Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019 16:16

Αργεντινή: Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, η αριστερά διαδήλωσε εναντίον της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα Κύριο

 

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, τα κόμματα που συμμετέχουν στο Μέτωπο Της Αριστεράς και των Εργαζομένων (FIT: PTS, Partido Obrero και Izquierda Socialista), καθώς και το MST και το Νέο MAS, διοργάνωσαν κοινή διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες, για να καταγγείλουν τις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της παρέμβασης στη Βενεζουέλα και να απορρίψουν τη μαριονέτα των ΗΠΑ Χουάν Γουαϊδό. Αυτή η καταγγελία και η αντιιμπεριαλιστική πορεία έγιναν στην βάση μιας κοινής θέσης ανεξάρτητης και επικριτικής απέναντι στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Ακολουθεί το κοινό πλαίσιο της διαδήλωσης:

Το Μέτωπο Της Αριστεράς, το MST και το Νέο MAS καλούν διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες για να καταγγείλουν την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα και την αυτοανακήρυξη ως πρόεδρος του Χουάν Γουαϊδό, με τις ευλογίες του Τραμπ και των πρακτόρων του στη Λατινική Αμερική -τους Μπολσονάρο, Μάκρι και Πινιέρα.

Αυτός ο ιμπεριαλιστικός παρεμβατισμός επιδιώκει να βρει δικαιολογία στο όνομα της «δημοκρατίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά εκείνοι που βρίσκονται επικεφαλής του, είναι οι ιστορικοί υποστηρικτές των πραξικοπημάτων και της υποταγής όλων των λαών του κόσμου, με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στην πρώτη θέση.

Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τον υπέρ αντιδραστικό Μπολσονάρο, ο οποίος εκθειάζει την δικτατορία της Βραζιλίας ή για τον δεξιό Μάκρι, ο οποίος προωθεί την κλιμάκωση της καταπίεσης στην Αργεντινή και αποτελεί μέρος ενός πολιτικού ρεύματος που υποστήριξε κάθε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή.

Καταγγέλλουμε την αναγνώριση από τον πρόεδρο Μάκρι του ψευδοπροέδρου Γουαϊδό και του αντιπροσώπου του στην Αργεντινή. Απαιτούμε την απόσυρση της Αργεντινής από τον όμιλο της Λίμα, τον πολιορκητικό κριό του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Καταγγέλλουμε τον βίαιο οικονομικό αποκλεισμό που ο ιμπεριαλισμός επέβαλε στη Βενεζουέλα παγώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τη δηλωμένη απειλή επανεμφάνισης μιας στρατιωτικής εισβολής για την επίτευξη των στόχων του πραξικοπήματος.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε επίσης τον παρεμφερή παρεμβατισμό όσων επιδιώκουν τους ίδιους στόχους μέσω μιας υποτιθέμενης «διαμεσολάβησης» ή «διαλόγου», προϋπόθεση της οποίας είναι η διατήρηση του οικονομικού εκβιασμού της Βενεζουέλας. Αυτή είναι η περίπτωση του ομίλου του Μοντεβιδέο, που κατευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Αργεντινή, οι Μάσσας, Πιτσέτος, Ουρτουμπέις, συσπειρωμένοι στην Αλτερνατίβα Φεντεράλ, έχουν ενταχθεί στη σταυροφορία υπέρ του πολέμου ενάντια στη Βενεζουέλα. Ενώ η Χριστίνα Κίρτσνερ παραμένει σιωπηλή για το θέμα, το κοινοβουλευτικό της μπλοκ έχει ενταχθεί στην πολιτική της ψεύτικης «διαμεσολάβησης», που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βατικανό.

