Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 11:45

Να ενισχύσουμε την ενωτική και μαχητική Αριστερά, εμποδίζοντας την άκρα Δεξιά να έρθει στην εξουσία

 

 

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA)

 

Να ενισχύσουμε την ενωτική και μαχητική Αριστερά, εμποδίζοντας την άκρα Δεξιά να έρθει στην εξουσία

 

 

Εισαγωγικό σημείωμα του elaliberta.gr: Η οξεία πόλωση της γαλλικής κοινωνίας συνεχίζει δυστυχώς να διατηρεί ως βασικό της χαρακτηριστικό την άνοδο της ακροδεξιάς. Στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου τα ποσοστά της ακροδεξιάς (Rassemblement national - LR και σύμμαχοι) έφτασαν στο 33,15%. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front populaire) ακολουθεί με 27,99%. Το δεξιό κόμμα του Μακρόν (Ensemble pour la République) πήρε 20,04% και το παραδοσιακό κόμμα της ντεγκωλικής δεξιάς (Les Républicains - LR) 6,57%. Χαρακτηριστικό της πόλωσης είναι η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής, η οποία έφτασε στο 66,71%. Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Θα μπορέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καθορίσει τα χαρακτηριστικά αυτής της πόλωσης και ξεπεράσει τα ποσοστά της ακροδεξιάς; Ακολουθεί η ανακοίνωση του NPA για την κρισιμότητα της κατάστασης και τις δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την αριστερά για να ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς.

 

 

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές επιβεβαιώνουν τον τρομακτικό κίνδυνο της ακροδεξιάς, η οποία λαμβάνει ιστορικά υψηλά ποσοστά. Αυτά τα ποσοστά είναι ένας συνδυασμός της ανάπτυξης του εθνικισμού και του ρατσισμού σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, της αυξανόμενης υποστήριξης των κυρίαρχων τάξεων προς την ακροδεξιά, η οποία αναμεταδίδεται από μέρος των μέσων ενημέρωσης, και της κατάρρευσης της δεξιάς (Μακρονιστών καθώς και LR), οι πολιτικές της οποίας έχουν αηδιάσει τον πληθυσμό. Με την πιθανή έλευση στην εξουσία του RN και των συμμάχων και υποστηρικτών του, ο κίνδυνος του νεοφασισμού αυξάνεται ακόμη περισσότερο στη Γαλλία.

Η ανάκαμψη της Αριστεράς είναι τα καλά νέα αυτών των εκλογών. Τα υψηλά ποσοστά της επιτεύχθηκαν χάρη στην ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, των δυνάμεων των συλλογικοτήτων και συνδικαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες κινητοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για να διαδηλώσουν και να διεξαγάγουν καμπάνιες. Αυτή η ενότητα δεν χρωματίζει κανέναν με κόκκινο χρώμα, δεν ξεχνά τις ευθύνες των φιλελεύθερων πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις που ισχυρίζονταν ότι είναι αριστερές, από τον Μιτεράν μέχρι τον Ολάντ, στον αποπροσανατολισμό και την οργή των εργατικών τάξεων που τις υπέστησαν. Βασίζεται στην επείγουσα ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP). Αλλά αυτή η ενότητα γύρω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι σε αυτό το στάδιο αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίσει την επικίνδυνη πίεση από την ακροδεξιά, τις εκστρατείες συκοφαντικών κατηγοριών για αντισημιτισμό και τρομοκρατία, την ψευδή και προσβλητική εξίσωση μεταξύ των «άκρων» που διατυπώνουν οι Μακρονιστές, αλλά και τις αμφιβολίες που προκύπτουν από τις συσσωρευμένες κοινωνικές ήττες και σχετικά με τη σταθερότητα της ενότητας της αριστεράς που έχει πληγεί από τις εσωτερικές συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Για να αποκρούσουμε την ακροδεξιά και να προτάξουμε μια μαχητική αριστερά, σε μια κατάσταση βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, πρέπει να ενισχύσουμε την ενότητα της δράσης ολόκληρης της αριστεράς. Από τη βάση μέχρι την κορυφή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε δίπλα-δίπλα: διαδηλώνοντας ενάντια στην ακροδεξιά και υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας ενάντια στις επιθέσεις των φασιστικών γκρουπούσκουλων, αντιστεκόμενοι στα αντικοινωνικά μέτρα, στα μέτρα διακρίσεων ή αυταρχισμού, στην αστυνομική και ρατσιστική βία, στη σεξιστική και σεξουαλική βία, υπερασπιζόμενοι τις αυξήσεις στους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές, την επιστροφή στην πλήρη συνταξιοδότηση στα 60, ζωντανεύοντας τη διεθνιστική και αντιαποικιακή αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη, την Ουκρανία ή τους Κανάκι και γενικότερα με όλους τους λαούς που είναι θύματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Μόνο αν δουλέψουμε μαζί για να αλλάξουμε την ισορροπία δυνάμεων μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Το NPA-L’Anticapitaliste καλεί όλες τις αριστερές πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινοτικές οργανώσεις –αρχής γενομένης από τις πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο– να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, για να υλοποιήσουν κοινές δράσεις όπου είναι δυνατόν. Πριν και μετά τις εκλογές, στην κάλπη και στους αγώνες, η ενίσχυση της αριστεράς στη δράση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης στις δικές της δυνάμεις.

