθυσμού της χώρας μετά το πραξικόπημα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Υποστήριξης Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP / Assistance Association for Political Prisoners), μια ομάδα νομικής υπεράσπισης.

Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, η χούντα έχει συλλάβει συνολικά 7.627 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 6.033 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση, δήλωσε ο AAPP. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται εκλεγμένοι ηγέτες, βουλευτές, πολιτικοί, φοιτητές ακτιβιστές, διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη βάση δεδομένων του AAPP, μεταξύ των ατόμων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κρατουμένων, η μεγάλη πλειοψηφία, ή το 82%, κρατούνται σε άγνωστες τοποθεσίες, ανέφερε η ομάδα, κάτι το οποίο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και παραβιάζοντας το βασικό διεθνές δίκαιο.

Ο Ου Μπο Κιι, γενικός γραμματέας του AAPP, δήλωσε στην έκθεση της ομάδας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Θυμάτων Εξαναγκαστικών Εξαφανίσεων ότι η απόκρυψη πληροφοριών από τη χούντα σχετικά με την τοποθεσία και την κατάσταση των κρατουμένων αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος φόβου σε ολόκληρη τη χώρα, στον τερματισμό των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος και στην εγκαθίδρυση δικτατορικής διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι όχι μόνο εκφοβίζει τους κρατούμενους αλλά και αναγκάζει τις οικογένειες και τους φίλους τους να υποφέρουν.

«Το να μη γνωρίζει κανείς την τύχη ή το πού βρίσκεται ένα αγαπημένο του πρόσωπο, αυτό είναι ένα είδος ψυχολογικού βασανισμού καθώς και σωματικής κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Για το λόγο αυτό, είναι ένα από τα χειρότερα είδη εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ου Μπο Κιι στην έκθεση.

Ακόμα και η τοποθεσία όπου κρατούνται οι εκλεγμένοι ηγέτες, ο πρόεδρος Ου Γουίν Μιίντ και η κρατική σύμβουλος Ντάου Άουνγκ Σαν Κιι, δεν έχει αποκαλυφθεί και η πρόσβασή τους σε δικηγόρους είναι περιορισμένη.

Κατά την πρώτη της προσωπική συνάντηση με τη νομική της ομάδα στα τέλη Μαΐου, η Ντάου Άουνγκ Σαν Κιι δήλωσε στους δικηγόρους της ότι δεν γνωρίζει πού κρατείται και ότι έχει απομονωθεί από τον έξω κόσμο. Και οι δύο ηγέτες έχουν υποστεί αποκλεισμό πληροφοριών.

Ακόμα και τα παιδιά υπόκεινται σε εξαναγκαστική εξαφάνιση από τη χούντα, η οποία τα χρησιμοποιεί ως ομήρους, ανέφερε ο AAPP στην έκθεση.

«Όλοι κινδυνεύουν να φυλακιστούν σε μυστικές τοποθεσίες από τη χούντα. Αν κάποιος οδηγηθεί σε κέντρο ανάκρισης ή σε στρατιωτικό στρατώνα, μπορεί να βασανιστεί μέχρι θανάτου στη Μιανμάρ, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού βρίσκεται», δήλωσε η ομάδα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πιέσει τη χούντα να αποκαλύψει στην κοινωνία των πολιτών τη θέση όλων όσων κρατούνται αυθαίρετα.

Δεκάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και μέλη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD / National League for Democracy) της Ντάου Άουνγκ Σαν Κιι, έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης πεθάνει στη φυλακή λόγω έλλειψης κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης.

Ο AAPP πρόσθεσε ότι η αναγνώριση της σκιώδους Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (NUG / National Unity Government) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ενισχύσει τους διεθνείς μηχανισμούς λογοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό της χρήσης των αναγκαστικών εξαφανίσεων από τη χούντα της Μιανμάρ με ατιμωρησία.

Η NUG εξέδωσε πρόσφατα δήλωση με την οποία αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) όσον αφορά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα από την 1η Ιουλίου 2002. Καθώς οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Καταστατικού της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, πρέπει να διασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών για αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ο AAPP.

“About 5,000 of Those Held by Myanmar Junta Are in Unknown Locations: Advocacy Group”, The Irrawaddy, 31 Αυγούστου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/about-5000-of-those-held-by-myanmar-junta-are-in-unknown-locations-advocacy-group.html.

 

1.δ. Η σκιώδης κυβέρνηση της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι 580 στρατιώτες της χούντας σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα

Περίπου 580 στρατιώτες της χούντας σκοτώθηκαν και σχεδόν 190 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια 443 πυροβολισμών και δολοφονιών από ένοπλες εθνοτικές ομάδες και μαχητές της αντίστασης των πολιτών τον Αύγουστο, σύμφωνα με την παράλληλη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ.

Με βάση αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η NUG δήλωσε ότι σχεδόν 73 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 45 τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις της χούντας κατά τη διάρκεια 129 πράξεων βίας του καθεστώτος.

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ αντιμετωπίζει την ένοπλη αντίσταση του λαού που χρησιμοποιεί εναέρια όπλα, αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα και βόμβες σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση την Πολιτεία Ρακάιν. Στο κρατίδιο αυτό δεν αναφέρθηκε καμία αντίσταση και μόνο ένας θάνατος άμαχου πολίτη τον Αύγουστο.

Τον Αύγουστο, οι δυνάμεις του καθεστώτος αντιμετώπισαν 81 ανταλλαγές πυρών με ένοπλες δυνάμεις των εθνοτικών ομάδων και 57 με τις πολιτικές Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (PDF / People’s Defense Forces).

Οι δυνάμεις της χούντας υπέστησαν επίσης 74 δολοφονίες, 94 εκρήξεις και οκτώ πυροβολισμούς.

Το καθεστώς υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στην περιοχή Σαγκάινγκ με 33 επεισόδια αντίστασης των πολιτών, δύο πυροβολισμούς από τις ένοπλες δυνάμεις των εθνοτικών ομάδων, 22 δολοφονίες και 11 εκρήξεις. Οι δυνάμεις της χούντας διέπραξαν 38 αναφερόμενες πράξεις βίας εναντίον αμάχων στην περιοχή.

Εκτιμάται ότι 222 στρατιώτες της χούντας σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν, ενώ 37 άμαχοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις της χούντας τον Αύγουστο.

Τον Ιούλιο, 417 στρατιώτες της χούντας σκοτώθηκαν και 270 τραυματίστηκαν στην περιοχή.

