Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 18:20

Αλληλεγγύη στο λαό του Καζακστάν!

 

 

Διεθνές Εργατικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα

 

Αλληλεγγύη στο λαό του Καζακστάν!

 

 

Η λαϊκή εξέγερση στο Καζακστάν μας ανησυχεί. Αν και ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η αύξηση των τιμών των καυσίμων, η εξέγερση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Το κίνημα οικοδομήθηκε στους χώρους εργασίας, ωρίμασε μέσα σε αυτούς και οι ίδιοι οι εργάτες καθόρισαν και εμπλούτισαν τα αιτήματά τους και τις μεθόδους δράσης τους.

Στις 3 Ιανουαρίου, σε ολόκληρη την περιφέρεια Μανγκιστάου πραγματοποιήθηκε γενική απεργία που επεκτάθηκε στη γειτονική περιφέρεια Ατιράου. Στις 4 Ιανουαρίου, οι εργάτες πετρελαίου της Tengizchevroil προχώρησαν σε απεργία. Τον Δεκέμβριο είχαν απολυθεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτή την περιοχή και είχαν ανακοινωθεί περαιτέρω απολύσεις. Το κίνημα εξαπλώθηκε στις περιοχές Ακτόμπε, Δυτικό Καζακστάν και Κιζιλ-Ορντά. Μεταλλωρύχοι από την Arcelor-Mittal-Temirtau, τα χυτήρια χαλκού και τα ορυχεία της εταιρείας του Καζακστάν προσχώρησαν και επέκτειναν το κίνημα. Στο επίκεντρο αυτών των αγώνων βρίσκονται τα αιτήματα για μισθούς, μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, το δικαίωμα να σχηματίζουν ελεύθερα τα σωματεία τους και το δικαίωμα στην απεργία.

Η άμεση δράση των εργατών, η οποία αποτέλεσε την απαρχή του κινήματος, συνεχίστηκε με συγκεντρώσεις σε πολλές άλλες πόλεις. Τη νύχτα της 4ης προς την 5η, υπήρξαν σκληρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως συνήθως, κατά των «ξένων στοιχείων», κατά των «τρομοκρατών». Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις απαντήσεις των αρχών στην εξεγερμένη εργατική τάξη.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει ανακοινώνοντας μια τοπική μείωση της τιμής της βενζίνης απέτυχε. Οι απολύσεις και οι ανασχηματισμοί στην ηγεσία του κράτους δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα του κινήματος: όσοι αγωνίζονται το κάνουν για κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της κοινωνικής μας τάξης, όχι για να ξέρουν ποιος θα είναι αρχηγός τους!

Από τις 5 του μήνα, μαζικές συγκεντρώσεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Στα αιτήματα προστέθηκε, για παράδειγμα, το αίτημα για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και η επαναφορά του Συντάγματος του 1993. Τα κινήματα σε διάφορες πόλεις και περιφέρειες προσπάθησαν να συντονιστούν.

Οι δολοφονίες διαδηλωτών άρχισαν τη νύχτα της 5ης προς την 6η. Ο στρατός έπαιξε το ρόλο του: να υπηρετήσει την εκάστοτε εξουσία, να επιβάλει την τάξη της, καταστέλλοντας, πυροβολώντας και σκοτώνοντας. Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός ήρθε ως ενίσχυση, διευκολύνοντας και υποστηρίζοντας την καταστολή. Οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους έχουν επίσημα το δικαίωμα να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.

Οι οργανώσεις μέλη του Διεθνούς Εργατικού Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνα χαιρετίζουν την αποφασιστικότητα και το θάρρος του λαού του Καζακστάν. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, υποστηρίζουμε τα αιτήματά τους, τόσο αυτά που αφορούν την άμεση έκφραση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης (μισθοί, ωράριο εργασίας, συντάξεις κ.λπ.) όσο και το δικαίωμα στην ελεύθερη οργάνωση, στην απεργία κ.λπ.

Οι οργανώσεις-μέλη του Διεθνούς Εργατικού Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνα συμμετέχουν στις δράσεις αλληλεγγύης προς το λαό του Καζακστάν και καταγγέλλουν την καταστολή που ασκείται από την κυρίαρχη εξουσία με τη συνδρομή της ρωσικής κυβέρνησης.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού του Καζακστάν! Έξω τα ρωσικά στρατεύματα από το Καζακστάν!

 

8 Ιανουαρίου 2022

Διεθνές Εργατικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

International Labor Network of Solidarity and Struggle, “In solidarity with the people of Kazakhstan!”, International Labor Network of Solidarity and Struggle, 8 Ιανουαρίου 2022, https://www.laboursolidarity.org/In-solidarity-with-the-people-of?lang=en. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, 8 Ιανουαρίου 2022, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article60635

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 22:55

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.