Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 22:52

Κάτω ο Σίσι – Ζήτω ο λαός!

Επαναστάτες Σοσιαλιστές

الاشتراكيون الثوريون

Κάτω ο Σίσι – Ζήτω ο λαός!

Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαδηλώσεων που παρακολουθούμε και από το εάν είναι κανείς μαζί τους ή εναντίον τους, είναι βέβαιο ότι η κυριαρχία του τρόμου στις καρδιές των ανθρώπων στην Αίγυπτο χαλαρώνει και ότι το τείχος του φόβου που χτίστηκε από το καθεστώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων έχει ραγίσει και βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση. Η αποχώρηση του Σίσι δεν είναι πλέον μακρινό όνειρο, αλλά πιο κοντά από ποτέ.

Το θάρρος των γυναικών και των ανδρών που διαδήλωσαν, παρά τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν, αξίζει να χαιρετιστεί και να προκαλέσει προβληματισμό. Χωρίς αμφιβολία, έχουν ξαναφέρει την ελπίδα σε εκατομμύρια που είχαν υποκύψει στην απελπισία μετά την ήττα της επανάστασης του Ιανουαρίου του 2011. Παρόλο που κανείς δεν ξέρει ακριβώς πού θα οδηγήσει το θάρρος χωρίς ηγεσία ή οργάνωση, γνωρίζουμε τουλάχιστον ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο δυνατοί από ό,τι φαινόταν μέχρι πριν λίγες μόνο ώρες.

Το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό κίνημα χαιρετίζει όσους και όσες έχουν διαδηλώσει χωρίς να γνωρίζουν ούτε την τύχη τους ούτε τα αποτελέσματα των διαδηλώσεών τους. Χαιρετίζουμε όσους και όσες αντιμετώπισαν καταστολή και κράτηση από το υπουργείο Εσωτερικών του Σίσι, επειδή άνοιξαν το δρόμο για τις μάζες να εκφράσουν τις ελπίδες τους, τις προσδοκίες τους και την οργή τους.

Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων που πέρασαν από τότε που ο Σίσι ήρθε στην εξουσία με μια αντεπανάσταση μετά το πραξικόπημά του εναντίον του εκλιπόντος Προέδρου Μοχάμμεντ Μόρσι, ο στρατηγός πραγματοποίησε όσο μπορούσε περισσότερα εγκλήματα: δολοφονίες, βασανιστήρια και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. Αρχικά, βασίστηκε στη δημοτικότητα που δημιούργησε, διαδίδοντας τον φόβο του «κινδύνου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας» σε κάποιες περιπτώσεις ή των ξένων συνομωσιών σε άλλες. Αλλά σιγά-σιγά, κάτω από την πίεση μιας βάναυσης διαδικασίας εξαθλίωσης, που η χώρα δεν έχει δει για τουλάχιστον πενήντα χρόνια, η δημοτικότητά του έχει αρχίσει να εξαφανίζεται. Εν τω μεταξύ, η πυγμή της καταστολής έχει συνθλίψει κάθε προσπάθεια ακόμη και να εκφραστεί η απόρριψη της λιτότητας και της φτώχειας, σε σημείο που όλοι γνωρίζουν ότι ο Σίσι κυβερνάει τη χώρα όπως ακριβώς ένας ένοπλος κακοποιός ελέγχει μια ομάδα άοπλων ανθρώπων που έχει απαγάγει.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει την αβάσταχτη πρόκληση από την διαρροή πληροφοριών που κυκλοφορούν για τη συμμετοχή του Σίσι και της οικογένειάς του στη συστηματική διαφθορά που αποσπά τους δημόσιους πόρους για την οικοδόμηση προεδρικών παλατιών και ταυτόχρονα ο επίσημος λόγος εξακολουθεί να είναι κολλημένος σε μια ρητορική που απαιτεί περισσότερη υπομονή απέναντι στην αύξηση των τιμών, στη λιτότητα και στη φτώχεια. Αυτό συνάγεται και από την επίσημη ανακοίνωση πριν από περίπου δύο μήνες ότι τα επίπεδα φτώχειας αυξήθηκαν από 27,8% το 2015 σε 32,5% το 2017/2018, σύμφωνα με έρευνες για τα επίπεδα εισοδήματος, δαπανών και κατανάλωσης που πραγματοποίησε η Κεντρική Υπηρεσία Κοινωνικής Κινητικότητας και Στατιστικής.

Αυτό που συνέβη μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή της κατάρρευσηςός ενός τοίχου φόβου και απόγνωσης, μια αρχή που μπορεί να βαθύνει και να προφυλαχτεί μόνο με την επαγρύπνηση από τη μεριά των μαζών που πρέπει να είναι έτοιμες να πολεμήσουν μέχρι τέλους ενάντια στη δικτατορία. Πρέπει να μάθουν να μην εξεγείρονται απλώς έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν να καρπωθούν τα κέρδη της επανάστασης και των θυσιών τους. Οποιαδήποτε αλλαγή που δεν απομακρύνει τον στρατό από την εξουσία, φέρνοντας έτσι την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για τον λαό, θα οδηγήσει και πάλι στην κλοπή της επανάστασης μέσα από τα χέρια των μαζών και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Κάτω η κυριαρχία του στρατού!

Επαναστάτες Σοσιαλιστές

21 Σεπτεμβρίου 2019

Μετάφραση: e la libertà

الاشتراكيون الثوريون، “يسقط السيسي ويحيا الشعب”، الاشتراكيون الثوريون، السبت 21 سبتمبر 2019

Revolutionary Socialists, «Down with Sisi and long live the people!», The Revolutionary Socialists, 21 Σεπτεμβρίου 2019· Europe Solidaire Sans Frontières, 21 Σεπτεμβρίου 2019 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:06

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.