Η NUG δήλωσε ότι στην περιφέρεια Γιανγκόν αναφέρθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός γεγονότων βίας με 64 περιπτώσεις τον Αύγουστο.

Ανέφερε 37 εκρήξεις και 14 δολοφονίες από τις PDF και 11 πράξεις βίας της χούντας εναντίον αμάχων.

Επτά στρατιώτες της χούντας και 11 άμαχοι σκοτώθηκαν, δήλωσε η NUG.

Η χούντα της Μιανμάρ συνεχίζει τις φρικαλεότητες, τις δολοφονίες, τις συλλήψεις και τις επιδρομές εναντίον όσων φέρονται να αντιτίθενται στη στρατιωτική διακυβέρνηση και εναντίον των συγγενών τους.

Μέχρι το Σάββατο, το καθεστώς σκότωσε 1.046 άτομα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Υποστήριξης Πολιτικών Κρατουμένων.

Άλλοι 7.876 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων κυβερνητικών ηγετών, έχουν τεθεί υπό κράτηση από τη χούντα ή αντιμετωπίζουν εντάλματα σύλληψης.

“Myanmar Shadow Govt Claims 580 Junta Troops Killed Last Month”, The Irrawaddy, 6 Σεπτεμβρίου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/myanmar-shadow-govt-claims-580-junta-troops-killed-last-month.html.

 

1.ε. Η NUG αμφισβητεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της ASEAN με τη χούντα της Μιανμάρ

Η παράλληλη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ δήλωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN / Association of Southeast Asian Nations) στη χώρα θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει συμφωνία από το στρατιωτικό καθεστώς για να σταματήσουν οι συλλήψεις πολιτών, καθώς και τη διαβεβαίωση ότι θα του επιτραπεί να συναντηθεί με την Ντάου Άουνγκ Σαν Σούου Κιι, προτού ζητήσει κατάπαυση του πυρός για να καταστεί δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Σάββατο, ο ειδικός απεσταλμένος της ASEAN για τη Μιανμάρ, Εριβάν Γιούσοφ, δήλωσε στο Kyodo News ότι είχε προτείνει τετράμηνη κατάπαυση του πυρός μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στον διορισμένο από τη χούντα υπουργό Εξωτερικών, Ου Γουούνα Μάουνγκ Λουίν, την περασμένη Τρίτη και ότι το καθεστώς την είχε αποδεχθεί.

Ο διπλωμάτης του Μπρουνέι δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πολιτική κατάπαυση του πυρός, αλλά για να υπάρξει ασφάλεια, καθώς και για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που διανέμουν βοήθεια.

Ο Εριβάν Γιούσοφ, δεύτερος υπουργός Εξωτερικών του Μπρουνέι, διορίστηκε από την ASEAN τον περασμένο μήνα ως ειδικός απεσταλμένος στη Μιανμάρ, καθώς το περιφερειακό μπλοκ εντείνει τις προσπάθειές του για τον τερματισμό της βίας στη Μιανμάρ, ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ του καθεστώτος και των αντιπάλων του.

Ωστόσο, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της NUG, Ου Άουνγκ Μιο Μιν, δήλωσε ότι η σημερινή αναταραχή στη Μιανμάρ είναι πολιτική και ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα.

«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον στρατό συνεχίζονται και αυτές οι παραβιάσεις δεν πρέπει να ξεχαστούν, παρόλο που κατανοούμε ότι ο ειδικός απεσταλμένος της ASEAN θέλει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια γρήγορα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Ου Άουνγκ Μιο Μιν, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες επιδρομές, συλλήψεις και δολοφονίες διαδηλωτών που αντιτίθενται στο πραξικόπημα του καθεστώτος.

Μέχρι την Κυριακή [5/9], η χούντα έχει σκοτώσει 1.046 πολίτες, έχει συλλάβει 7.879 άτομα και έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για άλλα 1.984 άτομα κατά τη διάρκεια βίαιων επιχειρήσεων καταστολής εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας. Περίπου 6.230 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται, μεταξύ των οποίων η ανατραπείσα σύμβουλος του κράτους Ντάου Άουνγκ Σαν Σούου Κιι και ο πρόεδρος Ου Γουίν Μιιντ, οι οποίοι συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του πραξικοπήματος που έκανε η χούντα την 1η Φεβρουαρίου.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε κρίση μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και την ανατροπή της κυβέρνησης του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία με επικεφαλής την Ντάου Άουνγκ Σαν Σούου Κιι. Η ένοπλη αντίσταση στο καθεστώς από πολίτες μαχητές και ένοπλες εθνοτικές οργανώσεις (EAO) έχει εξαπλωθεί σε κάθε μέρος της χώρας, με εξαίρεση το κρατίδιο Ραχάιν.

Την Κυριακή, η NUG κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να σταματήσουν τα εγκλήματα της χούντας εναντίον αθώων πολιτών.

Η NUG ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί αποτελεσματικά για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού «το συντομότερο δυνατό, να τερματιστεί η καταστολή και τα βασανιστήρια αθώων πολιτών και να τερματιστεί το πραξικόπημα και να λογοδοτήσει [το καθεστώς] για τα εγκλήματα που διέπραξε».

Οι δυνάμεις της χούντας της Μιανμάρ «διεξάγουν στρατιωτικές επιθέσεις με υπερβολική βία σε περιοχές που ελέγχονται από τις EAO», παρά τις υποσχέσεις των πραξικοπηματιών και του Συμβουλίου Κρατικής Διοίκησης, του διοικητικού οργάνου της χούντας, ότι εργάζονται για την ειρήνη, πρόσθεσε η NUG.

Το αίτημα συνέπεσε με την έκκληση του ειδικού απεσταλμένου της ASEAN για κατάπαυση του πυρός.

Ο ειδικός απεσταλμένος Εριβάν Γιούσοφ δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα βοήθειας αποτελείται από ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζεται επειγόντως για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων συσκευών οξυγόνου και μέσων ατομικής προστασίας, και ότι θα διατεθεί σε «όλους τους κατοίκους της Μιανμάρ».

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τις συνοριακές περιοχές που ελέγχονται από τις ΕΑΟ μπορεί να δρομολογηθεί χερσαία μέσω της γειτονικής Ταϊλάνδης, πρόσθεσε ο απεσταλμένος.

Ο Εριβάν Γιούσοφ δήλωσε ότι ελπίζει να επισκεφθεί τη Μιανμάρ αυτόν τον μήνα και ότι έχει ζητήσει συνάντηση με την Ντάου Άουνγκ Σαν Σούου Κιι. Ωστόσο, το στρατιωτικό καθεστώς δεν έχει ακόμη δηλώσει αν θα του επιτραπεί να το πραγματοποιήσει.

