Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 10:24

Αλληλεγγύη στον Κολομβιανό λαό!

 

 

Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς

 

Αλληλεγγύη στον Κολομβιανό λαό!

 

 

Μετά τις εντυπωσιακές εξεγέρσεις στο Εκουαδόρ και τη Χιλή το 2019, γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας εξέγερσης του κολομβιανού λαού, ο οποίος, μετά τη μερική νίκη της περασμένης Κυριακής –με την απόσυρση του φορολογικού αντιμεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση– εξακολουθεί να αγωνίζεται για να ανατρέψει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης Ντούκε και να βάλει τέλος στον κατασταλτικό και διεφθαρμένο χαρακτήρα του καθεστώτος.

Το ιστορικό

Εν μέσω της βάρβαρης πανδημικής κρίσης, η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε δρομολόγησε μια φορολογική μεταρρύθμιση με βασικό στόχο την αύξηση της φορολογίας του πληθυσμού προς όφελος των πλουσιότερων. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση της υγείας για να δρομολογήσει αυτό το νομοσχέδιο, αγνοώντας τους 500 θανάτους την ημέρα και τους 70.000 θανάτους συνολικά, εκτός από την τεράστια φτωχοποίηση των Κολομβιανών.

Ανάπτυξη του κινήματος

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, τα κοινωνικά κινήματα κάλεσαν σε πανεθνική απεργία στις 28 Απριλίου για να σταματήσουν αυτή τη φορολογική μεταρρύθμιση. Οι μαζικές κινητοποιήσεις ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων πόλεων, και συγκέντρωσαν όχι μόνο τους σταθερά εργαζόμενους, αλλά και τους άτυπα εργαζόμενους, τους άνεργους νέους, τις γυναίκες και τις οργανώσεις γειτονιάς. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιεί πάντα: την άγρια βία εναντίον του λαού.

Το εύρος και η δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης οφείλεται στο γεγονός ότι, μεταξύ άλλων παραγόντων, η φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη – είναι το αποκορύφωμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων που τελικά προσκρούει την αντίσταση του κολομβιανού λαού. Είναι ένας νόμιμος αγώνας που αναπτύσσεται ενάντια σε όλες τις καταχρήσεις της εξουσίας και την ιστορική αναστολή των πιο βασικών δικαιωμάτων.

Αντικοινωνική επίθεση

Για αρκετές δεκαετίες, η Κολομβία είχε κυβερνήσεις των οποίων η οικονομική πολιτική περιορίστηκε στη μεταφορά δημόσιου χρήματος στους οικονομικούς ομίλους που ελέγχουν τις ιδιωτικές τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις και στην έγκρίση επενδύσεων από εξορυκτικές βιομηχανίες που εκτοπίζουν πληθυσμούς, καταστρέφουν εδάφη και μολύνουν το νερό και τη βιοποικιλότητα. Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής ήταν καταστροφικές: η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα και επικρέμεται η απειλή να μείνει άνεργο ένα σημαντικό τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Η υπερχρέωση των οικογενειών ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας που ενέκρινε η κυβέρνηση είναι εμφανής. Και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Η αποτυχία εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις καθημερινές δολοφονίες ηγετών των κοινωνικών κινημάτων, τις δολοφονίες αγροτών και ιθαγενών πληθυσμών που είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εθελοντικής υποκατάστασης των παράνομων καλλιεργειών, όπως συμφωνήθηκε στις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αβάνα το 2016, από τις μαφίες διακίνησης ναρκωτικών. Εγκλήματα που βασίζονται στην πλήρη συνενοχή του στρατού, ο οποίος δεν κάνει τίποτα για να τα σταματήσει, ενώ η κυβέρνηση, αντίθετα, έχει αποφασίσει να απολυμάνει τα εδάφη όπου ζουν με καύση γλυφοσάτης.

Καταστροφική διαχείριση της πανδημίας

Η διαχείριση της πανδημίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο καταστροφική.

