Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 17:29

Δήλωση σκοπού για τη Συμμαχία Σύριων και Ιρανών Σοσιαλιστών

Γράφτηκε από

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του συριακού λαού που απαιτούσε δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, οι σύριοι επαναστάτες έχουν αποδεκατιστεί μέσω της συνδυασμένης στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος Άσαντ, του ιρανικού καθεστώτος με τις σεχταριστικές πολιτοφυλακές του, των ρώσικων αεροπορικών επιδρομών και στρατιωτικής βοήθειας από τη μία πλευρά, και το υπερ-τρομοκρατικό ISIS και άλλες σαλαφιστικές - τζιχαντιστικές οργανώσεις από την άλλη πλευρά. Παρ' όλα αυτά μια μερική μείωση των αεροπορικών επιδρομών από τη Ρωσία και το καθεστώς του Άσαντ στις αρχές Μαρτίου οδήγησε σε μια άμεση αναβίωση των μαζικών διαδηλώσεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε όλη τη χώρα με πανό, όπως το παρακάτω στο Ιντλίμπ: «η ειρηνική επανάσταση μας είναι ακόμη σε εξέλιξη, μέχρι την ανατροπή του Άσαντ και την επιβολή της δικαιοσύνης σε όλη τη Συρία.»

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως άραβες σουνίτες Σύριοι, έχουν σκοτωθεί κατά κύριο λόγο από το καθεστώς Άσαντ. Ο πληθυσμός αντιμετωπίζει μια κατάσταση που επιδεινώνεται καθημερινά. Οι ρώσικες αεροπορικές επιδρομές, οι υποστηριζόμενες από την Χεζμπολάχ και το Ιράν επίγειες δυνάμεις, καθώς και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 18ης Δεκεμβρίου 2015, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Γαλλία και την Βρετανία, έχουν δώσει νέα πνοή στο καθεστώς Άσαντ.

Την ίδια στιγμή, η σαουδική μοναρχία και το ιρανικό καθεστώς εντείνουν τον ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο της περιοχής αναζωπυρώνοντας τις φλόγες του θρησκευτικού σεχταρισμού. Η τουρκική κυβέρνηση έχει με τη σειρά της εντείνει τις επιθέσεις και την καταπίεση των Κούρδων στην Τουρκία και τη βόρεια Συρία και παίζει επίσης ρόλο στην προώθηση του θρησκευτικού σεχταρισμού στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε το «προεδρικό σύστημα» του Χίτλερ ως ένα μοντέλο «αποδοτικότητας».

Η συριακή κρίση των προσφύγων, με πάνω από 8 εκατομμύρια πρόσφυγες μέσα και πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες έξω από τη Συρία έχει γίνει μια πολύ μεγαλύτερη εκδοχή της Παλαιστινιακής al-Nakba. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει ποσοστώσεις επί των προσφύγων, κλείνοντας τις πύλες της και θέτει σε εφαρμογή μια συμφωνίας με την Τουρκία με βάση την οποία η Τουρκία θα δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες με αντάλλαγμα 3 δις ευρώ και μια πιθανή μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σαφώς δεν είναι μια λύση. Ούτε η Τουρκία ούτε καμία άλλη χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πρόθυμη να δεχτεί πάνω από 12 εκατομμύρια πρόσφυγες και να τους δώσει την δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Σαν σοσιαλιστές από την Συρία και το Ιράν, σας καλούμε να ενωθείτε μαζί μας για να αντισταθούμε σε αυτήν την απανθρωπιά και για να βρούμε πραγματικές λύσεις:

Πρώτον, αρνούμαστε να δεχτούμε το μύθο ότι το καθεστώς Άσαντ είναι το μικρότερο από τα δύο κακά και ότι η σταθεροποίηση του θα τελειώσει τον πόλεμο στη Συρία ή θα σταματήσει την άνοδο του ISIS και των άλλων τζιχαντιστών. Αντιθέτως, το καθεστώς Άσαντ είναι υπεύθυνο για την πλειονότητα των θανάτων που τώρα υπολογίζονται σε μισό εκατομμύριο. Η καταστροφή από αυτό το καθεστώς των δημοκρατικών δυνάμεων που παίρνουν μέρος στην συριακή επανάσταση έχει δημιουργήσει ένα γόνιμο έδαφος για την άνοδο του ISIS και άλλων σαλαφιστικών-τζιχαντιστικών ομάδων.

Δεύτερον, με δεδομένο το γεγονός ότι τόσο το καθεστώς Άσαντ όσο και το ISIS είναι καπιταλιστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές κυβερνήσεις, καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση σε αυτά δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς να αντιμετωπίσει τις εθνοτικές-θρησκευτικές διαιρέσεις και τις διακρίσεις λόγω φύλου που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή.

