Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 17:05

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες - και στην Ταϊβάν είμαστε παγιδευμένοι ανάμεσά τους-από τον HIOE Brian

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες - και στην Ταϊβάν είμαστε παγιδευμένοι ανάμεσά τους

από τον HIOE Brian

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στο νησί μας έχει φέρει αναστάτωση στον κόσμο. Αλλά για τους απλούς κατοίκους της Ταϊβάν, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. 

Δεν είναι μυστικό γιατί η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ήταν τόσο μεγάλη είδηση. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βρίσκεται σε άμεση σειρά διαδοχής στην Προεδρία μετά τον Αντιπρόεδρο. Εδώ και 25 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη επίσκεψη από Αμερικανό αξιωματούχο. Την παραμονή της επίσκεψης, έγινε λόγος για πιθανή τέταρτη κρίση στα Στενά της Ταϊβάν- ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι "παίζουν με τη φωτιά". Ορισμένοι σχολιαστές ήταν αρκούντως υπερβολικοί για να επικαλεστούν την προοπτική ενός παγκόσμιου πολέμου.

Αλλά για τους ανθρώπους στην Ταϊβάν, προς το παρόν τουλάχιστον, η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Αυτή είναι η φύση της ζωής σε ένα έθνος που θεωρείται εδώ και καιρό γεωπολιτικό πιόνι. Το τι πραγματικά θέλουν οι Ταϊβανέζοι, ή το πώς αισθανόμαστε, επισκιάζεται από την αναμέτρηση των "μεγάλων δυνάμεων" στο κατώφλι μας. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν τις επόμενες ημέρες ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι. Αλλά δεν είναι επίσης κάτι καινούργιο οι κινεζικές στρατιωτικές απειλές που απευθύνονται προς την Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως έδαφος της Κίνας, παρόλο που είναι de facto ανεξάρτητο- οι ΗΠΑ είναι ο εγγυητής ασφάλειας της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής. Η Ταϊβάν πιστεύει ότι η Κίνα έχει χιλιάδες πυραύλους στραμμένους εναντίον μας εδώ και δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες, ο εγχώριος ειδησεογραφικός κύκλος στην Ταϊβάν φάνηκε να επικεντρώνεται περισσότερο σε κουτσομπολιά για διασημότητες και κατηγορίες για λογοκλοπή που αφορούν έναν υποψήφιο δήμαρχο παρά σε παγκόσμιες υποθέσεις.

Οι εντάσεις σίγουρα αυξάνονται. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Κίνα έστειλε αριθμό ρεκόρ πολεμικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνας της Ταϊβάν. Πιο πρόσφατα, κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά απομακρυσμένων νησιών της Ταϊβάν, όπως το Λανιού. Αλλά, ακόμα, αυτές οι στρατιωτικές απειλές συχνά δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές από τον γενικό πληθυσμό. Το Πεκίνο έχει ίσως αποτύχει όταν πρόκειται να δημιουργήσει μια αφήγηση κλιμακούμενων απειλών προς την Ταϊβάν: για τους ανθρώπους εδώ, αυτή η αφήγηση μερικές φορές γίνεται αντιληπτή ως μια ατελείωτη επανάληψη.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της από αμνημονεύτων χρόνων. Η ιστορία είναι πιο περίπλοκη. Ενσωματώθηκε στην Κίνα μόνο κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ τον 17ο αιώνα - αλλά η αυτοκρατορία Τσινγκ ήλεγχε μόνο ένα μέρος του νησιού και δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό, παραχωρώντας την Ταϊβάν στην Ιαπωνία μετά τον σινοϊαπωνικό πόλεμο του 1895. Μετά τον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος οδήγησε στον θρίαμβο των κομμουνιστών, ο έλεγχος της Ταϊβάν περιήλθε στην ηττημένη πλευρά, το Κουομιντάνγκ (KMT), γεγονός το οποίο έφερε ένα νέο κύμα μεταναστών, αλλά υπέβαλε επίσης την Ταϊβάν στην περίοδο αυταρχισμού που είναι γνωστή ως Λευκή Τρομοκρατία.

