Mariam Barghouti Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, οι γενοκτονικοί στόχοι του Ισραήλ στη Γάζα έχουν γίνει όλο και πιο σαφείς. Ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο σφαγιάζει μαζικά αμάχους, αλλά και βομβαρδίζει τον θύλακα με στόχο την καταστροφή όλων των πολιτικών υποδομών που προορίζονται για τη διατήρηση της ζωής… Αλλά δεν είναι μόνο στη Γάζα που το Ισραήλ ελπίζει να απαλλαγεί από τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Η ισραηλινή προσπάθεια εθνοκάθαρσης επεκτείνεται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου το Ισραήλ προχωρά σε ένα παρόμοιο –αν και πιο κρυφό– σχέδιο.
Omar Hassan Θα πρέπει να είμαστε θυμωμένοι με τους Άραβες και τους μουσουλμάνους ηγέτες που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων για αλληλεγγύη. Αλλά δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε. Η αδράνειά τους δεν είναι αποτέλεσμα κακής πολιτικής, αλλά της θέσης τους ως κυρίαρχες δυνάμεις που προσπαθούν να κυβερνήσουν ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση, τον ανταγωνισμό και τον πόλεμο. Για να μπορέσει ο αραβικός και μουσουλμανικός κόσμος να δείξει πραγματικά ουσιαστική αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό αγώνα για απελευθέρωση, θα πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από τις διεφθαρμένες και ιδιοτελείς καπιταλιστικές ελίτ.
Πριν από πενήντα χρόνια, ο ισραηλινός στρατός αιφνιδιάστηκε από την αιγυπτιο-συριακή επίθεση και χιλιάδες στρατιώτες πλήρωσαν το τίμημα. Χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να αντιστραφεί η κατάσταση, αλλά ο πόλεμος του 1973 θα παραμείνει στη μνήμη ως η ιστορία μιας ήττας. Στις 7 Οκτώβρη 2023, το Ισραήλ και πάλι αιφνιδιάστηκε, τη φορά αυτήν από μερικές χιλιάδες αγωνιστές της Χαμάς από τη Γάζα, που έριξαν το φράχτη που περιέβαλε το έδαφός τους, εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος και προέβησαν σε αιματηρές επιθέσεις που προκάλεσαν πάνω από χίλιους νεκρούς.
Frank Prouhet Το 2011, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, μια γιγαντιαία λαϊκή εξέγερση σάρωσε την Υεμένη. Σε μια χώρα όπου κυριαρχούσε η διαφθορά, που μαστιζόταν από τις διαιρέσεις μεταξύ βορρά και νότου και τον κυρίαρχο ρόλο των παλαιών στρατιωτικών-φυλετικών ιεραρχιών, υπήρξε ελπίδα. Νέοι άνθρωποι κατέλαβαν τις πλατείες για μήνες στη Σάνα’α, στην Τάεζ, στο Άντεν. Ανάμεσα στους κύριους εκφραστές της υπήρχε ακόμη και μια γυναίκα, η Ταουάκκολ Καρμάν, και ένα αίτημα, ένα κράτος πολιτών, το οποίο θα διέλυε τις παλιές στρατιωτικές-θρησκευτικές και φυλετικές ιεραρχίες.
Carolina S. Pedrazzi Στις 30 Οκτωβρίου, ο αγρότης Ομάρ Γκονέιμ πήγε από το αλ-Χάντερ στα χωράφια του στη νότια περιοχή της Βηθλεέμ. Καθ’ οδόν προς τα εκεί, έμαθε τα ασύλληπτα νέα: το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του (κυρίως ελαιόδεντρα) είχε ξεριζωθεί και καταστραφεί από τους εποίκους. Αυτό που είδε όταν έφτασε τον λύγισε. Όχι μόνο είχε χάσει όλη τη σοδειά του, αλλά ακόμη και το αιώνων παλιό νταρ (دار – παραδοσιακό αγροτικό σπίτι), που έβλεπε στο λόφο, είχε διαλυθεί πέτρα την πέτρα από τις ισραηλινές μπουλντόζες.
Masha Gessen Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι και οι ακτιβιστές της ειρήνης στο Ισραήλ γίνονται όλο και περισσότερο στόχος εργοδοτών, πανεπιστημίων, κυβερνητικών αρχών και δεξιού όχλου.
Σελίδα 1 από 78