Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 11:44

Βραζιλία: Να σταματήσουμε την επίθεση των πραξικοπηματιών

 

 

Partido Socialismo e Liberdade [PSOL / Κόμμα Σοσιαλισμός και Ελευθερία]

 

Βραζιλία: Να σταματήσουμε την επίθεση των πραξικοπηματιών

 

 

Η εισβολή στο Εθνικό Κογκρέσο, στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και στο Παλάτι της Αλβοράδα αποτελεί απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Μπολσοναρισμός συνεχίζει να δρα ατιμώρητα, πραγματοποιώντας αυτή την Κυριακή ένα είδος «εισβολής στο Καπιτώλιο» με βραζιλιάνικο τρόπο. Η επιείκεια των δυνάμεων ασφαλείας του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος, υπό τη διοίκηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου, Άντερσον Τόρες, είναι εμφανής. Η αδράνεια της Στρατιωτικής Αστυνομίας απέναντι στην κλιμάκωση του πραξικοπήματος είναι ευρέως τεκμηριωμένη. Εν όψει αυτού, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές του PSOL και η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του PSOL υποστηρίζουν:

   • Εντοπισμός και παραδειγματική τιμωρία όλων των εμπλεκομένων, είτε πρόκειται για τρομοκράτες που εμπλέκονται σε πράξεις λεηλασίας, είτε για τους χρηματοδότες τους, σύμφωνα με το νόμο για την υπεράσπιση του Δημοκρατικού Κράτους Δικαίου (Ν. 14197/2021),
   • Ομοσπονδιακή παρέμβαση στη δημόσια ασφάλεια στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα,
   • Άμεση απόλυση του γραμματέα ασφαλείας του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος, Άντερσον Τόρες,
   • Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να διερευνήσει την αμέλεια των Δυνάμεων Ασφαλείας στο Νομοθετικό Σώμα της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας [CLDF / Câmara Legislativa do Distrito Federal] και το Εθνικό Συνέδριο,
   • Να κληθεί ο Κυβερνήτης του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος για την παροχή πληροφοριών,

Η σημερινή ενέργεια ενισχύει τη σημασία ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συγχώρεση για τους μπολσοναριστές που, εντός και εκτός της κυβέρνησης Μπολσονάρου, διέπραξαν και συνεχίζουν να διαπράττουν νέα εγκλήματα κατά του λαού της Βραζιλίας.

Το PSOL δεν θα δεχτεί αυτή την πραξικοπηματική επίθεση χωρίς αντίδραση. Εκτός από τη διαβεβαίωση ότι οι αρχές υπερασπίζονται το Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, απέναντι σε αυτή την πραξικοπηματική πρωτοβουλία θα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυρίαρχη βούληση που εκφράζεται με το αποτέλεσμα των εκλογών με τη δράση μας στα κοινωνικά κινήματα, γνωρίζοντας ότι η λαϊκή κινητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την ακροδεξιά.

 

Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του PSOL

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

PSOL, “Brazil: Stop the Coupist Offensive”, Europe Solidaire Sans Frontières, 8 Ιανουαρίου 2023, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article65263

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 11:51

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.