Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 11:47

Το βραζιλιάνικο Καπιτώλιο: Αντιμετώπιση των φασιστών, όχι ανακωχή, όχι αμνηστία

 

 

Israel Dutra

Roberto Robaina

 

Το βραζιλιάνικο Καπιτώλιο: Αντιμετώπιση των φασιστών, όχι ανακωχή, όχι αμνηστία

 

 

Οι δράσεις της 8ης Ιανουαρίου 2023 μιμούνται εκείνες της ορδής των Αμερικανών νεοφασιστών δύο χρόνια πριν, σχεδόν με το ίδιο σενάριο. Η εισβολή χιλιάδων μπολσοναριστών στους χώρους του Εθνικού Κογκρέσου, του Ανώτατου Δικαστηρίου (STF / Supremo Tribunal Federal) και του Παλατιού Πλανάλτο, που μεταδόθηκε ζωντανά από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, είναι εξαιρετικά σοβαρή. Αποτελούν το επιστέγασμα ενός πραξικοπηματικού εγχειρήματος, το οποίο με πρόσχημα την υποτιθέμενη νοθεία στις κάλπες, προκάλεσε την αναταραχή, τη βία και τους βανδαλισμούς.

Είχαμε επεισόδια βίας στην Μπραζίλια, ακόμη και τον Δεκέμβριο, όταν μετά την ορκωμοσία του Λούλα ακολούθησε η σύλληψη μπολσοναριστών με εκρηκτικά, ματαιώνοντας ένα σχέδιο πιθανής επίθεσης∙ στη συνέχεια ακολούθησαν οι κατασκηνώσεις μπροστά από τους στρατώνες – στο DF [Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα], δεν υπήρξε καταστολή∙ και όπως ανακοινώθηκε, το αποκορύφωμα ήταν η «επίθεση» στις Τρεις Δυνάμεις, η οποία μετά από τρεις ώρες αποτράπηκε, με αποτέλεσμα να συλληφθούν περίπου 300 επ’ αυτοφόρω. Ο όχλος άφησε ίχνη καταστροφής, καταστρέφοντας έργα τέχνης, καταστρέφοντας δωμάτια και περιφράξεις, μια τυπική δράση των λούμπεν, σύμφωνα με τον ορισμό του Μαρξ, περιθωριακών τμημάτων, ταξικά ξεπεσμένων, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως «τροφή για τα κανόνια» των αντιδραστικών ελίτ.

Η επιείκεια από την πλευρά της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας ήταν σαφής, όχι μόνο από τον διορισμό του πραξικοπηματία Άντερσον Τόρες ως επικεφαλής της ασφάλειας, αλλά και από το συνολικό έργο. Η τοπική κυβέρνηση του Ιμπανέις Ρότσα (MDB / Movimento Democrático Brasileiro / Δημοκρατικό Κίνημα της Βραζιλίας) επέδειξε ολιγωρία στην καταστολή της «παραληρηματικής» πορείας των μπολσονταριστών, η οποία είχε ανακοινωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, με εκατό λεωφορεία να καταφθάνουν στη Μπραζίλια.

Πολύ σωστά, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της κατάστασης, ο Λούλα έλαβε μέτρα όπως η ομοσπονδιακή παρέμβαση στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα, μίλησε στην εθνική τηλεόραση καταγγέλλοντας τους πραξικοπηματίες, αποκαλώντας τους «φανατικούς φασίστες», και κατηγόρησε για τα γεγονότα τον Μπολσονάρου, τον οποίο χαρακτήρισε «γενοκτόνο». Η τοποθέτηση του Λούλα ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς ο Φλάβιο Ντίνο, υπουργός Δικαιοσύνης, καθυστέρησε να λάβει μέτρα, ακόμη και όταν γνώριζε ότι οι ενέργειες των πραξικοπηματιών ανακοινώνονταν «ανοιχτά». Επιπλέον, ήταν εμφανής η αδράνεια του Ζοζέ Μούσιο, επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας χαρακτήρισε «νόμιμες» τις συγκεντρώσεις μπροστά από τα κεντρικά γραφεία, δηλώνοντας ότι είχε συγγενείς και φίλους μέσα στα στρατόπεδα – πράγμα απαράδεκτο για την πάταξη της ακροδεξιάς.

Η ανάγκη για έναν πιο σκληρό λόγο, όπως αυτός του Λούλα, δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συνδυαστεί ο αγώνας κατά των πραξικοπηματιών με την παραχώρηση εδάφους σε αυτούς και τους υποστηρικτές τους, εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Μούσιο υιοθέτησε μια γραμμή συμφιλίωσης με τους ριζοσπάστες μπολσοναριστές. Αυτή η γραμμή απέτυχε πλήρως. Και στο βαθμό που ο υπουργός της Γραμματείας Επικοινωνίας, Πάουλο Πιμέντα, λέει ότι είναι πιθανό να υπήρξε συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων για την ασφάλεια του Πλανάλτο και του Κογκρέσου, η παραμονή του Μούσιο στη θέση του καθίσταται απαράδεκτη.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επίσης απαξιωθεί στα μάτια του λαού, εμφανιζόμενες ανίκανες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας. Το γεγονός αυτό μας θέτει ακόμη περισσότερο στην ανάγκη χάραξης πολιτικής για τις χαμηλές και μεσαίες βαθμίδες των διαφόρων δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Ο Μοράες είχε περισσότερο θάρρος και είχε δίκιο να απομακρύνει τον κυβερνήτη Ιμπανέις Ρότσα για 90 ημέρες.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε ομόφωνα τον μπολσοναρισμό και τους πραξικοπηματίες. Οι κυριότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των δεξιών ηγετών, ανακοίνωσαν δημοσίως την αποκήρυξη των πραξικοπηματιών. Οι διάφορες οργανώσεις και ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών βγήκαν αμέσως να εκφράσουν την καταδίκη τους για όσα συνέβαιναν.

