Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 15:48 Γράφτηκε από

 

Faris Amer

 

Ιερουσαλήμ: Μια νέα γενιά Παλαιστινίων που δεν θα εγκαταλείψει το Σέιχ Τζάρραχ

 

 

Τέσσερις παλαιστινιακές οικογένειες διαμαρτύρονται ακούραστα για την επικείμενη αναγκαστική εκδίωξή τους από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρραχ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ – σπίτια στα οποία ζουν εδώ και δεκαετίες. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφασίσει υπέρ των ισραηλινών εποίκων και αν η αίτηση που κατέθεσαν οι οικογένειες στο Ανώτατο Δικαστήριο απορριφθεί, η κυριότητα των σπιτιών θα περάσει σε μια οργάνωση εποίκων. Οκτώ άλλες οικογένειες στη γειτονιά αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη αργότερα φέτος.

Η κατακραυγή των οικογενειών πυροδότησε και οδήγησε σε μια εκτεταμένη εκστρατεία για τη διάσωση της γειτονιάς.

Αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής ταυτότητας της Ιερουσαλήμ

Λόγω της στρατηγικής και κεντρικής της θέσης στην Ιερουσαλήμ, η γειτονιά Σέιχ Τζάρραχ δεν αποτελεί νέο στόχο των δραστηριοτήτων των οργανώσεων των εποίκων. Το 2009, η ισραηλινή αστυνομία ξερίζωσε δύο οικογένειες από το Σέιχ Τζάρραχ. Συνολικά 53 άτομα, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, «ενώ τα υπάρχοντά τους φορτώθηκαν σε ένα φορτηγό και αργότερα πετάχτηκαν στο δρόμο κοντά στην έδρα της UNRWA».

Η υπόθεση του Σέιχ Τζάρραχ είναι αναπόσπαστο μέρος της υπόθεσης της Ιερουσαλήμ - μιας πόλης που διαιρέθηκε από τον πόλεμο που συνόδευσε την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Το δυτικό της τμήμα κατακτήθηκε από το Ισραήλ, ενώ το ανατολικό τέθηκε υπό ιορδανικό έλεγχο. Μετά τον πόλεμο του 1967, το Ισραήλ κατέλαβε την υπόλοιπη πόλη. Έχουν περάσει 53 χρόνια κατοχής. Το Ισραήλ συνεχίζει να αλλάζει αδυσώπητα το πρόσωπο της Ιερουσαλήμ – πάντα εις βάρος της ύπαρξης των Παλαιστινίων αυτοχθόνων. Προσάρτησε μονομερώς το κατεχόμενο ανατολικό τμήμα. Έχει, μέχρι σήμερα, απαλλοτριώσει από τους Παλαιστίνιους σχεδόν το ένα τρίτο της γης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και έχει χτίσει πάνω σε αυτήν 11 γειτονιές μόνο για Εβραίους. Ακύρωσε το καθεστώς μόνιμου κατοίκου για τουλάχιστον 14.701 Παλαιστίνιους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Διευκόλυνε τον εποικισμό για περισσότερους από 200.000 πολίτες του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και απέκοψε την πόλη από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την οποία ήταν ιστορικά στενά συνδεδεμένη, με οικισμούς και ένα τσιμεντένιο τείχος ύψους οκτώ μέτρων. Όλα αυτά το Ισραήλ τα έκανε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Αποικιακή από τη φύση της, η ιουδαιοποίηση της γης μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου τροφοδοτεί την εθνοκάθαρση εναντίον των Παλαιστινίων. Η εκδίωξη παλαιστινιακών οικογενειών από το Σέιχ Τζάρραχ είναι ένα παράδειγμα. Πράγματι, η Ιερουσαλήμ είναι όμηρος των σχεδίων ιουδαιοποίησης του Ισραήλ.

Η εντεινόμενη εκστρατεία για το Σέιχ Τζάρραχ

Μια νέα γενιά Παλαιστινίων ηγείται του αγώνα για το Σέιχ Τζάρραχ. Είναι νέα, ασυμβίβαστη και, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλύτερα συντονισμένη από ποτέ. Έχει βαρεθεί τη γερασμένη παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά δεν είχε ούτε μια φορά την ευκαιρία να ψηφίσει. Τα αδέλφια Μούνα και Μοχάμμεντ Ελ-Κουρντ, η οικογένεια των οποίων είναι μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν την εκδίωξη, ήταν δύο από τις πολλές κινητήριες δυνάμεις που υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά την υπόθεσή τους μέσω των παραδοσιακών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. «Τα σπίτια μας στο Σέιχ Τζάρραχ είναι και δικά σας σπίτια. Να είστε σίγουροι ότι αν το Σέιχ Τζάρραχ τεθεί υπό έλεγχο [των ισραηλινών εποίκων], θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη Ιερουσαλήμ», δήλωσε η Μούνα σε συνέντευξή της. Ο αδελφός της, Μοχάμμεντ, είπε: «Θέλω να μπορώ να κοιτάζω πίσω και να λέω: “Αν μας πέταξαν έξω στο δρόμο, μας πέταξαν έξω με την αξιοπρέπειά μας”».

Η Παλαιστινιακή Ιερουσαλήμ μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα. Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες νέοι κυρίως Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν στη γειτονιά και στην υπόλοιπη Ιερουσαλήμ, μεταξύ άλλων και στο τέμενος Αλ-Άκσα. Αυτές οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με αυξανόμενη βία, καθώς η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κανόνια νερού και νερό με ακαθαρσίες. Οι διαδηλωτές έχουν υποστεί κακοποιήσεις και δεκάδες από αυτούς έχουν συλληφθεί.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, οι νέοι ακτιβιστές και υποστηρικτές αξιοποιούν τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιούνται για να κερδίσουν διεθνή αλληλεγγύη καθώς και για να οργανωθούν εσωτερικά. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στις διαχωρισμένες συνοικίες τους δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ιερουσαλήμ και αυτό αυξάνει την αξία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σύνδεση των Παλαιστινίων πέρα από τα τείχη και τα σύνορα και στη δημιουργία συστημάτων υποστήριξης μεταξύ τους. Οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν επίσης δημιουργικούς τρόπους για να καλύψουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, οι διαδηλωτές βγαίνουν ζωντανά στο Instagram με τους influencers της πλατφόρμας, γεγονός που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των θεατών. Η λογοκρισία του παλαιστινιακού περιεχομένου από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και η σύμπραξη με τους ισραηλινούς θεσμούς φαίνεται να έχει παρακινήσει τους ακτιβιστές να πλημμυρίσουν το διαδίκτυο με περισσότερη πληροφόρηση.

Το δράμα μιας νέας παλαιστινιακής γενιάς

Το status quo σε όλο το Ισραήλ/Παλαιστίνη, το οποίο κατασκευάστηκε από δεκαετίες σιωνιστικών πολιτικών, δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε αποδεκτό με κανένα κριτήριο. Οι νέοι Παλαιστίνιοι μεγαλώνουν και βρίσκονται αναπόφευκτα στόχοι του ισραηλινού Απαρτχάιντ, όπως συμπεραίνει πρόσφατη έκθεση 200 σελίδων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως θα έκανε κάθε άλλος λαός, οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά μια τέτοια μοίρα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

 

 

Μετάφραση: e la libertà

Faris Amer, «Jerusalem: A new generation of Palestinians will not abandon Sheikh Jarrah», Europe Solidaire Sans Frontières, 9 Μαΐου 2021. http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article58111

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 11:03

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.