Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 19:26

Ιράκ: ο επαναστατικός άνεμος

Loulouwa al-Rachid Αυτή η επανάσταση είναι μια επανάσταση των νέων και μάλιστα των πολύ νέων, που προέρχονται από το απόκληρο περιθώριο της κοινωνίας. Τα άτομα ηλικίας 15-25 ετών, συχνά έφηβοι, είναι πράγματι οι κύριοι παράγοντες της εξέγερσης. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να τεθούν επικεφαλής οικογενειών, με πατέρες νεκρούς, αγνοούμενους ή που έφυγαν λόγω της βίας και των διαδοχικών πολέμων. Εργάζονται στην άτυπη οικονομία για να συντηρούν ολόκληρες οικογένειες.
Το σημερινό κύμα λαϊκών διαδηλώσεων στο Ιράκ και το Λίβανο είναι μια ανάσα καθαρού αέρα και ένας φάρος ελπίδας για την περιοχή και τον κόσμο. Αυτό που ξεχωρίζει πραγματικά σε αυτές τις διαδηλώσεις και στις εξεγέρσεις που εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος στο Σουδάν και την Αλγερία είναι η παρουσία γυναικών και οι τρόποι με τους οποίους οι κυρίως νέες/οι διαδηλώτριες/ές δεν διαχωρίζουν τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη από την αντιπαράθεση με τους θρησκευτικούς, εθνικούς και άλλους τύπους σεχταρισμού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού.
Frieda Afary Από την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν σε 22 από τις 31 επαρχίες του Ιράν σε όλη τη χώρα που αντιστοιχούν σε 100 πόλεις καθώς και σε μερικές αγροτικές περιοχές. Η αστυνομία κατά των ταραχών και οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πάνω από εκατό άτομα έχουν σκοτωθεί από την κυβέρνηση. Εκατοντάδες τραυματίστηκαν και πάνω από χίλια συνελήφθησαν. Οι κυβερνητικοί ελεύθεροι σκοπευτές στέκονται στις στέγες και πυροβολούν τους διαδηλωτές απευθείας στο κεφάλι. Χρησιμοποιούνται επίσης στρατιωτικά ελικόπτερα για να πυροβολούν διαδηλωτές.
Livestream Dialogue with young activists/writers from Lebanon, Iran, Sudan, China and the United States about what is new in their struggles. Our discussion will include the opposition to racism and imperialism, the embrace of the Me Too Movement, prison abolitionism, environmentalism and what emancipatory socialism means today.
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 13:51

Συρία: Το Ιντλίμπ αντιστέκεται

Leila Al Shami Τις τελευταίες ημέρες ξέσπασε λαϊκή εξέγερση σε ολόκληρο το Ιντλίμπ ενάντια στη σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα ΧΤΣ η οποία κυριαρχεί στρατιωτικά σε μεγάλο μέρος της επαρχίας... Η λαϊκή αντίσταση ενάντια στον ΧΤΣ υπήρξε συχνό φαινόμενο στην επαρχία του Ιντλίμπ και τα συνθήματα εναντίον του Τζολανί ακούγονται τακτικά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που διεξάγονται σχεδόν κάθε Παρασκευή. Πολλοί θεωρούν ότι ο αυταρχισμός της οργάνωσης δεν διαφέρει από τον αυταρχισμό του καθεστώτος.
Joseph Daher Οι δρόμοι του Λιβάνου αντηχούν από τα συνθήματα των διαδηλώσεων, καθώς η χώρα γίνεται μάρτυρας του μεγαλύτερου λαϊκού κινήματος εδώ και δεκαετίες. Στο στόχαστρό του είναι: ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που βυθίζει στην φτώχεια τους πολλούς πλουτίζοντας τους λίγους.
Σελίδα 1 από 44