Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 10:52

Lockdown και πολιτική καταστολή στην Κίνα, από τον Jia Kang

Lockdown και πολιτική καταστολή στην Κίνα, από τον Jia Kang

Ένα γράμμα από την ηπειρωτική χώρα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Ο Jia Kang γράφει για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, καθώς οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να διαχειριστούν ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Omicron του Covid, με lockdown σε μεγάλο μέρος της Σαγκάης.

Στην Κίνα, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου γίνεται όλο και πιο έντονη και τώρα έχει εξελιχθεί σε προσωπικό έλεγχο. Το lockdown της Σαγκάης και το lockdown της Τζιλίν λόγω της πανδημίας του Covid κατέδειξαν πλήρως την χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού από ιδιώτες, που υποστηρίζεται από τον μερκαντιλισμό της δημόσιας διαχείρισης και τις αυξανόμενες διαμάχες μεταξύ τοπικών και κεντρικών κρατικών αξιωματούχων μεταξύ διαφόρων παρατάξεων στις κυβερνητικές εξουσίες. Το σενάριο αυτό υλοποιείται εις βάρος των συμφερόντων του λαού. Για παράδειγμα, στο Τζιλίν, οι αξιωματούχοι μεταπώλησαν κρυφά στους καταναλωτές βασικά είδη διατροφής που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν στον πληθυσμό. Ορισμένοι έχουν ακόμη μεταπωλήσει εξοπλισμό εθνικής στρατηγικής σημασίας για πρόληψη και έλεγχο του Covid σε ιδιώτες.

Εν μέσω αυτού του δημόσιου κερδοσκοπικού εμπορίου, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που έχουν τεθεί βίαια σε απομόνωση δεν βρήκε πουθενά να αγοράσει τρόφιμα ή δεν μπορούσε να τα αγοράσει λόγω οικονομικών περιορισμών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα μέσο διαβίωσης. Αυτό έχει οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην απελπισμένη λεηλασία παντοπωλείων και αποθηκών, ακόμη και στην πολιορκία κυβερνητικών κτιρίων ως ένδειξη κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Στη Σαγκάη, το ζοφερό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό έγινε ιδιαίτερα εμφανές. Η Σαγκάη είναι ο παραδοσιακός οικονομικός κόμβος της Κίνας και το εφαλτήριο του σημερινού κινεζικού καπιταλισμού. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Jiang Zemin (1993-2003), η Σαγκάη ανέπτυξε το δικό της επιχειρηματικό σύστημα που χαρακτηριζόταν από τη συμβιωτική σχέση μεταξύ τοπικών αξιωματούχων και ιδιωτών επιχειρηματιών. Ως διεθνής μητρόπολη, η Σαγκάη έχει μεγάλο αριθμό μεταναστών εργατών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της πόλης. Όταν υπήρχε έλλειψη καταναλωτικών ειδών πρώτης ανάγκης, οι μετανάστες, οι οποίοι ήδη στερούνταν οικονομικών πόρων, υπέστησαν αμέσως διακρίσεις και διαχωρισμό από τον τοπικό πληθυσμό με τη στήριξη του κράτους. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των μεταναστών εργατών είναι μόνο περίπου 700 δολάρια το μήνα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας, όμως, δεν μπορούσαν να εργαστούν ή μειώθηκαν οι μισθοί τους. Καθώς οι τιμές στη Σαγκάη εκτοξεύτηκαν στα ύψη και βασικά  λαχανικά όπως τα αγγούρια μπορούσαν να πωληθούν για 1,50 δολάριο το ένα, πολλοί μετανάστες επέλεξαν να κοιμηθούν στον δρόμο, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ του φαγητού και της επιστροφής στο σπίτι από τη δουλειά και το σχολείο.

Η κατάσταση στην Τζιλίν είναι παρόμοια με τη Σαγκάη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τοπική κυβέρνηση εμπορεύεται τα βασικά είδη διατροφής και αποκρύπτει τις εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας. Επιπλέον, συχνά οι αντιπαλότητες μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων και του Πεκίνου εμποδίζουν την λήψη αποτελεσματικών μέτρων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της γραφειοκρατικής φατρίας στη Σαγκάη διαφοροποιείται από την κεντρική κυβέρνηση, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου επισκέφθηκε την πόλη και πολλοί μετανάστες εργάτες μπορούν να προμηθεύονται βασικά υλικά μόνο από τις κυβερνήσεις της γενέτειράς τους.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους με διάφορους τρόπους. Στην περιοχή Baoshan της Σαγκάης, χιλιάδες εργάτες εισέβαλαν σε κοντινά παντοπωλεία και γραφεία δρόμων, όπου βρήκαν σε αποσύνθεση, τόνους προϊόντων που είχαν αποθηκευτεί παράνομα. Στο Πανεπιστήμιο Φουντάν, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο του Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν ένα μη βίαιο κίνημα, το οποίο κατεστάλη από κοινού από τον κινεζικό στρατό και την αστυνομία. Στο Πανεπιστήμιο Tongji, οι φοιτητές οργάνωσαν ακόμη και μια μαζική διαμαρτυρία διεκδικώντας πρόσβαση στην προμήθεια κρέατος. Πολλά ακόμη τμήματα της κοινωνίας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, αλλά λόγω της λογοκρισίας δεν υπάρχουν αρκετές σχετικές πληροφορίες.

Τα περισσότερα από τα κοινωνικά δίκτυα της Κίνας αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο. Επειδή οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις αρχές στο διαδίκτυο, μιλούν για συσχετιζόμενα θέματα ή χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες λέξεις για να κρύψουν τις προθέσεις τους. Για παράδειγμα, η έκφραση "στέρηση διασκέδασης" (偷着乐) έγινε μια δημοφιλής κωδική λέξη που αναφέρεται στην τοπική κατάσταση - η οποία προέρχεται από μια ομιλία του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Για πιο ευαίσθητες παρατηρήσεις, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν άλλες διεθνείς πλατφόρμες όπως το xmqq [i] και το Twitter για να επικοινωνήσουν. Έμαθα για κάποιους αριστερούς που έχουν συμμετάσχει σε πραγματικούς αγώνες, όπως η δημόσια υποστήριξη του εργατικού κινήματος στο Dongguan και το Guangzhou, αλλά οι περισσότεροι  περιορίζονται σε έρευνες και διαδικτυακές συζητήσεις.

Καθώς  το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα πραγματοποιηθεί σύντομα, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει πιο ακραία μέσα για να διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα. Η πιο δύσκολη περίοδος μπορεί να είναι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ειδικά από τις 4 Ιουνίου έως το τέλος του Συνεδρίου, επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν επιθυμεί την υπενθύμιση του γεγονότος της 4ης Ιουνίου 1989 στην πλατεία Τιενανμέν.

https://internationalviewpoint.org

https://anticapitalistresistance.org/

[i]   Ένα ανοιχτό πρωτόκολλο επικοινωνίας σχεδιασμένο για άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, πληροφορίες παρουσίας και συντήρηση λίστας επαφών (από τη Wikipedia).

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 11:01

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.