Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 13:11

Η εξέγερση της νεολαίας κέρδισε μια νίκη: συνέντευξη με Κενυάτη ακτιβιστή

 

 

Ezra

 

 

Η εξέγερση της νεολαίας κέρδισε μια νίκη: συνέντευξη με Κενυάτη ακτιβιστή

 

 

Μια εξέγερση της νεολαίας που οργανώθηκε με τα συνθήματα #RejectFinanceBill και «χωρίς ηγέτες, χωρίς κόμματα και χωρίς φυλές» ανάγκασε τον πρόεδρο της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο να απορρίψει ένα σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, το οποίο θα εισήγαγε αυξήσεις φόρων σε πολλές βασικές υπηρεσίες και καταναλωτικά αγαθά. Το Red Flag μίλησε πρόσφατα με τον Ezra, μέλος της κεντρικής επιτροπής του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Συνδέσμου στην Κένυα, για να καταλάβει πώς ξέσπασε μία τέτοια εντυπωσιακή εξέγερση σε μία από τις πιο σταθερές πολιτικά χώρες της Αφρικής.

 

 

Θα μπορούσατε να εξηγήσετε το ιστορικό αυτών των διαδηλώσεων; Τι εξόργισε τόσο πολύ τους νέους στην Κένυα;

Κάθε χρόνο ανακοινώνεται ο προϋπολογισμός για την προετοιμασία του νέου οικονομικού έτους, το οποίο αρχίζει τον Ιούλιο. Φέτος το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από ένα μήνα και το περιεχόμενό του πραγματικά εξόργισε τον κόσμο. Οι φόροι επρόκειτο να αυξηθούν σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων βασικών αγαθών όπως το ψωμί και το ενοίκιο. Οι άνθρωποι με μηχανοκίνητα οχήματα επρόκειτο να πληρώσουν φόρους- πολύ γελοία πράγματα επρόκειτο να αυξηθούν. Το κόστος της εκπαίδευσης επρόκειτο να αυξηθεί, μετά την αύξησή του πέρυσι. Θα έβαζαν φόρους στις ιατρικές θεραπείες για ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Βασικά, η ζωή επρόκειτο να γίνει πολύ ακριβή για τον απλό λαό. Γι’ αυτό όλοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Ωστόσο, αυτό το νομοσχέδιο δεν ήταν η αιτία της διαμαρτυρίας, αλλά το έναυσμα. Η αιτία είναι στην πραγματικότητα αυτό που κάνει το καθεστώς από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2022. Υπήρξαν εκτεταμένες περιπτώσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης κεφαλαίων. Για παράδειγμα, νωρίτερα φέτος διανεμήθηκαν ψεύτικα λιπάσματα στους αγρότες από την κυβέρνηση. Τους δόθηκε ουσιαστικά άμμος, ωστόσο ο υπουργός Γεωργίας διέφυγε της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος λέει στους ανθρώπους να σφίξουν το ζωνάρι τους, αλλά αυτοί ζουν χλιδάτη ζωή με τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, φορώντας ρολόγια εκατομμυρίων δολαρίων και ζώνες 10.000 δολαρίων. Είναι γελοίο να λένε στους φτωχούς ανθρώπους ότι η ζωή θα γίνει πιο ακριβή για να εξυπηρετήσουν το χρέος. Το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά είχε ως στόχο να συγκεντρώσει 345 δισεκατομμύρια σελίνια Κένυας, δηλαδή περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ κάθε χρόνο η Κένυα χάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τη διαφθορά. Οι πολιτικοί επωφελούνται από τη διαφθορά και στη συνέχεια βάζουν τους απλούς ανθρώπους να πληρώνουν το κόστος.

Έτσι, την περασμένη Τρίτη [18 Ιουνίου] ήταν η πρώτη από αυτές τις διαδηλώσεις, ενώ αυτή την Τρίτη ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε 47 κομητείες στην Κένυα – 35 από τις 47 κομητείες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, πραγματικά μοναδικές στο είδος τους. Έτσι, η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε. Ανέπτυξε τον στρατό, στον οποίο τα δικαστήρια αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως, αλλά προς έκπληξή μας σήμερα το πρωί [27 Ιουνίου] ο στρατός είναι παντού στους δρόμους.