“NUG Questions ASEAN’s Ceasefire Agreement With Myanmar Junta”, The Irrawaddy, 6 Σεπτεμβρίου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/nug-questions-aseans-ceasefire-agreement-with-myanmar-junta.html.

 

2. Λιποταξίες στο στρατό και την αστυνομία

 

2.α. 2.000 στρατιώτες και αστυνομικοί της χούντας της Μιανμάρ συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής

Περίπου 2.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής (CDM / Civil Disobedience Movement) μετά το πραξικόπημα του στρατού της Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Αγκαλιά του Λαού (People’s Embrace), μια ομάδα που βοηθά το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας που αρνείται να εργαστεί για το καθεστώς.

Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες που έχουν ενταχθεί στο CDM είναι οπλίτες και λοχίες. Οι αξιωματικοί που κατατάσσονται από υπολοχαγούς έως ταγματάρχες ανέρχονται σε περίπου 100.

«Υπάρχουν περίπου 1.500 άτομα του στρατιωτικού προσωπικού που έχουν ενταχθεί στο CDM. Υπάρχουν πάνω από 2.000, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών», δήλωσε στο The Irrawaddy ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ της Αγκαλιάς του Λαούς.

Η Αγκαλιά του Λαού δημιουργήθηκε από στρατιωτικό προσωπικό που έχει ενταχθεί στο CDM. Σε συνεργασία με την παράλληλη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), η ομάδα παρέχει βοήθεια στους στρατιώτες που δεν δουλεύουν για το καθεστώς και επίσης προσπαθεί να πείσει κι άλλα άτομα του στρατιωτικού προσωπικού να εγκαταλείψουν τους στρατώνες τους.

Ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ αποφοίτησε από την 54η εισαγωγική τάξη της Ακαδημίας Αμυντικών Υπηρεσιών. Εντάχθηκε στο CDM στις αρχές Απριλίου, ενώ υπηρετεί ως διοικητής λόχου στο τάγμα 528 στην ανατολική πολιτεία Σαν.

Οι 2.000 στρατιώτες που έχουν ενταχθεί στο CDM αντιστοιχούν στο μέγεθος τεσσάρων κανονικών ταγμάτων του στρατού της Μιανμάρ, σημείωσε ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με την Αγκαλιά του Λαού και εκείνων που έχουν διαφύγει σε περιοχές που ελέγχονται από εθνοτικές ένοπλες οργανώσεις (EAO / ethnic armed organizations), καθώς και από στοιχεία που παρέχονται από πηγές εντός του καθεστώτος.

Το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας που εγκατέλειψε τον στρατό για να σταθεί στο πλευρό του λαού το έκανε επειδή συνειδητοποίησε καλύτερα την πραγματική φύση του στρατιωτικού καθεστώτος, το οποίο χρησιμοποιεί δολοφονική βία κατά των πολιτών.

Οι περισσότεροι από τους λιποτάκτες στρατιώτες και αστυνομικούς είτε έχουν διαφύγει σε περιοχές που ελέγχονται από τις EAO είτε κρύβονται ανάμεσα στους πολίτες και κάνουν ό,τι μπορούν για να πολεμήσουν το καθεστώς.

«Ορισμένοι παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση σε πολίτες μαχητές της αντίστασης. Κάποιοι πολεμούν οι ίδιοι. Κάποιοι μοιράζονται πληροφορίες [με μαχητές της αντίστασης] αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο λοχαγός.

Πολλοί στρατιώτες εντάχθηκαν στο CDM την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ αναμένεται να ενταχθούν και άλλοι καθώς το καθεστώς συνεχίζει να χρησιμοποιεί βία κατά του λαού, δήλωσαν λιποτάκτες στρατιωτικοί.

Στις 19 Αυγούστου, ορισμένοι στρατιώτες από το τάγμα ελαφρού πεζικού 25 στο Νταγουέι της περιφέρειας Τανινταριί λιποτάκτησαν με τα όπλα τους για να ενταχθούν στο CDM. Την επόμενη ημέρα, ένας λοχίας της αστυνομίας από την κοινότητα Γινμαρμπίν στην περιοχή Σαγκάινγκ λιποτάκτησε επίσης με το όπλο του.

Οι Στρατιώτες του Λαού (People’s Soldiers), μια σελίδα στο Facebook που λειτουργεί από λιποτάκτες στρατιωτικούς, ανέφερε ότι 500 ακόμη στρατιώτες αναμένεται να ενταχθούν στο CDM τον επόμενο μήνα, υπό τον όρο ότι η NUG θα παρέχει ασφάλεια και θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στην NUG να επαληθεύει την ταυτότητα των στρατιωτών που θέλουν να ενταχθούν στο CDM.

Η Αγκαλιά του Λαού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της NUG, έχει ήδη επαληθεύσει την ταυτότητα των πρώτων 100 στρατιωτικών που θα ενταχθούν στο CDM και βρίσκεται στη διαδικασία επαλήθευσης άλλων 100.

“2,000 Myanmar Junta Soldiers and Police Join Civil Disobedience Movement”, The Irrawaddy, 23 Αυγούστου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/2000-myanmar-junta-soldiers-and-police-join-civil-disobedience-movement.html. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article59372

 

2.β. Ο στρατός της Μιανμάρ κινδυνεύει με διάσπαση: Λιποτάκτες του στρατού

Με έναν αριθμό ρεκόρ λιποταξιών που δεν έχει προηγούμενο εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες και με τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στις τάξεις του στρατού εναντίον των ανωτέρων τους, ο στρατός της Μιανμάρ, που αριθμεί πάνω από 300.000 άνδρες, κινδυνεύει πλέον να διασπαστεί, σύμφωνα με ορισμένους πρώην αξιωματικούς του στρατού που εγκατέλειψαν πρόσφατα τις μονάδες τους.

Επί του παρόντος, περίπου 2.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής (CDM) της χώρας, ένα πανεθνικό μποϊκοτάζ των δημοσίων υπαλλήλων της Μιανμάρ κατά του καθεστώτος μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Φεβρουάριο. Πολλοί περισσότεροι ετοιμάζονται και από τους σημερινούς 2.000 λιποτάκτες, το ένα τρίτο είναι στρατιωτικοί, δήλωσαν οι αξιωματικοί που έχουν ενταχθεί στο CDM καθώς δεν είναι ευχαριστημένοι με το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας.

