Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 09:34

Τυνησία: Μακριά από την άνοιξη

Joseph Daher Στις 25 Ιουλίου 2021 ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου, προσδίδοντας στον εαυτό του έκτακτες εξουσίες. Τα μέτρα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση το δημοκρατικό πλαίσιο και τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν με την πτώση του δικτάτορα Μπεν Αλί το 2011.
Το Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι (Boğaziçi Üniversitesi) απειλείται όσο ποτέ άλλοτε ενώ ξεκινά η νέα περίοδος σπουδών. Έχουν περάσει 10 μήνες από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος διόρισε πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι με μεταμεσονύκτιο διάταγμα την 1η Ιανουαρίου 2021. Ως αποτέλεσμα της πανεπιστημιακής αντίστασης, ο Πρόεδρος απέσυρε τον διορισμό τον Ιούλιο. Μαζί με άλλα 17 μέλη ΔΕΠ, δύο από τους συμβιβασμένους αντιπρυτάνεις έκαναν αίτηση για την ανοιχτή θέση.
Joseph Daher Ένα μήνα μετά την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος, ο στρατηγός Άμπντελ Φάτταχ αλ-Μπουρχάν, επικεφαλής του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC / Transitional Military Council / Αλ-Μαζλίς αλ-’ασκαρί αλ-Αντικαλί), ανακοίνωσε στις 25 Οκτωβρίου την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τη διάλυση των μεταβατικών αρχών και την αποπομπή των περιφερειακών διοικητών με σαφή στόχο τον τερματισμό της επαναστατικής διαδικασίας στο Σουδάν. Το TMC, με τους τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς υποστηρικτές του, επιχειρεί να θέσει τέλος στην επαναστατική διαδικασία του Σουδάν.
Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 11:15

Πίσω από το πραξικόπημα στο Σουδάν

Paul Martial Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν μόλις έθεσε τέλος στη μεταβατική διαδικασία που προέκυψε από την επανάσταση του 2018, η οποία ανέτρεψε τον Ομάρ αλ-Μπασίρ. Το πραξικόπημα αυτό συνοδεύεται από άγρια καταστολή των διαδηλωτών, των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι είχαν τραυματιστεί και δέκα είχαν σκοτωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 15:58

Πολιτική κρίση στη Β. Κύπρο

Nτίνος Αγιομαμίτης Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση διαμαρτυρίας των τουρκοκυπρίων ενάντια στις πολιτικές Τατάρ - Ερτογάν που κάλεσε η Πλατφόρμας «Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας» την περασμένη Τετάρτη 20 Οκτώβρη στη βόρεια Λευκωσία. Εκατοντάδες συμμετείχαν στην πορεία που διέσχισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως: «Ούτε διχοτόμηση, ούτε προσάρτηση, ανεξάρτητη ομοσπονδιακή Κύπρος», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς να την διοικήσουμε», «Η βούληση είναι στο λαό, όχι στο σαράι». [Αναδημοσίευση από Εργατική Αλληλεγγύη]
Το Επαναστατικό Αριστερό Ρεύμα στη Συρία καταγγέλλει ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ προσπαθεί να συντρίψει τα τελευταία κέντρα αντίστασης της επανάστασης στη Ντάραα, στα νότια της χώρας, στα σύνορα με την Ιορδανία. [Αναδημοσίευση από Εργατική Αλληλεγγύη]
Σελίδα 1 από 55