Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 11:23

Ανακοίνωση του Ευρασιατικού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την υποστήριξη της εργατικής τάξης στο Καζακστάν

 

 

Ανακοίνωση του Ευρασιατικού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την υποστήριξη της εργατικής τάξης στο Καζακστάν

 

 

Τα ελεύθερα συνδικάτα στη Ρωσία και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, τα οποία είναι ανεξάρτητα από τους εργοδότες και τις αρχές και είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), διαμαρτύρονται έντονα για τη βίαιη καταστολή των εργατών στο Καζακστάν και τις προσπάθειες να παρουσιαστούν οι αγανακτισμένοι άνθρωποι ως χούλιγκαν και εξτρεμιστικές δυνάμεις.

Ο λόγος για την αγανάκτηση του λαού είναι η μακροχρόνια, αηδιαστική διακυβέρνηση της φατρίας Ναζαρμπάγιεφ και των υποτακτικών της, η οποία έχει οδηγήσει σε τεράστια κοινωνική ανισότητα και στην εξαθλίωση των εργαζόμενων μαζών. Παράλληλα, οι αρχές κατέστειλαν βάναυσα κάθε διαμαρτυρία, αρκεί να θυμηθούμε τις δολοφονίες εργατών στη Ζαναόζεν το 2011. Ταυτόχρονα, κάθε δυνατότητα έκφρασης διαμαρτυρίας και διαφορετικής άποψης από αυτή του καθεστώτος στο πλαίσιο των νόμιμων δυνατοτήτων καταπνίγηκε. Οι περισσότερες ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταργηθεί και η συμμετοχή σε μη εγκεκριμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνιστά ποινικό αδίκημα, κατά παράβαση της Σύμβασης 87 της ΔΟΕ! Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καζακστάν έχει τεθεί εκτός νόμου από τα δικαστήρια και το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν δεν έχει αναγνωριστεί. Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων, κυρίως συνδικαλιστών, αυξάνεται. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης πολυτέλειας των κυρίαρχων κύκλων και αυξανόμενης επιρροής του ξένου κεφαλαίου.

Έτσι, η αιτία της οργής είναι ξεκάθαρη, δεν είναι κάποια εξωτερική τρομοκρατική δύναμη, αλλά οι αντιλαϊκές πολιτικές. Η σοκαριστική αύξηση της τιμής της βενζίνης (ξαφνικά, κατά το ήμισυ) λειτούργησε μόνο ως πυροκροτητής για την έκρηξη της οργής των ανθρώπων. Ο σημερινός πρόεδρος του Καζακστάν, ο Τοκάγιεφ, το παραδέχτηκε έμμεσα, καθώς παραίτησε την κυβέρνηση, υποσχέθηκε να επαναφέρει τις τιμές και ανέλαβε από τον Ναζαρμπάγιεφ τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη δίκαιη διαμαρτυρία των εργατών του Καζακστάν και θεωρούμε απαράδεκτο να συγχέεται ο αγώνας τους με τις ανεξέλεγκτες δράσεις διαφόρων προκλητικών, ισλαμιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων.

Η ίδια αυτή μέθοδος, η οργάνωση πογκρόμ και βιαιοπραγιών, χρησιμοποιείται από την αστική τάξη για να δυσφημίσει το εργατικό κίνημα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η χρήση των δυνάμεων του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση των αντιρωσικών αισθημάτων στη δημοκρατία, κάτι που σίγουρα θα εκμεταλλευτούν οι εθνικιστικές δυνάμεις.

Τα συνδικάτα της ΠΣΟ απαιτούν να μην επιτραπεί καμία καταστολή κατά των δίκαιων διαμαρτυριών της εργατικής τάξης στο Καζακστάν.

Απαιτούμε την αποκατάσταση της ελευθερίας της συνδικαλιστικής δραστηριότητας στη Δημοκρατία.

Είμαστε αντίθετοι στη χρήση των δυνάμεων του CSTO σε ρόλο de facto χωροφυλακής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργατών στο Καζακστάν!

 

E. A. Κουλίκοφ

Διευθυντής του Γραφείου Ευρασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

«Заявление Евразийского бюро Всемирной Федерации Профсоюзов в поддержку рабочего класса Казахстана», socialismkz.info, 8 Ιανουαρίου 2022, http://socialismkz.info/?p=26830

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 11:26

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.