Αν και ο αριθμός των αυτομολήσεων είναι μικρός προς το παρόν, είναι πρωτοφανής στην στρατιωτική ιστορία της Μιανμάρ, η οποία χρονολογείται από το 1962, όταν ο τότε δικτάτορας Νε Γουίν πραγματοποίησε πραξικόπημα και ενοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ορισμένοι στρατιώτες διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του στρατού κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων υπέρ της δημοκρατίας το 1988, αλλά ο αριθμός τους τότε ήταν πολύ λιγότερο σημαντικός.

Έτσι, αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί τόσοι πολλοί το κάνουν τώρα.

«[Υπό το καθεστώς της δικτατορίας] οι άνθρωποι ντρέπονται να είναι στρατιώτες, να φοιτούν στην Ακαδημία Αμυντικών Υπηρεσιών ή να κατατάσσονται στον στρατό. Αυτό είναι πολύ λυπηρό για το μέλλον του στρατού» δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς, ο λοχαγός Νιι Τουτά.

Αφού αποφοίτησε το 2010 από την 52η εισαγωγική τάξη της Ακαδημίας Αμυντικών Υπηρεσιών, υπηρέτησε στη βάση του στο Ναϊπιιτάο μέχρι το πραξικόπημα. Όταν έμαθε για την κατάληψη της εξουσίας, αισθάνθηκε ότι η Μιανμάρ οδεύει προς μια σκοτεινή εποχή. Όταν η χούντα κλιμάκωσε την πανεθνική δολοφονική καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που αντιδρούσαν στην εξουσία της τον Μάρτιο, ο λοχαγός εγκατέλειψε τη μονάδα του. Είπε: «Δεν μπορείς να σκοτώνεις ανθρώπους που εκφράζουν τις απόψεις τους».

Η βιαιότητα του καθεστώτος έχει σοκάρει τον κόσμο. Πυροβόλησαν και σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους μέσα σε μία μόνο ημέρα τον Μάρτιο. Έχουν ρίξει σφαίρες σε κατοικημένες περιοχές. Κατά τη διάρκεια επιδρομών, έχουν σκοτώσει αδιακρίτως ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας μόλις 6 ετών. Οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι εξωδικαστικές δολοφονίες από τους στρατιώτες συνεχίζονται. Μέχρι την Πέμπτη, η χούντα είχε σκοτώσει 1.019 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της καταστολής, των επιδρομών, των συλλήψεων, των ανακρίσεων, των αυθαίρετων δολοφονιών και τυφλών πυροβολισμών, σύμφωνα με τον Σύλλογο Υποστήριξης Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP), ο οποία συγκεντρώνει τους αριθμούς των θανάτων και των συλλήψεων από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Ένας άλλος λιποτάκτης, ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ, δήλωσε ότι αυτά που έκαναν οι συνάδελφοί του στρατιώτες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής ήταν εντελώς αντίθετα με τους κώδικες δεοντολογίας που υποτίθεται ότι ακολουθούσαν.

«Μετατράπηκαν σε κακοποιούς με όπλα», είπε.

Το αποτέλεσμα είναι να απεχθάνεται ο κόσμος τον στρατό τόσο πολύ που αποθαρρύνει τους ένστολους όσο ποτέ άλλοτε. Οι θηριωδίες του καθεστώτος κατά των διαδηλωτών έγιναν άμεσος παράγοντας που ώθησε ορισμένους στρατιωτικούς να ενταχθούν στο CDM, καθώς συνειδητοποίησαν καλύτερα την πραγματική φύση της στρατιωτικής χούντας, η οποία διέπραττε θηριωδίες και δολοφονούσε τον ίδιο της το λαό.

Η λοχίας Γιν Λέι Λέι Τουν ήταν περήφανη που ήταν στρατιώτης. Αλλά η πίστη της στις ένοπλες δυνάμεις στις οποίες εντάχθηκε το 2016 χάθηκε μετά το πραξικόπημα, όταν είδε τις θηριωδίες της χούντας εναντίον ειρηνικών αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Έτσι, εντάχθηκε στο CDM τον Απρίλιο, αφού αυτομόλησε από τη στρατιωτική της βάση στην περιοχή της Γιανγκόν.

«Μετά το πραξικόπημα, νιώθω ανασφάλεια για το ότι είμαι στρατιώτης, καθώς ο κόσμος μισεί τον στρατό. Ο στρατός μας κάνει επίσης λάθος πράγματα» δήλωσε η λοχίας.

Προς το παρόν, περίπου 5 έως 10 στρατιώτες της χούντας αυτομολούν από τον στρατό καθημερινά, σύμφωνα με την ομάδα Αγκαλιά του Λαού, μια σελίδα στο Facebook –της οποίας ο λοχαγός Νιι Τουτά είναι συνιδρυτής– για να παρέχει βοήθεια στους στρατιώτες που αυτομολούν και να πείσει περισσότερους στρατιωτικούς να εγκαταλείψουν τους στρατώνες τους για να ενταχθούν στο CDM.

Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες που έχουν ενταχθεί στο CDM είναι οπλίτες και λοχίες. Οι αξιωματικοί από υπολοχαγούς έως ταγματάρχες ανέρχονται σε περίπου 100.

Ο στρατός της Μιανμάρ είναι διαβόητος για τις επιθέσεις του στον ίδιο του τον λαό αντί να τον προστατεύει. Οι θηριωδίες του, όπως οι αυθαίρετες δολοφονίες, οι συλλήψεις και οι λεηλασίες σε εθνοτικές περιοχές, είναι διεθνώς γνωστές. Το πραξικόπημα του 2021 και οι επακόλουθες θηριωδίες επιδείνωσαν την ήδη αμαυρωμένη φήμη του στρατού, ενώ έσπρωξαν την ηγεσία του στη γωνία, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενη ένοπλη αντίσταση τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, αναγκάζοντας τον πραξικοπηματία Μιν Άουνγκ Χλάινγκ να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί ακόμη να ελέγξει πλήρως τη χώρα. Στη συνέχεια, αντιμετώπισε άλλο ένα μεγάλο πλήγμα: τις λιποταξίες των υφισταμένων τους που απεχθάνονται τις ενέργειες των αφεντικών τους.

Ο λοχαγός Νιι Τουτά δήλωσε ότι η εικόνα του στρατού είναι πλέον η χειρότερη στην ιστορία, καθώς όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί συνειδητοποιούν ότι η φήμη του στρατού και των στρατιωτών έχει καταρρεύσει εντελώς.

