Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 13:05

Χιλή: Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, θρίαμβος της απόρριψης. Πρώτα συμπεράσματα

 

 

Movimiento Anticapitalista

 

Χιλή: Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, θρίαμβος της απόρριψης. Πρώτα συμπεράσματα

 

 

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για να διατυπώσουμε περαιτέρω προβληματισμούς και συμπεράσματα από τις εκλογές στο δημοψήφισμα υπερ του Νέου Συντάγματος, προς το παρόν περιγράφουμε κάποιες αρχικές συντεταγμένες. Η επισφάλεια της ζωής και η αντιμετώπιση της κυβέρνησης με μια συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη διοίκηση εν μέσω μιας αυξανόμενης οικονομικής κρίσης ενθάρρυνε την ψήφο τιμωρίας, ενώ η έλλειψη λαϊκής συμμετοχής και πλήρους σεβασμού της Συμφωνίας για την Ειρήνη στη Συνταγματική Συνέλευση συνέβαλε στο να δοθεί χώρος στους δεξιούς και συντηρητικούς χώρους.

 

Ένα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση του σημερινού αποτελέσματος είναι η ανάλυση της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία οι κοινωνικές πλειοψηφίες υφίστανται τις συνέπειες της βίαιης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα με έναν ιστορικό πληθωρισμό που προκαλεί ανασφάλεια και υψηλό κόστος ζωής. Αυτή η αφετηρία αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτικό προσανατολισμό που υποχρεώνει την κυβέρνηση του Μπόριτς, το FA [Frente Amplio \ Πλατύ Μέτωπο] και το PC [Partido Comunista /Κομουνιστικό Κόμμα] να διαχειριστούν την κατάσταση με βάση τις παραμέτρους της νεοφιλελεύθερης λογικής και να διατηρήσουν το κέρδος σε μια οικονομικά συγκεντρωμένη μειοψηφία. Αυτό το σχέδιο με τη σειρά του υλοποιείται (από την κυβέρνηση) με βάση μια αποτελεσματική δεξιά προσέγγιση για τη διατήρηση της καταστολής, της πολιτικής φυλάκισης και της στρατιωτικοποίησης στο Ουαλλμαπού, ενώ οι συντηρητικοί χώροι καθορίζουν την ατζέντα για την εγκληματικότητα, τη μετανάστευση και την ποινικοποίηση της προτεινόμενης απόφασης. Έτσι, στους μήνες της «προοδευτικής» κυβέρνησης δεν υπήρξε κανένα μέτρο αντιμετώπισης της επέλασης της κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταγματικής διαδικασίας, οι συνιστώσες σεβάστηκαν πλήρως τα πλαίσια της Συμφωνίας για την Ειρήνη και το Νέο Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων κοινωνικών φορέων, όπως τα Κοινωνικά Κινήματα, αφαιρώντας από το κείμενο τα πιο ουσιαστικά αιτήματα, όπως ο τερματισμός των AFP [Administradoras de Fondos de Pensiones / Διαχειριστές Συνταξιοδοτικών Ταμείων] ή η ανάκτηση των δημόσιων αγαθών, δικαιολογώντας την ενέργειά τους με βάση την υπερψήφιση της απαρτίας των 2/3 προκειμένου να επιτευχθεί «ο διάλογος για να προχωρήσουμε μπροστά», με αυτή τη λογική εκμηδένισαν τη λαϊκή συμμετοχή που σηματοδότησε την πιο κρίσιμη περίοδο της εφαρμογής της Συνταγματικής Συνέλευσης. Το γεγονός αυτό ήταν το πλέον αρνητικό, διότι στέρησε τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας κοινωνικής δύναμης που, παρά τις αντιφάσεις, θα μπορούσε να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα των συνταγματικών συζητήσεων, ενισχύοντας μια μεταρρυθμιστική προοπτική πέρα από τον κοινοβουλευτισμό που επικράτησε.