Η ανάγκη να βγούμε στους δρόμους εκπληρώθηκε με ένα κάλεσμα για δράση τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου σε όλες τις πρωτεύουσες της χώρας. Πρέπει να διογκώσουμε τις γραμμές αυτών των δράσεων, διευρύνοντας και πείθοντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους, σε μια λαϊκή δήλωση απόρριψης των πραξικοπηματικών συμπεριφορών, υπεράσπισης του αποτελέσματος της κάλπης και της νομιμότητας της κυβέρνησης Λούλα.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη στήριξη στη δύναμη του δρόμου, με τη λαϊκή οργάνωση, με την ανάγκη μαζικοποίησης των δράσεων και την προετοιμασία της οργάνωσής τους, με τις μεθόδους τους, την αυτοάμυνα και τους δημοκρατικούς χώρους για την κινητοποίηση και τη συγκρότηση του χρονοδιαγράμματος των αγώνων και των δράσεων. Οι δράσεις στο δρόμο πρέπει να έχουν δημοκρατικό και πλατύ χαρακτήρα, ως ενότητα δράσης με όλους τους δημοκρατικούς τομείς.

Και αυτό ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα κατά του Μπολσοναρισμού, στο πλαίσιο του μαζικού κινήματος, στο οποίο πρέπει να συνομιλήσουμε με εκείνους που ψήφισαν τον Μπολσονάρου.

Εκτός από την άμεση αντίδραση, πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα και να αναλάβουμε δράση για να αποκαλύψουμε τους πραξικοπηματίες, να τους βάλουμε πίσω από τα κάγκελα και να αρχίσουμε να καταπνίγουμε το κακό εν τη γενέσει του, εκμεταλλευόμενοι την τεράστια αποδοκιμασία σε όλα τα στρώματα της βραζιλιάνικης κοινωνίας, ακόμα και στη διεθνή κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επεκτείνουμε την άρση της μυστικότητας σχετικά με τους εμπλεκόμενους, τη σύλληψη των χρηματοδοτών και άλλων εμπλεκομένων.

Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Να συλληφθούν οι ηγέτες των μπολσοναριστών, να ανακληθούν οι βουλευτές που συνεργάστηκαν, καθώς και να προχωρήσουν οι έρευνες για πρόσωπα όπως η Κάρλα Ζαμπέλι και ο Άλαν ντος Σάντος, εκτός από τους τοπικά υπεύθυνους για τις κατασκηνώσεις, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να εντοπίζονται.

Συμμετέχουμε στο αίτημα της βουλευτού Αλεζάντρα Οκάσιο-Κορτέζ για την έκδοση του Μπολσονάρου. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα για τη σύλληψή του, μια θεμελιώδης υποχρέωση που το PSOL ζήτησε ήδη την περασμένη εβδομάδα. Η σύλληψη του Μπολσονάρου είναι ένα απαραίτητο βήμα, καθώς αποτελεί τον άξονα της αναταραχής. Υποστηρίξαμε επίσης ένα CPI [Corte Penal Internacional / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο], στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα και στο Νομοθετικό Σώμα της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας, για τη διεύρυνση των ερευνών, σε συνδυασμό με την οριστική παραπομπή του Ιμπανέις.

Συνεχίζουμε να καλούμε σε διεθνή αλληλεγγύη και να οργανώνουμε κινητοποιήσεις στους δρόμους, με τους βουλευτές μας, θυμίζοντας τον αντιφασιστικό αγώνα. Σήμερα θα βγούμε στους δρόμους και θα διαδηλώσουμε με το σύνθημα να μη δοθεί χάρη στους γενοκτόνους και τους πραξικοπηματίες. Όχι αμνηστία αλλά με τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική κινητοποίηση.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Israel Dutra, Roberto Robaina, “‘Capitólio à brasileira’: enfrentar os fascistas, sem trégua nem anistia”, Revista Movimento, 9 Ιανουαρίου 2023, https://movimentorevista.com.br/2023/01/capitolio-a-brasileira-enfrentar-os-fascistas-sem-tregua-nem-anistia/.

Israel Dutra, Roberto Robaina, “The Brazilian Capitol: confronting the fascists, no truce no amnesty”, International Viewpoint, 9 Ιανουαρίου 2023, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7946.

 

 

Ο Israel Dutra Γενικός Γραμματέας του PSOL, είναι κοινωνιολόγος, μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης του κόμματος και του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κινήματος (Movimento Esquerda Socialista / MES).

Ο Roberto Robaina είναι στέλεχος του PSOL και του Movimento Esquerda Socialista (MES), εκδότης της Revista Movimento και δημοτικός σύμβουλος στο Πόρτο Αλέγκρε.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 11:50

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.