Mohamed Abdelrahman Muzan Alneel Βλέπουμε μια δεύτερη και βαθύτερη φάση της επαναστατικής διαδικασίας, αλλά πάνω απ’ όλα πρόκειται για μια βαθύτερη κρίση της άρχουσας τάξης. Δεν είμαι σίγουρος αν ο όρος «κρίση του κράτους» ισχύει εδώ, γιατί δεν είναι μόνο μια κρίση του στρατιωτικού καθεστώτος, αλλά και των πολιτικών κομμάτων που προηγουμένως συμμετείχαν στη μεταβατική κυβέρνηση. Αυτά τα κόμματα προσπαθούν τώρα να βρουν μια θέση μέσα σε μια νέα ισορροπία δυνάμεων και νέους πολιτικούς αγώνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είδαμε την ανάπτυξη οργανωμένων φορέων αντίστασης – τις επιτροπές αντίστασης γειτονιάς.
Abdelsalam Mindas Muzan Alneel Magdi el Gizouli Το ζήτημα της οργάνωσης των γειτονιών και των χώρων εργασίας και της αναδιάρθρωσης του κράτους από τα κάτω προς τα πάνω είναι το κύριο ζήτημα της σουδανικής επανάστασης τώρα. Αυτή η οργάνωση από κάτω προς τα πάνω που προτείνεται στον επαναστατικό καταστατικό χάρτη είναι ένας οδικός χάρτης για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και του νέου καθεστώτος και παρουσιάζει τα πιο ξεκάθαρα βήματα προς την υλοποίηση του συνθήματος «όλη η εξουσία και ο πλούτος στο λαό».
Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 20:39

Η κρίση στην Υεμένη

Helen Lackner Μπαίνουμε τώρα στον όγδοο χρόνο μαχών πλήρους κλίμακας που ξεκίνησαν το 2015. Αυτή την εβδομάδα είχαμε την πρώτη εκεχειρία ή σοβαρή κατάπαυση του πυρός εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια. Και το πιο σημαντικό, υπήρξε αποκλεισμός των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών της χώρας για την ίδια περίοδο. Έτσι, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν επικεντρωθεί στις στρατιωτικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι πράγματι σημαντικές, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό και τα δεινά του πληθυσμού, ο αποκλεισμός και η παρεμπόδιση της εισόδου βασικών αγαθών στην Υεμένη ήταν πολύ πιο σημαντικές.
Paul Martial Μια φρατζόλα ψωμί κόστιζε πέντε σουδανικές λίρες τον Οκτώβριο του 2021. Έξι μήνες αργότερα, οι Σουδανοί πρέπει να πληρώσουν πενήντα λίρες! Αυτή η οικονομική ύφεση συνοδεύεται από την καταστολή των διαδηλωτών που συνεχίζουν επίμονα τις κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος υπό την ηγεσία του Αλ-Μπουρχάν και του Χεμιντί. Οι πραξικοπηματίες στρατηγοί προσπαθούν να ξεφύγουν από την απομόνωσή τους με μια προσέγγιση με τη Ρωσία.
Hamad Gamal Sarah Bachellerie Οι επιτροπές αντίστασης –γνωστές και ως επιτροπές γειτονιάς– αναδείχθηκαν ως κεντρικός παράγοντας στον αγώνα των Σουδανών εναντίον του προηγούμενου ισλαμιστικού καθεστώτος. Είχαν καθοριστική σημασία για την επιτυχία της επανάστασης του Δεκεμβρίου 2018, η οποία ξερίζωσε το καθεστώς του δικτάτορα Ομάρ αλ-Μπασίρ. Πολλοί πολιτικοί παράγοντες πιστεύουν ότι οι επιτροπές αντίστασης μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα. Προσφέρουν επίσης πραγματικές προοπτικές για άμεση, «λαϊκή» δημοκρατία, χάρη στην εμπειρία τους στην αυτοδιαχείριση και την τοπική παρουσία τους.
Sofian Philip Naceur Συστηματικά βασανιστήρια στα αστυνομικά κρατητήρια, χρήση στρατιωτικών δικαστηρίων και δικαστηρίων έκτακτης ανάγκης, καθώς και αυστηρές ποινές φυλάκισης και άλλα αντίποινα κατά δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολίτευσης και των οικογενειών τους: ενώ τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών φιμώνονται συνεχώς και απειλείται η ύπαρξή τους, το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συνεχίζει να καταπνίγει ανελέητα κάθε μορφή ελεύθερου λόγου που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση – και όλα αυτά χωρίς σοβαρές καταγγελίες από το Βερολίνο, το Παρίσι ή την Ουάσιγκτον.
Σελίδα 1 από 58