«Έτσι, αυτή η δυναμική [των λιποταξιών] θα αυξηθεί. Το σίγουρο είναι ότι έχει έρθει η ώρα να ενωθούν ο λαός και οι στρατιώτες του λαού», δήλωσε.

Ρωγμές στο στρατό

Όλοι όσοι γνωρίζουν την πολιτική της Μιανμάρ γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η αλλαγή στη Μιανμάρ μπορεί να επέλθει χωρίς τη συμμετοχή ορισμένων ανδρών του στρατού, ο οποίος παραμένει ο ισχυρότερος θεσμός της χώρας από το 1962.

Τώρα, με τις αποστασίες να αυξάνονται όσο ποτέ άλλοτε, ο λοχαγός Νιι Τουτά δήλωσε ότι ο στρατός ενδέχεται να διασπαστεί σε δύο ομάδες: σε εκείνους που θέλουν να κληρονομήσουν την κακή κληρονομιά του στρατού και στους άλλους που δεν το θέλουν.

«Όποιος αυτομολήσει λέει ότι θέλει να γίνει λαϊκός επαγγελματίας-στρατιώτης για την προστασία του λαού. Δεν θέλουν να παραδώσουν την κακή κληρονομιά του θεσμού στους νεώτερους τους», δήλωσε.

Ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ, συνειδητοποίησε επίσης ότι εργάζονταν για τους πραξικοπηματίες ηγέτες που έβαζαν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από τη χώρα ή τον ίδιο το στρατιωτικό θεσμό.

Ο λοχαγός, εγκατέλειψε τους στρατώνες στο κρατίδιο Σαν λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, αφού είδε τις θηριωδίες του καθεστώτος εναντίον άοπλων ειρηνικών διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος και πολιτών. Αργότερα δημιούργησε την ομάδα Αγκαλιά του Λαού για να βοηθήσει το στρατιωτικό προσωπικό που θέλει να αυτομολήσει.

«Βλέπουμε ρωγμές στον στρατό. Υπάρχουν πολλές αδικίες στις αποσπάσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημιουργούν δυσαρέσκεια στις τάξεις του στρατού εναντίον των ανωτέρων τους. Έτσι, ο στρατός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια διάσπαση», δήλωσε ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ.

Για παράδειγμα, εξήγησε, ορισμένοι στρατιωτικοί έχουν τοποθετηθεί άδικα στην πρώτη γραμμή του μετώπου για χρόνια, ενώ άλλοι που έχουν καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται ψηλά, τοποθετούνται σε ασφαλείς περιοχές όπως το Ναϊπιιτό, πρόσθεσε.

Διεθνείς και ντόπιοι παρατηρητές είναι πεπεισμένοι ότι ο στρατιωτικός θεσμός πρέπει να διασπαστεί προκειμένου να αποκατασταθεί ο δρόμος προς τη δημοκρατία στη Μιανμάρ, καθώς υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών δράσεων από τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς και ούτε η ένοπλη αντίσταση του λαού ούτε οι ένοπλες εθνοτικές ομάδες μπορούν να νικήσουν τη χούντα.

Ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ συμφώνησε επίσης με την άποψη ότι χωρίς τη διάσπαση εντός του στρατού, είναι απίθανο να αποκατασταθεί η δημοκρατία.

«Οι μακροχρόνιες κακές συνήθειες [όπως η διαφθορά] και τα συστήματα [όπως η καταπίεση] είναι βαθιά ριζωμένα στο στρατό. Πρέπει επίσης να αγωνιστούμε για να αποβάλουμε αυτές τις βαθιά ριζωμένες κακές συνήθειες προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία. Επομένως, ο θεσμός πρέπει να διασπαστεί» πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει περισσότερες αποστασίες, η παράλληλη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Μιανμάρ (NUG) εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση με την οποία προέτρεπε το στρατιωτικό προσωπικό να ενταχθεί στο CDM, υποσχόμενη ότι θα διατηρήσει όχι μόνο τις αρχικές του θέσεις και τα συνταξιοδοτικά επιδόματα, αλλά και την ασφάλειά του.

Είπε επίσης ότι το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας που εγκατέλειψε τους στρατώνες μπορεί να ενταχθεί στον ομοσπονδιακό ενωτικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις που αναδιοργανώνονται από την NUG.

Εν τω μεταξύ, η υποδοχή του λαού για τους στρατιώτες που αυτομόλησαν ήταν αρκετά ενθαρρυντική, δήλωσε ο λοχαγός Νιι Τουτά. Οι ομάδες Στρατιώτες του Λαού και Αγκαλιά του Λαού είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξουν τους στρατιώτες που αυτομόλησαν χάρη στις δωρεές του κοινού.

«Τώρα συνειδητοποιούν ότι o λαός απλώς μισεί τους στρατιώτες που υποστηρίζουν τον θεσμό που τον καταδυναστεύει με όπλα. Ξέρουν τώρα ότι θα σε περιβάλλουν με αγάπη όταν δεν θα είσαι πλέον συνδεδεμένος μαζί τους», δήλωσε.

Οι περισσότεροι λιποτάκτες από τον στρατό πιστεύουν ότι μόνο μια διάσπαση μέσα στον ίδιο τον στρατό θα επιφέρει μια ριζική αλλαγή ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να γίνουν ο στρατός του λαού.

Ο λοχαγός Λιν Χτετ Άουνγκ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αλλάξουν ακόμη και μετά το θάνατο του πραξικοπηματία Μιν Άουνγκ Χλάινγκ, καθώς κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του.

«Για να εξαλειφθούν οι βαθιά ριζωμένες κακές συνήθειες και τα συστήματα του στρατού, η μεταρρύθμιση είναι ο μόνος τρόπος. Μπορεί να συμβεί μόνο όταν διασπαστεί», δήλωσε.

«Θα μπορούσε να συμβεί αν είμαστε πιο ενωμένοι».

“Atrocious Myanmar Military at Risk of Splitting: Army Defectors”, The Irrawaddy, 28 Αυγούστου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/atrocious-myanmar-military-at-risk-of-splitting-army-defectors.html. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article59313

 

2.γ. Οι λιποτάκτες αστυνομικοί σχηματίζουν σκιώδη αστυνομική δύναμη για να αντιταχθούν στη χούντα της Μιανμάρ

Οι λιποτάκτες αστυνομικοί στο Κρατίδιο Καγιάχ σχημάτισαν μια αστυνομική δύναμη η οποία θα συνεργαστεί με αντικαθεστωτικές ομάδες για να πολεμήσουν τη στρατιωτική εξουσία. Είναι η πρώτη τέτοια σκιώδης αστυνομική δύναμη που σχηματίζεται στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της χούντας την 1η Φεβρουαρίου.

