Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 14:04

«Αν οι εκλογές γίνουν στις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειοψηφία των ηγετών της ανεξαρτησίας θα είναι στη φυλακή!» Κύριο

Andreu Coll

«Αν οι εκλογές γίνουν στις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειοψηφία των ηγετών της ανεξαρτησίας θα είναι στη φυλακή!»

Καθώς η κρίση στην Καταλονία βάθυνε με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να διαλύσει την καταλανική κυβέρνηση την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, ο Andreu Coll των Anticapitalistes (το τμήμα της 4ης Διεθνούς στην Καταλονία) μίλησε στον Antoine Larrache του l’Anticapitaliste. Μετάφραση από το International Viewpoint.

Ποιες ήταν οι αποφάσεις του Ραχόι σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας;

Ο Ραχόι έχει ορίσει εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου στην Καταλονία. Έχει πάρει τον έλεγχο. Είναι επίσημα ο πρόεδρος της Generalitat [της κυβέρνησης της Καταλονίας] και το Σάββατο το πρωί θα συγκεκριμενοποιήσει, μαζί με όλους τους υπουργούς του κράτους, τον τρόπο που θα πάρει τον έλεγχο της Generalitat. Έχουν διαλύσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς της Generalitat (τις αντιπροσωπείες στο εξωτερικό), εκτός από τις Βρυξέλλες. Έχουν διαλύσει ακόμη και την αντιπροσωπεία της Generalitat στη Μαδρίτη. Έχουν καταργήσει την εντολή 140 μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο των υπουργών, του προέδρου και του αντιπροέδρου. Έχουν επίσης διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και κάλεσαν σε εκλογές. Απέλυσαν τον πολιτικό αρχηγό της αστυνομίας και τον υφυπουργό εσωτερικών. Ο Υπουργός Εσωτερικών [του ισπανικού κράτους] αναλαμβάνει άμεσα την αστυνομία της Καταλονίας.

Είναι εκπληκτικό, διότι όλοι πίστευαν ότι ο Ραχόι πρόκειται να προκηρύξει τις εκλογές αργότερα, τον Ιούνιο. Αλλά αποφάσισε τελικά να τις προκηρύξει το συντομότερο δυνατό. Θα δούμε αν θα απαγορεύσουν τα αυτονομιστικά κόμματα. Τη Δευτέρα, θα υπάρξει επίσης απαγγελία κατηγοριών από τον Γενικό Εισαγγελέα ενάντια σε ολόκληρη την κυβέρνηση, τον πρόεδρο και ίσως τους βουλευτές που ψήφισαν για ανεξαρτησία. Αυτό είναι δυσκολότερο επειδή η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με μυστική ψηφοφορία για να αποφευχθεί η καταστολή.

Ο Πουιτζντεμόντ θα κατηγορηθεί για εξέγερση, αντιμετωπίζει 30 χρόνια φυλάκισης! Ο Τζορντίς είναι στη φυλακή για ανταρσία, μια λιγότερο σοβαρή κατηγορία, οπότε είναι πιθανό ότι τη Δευτέρα η αστυνομία θα συλλάβει τα μέλη της κυβέρνησης και θα τους επιβάλλει κάποια προληπτική ποινή.

Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Καταλονίας;

Είναι δύσκολο επειδή υπάρχουν δύο νομικές πράξεις. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, ο επικεφαλής της Generalitat είναι ο Ραχόι και η Καταλονία είναι μέρος του ισπανικού κράτους... Επομένως υπήρξε η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί η εξουσία της Generalitat στην επικράτεια.

Το πρωί του Σαββάτου υπάρχει μια συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου που κηρύχτηκε παράνομη. Μόλις οι αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης, όλα όσα κάνει ο Πουιτζντεμόντ θα προστεθούν στις κατηγορίες που έχουν ήδη απαγγελθεί εναντίον του... συγκεκριμένα εκείνη του σφετερισμού δημόσιου αξιώματος. Εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειοψηφία των ηγετών της ανεξαρτησίας δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος, επειδή θα είναι στη φυλακή!

Γιατί ο Πουιτζντεμόντ τελικά διακήρυξε ανεξαρτησία;

Εάν ο Πουιτζντεμόντ δεν είχε ανακηρύξει ανεξαρτησία, θα είχε οδηγήσει σε διάσπαση του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας. Όταν πρότεινε την ιδέα της διενέργειας εκλογών την Πέμπτη, δύο μέλη του κοινοβουλίου παραιτήθηκαν και υπήρξε μια εσωτερική εξέγερση στο κόμμα του, το PDeCAT. Έτσι δεν τόλμησε να το κάνει. Επιπλέον, ωθήθηκε από την άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το άρθρο 155. Η πλειοψηφία των δημάρχων στις επαρχίες δήλωσε ότι θα έφευγαν από το κόμμα εάν δεν συνέχιζε μέχρι το τέλος.

Πώς θα αντιδράσει ο πληθυσμός;

Θα υπάρξει ένα μαζικό κίνημα για την υποστήριξη της κυβέρνησης, ένα κίνημα που θα είναι ειρηνικό. Οι δυναμικές θα επιταχυνθούν. Το Σάββατο, η κυβέρνηση [του ισπανικού κράτους] θα αποφασίσει πώς θα πάρει τον έλεγχο της Generalitat. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα τεράστιο χάος, λόγω των συλλήψεων και της άφιξης των ισπανικών αρχών σε κάθε συμβούλιο. Το άλλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Mossos, η καταλανική αστυνομία. Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη, υπήρξαν ήδη συγκρούσεις μεταξύ της εθνικής αστυνομίας και των Mossos. Ο Ραχόι θέλει να χρησιμοποιήσει τους Mossos για καταστολή και αυτό θα διαιρέσει περαιτέρω αυτό το σώμα.

Οι Αντικαπιταλιστές στην Καταλονία έχουν μόλις εκδώσει ένα δελτίο τύπου «Υπερασπίστε την Καταλανική Δημοκρατία και ανοίξτε τη Συντακτική Διαδικασία», υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας συνταγματικής διαδικασίας, ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τομέων που δεν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά κυρίως για να συζητήσουμε το κοινωνικό περιεχόμενο του κινήματος για την αλλαγή της κοινωνίας. Επιμένουμε επίσης στην ανάγκη να διευρυνθεί η δυναμική πέρα από την Καταλονία. Εξαρτάται επίσης από τη γενική δυναμική: η κινητοποίηση θα είναι ειρηνική στην αρχή, αλλά μπορεί να υπάρξει βίαιη καταστολή.

Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη είναι σημαντικές για εμάς, για να μας ενθαρρύνουν και να αποδυναμώσουν τον Ραχόι.

Μετάφραση: e la libertà

Andreu Coll, «“If the elections are held on December 21, the vast majority of independence leaders will be in prison!”», International Viewpoint, 29 Οκτωβρίου 2017

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:04

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.