Τις επόμενες μέρες, χρειαζόμαστε μια λαϊκή εξέγερση ενάντια στην επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς και πρέπει να οικοδομήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους.

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, γνωρίζουμε πως, ό,τι κι αν συμβεί, θα χρειαστούμε ένα συμπαγές μπλοκ της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς για να αντισταθούμε. Όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κερδίσουν αυτοί/ές οι υποψήφιοι/ες, πρέπει να επιβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τις ψήφους που δόθηκαν στον πρώτο γύρο υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου και των συμμάχων του.

Η κύρια πρόκληση αυτού του δεύτερου γύρου παραμένει να αποτρέψουμε την άκρα δεξιά από το να έρθει στην εξουσία σε λίγες ημέρες, και αυτός είναι ένας ουσιαστικός στόχος για το κοινωνικό μας στρατόπεδο. Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές που υπερασπίστηκε ή εφάρμοσε η δεξιά, ιδίως ο Μακρονισμός στην εξουσία, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να ανοίξει ο δρόμος για το RN, υιοθετώντας ορισμένα από τα μέτρα του και συμβάλλοντας στη νομιμοποίησή του, ενώ επιτίθενται όλο και περισσότερο σε μεγάλα τμήματα της αριστεράς. Για όλα αυτά, ανάμεσα σε δύο κινδύνους, πρέπει πρώτα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξαλείψουμε τον μεγαλύτερο και πιο άμεσο.

Την επόμενη Κυριακή, ενόψει των άμεσων συμφερόντων των ανθρώπων με μεταναστευτική καταγωγή, όλου του κόσμου της εργασίας και της υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι επιτακτική ανάγκη να ηττηθεί το RN, οι σύμμαχοι και οι υποστηρικτές του, κατά προτίμηση με μια σωστή αριστερά.

Πέραν του δεύτερου γύρου, αυτό που έχει οικοδομηθεί στην καρδιά αυτής της καμπάνιας –μια ενωμένη και μαχητική αριστερά– πρέπει να αντέξει: να επιβεβαιώσει ένα πρόγραμμα ρήξης με το παρελθόν, να τροφοδοτήσει και να ενθαρρύνει τις κινητοποιήσεις που είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να παραμείνουν οργανωμένοι και μετά από αυτές τις εκλογές, προϋπόθεση για την αναβίωση μιας πραγματικής μαχητικής αριστεράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη του Νέου Λαϊκού Μετώπου και όλων των οργανώσεων που συμμετέχουν στους αγώνες, των συνδικάτων και των συλλογικοτήτων είναι τεράστια για την επόμενη περίοδο: να οικοδομήσουν τις ευρύτερες δυνατές συλλογικότητες και ενωτικές κινητοποιήσεις απέναντι στην ακροδεξιά και τον Μακρονισμό (αν επιβιώσει από αυτές τις εκλογές), να μεταφέρουν τις προσδοκίες των εργατικών τάξεων και να επιβάλουν τα μέτρα του προγράμματος του NFP. Στην κάλπη και στους δρόμους, να ηττηθεί το RN, να αναλάβουμε τον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο, για τον πλανήτη, για μια διαφορετική κοινωνία!

 

Μοντρέιγ, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

NPA-L’Anticapitaliste, « Renforcer la gauche unie et militante, empêcher l’arrivée au pouvoir de l’extrême droite », NPA-L’Anticapitaliste, 30 Ιουνίου 2024, https://npa-lanticapitaliste.org/communique/renforcer-la-gauche-unie-et-militante-empecher-larrivee-au-pouvoir-de-lextreme-droite.

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 11:49

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.