Πέρασαν αρκετές δεκαετίες και η Ταϊβάν είναι τώρα μια ακμάζουσα δημοκρατία. Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο προέκυψε από το δημοκρατικό κίνημα της Ταϊβάν, κατέχει την εξουσία. Επί του παρόντος υποστηρίζει τη διατήρηση του status quo, (που σημαίνει τη διφορούμενη θέση όπου η Ταϊβάν είναι de facto αλλά όχι de jure ανεξάρτητη). Το KMT συνεχίζει να είναι πολιτικό κόμμα, έχοντας επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως πολιτικό υποστηρικτή της ενοποίησης, αν και έχει υποστεί πλήγμα στις πρόσφατες εκλογές και προσπαθεί να αλλάξει την υπέρ της Κίνας εικόνα του. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ταϊβάν φαίνεται επίσης να υποστηρίζουν το status quo, με ελάχιστες μόνο μειοψηφίες να επιθυμούν την πλήρη ανεξαρτησία ή την ενοποίηση με την Κίνα το συντομότερο δυνατό. Η πλήρης εικόνα είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, καθώς υπάρχουν επιχειρήματα ότι οι Ταϊβανέζοι θα ήταν πιο σταθερά υπέρ της ανεξαρτησίας αν δεν υπήρχαν απειλές από την Κίνα.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση της αναμενόμενης επίσκεψης της Πελόζι, έτυχε να βρίσκομαι στο Χουαλιέν, στην αγροτική ανατολική ακτή, όπου το ορεινό ανάγλυφο που χαρακτηρίζει την κεντρική Ταϊβάν συναντά την παραλία. Καθώς φιλοξενεί αρκετές στρατιωτικές βάσεις, το Χουαλιέν είναι επίσης το σημείο από το οποίο πιθανώς θα αναπτύσσονταν τα μαχητικά αεροσκάφη της Ταϊβάν, για να πραγματοποιούν αναχαιτίσεις κινεζικών αεροσκαφών σε περίπτωση σύγκρουσης ή αεροπορικών εισβολών.

Βρέθηκα εκεί για να παρακολουθήσω το φεστιβάλ συγκομιδής Κατάμπαν του ιθαγενούς λαού Κεμπαλάν. Ανυπομονούσα να μάθω περισσότερα για το πώς οι Κεμπαλάν κράτησαν ζωντανό τον πολιτισμό τους μετά από αιώνες αποικιοκρατίας από τους Χαν και άλλες ομάδες. Εν τω μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσε ανεπιβεβαίωτη παραπληροφόρηση, όπως ο ισχυρισμός ότι όλοι οι Ταϊβανέζοι στρατιώτες είχαν ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία, διακόπτοντας τις άδειες τους. Ένα από τα μέλη της κοινότητας που συνάντησα ήταν στην πραγματικότητα ένας στρατιώτης που είχε πάρει άδεια για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησα προβληματίστηκαν για τις επιπτώσεις που έχει ο τουρισμός στην ικανότητά τους να διατηρούν τον πολιτισμό τους - τα κινεζικά γκρουπ τουριστών ήταν συνηθισμένο θέαμα στην Ταϊβάν πριν από την πανδημία. Το θέμα αναδεικνύει ένα μέρος του γρίφου της Ταϊβάν, καθώς είναι βαθιά οικονομικά συνδεδεμένη με την Κίνα.

Αμέσως πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη της Πελόζι, η Κίνα ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγών σε 100 είδη τροφίμων της Ταϊβάν. Οι προηγούμενες απαγορεύσεις της Κίνας είχαν ως στόχο να πιέσουν τους αγρότες, τους αλιείς και άλλες οικονομικά επισφαλείς ομάδες να συμμορφωθούν πολιτικά, υπό τον φόβο του αποκλεισμού τους από την κινεζική αγορά. Η Κίνα προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει τον τουρισμό για παρόμοιους λόγους.

Όπως και να 'χει, εγώ βρέθηκα στο περιθώριο των παραδοσιακών τελετών να δέχομαι τηλεφωνήματα στο πάρκινγκ από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Κάποια στιγμή, κάποιος που περιπλανήθηκε και με ρώτησε τι έκανα. Μου έλεγαν ότι θα έπρεπε να προσπαθήσω να βάλω την τελετή ή την ηρεμία της παραλίας στο πλάνο - για να δείξω ότι, στην Ταϊβάν, η ζωή απλά συνεχίζεται.

 Brian Hioe

https://www.theguardian.com/

http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article63511

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Αυγούστου 2022 15:13

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.