Αυτές οι δύο πλευρές συνθέτουν το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και της συντακτικής διαδικασίας είναι πολιτικά συνδεδεμένη, προστιθέμενη στο γεγονός ότι τα μέλη του Κοινωνικού Κινήματος στο τελευταίο μέρος της εκστρατείας για την έγκριση ενώθηκαν με την Κυβερνητική Διοίκηση, υποχωρώντας στη δεύτερη σειρά αναφορών και συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στη σχέση μεταξύ της συνταγματικής αλλαγής και της κυβέρνησης, διευρύνοντας έτσι την απόρριψη του Μπόριτς και, ως εκ τούτου, του Νέου Συντάγματος.
Παράλληλα, κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο, το FA με το PC μαζί με τα κόμματα της πρώην Concertación οδήγησαν σε μια νέα συμφωνία για τον περαιτέρω περιορισμό της προτεινόμενης Magna Carta, δίνοντας υλικό για να ανοίξει χώρος στη δεξιά πτέρυγα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Αυτή την πορεία, τώρα με μια ήττα στην πλάτη της, η κυβέρνηση σκοπεύει να την εμβαθύνει, καλώντας τις επόμενες ημέρες τα καθεστωτικά κόμματα να συνάψουν νέο σύμφωνο για να απαντήσουν στην κοινωνική ένταση και να προωθήσουν μια συνταγματική πρωτοβουλία μέσω του κοινοβουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συντηρητικοί κύκλοι, μέσω των fake news και της αντιδραστικής πολιτικής, συνδέουν την οικονομική κατάσταση με το Νέο Σύνταγμα, εκμεταλλευόμενοι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η Ειρηνευτική Συμφωνία, για να ανασυνταχθούν και να διεκδικήσουν μια ψήφο αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική. Ο κενός χώρος καταλαμβάνεται πάντα και είναι γεγονός ότι οι πιο συντηρητικοί κύκλοι ενισχύονται με αυτό το αποτέλεσμα, αν και δεν έχουν καταφέρει να εκφράσουν αυτή την υποστήριξη στους δρόμους και σε μια σταθερή οργάνωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα οριστικό κλείσιμο του σταδίου που άνοιξε με την εξέγερση.

Οι αριθμοί δείχνουν 61,86% για την επιλογή της απόρριψης και 38,14% για την έγκριση, μια συνολική συμμετοχή άνω του 85% που δείχνει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας. Θα έρθει η ώρα να αναλυθούν λεπτομερώς οι αριθμοί, προς το παρόν αυτό που είναι απαραίτητο είναι να επιβεβαιωθεί ότι τα βασικά συμπεράσματα κάθε άλλο παρά δείχνουν το τέλος μιας πορείας αλλά το άνοιγμα νέων πολιτικών μαχών. Όσοι και όσες από εμάς δεν κατεβάσαμε ποτέ τα λάβαρα των λαϊκών διεκδικήσεων, όσοι και όσες δεν πάψαμε ποτέ να επιμένουμε στην ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο ένα πρόγραμμα στην υπηρεσία των πλειοψηφιών και προειδοποιήσαμε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης και των συστημικών παραγόντων και συντελεστών οδηγούν στον απτό κίνδυνο της εκλογικής ήττας, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ανάγκη συγκρότησης μιας αντικαπιταλιστικής πολιτικής δύναμης, με όλους εκείνους και όλες εκείνες που αγωνίστηκαν μαζί για μια διαφορετική Χιλή, μια Χιλή αντικαπιταλιστική και χτισμένη με βάση τις ανάγκες των πλειοψηφιών. Αυτός ο αγώνας είναι ανοιχτός, θα έχει τα απαραίτητα και γρήγορα επόμενα βήματα, σήμερα το ζητούμενο είναι να προσθέσουμε θέληση ώστε να μην αποδυναμωθεί το πνεύμα της αλλαγής.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Movimiento Anticapitalista, “Chile: New Constitution Plebiscite, Rejection triumphs. First Conclusions”, International Socialist League, 5 Σεπτεμβρίου 2022, https://lis-isl.org/en/2022/09/05/chile-plebiscito-nueva-constitucion-triunfa-el-rechazo-primeras-conclusiones/.

Movimiento Anticapitalista, «Chile: Plebiscito Nueva Constitución triunfa el Rechazo. Primeras Conclusiones», Liga International Socialista, 5 Σεπτεμβρίου 2022, https://lis-isl.org/2022/09/05/chile-plebiscito-nueva-constitucion-triunfa-el-rechazo-primeras-conclusiones/.

Movimiento Anticapitalista, «Chile: A rejeição triunfa no Plebiscito sobre a Nova Constituição. Primeiras conclusões», Liga International Socialista, 5 Σεπτεμβρίου 2022, https://lis-isl.org/pt/2022/09/05/chile-plebiscito-nueva-constitucion-triunfa-el-rechazo-primeras-conclusiones/.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 13:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.