Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 12:15

Ανακοίνωση του Comunistas (Κούβα) σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών

 

 

Ανακοίνωση του Comunistas σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι αν κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει «στρατιωτική υποδομή» στην Κούβα. Η Κούβα δεν εμπλέκεται επί του παρόντος σε καμία στρατιωτική σύγκρουση. Με τις δηλώσεις του, ο Ριαμπκόφ προσπαθεί να εμπλέξει την Κούβα σε μια κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στην οποία η χώρα μας δεν συμμετέχει.

Η πιθανή ανάπτυξη ρωσικών «στρατιωτικών υποδομών» εξυπηρετεί μόνο τη ρωσική κυβέρνηση. Η εργατική τάξη της Κούβας μπόρεσε να αντισταθεί σε δεκαετίες οικονομικού αποκλεισμού και δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον ιμπεριαλισμό αν εισβάλει για να καταστρέψει τον κουβανικό σοσιαλισμό. Ούτε φοβάται σε καμία περίπτωση την επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα. Αλλά αυτή τη φορά, η σκλήρυνση του αποκλεισμού και μια στρατιωτική επίθεση θα προκαλούνταν μόνο επειδή η Ρωσία προσπάθησε να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αλάσκα. Γιατί η Ρωσία δεν τοποθετεί τους πυραύλους της στην Αλάσκα και σκοπεύει να μας εκθέσει ως κρέας για κανόνια; Ας είναι συνεπείς και ας τοποθετήσουν τους πυραύλους τους στον Βερίγγειο Πορθμό!

Το 1914, οι Μπολσεβίκοι, ο Τρότσκι και η Ρόζα Λούξεμπουργκ, στη βάση του μαρξισμού και του διεθνισμού, είπαν ότι η ευρωπαϊκή εργατική τάξη δεν είχε τίποτα να κερδίσει από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου καταδίκασαν τη συμμετοχή των αντίστοιχων χωρών τους στον πόλεμο αυτό. Σήμερα, οι Comunistas στέκονται και πάλι στο πλευρό των συμφερόντων της κουβανικής εργατικής τάξης, ενάντια στις πολεμοκάπηλες επιδιώξεις της ρωσικής αστικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, καλούμε την κουβανική κυβέρνηση να μην αποδεχθεί την εμπλοκή της σε μια σύγκρουση στην οποία δεν συμμετέχει. Οι Comunistas θεωρούν απαραίτητο το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας να προβεί σε δήλωση σχετικά με τις δηλώσεις του Ριαμπκόφ.

Μην συγχέετε την κρίση των πυραύλων με το σημερινό σκηνικό. Τον Οκτώβριο του 1962 η Κούβα βρισκόταν υπό την πραγματική απειλή αμερικανικής εισβολής. Σήμερα, η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κούβα ανταποκρίνεται μόνο στα πολιτικοστρατιωτικά συμφέροντα της Ρωσίας. Δεν είναι διεθνισμός: είναι παρεμβατισμός. Στο τέλος της κρίσης των πυραύλων, μπροστά στις προθέσεις να αναπτυχθούν στρατεύματα του ΟΗΕ στην Κούβα για να παρακολουθήσουν τον αφοπλισμό των σοβιετικών στρατηγικών όπλων, ο Φιντέλ Κάστρο –αναφερόμενος στην επέμβαση του ΟΗΕ στην αφρικανική αυτή χώρα– προειδοποίησε ότι «η Κούβα δεν είναι Κονγκό». Τώρα υπενθυμίζουμε ότι η Κούβα δεν είναι η Κριμαία.

Συνοψίζοντας:

Οι Comunistas καταδικάζουν τις παρεμβατικές δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και ζητούν με σεβασμό από την κυβέρνηση της Κούβας να προβεί σε δήλωση επί του θέματος. Πολύ περισσότερο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη προβεί σε δήλωση. Η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά όταν δύο μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις συζητούν για το αν θα τοποθετήσουν ή όχι «στρατιωτικές υποδομές» στην Κούβα. Δεν είμαστε πιόνι κανενός. Ο πόλεμος δικαιολογείται μόνο αν πρόκειται για επαναστατικό πόλεμο. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για έναν πόλεμο για τα συμφέροντα των αστικών κρατών.

Είμαστε πρόθυμοι να υπερασπιστούμε τον σοσιαλισμό ενάντια σε μια πιθανή εισβολή των ΗΠΑ, αλλά δεν είμαστε πρόθυμοι να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο που εξυπηρετεί μόνο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Κάτω ο ιμπεριαλισμός!

Ζήτω η κουβανική εργατική τάξη!

Σοσιαλισμός και ελευθερία

Πατρίδα ή θάνατος!

Σοσιαλισμός ή θάνατος!

Θα νικήσουμε!

Συντακτική Επιτροπή του Comunistas

 

Κούβα, 14 Ιανουαρίου 2022

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Comité Editorial de Comunistas, «Comunicado de Comunistas ante las declaraciones del vicecanciller ruso», Comunistas, 14 Ιανουαρίου 2022, https://www.comunistascuba.org/2022/01/comunicado-de-comunistas-ante-las.html?m=1. Αναδημοσίευση: Aporrea, 15 Ιανουαρίου 2022, https://www.aporrea.org/tiburon/n370724.html. La Izquierda Diario, 16 Ιανουαρίου 2022, https://www.laizquierdadiario.com.ve/Comunicado-de-Comunistas-ante-declaraciones-de-Rusia-sobre-eventual-despliegue-de-infraestructura

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 23:32

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.