- Η άνευ όρων υποστήριξη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, ακόμα και κατά την διάρκεια των διεθνών συζητήσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν προτάθηκε η προσωρινή κατάργηση των πατεντών, συμπεριλαμβανομένης της αδιαφανούς πληρωμής του κόστους των εμβολίων και της αναγνώρισης ότι στην περίπτωση ασθενειών που οφείλονται στον εμβολιασμό, τα θύματα δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για αποζημίωση.

- Η άνευ όρων συμμόρφωση με τους όρους πληρωμής του δημόσιου χρέους προς το ΔΝΤ και τους οίκους αξιολόγησης σε σημείο που να ανοίγει η δυνατότητα ανταλλαγής χρέους με φυσικό πλούτο της χώρας.

- Έλλειψη δημόσιων πόρων για την επίλυση της κατάστασης των εκατομμυρίων Κολομβιανών που έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και εκείνων που ζουν με την παραοικονομία, αναγκάζοντάς τους να βγουν στους δρόμους εν μέσω της πανδημίας και με ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας που τους εγκαταλείπει στην τύχη τους – μόνο 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί σε έναν πληθυσμό 46 εκατομμυρίων κατοίκων.

- Η αύξηση της φτώχειας είναι ανησυχητική. Οι ίδιες οι επίσημες στατιστικές αναγνωρίζουν ότι η φτώχεια φτάνει πλέον το 60% του πληθυσμού, γεγονός που έχει συνέπειες: από το σύνολο των θανάτων που προκαλούνται από το Covid-19, πάνω από τα δύο τρίτα ανήκουν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.

Μια μεγάλη νίκη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Μετά από τέσσερις ημέρες τεράστιων διαδηλώσεων και περισσότερους από τριάντα θανάτους και 100 εξαφανίσεις στα χέρια των στρατιωτικών δυνάμεων, την Κυριακή 2 Μαΐου το λαϊκό κίνημα πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη, όταν ο Ντούκε, ο δεξιός πρόεδρος της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να εμφανιστεί στην τηλεόραση και να ανακοινώσει την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου του για τη φορολογική μεταρρύθμιση, προκειμένου να σταματήσει τις κινητοποιήσεις.

Η καπιταλιστική επίθεση δεν σταματά, αλλά ούτε και η λαϊκή αντίσταση

Ο κολομβιανός λαός αντιστάθηκε και συνεχίζει να αντιστέκεται, ενθαρρυμένος από αυτή τη μεγάλη νίκη. Αυτό που βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη είναι να σταματήσει η «συμφωνία-πακέτο» του Ντούκε, η οποία εκτός από τη φορολογική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση για μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της υγείας, μια εργασιακή μεταρρύθμιση και μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος... Όλα αυτά για ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των εργατικών δικαιωμάτων, κάτι που έχει απαιτήσει το υπερεθνικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο μέσω του ΔΝΤ και των οίκων αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, αυτά τα δίκαια αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με το σύνθημα της άμεσης αναστολής πληρωμής του δημόσιου χρέους ως αναπόφευκτο μέτρο για την εξεύρεση δημοσιονομικών πόρων για την επίλυση της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα.

Η αντίσταση παίρνει τη μορφή τοπικών συνελεύσεων, που είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να διευρυνθεί η κοινωνική βάση των αγώνων, να συντονιστούν καλύτερα, να εκδημοκρατιστούν και, κυρίως, να εκπονηθεί μια ευρεία πλατφόρμα, μια μεγάλη πανεθνική πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει τα κύρια αιτήματα όλων των κοινωνικών τομέων: Τους αγώνες των γυναικών ενάντια στις δυστυχώς επαναλαμβανόμενες γυναικοκτονίες στη χώρα, την εκπλήρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών ξεκινώντας από την εθελοντική αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών, τα αιτήματα για το δικαίωμα στη γη και την αξιοπρεπή εργασία, την υπεράσπιση της φύσης από οικοσοσιαλιστική σκοπιά.

