Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 17:16

Χρειάζεται κινητοποίηση της εργατικής τάξης για την αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών της ακροδεξιάς

Γράφτηκε από

Διαδήλωση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος των μπολσοναριστών στη Μπραζίλια, Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου. VICTOR MORIYAMA / THE NEW YORK TIMES

 

 

CSP Conlutas

 

Χρειάζεται κινητοποίηση της εργατικής τάξης για την αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών της ακροδεξιάς.

Να βγούμε στους δρόμους για τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας (09/01) σε όλη τη χώρα

 

 

Το Διεθνές Εργατικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνων υποστηρίζει και υιοθετεί αυτή την ανακοίνωση του CSP Conlutas.

 

Καταγγέλλουμε τη συνεργασία της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος και των αστυνομικών δυνάμεων με τις πραξικοπηματικές ενέργειες.

Στις 8 Ιανουαρίου, στη Μπραζίλια, χιλιάδες ακροδεξιοί ακτιβιστές, που χρηματοδοτήθηκαν και υποστηρίχτηκαν από επιχειρηματίες και πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του Μπολσονάρου, προχώρησαν σε πραξικοπηματικές και τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες κορυφώθηκαν με την έφοδο στο Εθνικό Κογκρέσο, στο STF (Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο) και στο Palacio do Planalto (Παλάτι του Πλανάλτο). Όλα αυτά με τη συναίνεση των αστυνομικών δυνάμεων του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος, με επικεφαλής τον Άντερσον Τόρες, πρώην Γραμματέα Δημόσιας Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου. Και, επιπλέον, με κατάφωρη ολιγωρία των αστυνομικών δυνάμεων της Ομοσπονδίας.

Τα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου εντάσσονται στη διαδικασία κινητοποίησης της ακροδεξιάς που συνεχίζεται μετά την εκλογική ήττα του Μπολσονάρου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει στον αποκλεισμό περισσότερων από χιλίων δρόμων πέρυσι, σε μια απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στο αεροδρόμιο του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος κ.λπ. Ο ίδιος αυτός χώρος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να εισβάλει στις επόμενες ημέρες σε πρατήρια διανομής καυσίμων και διυλιστήρια καυσίμων της Petrobras.

Η ακροδεξιά κλιμακώνει τις πραξικοπηματικές της ενέργειες, κυρίως επειδή η συναίνεση του στρατού, των αστυνομικών δυνάμεων των πολιτειών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας ενθάρρυνε αυτόν τον μειοψηφικό χώρο της χώρας να συνεχίσει να δρα με σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι η εργατική τάξη δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς του πολιτικού καθεστώτος της Βραζιλίας ότι θα είναι συνεπείς στον αγώνα ενάντια στις πραξικοπηματικές ενέργειες της ακροδεξιάς. Ούτε να εμπιστεύεται αυτούς τους θεσμούς ότι θα προχωρήσουν ως τις τελικές συνέπειες στη σύλληψη, την τιμωρία και την αποπομπή όλων των πραξικοπηματιών που χρηματοδοτούν, εκφράζουν και συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις. Ακόµη περισσότερο επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι µέσα σε αυτούς τους θεσµούς που συµµετέχουν ενεργά στην οργάνωση αυτών των δράσεων.

 

Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους για να νικήσουμε την ακροδεξιά

Μπροστά σε αυτό το σενάριο, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τα αριστερά κόμματα, οι εργατικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και η εργατική τάξη στο σύνολό της πρέπει να δώσουν μια ισχυρή απάντηση σε αυτές τις πραξικοπηματικές ενέργειες, βγαίνοντας στους δρόμους. Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να καταδικαστούν οι ενέργειες της ακροδεξιάς. Καμία ανακωχή για τους πραξικοπηματίες.

Μόνο η κινητοποιημένη εργατική τάξη μπορεί να εγγυηθεί την οριστική ήττα της ακροδεξιάς, επιβάλλοντας φυλάκιση και τιμωρία σε όλους τους πραξικοπηματίες. Ο δρόμος του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης με την ακροδεξιά είναι σοβαρό λάθος και το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει αυτόν τον χώρο να συνεχίσει να είναι ενεργός, ενθαρρύνοντας τις πραξικοπηματικές επιθέσεις των πιο ριζοσπαστικών μπολσοναριστών.

Επιπλέον, το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας πρέπει να προωθήσει πρωτοβουλίες για την οργάνωση της αυτοάμυνας της εργατικής τάξης, ώστε να αντιμετωπίσει τις ακροδεξιές πολιτοφυλακές και τις φασιστικές μεθόδους τους.

Απαιτούμε:

Σύλληψη του Άντερσον Τόρες και των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος και όλων των δημόσιων λειτουργών που συνεργάστηκαν άμεσα ή έμμεσα στις πραξικοπηματικές ενέργειες της 8ης Ιανουαρίου.

Σύλληψη, τιμωρία και απαλλοτρίωση όλων των οργανωτών, εκφραστών και χρηματοδοτών των πραξικοπηματικών ενεργειών της ακροδεξιάς, αρχής γενομένης από τον Μπολσονάρου και την οικογένειά του.

Καμία ανακωχή στους πραξικοπηματίες, άμεσο κάλεσμα σε διαδηλώσεις, δράσεις και ενέργειες της εργατικής τάξης ενάντια στην ακροδεξιά και το πραξικοπηματικό κίνημα,

Οργάνωση της αυτοάμυνας της εργατικής τάξης.

Υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, ποτέ ξανά δικτατορία!

 

CSP Conlutas

Διεθνές Εργατικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα (International Labour Network of Solidarity and Struggle / ILNSS)

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

CSP Conlutas, «Mobilizar os trabalhadores e trabalhadoras para enfrentar os golpistas da ultradireita», Rede Sindical Internacional de Solidariedade e Lutas, 8 Ιανουαρίου 2023, https://laboursolidarity.org/pt/n/2498/mobilizar-os-trabalhadores-e-trabalhadoras-para-enfrentar-os-golpistas-da-ultradireita.

CSP Conlutas, “We must mobilise the workers to confront the coup plotters of the ultra-right. Lets take to the streets for the events on Monday (09/01) all over the country”, International Labour Network of Solidarity and Struggle, 8 Ιανουαρίου 2023, https://laboursolidarity.org/en/n/2496/we-must-mobilise-the-workers-to-confront-the-coup-plotters-of-the-ultra-right. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article65274.

CSP Conlutas, « Brésil : Mobiliser les travailleurs pour affronter les putschistes de l’ultra-droite !», Réseau Syndical International de Solidarité et de Luttes, 8 Ιανουαρίου 2023, https://laboursolidarity.org/fr/n/2497/mobiliser-les-travailleurs-pour-affronter-les-putschistes-de-l039ultra-droite-. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article65275.

CSP Conlutas, «Movilizar a los trabajadores y trabajadoras para enfrentar a los golpistas de la ultraderecha», Red Sindical Internacional de Solidaridad y de Luchas, 8 Ιανουαρίου 2023, https://laboursolidarity.org/n/2495/movilizar-a-los-trabajadores-y-trabajadoras-para-enfrentar-a-los-golpistas-de-la-ultraderecha.

CSP Conlutas, «Mobilitate i lavoratori per affrontare i putschisti dell'ultradestra!», Rete Sindicale Internazionale di Solidarietà e di Lotta, 8 Ιανουαρίου 2023, https://laboursolidarity.org/it/n/2499/mobilitate-i-lavoratori-per-affrontare-i-putschisti-dell039ultradestra.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 17:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.