Τρίτον, ενώ εμείς επιμένουμε στην υπεράσπιση από θέση αρχής του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και του αγώνα του για αυτοδιάθεση στο Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν, πιστεύουμε ότι είναι επίσης αναγκαίο να αμφισβητήσουμε όλους αυτούς στην αριστερά που διαχωρίζουν τον αγώνα για την αυτοδιάθεση του κουρδικού λαού στη Συρία από τη δυναμική της συριακής επανάστασης. Ήταν η συριακή επανάσταση το 2011 που κατέστησε δυνατή την ύπαρξη των αυτόνομων καντονιών της Rojava. Χωρίς μια συριακή επανάσταση δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική Rojava. Το πρόσφατο γεγονός του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του συριακού καθεστώς και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας είναι ανησυχητικό και δεν αποτελεί καλό οιωνό για τους Κούρδους. Η απελευθέρωση και χειραφέτηση του κουρδικού λαού συνδέεται με την απελευθέρωση και την χειραφέτηση των λαών της περιοχής.

Είναι καιρός για τους σύριους και τους ιρανούς σοσιαλιστές να συνεργαστούν για να αμφισβητήσουν τις κοινωνικές τάξεις, τις φυλετικές, εθνοτικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις και να μιλήσουν για τους αγώνες των γυναικών, των εργαζομένων, των καταπιεσμένων εθνών, όπως οι Κούρδοι και οι Παλαιστίνιοι, των καταπιεσμένων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και των σεξουαλικών μειονοτήτων. Είναι καιρός για μας να επαναδιατυπώσει τον σοσιαλισμό ως έννοια της ανθρώπινης χειραφέτησης, όχι μόνο σε αντίθεση με τις περιφερειακές και παγκόσμιες καπιταλιστικές-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και ως καταφατικό όραμα που διακρίνεται από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Κομμουνιστικά στην πρώην σταλινική Σοβιετική Ένωση και μαοϊκή Κίνα.

Προς τον σκοπό αυτό σας ζητάμε να ενωθείτε μαζί μας συνεργαζόμενοι με την τρίγλωσση (αραβικά, περσικά, αγγλικά) ιστοσελίδα που πρόκειται να δημιουργηθεί από την Συμμαχία Σύριων και Ιρανών Σοσιαλιστών. Στόχος μας είναι η προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των σύριων και των ιρανών σοσιαλιστών στη βάση της αντιμετώπισης μερικών πολύ συγκεκριμένων ερωτήσεων, τόσο μέσα από άρθρα, όσο και μέσω κοινών δραστηριοτήτων, όπως συνδιασκέψεις. Ερωτήματα όπως τα ακόλουθα:

1. Πώς μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις προκαταλήψεις των σιιτών και των σουνιτών που προωθούν το μίσος στην περιοχή;

2. Τι θα συμβεί στη Συρία, αν η υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας προς το καθεστώς Άσαντ τελειώσει;

3. Πώς οι σύριοι και οι ιρανοί σοσιαλιστές θα απαντήσουν στις επικρίσεις / ανησυχίες των Κούρδων και άλλων εθνικοτήτων που θέλουν αυτοδιάθεση;

4. Πιστεύουν οι σύριοι και οι ιρανοί σοσιαλιστές ότι ο φεντεραλισμός θα μπορούσε να είναι μια αρχική λύση;

5. Ποιο είναι το όραμά σας για την κοινωνική δικαιοσύνη, όταν πρόκειται για τους ταξικούς αγώνες και τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση λόγο φύλου;

6. Τι σημαίνει σοσιαλισμός για εσάς και πώς θα διακρίνουμε την ιδέα του σοσιαλισμού από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υπήρχαν στην σταλινική Σοβιετική Ένωση και την μαοϊκή Κίνα;

7. Τι κατάλληλες κοινές δράσεις των σύριων και των ιρανών σοσιαλιστών θα προτείνατε για να μας βοηθήσετε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας προς το καθεστώς Άσαντ, καθώς και προς το ISIS και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, και να συμμετάσχουμε σε αλληλεγγύη με τη συριακή δημοκρατική αντιπολίτευση;

Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υποστηρίζουν:

Frida Afary, παραγωγός του Blog «Ιρανοί Προοδευτικοί στη Μετάφραση», Η.Π.Α.

Anthropos, μεταφραστής, Ελλάδα

Forough Asadpour, συγγραφέας και μεταφραστής, Δανία

Joseph Daher, παραγωγός του Blog Syria Freedom Forever, μέλος της οργάνωσης Κίνημα Επαναστατικής Αριστεράς στη Συρία, και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, Ελβετία.

Razan Ghazzawi, ακτιβιστής και παραγωγός του Blog Exiled Razaniyyat, Ηνωμένο Βασίλειο

Riska Javedan, δημοσιογράφος, Ολλανδία

Mehdi Keshavarz, πολιτικός ακτιβιστής, Η.Π.Α.

Yasser Munif, ακτιβιστής και καθηγητής στο Emerson College, Η.Π.Α.

Ghayath Naissa, μέλος της οργάνωσης Κίνημα Επαναστατικής Αριστεράς στη Συρία, Γαλλία

Nahid Navid , ψυχολόγος, ΗΠΑ

Συλλογικότητα Praxis (Praxies.org), Ευρώπη

Nasser Rahmani Nejad, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, Η.Π.Α.

Aboud Shalhoub, ανεξάρτητος ακτιβιστής, Ολλανδία

Siamac Sotudeh, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Καναδάς

Syria Freedom Forever - Σουρία αλ-Χουρία λιλ-Άμπαντ, 24 Μαρτίου 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:39

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.