Ο στρατός δεν έχει ασκήσει βία εναντίον μας∙ αυτό το έκανε η αστυνομία. Ο στρατός συνόδευε τον κόσμο χωρίς να κάνει τίποτα. Μόλις τώρα, καθώς σας μιλούσα, είχαμε θανάτους σήμερα στο Ρονγκάι. Οι εκτιμήσεις λένε ότι έχουν σκοτωθεί αρκετοί άνθρωποι και τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να το κρύψουν, όπως έκαναν και το βράδυ της Τρίτης με τη σφαγή στο Γκιτουράι. Μετά τη διαδήλωση, έστειλαν ένα απόσπασμα της αστυνομίας στην πόλη Γκιτουράι. Αν και είναι ανεπίσημο, ενδεχομένως να δολοφονήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, κάτι που έχει αποσιωπηθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Παρά τη βιαιότητα αυτή, σήμερα το κίνημα πραγματοποίησε πορεία προς το πολιτειακό κτίριο στο Ναϊρόμπι. Σε άλλες πόλεις, όπως η Μομπάσα, η Μιγκόρι και το Κερίτσο, πραγματοποιήθηκαν επίσης διαδηλώσεις. Είναι όμως μικρότερες, σε σχέση με την Τρίτη, λόγω της βίαιης καταστολής.

 

Οι περισσότερες συζητήσεις που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους συμμετέχοντες περιγράφουν το κίνημα ως χωρίς ηγεσία. Είναι έτσι τα πράγματα;

Σε μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια ότι το κίνημα είναι χωρίς ηγεσία, χωρίς κόμματα και χωρίς φυλές. Αλλά κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει οργανωθεί μέσω της αναταραχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι μπήκαν για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Απλοί άνθρωποι άνοιξαν χώρους στο Twitter και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσχώρησαν για να ακούσουν τα παράπονα. Χθες υπήρξε ένας χώρος στο Twitter που φιλοξένησε περίπου 140.000 ανθρώπους για να μιλήσουν για τα γεγονότα της επόμενης ημέρας.

 

Όλες οι διαδηλώσεις οργανώνονται από τα κοινωνικά δίκτυα;

Νομίζω ότι ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα από το Twitter, επειδή στην Κένυα, μόνο στις αστικές περιοχές υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αλλά τώρα εξαπλώνεται στις μάζες κάθε μέρα. Είναι παντού στις ειδήσεις, είναι το μόνο πράγμα για το οποίο γίνεται λόγος. Τώρα έχει εξαπλωθεί ακόμη και στους ανθρώπους που δεν έχουν ίντερνετ. Υπάρχουν πόλεις, μικρές πόλεις πολύ, πολύ μακριά από την πρωτεύουσα στις οποίες δεν έγιναν ποτέ διαδηλώσεις. Και όταν οι μάζες μαθαίνουν ότι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων βρίσκεται στην πόλη, συμμετέχουν. Την Τρίτη, συμμετείχαν φοιτητές από πολλές πανεπιστημιουπόλεις και πολυτεχνεία. Ο κόσμος έκλεινε ακόμη και τις επιχειρήσεις του, άφηνε τις δουλειές του και κατέβαινε στους δρόμους. Είχαμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην πόλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία ήταν υπερβολικά απασχολημένη και κάποιοι κατάφεραν να παραβιάσουν τα κτίρια του κοινοβουλίου.

 

Αυτές οι σκηνές ήταν απίστευτες. Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο τις συνέκριναν με τις διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα πριν από δύο χρόνια που έριξαν την κυβέρνηση Ρατζαπάκσα. Οι διαδηλώσεις ανάγκασαν τον Ρούτο να αρνηθεί να υπογράψει το νομοσχέδιο, οπότε τι συνέβη μετά από αυτή την ανακοίνωση;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος για τον σημερινό μας πρόεδρο είναι ότι έχει την τάση να λέει πολλά ψέματα. Η συνέντευξη Τύπου του Ρούτο το βράδυ της Τρίτης ήταν πολύ απειλητική. Αποκάλεσε τις διαδηλώσεις πράξη προδοσίας. Ωστόσο, εμφανίστηκε πολύ πιο ευγενικός όταν ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου, επειδή στην πραγματικότητα απευθυνόταν σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι σε εμάς. Παρ’ όλ’ αυτά, την επόμενη ημέρα ανέπτυξε και πάλι τον στρατό στους δρόμους. Αυτός ήταν ο πραγματικός Ρούτο.