Να σταματήσει η σφαγή από τις δυνάμεις καταστολής, να μπει τέλος στη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας

Στο άμεσο μέλλον, χρειάζεται άμεσα ενωτική δράση για να σταματήσει η σφαγή που η εθνική αστυνομία και το επίλεκτο σώμα της, η ομάδα αντιμετώπισης ταραχών (ESMAD), διεξάγουν εναντίον ενός άοπλου πληθυσμού, κατόπιν άμεσων εντολών της γενικής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων και του προέδρου Ντούκε. Καταφθάνουν στους χώρους συγκέντρωσης χτυπώντας τις διαδηλώσεις και τις γύρω γειτονιές με αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και χημικά, κατά παράβαση των συμβάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Επίσης, συλλαμβάνουν κυρίως νέους ανθρώπους σε οχήματα με ή χωρίς επίσημα διακριτικά, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίζονται. Στις 3 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε γειτονιές του Κάλι –της πόλης όπου έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες– αφού πολιόρκησαν την πόλη, βομβάρδισαν και έριξαν ακόμη και εμπρηστικές βόμβες από αστυνομικά ελικόπτερα σε κατοικίες.

Το ανθρώπινο κόστος της ένοπλης βίας

Αυτή η πολεμική αντιμετώπιση της νόμιμης διαμαρτυρίας είναι απαράδεκτη. Το ανθρώπινο κόστος που επωμίζεται ο κολομβιανός λαός κατά την άσκησή της είναι τεράστιο. Οι αριθμοί των νεκρών, των εξαφανισμένων, των τραυματιών και εκείνων που οδηγούνται στα δικαστήρια αυξάνονται καθημερινά. Αυτή η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αναγνωριστεί μεταξύ άλλων από το γραφείο αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία, από τη Μιτσέλ Μπατσελέ εκ μέρους του ΟΑΚ [Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ] και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κατάσταση απαιτεί, και γι’ αυτό την υποστηρίζουμε, μια ανθρωπιστική λύση σε αυτή την αχαλίνωτη στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουμε την πρόταση για μια επείγουσα διεθνή αποστολή παρατηρητών που έχει ήδη υποβληθεί από δημοκρατικούς και προοδευτικούς τομείς της χώρας. Ταυτόχρονα, θα υποστηρίξουμε το αίτημα για διεθνή καταδίκη της κυβέρνησης Ντούκε για τον γενοκτονικό και κατασταλτικό της χαρακτήρα.

Είναι γνωστή η σύμπλευση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας με τις ΗΠΑ, η οποία εδώ και χρόνια διευκολύνει την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα. Από εκεί σχεδιάζονται στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, όπως στα νότια της Χιλής ενάντια στα νόμιμα αιτήματα του λαού των Μαπούτσε και βασικά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, απ’ όπου υλοποιούνται ένοπλες επιθέσεις στη χώρα αυτή για να διευκολυνθεί μια στρατιωτική εισβολή. Ο Ντούκε απορρίπτει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία στην περιοχή και υποτάσσεται στις επιταγές του αφέντη του βορρά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, η Τέταρτη Διεθνής καλεί τα κοινωνικά κινήματα και τις επαναστατικές, προοδευτικές και δημοκρατικές οργανώσεις να οργανώσουν την αλληλεγγύη και να ζητήσουν επειγόντως μια ανθρωπιστική λύση ώστε να σταματήσει η σφαγή που η κυβέρνηση Ντούκε πραγματοποιεί εναντίον του κολομβιανού λαού.

 

Για την ίση κατανομή του πλούτου και της εργασίας, για μια οικοσοσιαλιστική μετάβαση, για μια αντικαπιταλιστική δημοκρατία,

 

Κάτω η εγκληματική και γενοκτονική κυβέρνηση του Ντούκε!

 

Εκτελεστικό Γραφείο της Τέταρτης Διεθνούς

 

Τρίτη 5 Μαΐου 2021

 

 

Μετάφραση: e la libertà

 

Fourth International Bureau, «Our solidarity with the Colombian people!», International Viewpoint, 5 Μαΐου 2021

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 10:31

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.