The New Arab
Οι διαδηλωτές στην Κίνα εκφράζουν την υποστήριξή τους στους Ουιγούρους και τις διαδηλώσεις στο Ιράν
Οι διαδηλωτές στους δρόμους της Σαγκάης εξέφρασαν επίσης μια σπάνια υποστήριξη προς την καταπιεσμένη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων της Κίνας.
Οι Κινέζοι διαδηλωτές που διαδηλώνουν κατά των κατασταλτικών λοκντάουν λόγω Κόβιντ στη χώρα εξέφρασαν την Κυριακή με συνθήματα μηνύματα αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στο Ιράν και τον μουσουλμανικό πληθυσμό των Ουιγούρων της βόρειας Κίνας.
«Δεν θέλουμε δικτατορία. Θέλουμε δημοκρατία. Δεν θέλουμε έναν ηγέτη. Θέλουμε εκλογές. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Σιντζιάνγκ. Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών του Ιράν», φώναζαν τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στη Σαγκάη.
Ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλοι μουσουλμάνοι, κυρίως τουρκόφωνοι, έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη βορειοδυτική επικράτεια της Κίνας, ενώ οι κάτοικοι πιέζονται να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές και θρησκευτικές τους δραστηριότητες.
Στους δρόμους της Κίνας δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τέτοιο λαϊκό συναίσθημα για τη δυσχερή θέση των Ουιγούρων, όπου οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Οι χρήστες του κινεζικού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo μοιράζονται βίντεο από όλη την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, καθώς οι διαμαρτυρίες για τις περιοριστικές πολιτικές λόγω COVID-19 έχουν υιοθετήσει ολοένα και ευρύτερα μηνύματα.
«Δώστε πίσω τις ταινίες, θέλουμε ελευθερία στον κινηματογράφο. Θέλουμε ελεύθερη έκφραση. Δώστε πίσω τα μέσα ενημέρωσης, δώστε μας πίσω τη δημοσιογραφία», φώναζαν τα πλήθη στο Πεκίνο.
Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις και συγκεντρώθηκε σε πανεπιστημιακές σχολές σε όλη την Κίνα την Κυριακή για να ζητήσει τον τερματισμό των αποκλεισμών και μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες, σε ένα κύμα διαμαρτυριών που δεν έχει παρατηρηθεί από τότε που καταπνίγηκαν οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 1989.
Μια φονική πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιοχής Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, αποτέλεσε τον καταλύτη για την οργή του κοινού, με πολλούς να κατηγορούν τα λοκντάουν λόγω COVID ότι εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης.
Αλλά οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες, ενώ ορισμένοι απαίτησαν ακόμη και την παραίτηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πρόσφατα επαναδιορίστηκε σε μια ιστορική τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας.
Μετάφραση: elaliberta.gr
“Protestors in China share support for Uyghurs, Iranian demonstrations”, The New Arab, 28 Νοεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/news/protestors-china-share-support-uyghurs-iranians