Ένα ζήτημα τώρα είναι ότι ο Ρούτο δεν έχει την εξουσία να αποσύρει το νομοσχέδιο∙ μόνο ο εισηγητής του νομοσχεδίου μπορεί να το κάνει. Εάν ένα νομοσχέδιο απορριφθεί από τον πρόεδρο, αλλά δεν αποσυρθεί, τότε τίθεται σε ισχύ αυτομάτως σε δεκατέσσερις ημέρες – και η επόμενη ημερομηνία συνεδρίασης των βουλευτών είναι η 21η Ιουλίου, πολύ περισσότερο από τις δεκατέσσερις ημέρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους. Έτσι, νομίζω ότι η μη υπογραφή του νομοσχεδίου έγινε για να ηρεμήσει ο κόσμος και να φύγει από τους δρόμους. Αλλά σε δύο εβδομάδες, είτε το υπογράψει είτε όχι, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος. Έτσι, υπάρχουν πολλά κόλπα που παίζει ο Ρούτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος εξακολουθεί να λέει ότι πρέπει να αγωνιστούμε. Ο Ρούτο έχει κάνει πολύ χειρότερα, οπότε πρέπει να φύγει. Η εστίαση έχει ξεφύγει από το νομοσχέδιο για τα οικονομικά και έχει μετατραπεί σε οργή για τη γενική ανικανότητα της κυβέρνησης.

 

Διαβάζοντας απλώς τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους δημοφιλείς παράγοντες που επηρεάζουν το κίνημα, φαίνεται ότι το ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια προκαλεί κάποια συζήτηση. Σε τι διαφωνεί ο κόσμος σχετικά με το πού πρέπει να πάει από εδώ και πέρα και πώς θα διασφαλιστεί ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει;

Μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, άρχισαν να εμφανίζονται διαφωνίες. Οι άνθρωποι που θεωρήθηκαν ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι μεγάλοι influencers του Twitter που κάνουν μαζικό έρανο για τα τραυματισμένα θύματα, κάποιοι από αυτούς χθες έλεγαν στον κόσμο ότι τώρα που το κερδίσαμε αυτό, ας πάμε σπίτι μας. Άλλοι υποστήριξαν ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι με αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να το προχωρήσουμε περισσότερο.

Έτσι, υπάρχει τώρα συζήτηση σχετικά με το αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν πληρωθεί από την κυβέρνηση για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες. Αυτό σχετίζεται με το πώς έχουν εξελιχθεί άλλα κινήματα διαμαρτυρίας στην Κένυα.

Παλαιότερα, μικρότερες κινητοποιήσεις με επικεφαλής τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα, όπως οι περσινές διαδηλώσεις για το οικονομικό νομοσχέδιο, δεν απέδωσαν καρπούς επειδή είχαν έναν ηγέτη. Το μόνο που είχε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να τον φέρει και να κάνει μια συζήτηση μαζί του, να τον δωροδοκήσει, ώστε να σβήσουν οι διαδηλώσεις και να πεθάνει το κίνημα. Φέτος, το σύνθημα «χωρίς κόμμα, χωρίς ηγέτη, χωρίς φυλή» τους προκάλεσε μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό και απαγάγουν ανθρώπους προσπαθώντας να δουν αν είναι ηγέτες. Δοκιμάζουν να καλέσουν ανθρώπους για να δουν αν είσαι ηγέτης. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός τους. Ποιος είναι ο ηγέτης; Για να μπορέσουν να τον φέρουν στο μαντρί για να κατευνάσουν τον υπόλοιπο λαό. Όποιος όμως έχει φανεί ότι βρίσκεται κοντά τους, αποβάλλεται αμέσως από το κίνημα.

Νομίζω ότι είναι καλή τακτική να μην αναδεικνύονται προς το παρόν ηγέτες, επειδή η κυβέρνηση αναζητά επίμονα ηγέτες. Ωστόσο, καθώς αυτός ο αγώνας συνεχίζεται, νομίζω ότι ο λαός θα αρχίσει να οραματίζεται και να σκέφτεται την πολιτική. Νομίζω ότι έτσι οι οργανώσεις θα μπορέσουν να παρέμβουν, να οργανώσουν ενεργά και να δώσουν μια ιδεολογική διάσταση.