Η Αστυνομία του Κρατιδίου Καρέννι (KSP / Karenni State Police) σχηματίστηκε στις 15 Αυγούστου υπό την ηγεσία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κρατιδίου Καρέννι (KSCC / Karenni State Consultative Council).

Αποτελείται από 320 αστυνομικούς που αυτομόλησαν από το ελεγχόμενο από τη χούντα Υπουργείο Εσωτερικών μετά το πραξικόπημα. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Κρατίδιο Καγιάχ και την κωμόπολη Πεκόν στο νότιο κρατίδιο Σαν, αλλά μερικοί είναι αστυνομικοί από την κεντρική Μιανμάρ που έχουν καταφύγει στο Καγιάχ στη νοτιοανατολική Μιανμάρ.

«Θα συνεισφέρουμε με ό,τι μπορούμε κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Θα παρέχουμε ασφάλεια όταν μπορούμε να καταλάβουμε περιοχές. Θα παράσχουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα αν πιάσουμε αιχμαλώτους πολέμου. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υπηρετήσουμε τον λαό του Καρέννι», δήλωσε ο Ου Νε Γιε Ζιν, υπεύθυνος ενημέρωσης της KSP.

Το KSCC σχηματίστηκε τον Απρίλιο και αποτελείται από εκλεγμένους βουλευτές και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, εθνοτικών ένοπλων οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του παλαιού Εθνικού Προοδευτικού Κόμματος Καρέννι (KNPP / Karenni National Progressive Party).

Το συμβούλιο προορίζεται να λειτουργήσει ως παράλληλη διοίκηση απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς και να διευθύνει τους διοικητικούς, νομοθετικούς και δικαστικούς μηχανισμούς στο Καγιάχ. Το KSCC βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη σκιώδη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG) για συνεργασία και συμπόρευση στην καταπολέμηση της χούντας.

Η KSP θα ενεργεί ως οργανισμός επιβολής του νόμου υπό τις εξουσίες του KSCC για να παρέχει ασφάλεια για τον λαό και να προστατεύει τα δημόσια συμφέροντα σε επτά δήμους σε όλη το κρατίδιο Καγιάχ, καθώς και στην Πεκόν, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός εθνοτικών Καρέννι, ανέφερε η ανακοίνωση του KSCC.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τον λαό στο έπακρο, καθώς βρισκόμαστε ακόμη τώρα σε περίοδο επανάστασης. Παρέχουμε ανάπτυξη ικανοτήτων και δίνουμε διαλέξεις στους ανθρώπους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε ως κανονικός οργανισμός επιβολής του νόμου στο μέλλον», δήλωσε ο Ου Νε Γιε Ζιν.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δομή και τις λεπτομερείς αρμοδιότητες της KSP, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Οι ταγματάρχες της αστυνομίας είναι οι πιο υψηλόβαθμοι από όσους εγκατέλειψαν το Υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθούν στην KSP.

Ενώ η KSP δεν θα συμμετάσχει στον ένοπλο αγώνα κατά του καθεστώτος, θα συνεργαστεί με τις ένοπλες εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Δύναμης Άμυνας των Εθνικοτήτων Καρέννι (KNDF / Karenni Nationalities Defense Force), μιας ομάδας πολιτικών μαχητών που περιλαμβάνει επίσης τις υπάρχουσες ένοπλες εθνοτικές ομάδες στο Κρατίδιο Καγιάχ.

«Θα επικεντρωθούν κυρίως στο έργο αρωγής και στη βοήθεια των εκτοπισμένων ατόμων. Και θα επιβάλλουν τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί από τις ομάδες Καρέννι στις κοινότητες. Δεν θα πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Η KNDF είναι υπεύθυνη για τις μάχες», δήλωσε εκπρόσωπος του KNDF.

Εκτός από την παροχή ασφάλειας για τους πρόσφυγες, η KSP θα είναι επίσης υπεύθυνη για τους στρατιώτες της χούντας που αιχμαλωτίστηκαν από την KNDF. Οι αιχμάλωτοι πολέμου θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Η KSP θα διαδώσει επίσης την έννοια του φεντεραλισμού στο κοινό, δήλωσε η KNDF.

Οι δυνάμεις της χούντας συγκρούονται με ένοπλες ομάδες του Καρέννι στις κοινότητες Λοϊκάου, Ντεμόσο, Χπρούσο και Μπαουλάκε στο κρατίδιο Καγιάχ, καθώς και στην Πεκόν στην πολιτεία Σαν. Το καθεστώς συλλαμβάνει επίσης ακτιβιστές του Καρέννι και απεργούς κυβερνητικούς υπαλλήλους. Η KSP θα ξεκινήσει επιχειρήσεις στις αγροτικές περιοχές του Καγιάχ που ελέγχονται από την KNDP, το KNPP και τις τοπικές Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (PDF).

“Striking Cops Form Shadow Police Force to Oppose Myanmar Junta”, The Irrawaddy, 27 Αυγούστου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/striking-cops-form-shadow-police-force-to-oppose-myanmar-junta.html. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article59311.

 

3. Ρωσία και Κίνα στηρίζουν την χούντα

 

3.α. Οι δεσμοί της Μιανμάρ με τη Ρωσία βαθαίνουν μετά το πραξικόπημα

Οι διμερείς σχέσεις της Μιανμάρ με τη Ρωσία έχουν φθάσει σε νέο επίπεδο μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος υποστράτηγος Ζάου Μιν Τουν.

«Οι δύο χώρες διατηρούσαν καλές σχέσεις υπό την κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, αλλά οι σχέσεις με τη Ρωσία έγιναν στενότερες τώρα. Η Ρωσία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα συστήματα αεράμυνας της Μιανμάρ, ακολουθούμενη από την Κίνα. Και η συνεργασία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων επεκτείνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο υποστράτηγος Ζάου Μιν Τουν επαίνεσε τη Ρωσία για την προηγμένη τεχνολογία όπλων της. Η χούντα θέλει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας παγκόσμιας κατηγορίας, πρόσθεσε.

