Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 11:51

Ψηφίστε, αγωνιστείτε, οργανωθείτε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο

 

 

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA)

 

Ψηφίστε, αγωνιστείτε, οργανωθείτε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο

 

 

Στην κάλπη και στους δρόμους, το NPA-l’Anticapitaliste αποφάσισε να οικοδομήσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο χωρίς δισταγμούς. Μετά από επτά χρόνια υπερφιλελεύθερων, ρατσιστικών και αυταρχικών πολιτικών, ο Μακρόν έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις του. Δεν μπορεί πλέον να υπηρετεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούν πάντα περισσότερα.

Η ακροδεξιά, η οποία πήρε σχεδόν το 40% των ψήφων στις τελευταίες ευρωεκλογές, αναδεικνύεται σε καταφύγιο για τους καπιταλιστές. Και αφού εφαρμόζει ορισμένα από τα μέτρα της, ο Μακρόν τους στρώνει το κόκκινο χαλί διαλύοντας τη Βουλή.

 

Η ακροδεξιά, ο χειρότερος εχθρός μας

Όπως έδειξαν οι ψήφοι του στη Βουλή, η RN [Εθνική Συσπείρωση] έχει μια αντικοινωνική ατζέντα, αντιτίθεται στις αυξήσεις των μισθών, για παράδειγμα, και διαλύει την κοινωνική μας προστασία. Μια ακροδεξιά κυβέρνηση θα ήταν καταστροφή. Πρώτα απ’ όλα για τους φυλετικοποιημένους ανθρώπους, τόσο γι’ αυτούς που έχουν χαρτιά όσο και για αυτούς που δεν έχουν, οι οποίοι θα διωχθούν. Για τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤ+ άτομα επίσης, των οποίων τα δικαιώματα σήμερα περιορίζονται σε όλες τις χώρες που κυβερνούνται από την ακροδεξιά. Για τους συνδικαλιστές, τους οποίους η ακροδεξιά θέλει να ξεφορτωθεί, ώστε το αφεντικό να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο της επιχείρησης. Και, γενικότερα, για όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

 

Ενότητα της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς

Μέσα σε λίγες μέρες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, τα συνδικάτα, οι συλλογικότητες και τα κινήματα που συμμετέχουν στους περιβαλλοντικούς, αντιρατσιστικούς, φεμινιστικούς και ΛΟΑΤ+ αγώνες ενώθηκαν γύρω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Μέσα σε λίγες μέρες, το κοινωνικό μας στρατόπεδο, αυτό των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, ανασυγκροτήθηκε ως πολιτικό υποκείμενο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Αυτό υπερβαίνει κάθε συγκεκριμένη οργάνωση ή προσωπικότητα. Μπορούμε να γίνουμε μια δύναμη αλλαγής, ξεκινώντας από την ένταξή μας στις επιτροπές εκστρατείας του Νέου Λαϊκού Μετώπου παντού.

 

Για ένα πρόγραμμα συνολικής αλλαγής

Πολλά από τα σημεία αυτού του προγράμματος έχουν καθοδηγηθεί από τα κινήματα των τελευταίων μηνών: κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, του νόμου «Νταρμανέν» για τη μετανάστευση και την ασφάλιση ανεργίας, αυξήσεις μισθών, μαζικές επενδύσεις σε σχολεία και νοσοκομεία, κ.λπ. Όμως το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Χρειάζεται να αναπτυχθεί από τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα και τα αιτήματα που προκύπτουν από τις κινητοποιήσεις, ώστε να τεθεί επί τάπητος, για παράδειγμα, η υπαγωγή του ενεργειακού τομέα σε δημόσιο έλεγχο ενόψει της κλιματικής κρίσης ή η μονιμοποίηση των έκτακτων εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση.

 

Μια εφικτή νίκη, για μελλοντικούς αγώνες

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά εκατομμύρια από εμάς συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Μια ακόμη χρεοκοπία της Αριστεράς θα εξασφαλίσει τον θρίαμβο της ακροδεξιάς σε δύο χρόνια. Πώς μπορούμε να αμφισβητήσουμε την εξουσία των καπιταλιστών που καταστρέφουν τον πλανήτη και τις ζωές μας; Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε 40 χρόνια κοινωνικής καταστροφής και να κερδίσουμε νέα δικαιώματα; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς τον παλαιστινιακό και τον ουκρανικό λαό, ενώ παράλληλα θα έρθουμε σε ρήξη με την ιμπεριαλιστική συμμαχία που είναι το ΝΑΤΟ; Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα μόνο αν αγωνιστούμε μαζί στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και στις γειτονιές μας. Το 1936, ήταν μια γενική απεργία που ανάγκασε το νεοεκλεγμένο Λαϊκό Μέτωπο να θεσπίσει τις πρώτες αμειβόμενες αργίες στην ιστορία. Αν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κερδίσει, ο δρόμος του συλλογικού αγώνα θα έχει μόλις αρχίσει, γιατί έτσι μπορούμε να μεταμορφώσουμε ριζικά την κοινωνία.

 

Ενωτικά και επαναστατικά

Αυτή η ενότητα απέναντι στην ακροδεξιά και τον Μακρόν, ο οποίος προετοιμάζει το έδαφος γι’ αυτήν, δεν πρέπει να είναι χωρίς μέλλον. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι ένα πρώτο βήμα για να οργανωθούμε, για να πάρουμε τις υποθέσεις μας στα χέρια μας. Στις εκλογές όπως και στις κινητοποιήσεις, πρέπει να οικοδομήσουμε μια πολιτική δύναμη ικανή να αλλάξει τα πάντα. Το NPA-l’Anticapitaliste θέτει επίσης υποψηφιότητα για την οικοδόμηση αυτής της μαχόμενης αριστεράς. Σήμερα στην προεκλογική εκστρατεία και στους δρόμους, και μετά τις 7 Ιουλίου, συνεχίζουμε!

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), « Voter, lutter, s’organiser Nouveau Front populaire », Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), https://lanticapitaliste.org/actualite/politique/voter-lutter-sorganiser-nouveau-front-populaire.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 12:09

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.