 

Τι ρόλο μπόρεσε να παίξει ο Επαναστατικός Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος;

Ως RSL, πηγαίνουμε εκεί με έναν σκοπό, επειδή πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τις μάζες – συμφωνούμε πλήρως με αυτά που λένε. Έτσι βγαίνουμε στους δρόμους, προσπαθούμε να οργανώσουμε τον κόσμο μας. Όταν συμμετέχουμε, δεν κρατάμε πανό, καθώς ο κόσμος πηγαίνει απλά χωρίς τίποτα, για να κινητοποιηθεί. Αλλά πηγαίνουμε και ως ομάδα. Κάθε μέλος της οργάνωσής μας ήταν εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχές σκέφτηκαν ότι κάποιοι από εμάς μπορεί να είναι ηγέτες. Έχουν συλλάβει λοιπόν ηγέτες πολλών οργανώσεων, γι’ αυτό και δεχτήκαμε απειλές. Θα δεχτείτε τυχαία τηλεφωνήματα που θα σας ρωτούν για το από πού παίρνετε τη χρηματοδότησή σας. Χτυπούν την πόρτα σας όταν είστε στο σπίτι.

Η συμμετοχή στις διαμαρτυρίες είναι μια ευκαιρία να περάσουμε το μήνυμά μας, γιατί τέτοια πράγματα σπάνια συμβαίνουν. Όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, τα μέλη μας είναι εκεί υποστηρίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολιτικά. Ακόμα και όταν έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε αυτές τις διαδικτυακές πλατφόρμες και χώρους, μιλάμε για τη σημασία του να δώσουμε μια πολιτική και ιδεολογική σκοπιά. Μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά, το κίνημα έχει επικεντρωθεί στο σύνθημα Ο Ρούτο πρέπει να φύγει. Κάποιοι άνθρωποι εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ελπίζουμε ότι θα στρατολογήσουμε στην ομάδα μας∙ δεκάδες, ή ίσως εκατοντάδες αν είμαστε τυχεροί.

 

Για να κάνουμε ένα βήμα πίσω για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πολιτική και την ιστορία της Κένυας, πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέγερση της νεολαίας;

Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν μετά την ανεξαρτησία το 1963, διότι το εμπόδιο στην ενότητα των νέων στην Κένυα ήταν ο φυλετισμός. Οι άνθρωποι οργανώνονται με βάση τις φυλετικές γραμμές. Νομίζω ότι αυτό το εμπόδιο έσπασε τώρα, επειδή οι νέοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από κάθε μέρος της χώρας είναι ενωμένοι ενάντια σε αυτό το καθεστώς. Υπάρχει κάτι που λέγεται πολύ συχνά ότι αν ο Ρούτο φύγει, το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι ότι θα έχει ενώσει τη νεολαία της Κένυας εναντίον του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Και από εδώ και στο εξής, η πολιτική της χώρας θα βασίζεται σε προβλήματα και όχι σε φυλές, γεγονός που θα διευκολύνει οργανώσεις όπως η δική μας να προσεγγίσουν τον κόσμο, επειδή θα ενδιαφέρονται για ιδέες και όχι για την καταγωγή κάποιου. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε, η πολιτική της χώρας θα αλλάξει από εδώ και στο εξής. Φυσικά, θα υπάρξουν μικρές ομάδες ανθρώπων που θα παραμείνουν στο φυλετικό τους βασίλειο, αλλά αυτό θα εκλείψει στις επόμενες εκλογές. Θα είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτική βασισμένη σε προβλήματα και όχι πολιτική βασισμένη σε φυλές.

 

Αυτό ακούγεται σαν μια τεράστια πολιτική αλλαγή. Υπάρχει κάτι άλλο που πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίζουμε που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέγερση;

Τα περισσότερα πράγματα υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που αποσιωπούνται, όπως οι δολοφονίες που ανέφερα προηγουμένως. Επίσης, ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, αυτό δεν θα τελειώσει εδώ. Οπότε, μείνετε συντονισμένοι, γιατί όλα αλλάζουν. Για παράδειγμα, ακόμα και με τα άρθρα που γράφουμε, πρέπει να γράφουμε κάθε μέρα για να κρατάμε τον κόσμο ενήμερο για το τι συμβαίνει, καθώς όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα.

Θέλω να τελειώσω λέγοντας ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς τους Κενυάτες, επειδή οι άνθρωποι αγωνίζονται αλληλέγγυοι μεταξύ τους και προσπαθούν να ανατρέψουν ένα πολύ διεφθαρμένο και ανίκανο καθεστώς. Είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε, αυτό έχει προκαλέσει μια σεισμική αλλαγή στην πολιτική σε ολόκληρη την Κένυα.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Youth rebellion scores victory: interview with Kenyan activist”, επιμέλεια Matt Laidlaw, Red Flag, 4 Ιουλίου 2024, https://redflag.org.au/article/youth-rebellion-scores-victory-interview-with-kenyan-activist.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 13:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.