Η απόρριψη του ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος δεν συνεπάγεται καμία πολιτική στήριξη για το μπολιβαριανό καθεστώς, το οποίο έχει την ευθύνη γιατί οδήγησε τον λαό της Βενεζουέλας σε μια παγίδα. Ο Τσαβισμός δημιούργησε ένα καθεστώς προσωπικής εξουσίας και κρατικού ελέγχου των λαϊκών οργανώσεων, με τις ένοπλες δυνάμεις ως το κύριο στήριγμά του. Ο Τσαβισμός δεν άλλαξε τις σχέσεις ιδιοκτησίας και, όταν η παγκόσμια κρίση προκάλεσε την πτώση της τιμής του πετρελαίου, δεν δίστασε να μεταφέρει το κόστος της κρίσης στις μάζες με υποτιμήσεις του νομίσματος και αυξήσεις των τιμών.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας οδήγησε τους μισθούς στα 6 δολάρια το μήνα και προκάλεσε κοινωνική καταστροφή και εκατομμύρια πρόσφυγες. Εφαρμόζει συμφωνίες με πολυεθνικές (μεικτές επιχειρήσεις πετρελαίου και ορυχείων), υπέρ των μεγάλων εθνικών ιδιοκτητών επιχειρήσεων και της λεγόμενης στρατιωτικής και πολιτικής «μπολι-μπουρζουαζίας», και πληρώνει το εξωτερικό χρέος με συνέπεια. Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει επίσης καταργήσει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γεγονός που προκάλεσε το απεργιακό κύμα του τέλους του περασμένου έτους.

Η φιλο-γιάνκικη αντιπολίτευση στηρίζεται στη λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά, αν επικρατήσει, θα υποβάλει τον λαό σε νέες στερήσεις και στην επαναποικειοποίηση ολόκληρης της οικονομίας.

Η εναλλακτική λύση είναι η κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού ενάντια στα σχέδια λιτότητας, να αποβάλλουν την κυβερνητική γραφειοκρατία από τα συνδικάτα για να κατακτήσουν την ανεξαρτησία των οργανώσεων της εργατικής τάξης και τη δημιουργία μιας πραγματικής κυβέρνησης των εργαζομένων και του λαού.

Ξεκινώντας από αυτή την κοινή κατανόηση, καλούμε σε κινητοποίηση στην Αργεντινή και σε ολόκληρη την ήπειρο ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος και κάθε είδους ιμπεριαλιστική παρέμβαση και προτείνουμε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης των εργαζομένων:

Όχι στην καταβολή του δόλιου εξωτερικού χρέους και υποχρεωτικός επαναπατρισμός κεφαλαίων.

Όχι στις μεικτές επιχειρήσεις, 100% κρατική βιομηχανία πετρελαίου υπό τον έλεγχο των εργαζομένων.

Κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν λεηλατήσει τη χώρα, να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες του λαού και της χώρας.

Πλήρης σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μισθοί που ισούνται με το κόστος ζωής, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Έλεγχος των τιμών από τους εργαζόμενους και τις κοινότητες, με εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Έλεγχος της παραγωγής και διανομής από τους εργαζόμενους, χωρίς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς γραφειοκράτες. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζομένων.

Όχι απολύσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, κατοχή και παραγωγή υπό τον έλεγχο των εργαζομένων - χωρίς στρατιωτικούς ή γραφειοκράτες – σε οποιασδήποτε επιχείρηση απολύει εργαζομένους ή απειλεί να κλείσει.

Απελευθέρωση των εργαζομένων που φυλακίστηκαν γιατί αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους και ακύρωση των κατηγοριών εναντίον εργαζομένων, αγροτών και όσων κατηγορούνται για κινητοποιήσεις.

Με αυτές τις θέσεις, καλούμε για κινητοποίηση στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες κατά της αυτής προσπάθειας πραξικοπήματος.

Έξω ο ιμπεριαλισμός από τη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική!

Αγωνιζόμαστε για μια πολιτική λύση των εργαζομένων για τη Βενεζουέλα και για τη σοσιαλιστική ενότητα της Λατινικής Αμερικής.

 

PTS – Partido Obrero – Izquierda Socialista (Frente de Izquierda y de los Trabajadores) – MST – Nuevo MAS

 

Μετάφραση: e la libertà

«En Argentina la izquierda marcha contra la injerencia imperialista en Venezuela», Marea Socialista, 26 Φεβρουαρίου 2019 και «Concentración en solidaridad con el pueblo venezolano», Izquierda Socialista, 26 Φεβρουαρίου 2019

«Argentina: Wednesday, February 27, the left marches against imperialist intervention in Venezuela», Anticapitalistas en Red, 26 Φεβρουαρίου 2019

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:35

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.