Στρατιωτική αντιπροσωπεία από τη Μιανμάρ, με επικεφαλής τον στρατηγό Μάουνγκ Μάουνγκ Άγιε, αρχηγό του γενικού επιτελείου, βρέθηκε στη Μόσχα για να συμμετάσχει στο Διεθνές Στρατιωτικό Τεχνικό Φόρουμ «Στρατός 2021» και να πάρει μέρος στους Διεθνείς Στρατιωτικούς Αγώνες. Ο στρατηγός συναντήθηκε με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία και τους τρόπους εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τη Μιανμάρ αξιόπιστο σύμμαχο και περιφερειακό στρατηγικό εταίρο.

Ο στρατηγός Μάουνγκ Μάουνγκ Άγιε, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του στρατού, θα επιθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαχητικά Sukhoi Su-30 που η Ρωσία δεν έχει παραδώσει ακόμη στη Μιανμάρ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orlan-10 και το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων - πυροβόλων Pantsir-S1. Η Μιανμάρ παρήγγειλε έξι μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30SM στο πλαίσιο σύμβασης αξίας περίπου 204 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2018.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Ναϊπιιτό τον Ιανουάριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δεσμεύτηκε να πουλήσει όπλα αεράμυνας στη Μιανμάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα όπλα έχουν ήδη φθάσει στη Μιανμάρ και έχει αρχίσει η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού για τον εξοπλισμό.

Μετά το πραξικόπημα, ο Φόμιν επισκέφθηκε τη Μιανμάρ τον Μάρτιο και ο επικεφαλής του πραξικοπήματος Ανώτερος Στρατηγός Μιν Άουνγκ Χλάινγκ συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια στη Μόσχα και επισκέφθηκε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων όπλων, στη Ρωσία.

Άλλες στρατιωτικές αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τη Μιανμάρ έχουν επισκεφθεί τη Ρωσία. Ο στρατηγός Μάουνγκ Μάουνγκ Κιάου, αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, επισκέφθηκε επίσης τη Μόσχα.

Το καθεστώς φέρεται να σχεδιάζει να στείλει πολίτες για υποτροφίες στη Ρωσία, εκτός από τους εκπαιδευόμενους στρατιωτικούς του.

Ο πολιτικός αναλυτής δρ. Χιν Ζάου Γουίν δήλωσε ότι η Μιανμάρ έχει επιστρέψει στην επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας μετά το πραξικόπημα και έχει απομακρυνθεί από τις δυτικές χώρες. Η Μιανμάρ θα ξαναγίνει παρίας, όπως επί του πρώην στρατιωτικού δικτάτορα Ανώτερου Στρατηγού Ταν Σουέ, είπε.

«Το στρατιωτικό καθεστώς μπορεί πλέον να βασίζεται μόνο στην Κίνα και τη Ρωσία. Το καθεστώς λαμβάνει επίσης βοήθεια από την Ινδία και την Ταϊλάνδη ως δευτερεύουσες πηγές. Η Ρωσία έχει γίνει η κύρια χώρα που βοηθά τη χούντα. Αναγνωρίζει το καθεστώς, συνεχίζει να το βοηθά και να του πουλάει όπλα», δήλωσε ο δρ. Χιν Ζάου Γουίν.

«Η Ρωσία θα αρπάξει την αγορά από την Κίνα. Το ρωσικό ναυτικό θέλει πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό. Η Ρωσία έχει ένα μεγάλο ναυτικό, αλλά δυσκολεύεται να φτάσει εκεί. Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δυνάμεις στον ωκεανό», πρόσθεσε.

Ενώ η διεθνής κοινότητα είναι επιφυλακτική στην αντιμετώπιση του στρατιωτικού καθεστώτος, η Ρωσία συνεργάζεται δημοσίως με τη χούντα. Οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία θέλει πρωτίστως μια αγορά για τα όπλα της.

“Myanmar’s Ties With Russia Deepening Since Coup: Military”, The Irrawaddy, 26 Αυγούστου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/myanmars-ties-with-russia-deepening-since-coup-military.html. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article59317

 

3.β. Η Κίνα εγκαινιάζει σιδηροδρομική γραμμή με πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Μιανμάρ

Μια νέα σιδηροδρομική γραμμή που παρέχει στην Κίνα πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Μιανμάρ εγκαινιάστηκε στις 25 Αυγούστου στην κινεζική πλευρά των συνόρων.

Η σιδηροδρομική γραμμή εκτείνεται από το Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, έως την Λινκάνγκ, μια πόλη επιπέδου νομού στην κινεζική επαρχία Γιουνάν απέναντι από την Τσιν Σουέ Χο, μια συνοριακή εμπορική πόλη στο βορειοανατολικό κρατίδιο Σαν της Μιανμάρ.

Η σιδηροδρομική γραμμή θα επιτρέψει στην Κίνα να μεταφέρει φορτία από το λιμάνι της Σιγκαπούρης μέσω της Μιανμάρ. Το φορτίο θα μεταφέρεται από το λιμάνι της Σιγκαπούρης στο λιμάνι της Γιανγκόν. Από εκεί θα μεταφέρεται οδικώς στο Τσιν Σουέ Χάου στην αυτοδιοικούμενη ζώνη Κοκάνγκ και στη συνέχεια σιδηροδρομικώς από τη Λινκάνγκ στο Τσενγκντού. Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ, η σιδηροδρομική μεταφορά από τη Λινκάνγκ στο Τσενγκντού θα διαρκεί τρεις ημέρες.

Η διαδρομή είναι η πρώτη που συνδέει τη δυτική Κίνα με τον Ινδικό Ωκεανό και θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την εισαγωγή φορτίων στην αποκλεισμένη από την ξηρά επαρχία Γιουνάν. Η διαδρομή θα περάσει από το Μανταλέι, το Λάσιο και το Χσενουί στην πλευρά της Μιανμάρ.

Η διαδρομή αναμένεται να αναζωογονήσει το διεθνές εμπόριο για την Κίνα και τη Μιανμάρ, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει πηγή εσόδων για το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ.

Εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη μέτρα για τη δημιουργία μιας συνοριακής ζώνης οικονομικής συνεργασίας στο Τσιν Σουέ Χάου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI / «Πρωτοβουλία Μια Ζώνη Ένας Δρόμος») του Πεκίνου, και η σχεδιαζόμενη ζώνη θα γίνει ένας ενδιάμεσος οικονομικός κόμβος για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της επαρχίας Γιουνάν.

Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ, ο Γιανγκ Χαοντόνγκ, γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη Λινκάνγκ, δήλωσε στην τελετή των εγκαινίων της σιδηροδρομικής γραμμής την περασμένη εβδομάδα ότι η Λινκάνγκ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή της BRI και του «οικονομικού άξονα» και επιθυμεί να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στη φιλία «pauk-phaw» [αδελφικής φιλίας] μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσης έκθεση συνοριακού εμπορίου Λινκάνγκ-Λάσιο. Η έκθεση είναι η δεύτερη του είδους της με τη συμμετοχή 172 κινεζικών εταιρειών και 27 εταιρειών της Μιανμάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες της Μιανμάρ εξέθεσαν νεφρίτη και πολύτιμους λίθους, θαλάσσια προϊόντα, έπιπλα και γεωργικά προϊόντα.

Η Κίνα εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός βαθιού θαλάσσιου λιμένα στην κωμόπολη Τσιαουπγιού στο Ραχάιν. Το Πρότζεκτ Ειδικής Οικονομικής Ζώνης και Θαλασσίου Λιμένα Μεγάλου Βάθους στο Τσιαουπγιού, το οποίο αποτελεί μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Μιανμάρ, αναμένεται να επιτρέψει στο κινεζικό εμπόριο να παρακάμψει το υπερφορτωμένο Στενό της Μαλάκα κοντά στη Σιγκαπούρη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην αποκλεισμένη από την ξηρά επαρχία Γιουνάν.

Οι προσπάθειες της Κίνας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη συνοριακή πόλη Μούσα της Πολιτείας Σαν με το Μανταλέι, ως μέρος της απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Γιουνάν και το Τσιαουπγιού, έχουν καθυστερήσει λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και των ένοπλων εθνοτικών ομάδων. Η προτεινόμενη σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από περιοχές που ελέγχονται από εθνοτικές ένοπλες ομάδες και η κλιμάκωση των συγκρούσεων μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου εμποδίζει το έργο.

Η Λινκάνγκ γειτνιάζει με την αυτοδιοικούμενη ζώνη Κοκάνγκ στο βόρειο κρατίδιο Σαν και απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από το Λάσιο, τη μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο κρατίδιο Σαν.

“China Opens Rail Line With Access to Indian Ocean via Myanmar”, The Irrawaddy, 30 Αυγούστου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/china-opens-rail-line-with-access-to-indian-ocean-via-myanmar.html.

 

3.γ. Η χούντα της Μιανμάρ προωθεί το υποστηριζόμενο από την Κίνα «Kyaukphyu SEZ and Port»

Το στρατιωτικό καθεστώς προκηρύσσει διαγωνισμό για την παροχή νομικών υπηρεσιών για το Πρότζεκτ Ειδικής Οικονομικής Ζώνης και Θαλασσίου Λιμένα Μεγάλου Βάθους στο Τσιαουπγιού [Kyaukphyu Special Economic Zone (KPSEZ) and deep-sea port Project] στο δυτικό κρατίδιο Ραχάιν, ένα βασικό στρατηγικό στοιχείο της κινεζικής Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI).

Η πρόσκληση της χούντας σε διαγωνισμό γίνεται καθώς η Κίνα πιέζει τη Μιανμάρ να υλοποιήσει τα φιλόδοξα έργα υποδομής στο πλαίσιο της BRI και τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο την πολιτική αναταραχή που δημιούργησε το πραξικόπημα του στρατού όσο και το θανατηφόρο τρίτο κύμα της πανδημίας COVID-19.

Τα ελεγχόμενα από τη χούντα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι τόσο τα τοπικά όσο και τα ξένα δικηγορικά γραφεία έχουν προθεσμία έως τις 10 Αυγούστου για να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος για την παροχή νομικών υπηρεσιών στη διαχειριστική επιτροπή του KPSEZ.

Το Συμβούλιο Κρατικής Διοίκησης (SAC / State Administration Council), όπως αυτοπροσδιορίζεται το στρατιωτικό καθεστώς, έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να προωθήσει τα έργα υποδομής της Κίνας στη Μιανμάρ μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Φεβρουάριο. Τον Μάιο, η χούντα αναδιοργάνωσε την επιτροπή διαχείρισης του KPSEZ.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι το KPSEZ και το λιμάνι βαθέων υδάτων είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για την BRI, καθώς θα δώσουν στην Κίνα άμεση πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό, επιτρέποντας έτσι στο κινεζικό εμπόριο να παρακάμψει το υπερφορτωμένο Στενό της Μαλάκα κοντά στη Σιγκαπούρη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην αποκλεισμένη επαρχία Γιουνάν, η οποία συνορεύει με τη Μιανμάρ.

Το έργο θα αναπτυχθεί από την Kyaukphyu Special Economic Zone Deep Seaport Co. Ltd, μια κοινοπραξία μεταξύ της κινεζικής κοινοπραξίας CITIC Myanmar Port Investment Limited και της διαχειριστικής επιτροπής του KPSEZ.

Ο αντιπτέραρχος Σόε Γουίν, αντιπρόεδρος του SAC, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η επιτυχής υλοποίηση του KPSEZ θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία Κίνας-Μιανμάρ και έτσι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του κρατιδίου Ραχάιν.

Υπό την –ανατραπείσα σήμερα– κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD), το έργο καθυστέρησε επειδή η προηγούμενη συμφωνία μετόχων την οποία είχε είχε διαπραγματευτεί η οιονεί πολιτική κυβέρνηση του προέδρου Θέιν Σέιν, έδινε στον Κινέζο εργολάβο το 85% των μετοχών.

Μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση του NLD κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο της Μιανμάρ στο 30%. Η αρχική συμφωνία εκτιμούσε ότι η αξία του έργου θα ήταν 9-10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσει το έργο σε μικρότερη κλίμακα, αφού η Μιανμάρ εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να βρεθεί σε παγίδα χρέους. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης του λιμανιού κόστισε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση του NLD.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μιανμάρ το 2020, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες παραχώρησης και συμφωνίες μετόχων για το έργο. Μια εβδομάδα πριν ο στρατός πραγματοποιήσει το πραξικόπημα, η CITIC ζήτησε προτάσεις για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και ερευνών πεδίου για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων του έργου. Από τότε δεν υπήρξαν νέες ανακοινώσεις για το KPSEZ από την CITIC.

“Myanmar Junta Pushing Ahead with China-Backed Kyaukphyu SEZ and Port”, The Irrawaddy, 6 Αυγούστου 2021, https://www.irrawaddy.com/news/burma/myanmar-junta-pushing-ahead-with-china-backed-kyaukphyu-sez-and-port.html. Αναδημοσίευση: “Belt and Road Initiative: Myanmar Junta Pushing Ahead with China-Backed Kyaukphyu SEZ and Port”, Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article59123

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 02:46

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.