Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 20:37

Συνεχίζεται η κινητοποίηση στο Σουδάν

 

 

Paul Martial

 

Συνεχίζεται η κινητοποίηση στο Σουδάν

 

 

Μια φρατζόλα ψωμί κόστιζε πέντε σουδανικές λίρες τον Οκτώβριο του 2021. Έξι μήνες αργότερα, οι Σουδανοί πρέπει να πληρώσουν πενήντα λίρες! Αυτή η οικονομική ύφεση συνοδεύεται από την καταστολή των διαδηλωτών που συνεχίζουν επίμονα τις κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος υπό την ηγεσία του Αλ-Μπουρχάν και του Χεμιντί. Οι πραξικοπηματίες στρατηγοί προσπαθούν να ξεφύγουν από την απομόνωσή τους με μια προσέγγιση με τη Ρωσία.

Τα οικονομικά προβλήματα πλήττουν σκληρά τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Η σουδανική λίρα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της στη μαύρη αγορά, καθιστώντας ακριβότερη την εισαγωγή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το πετρέλαιο, το σαπούνι ή η ενέργεια. Στον γεωργικό τομέα, η χώρα έχει υποστεί μείωση σχεδόν κατά το ένα τρίτο της παραγωγής σιταριού και σόργου. Οι κύριες αιτίες είναι κλιματικές, με διαδοχικές ξηρασίες και στη συνέχεια καταρρακτώδεις βροχές, ασθένειες στην περίπτωση του σόργου ειδικά και τέλος προβλήματα άρδευσης που σχετίζονται με την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας για τις ηλεκτροκίνητες αντλίες.

 

Η διαρκής κινητοποίηση

Αυτή η οικονομική κατάσταση επηρεάζει προφανώς τους φτωχότερους σε μια χώρα όπου περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι αγώνες συνεχίζονται επομένως σε δύο μέτωπα. Ενάντια στη φτώχεια και ενάντια στους πραξικοπηματίες που έθεσαν τέλος στη μεταβατική περίοδο η οποία προέκυψε από την επανάσταση του 2019 που ανέτρεψε τον Ομάρ αλ Μπασίρ.

Παρά το πέρασμα του χρόνου και την καταστολή, η κινητοποίηση δεν έχει εξασθενήσει. Η δικτατορία προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση με περισσότερες συλλήψεις, τις περισσότερες φορές τη νύχτα στα σπίτια όσων στοχοποιούνται. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν συστηματικά βασανιστήρια αντιπολιτευόμενων. Κάθε διαδήλωση καταστέλλεται από τις δυνάμεις ασφαλείας που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν με αληθινά πυρά.

Παράλληλα με τις δράσεις τους για την υποστήριξη αυτής της μαχητικότητας, οι επιτροπές αντίστασης, ο άξονας του αντιδικτατορικού αγώνα, ολοκλήρωσαν το έργο τους για την ανάπτυξη ενός πολιτικού σχεδίου. Ένα κείμενο που συζητήθηκε από πολλές επιτροπές σε επίπεδο βάσης σε όλη τη χώρα. Αυτός ο «Καταστατικός Χάρτης για την εγκαθίδρυση της εξουσίας του λαού» έχει ως στόχο να οργανώσει μια νέα μετάβαση. Προβλέπει έναν πρωθυπουργό διορισμένο από τις Δυνάμεις της Αλλαγής. Θα κυβερνά με μια συνέλευση που θα έχει επίσης συντακτικό ρόλο στο τέλος της μεταβατικής περιόδου. Θα διεξαχθούν εκλογές, αν και στοιχεία του παλαιού καθεστώτος του Αλ-Μπασίρ και υποστηρικτές των πραξικοπηματιών δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Το κείμενο αυτό παρουσιάζεται ως πρόταση και αποσκοπεί στην ενοποίηση των ετερόκλητων στοιχείων της αντιπολίτευσης, είτε πρόκειται για συνδικάτα, είτε για ενώσεις, είτε για ομάδες καμπάνιας. Αυτός ο καταστατικός χάρτης αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τους πραξικοπηματίες και έτσι αντιτίθεται στη στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίες προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια διμερή στρατιωτικο-πολιτική μετάβαση.

 

Ρωσία, σανίδα σωτηρίας των πραξικοπηματιών

Η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την επίθεση κατά της Ουκρανίας επέτρεψε στους στρατηγούς Αλ-Μπουρχάν και Χεμεντί να παίξουν το ρωσικό χαρτί για να εδραιώσουν το καθεστώς τους. Ενώ επωφελήθηκαν από την επιείκεια της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 2019, η Ρωσία τους επιτρέπει να ξεφύγουν από την απομόνωσή τους στη διεθνή σκηνή. Μια κατάσταση που ευνοείται από την αμφιταλάντευση των δικτατοριών του Κόλπου στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία της στη χώρα. Έτσι, οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ αναπτύσσονται κυρίως στα ορυχεία χρυσού σε συνεργασία με τον Χεμεντί σε μια εντελώς αδιαφανή δραστηριότητα. Εν τω μεταξύ, τα διάφορα σώματα του στρατού και της αστυνομίας συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τους κύριους οικονομικούς πόρους της χώρας. Ένα άλλο στρατηγικό πλεονέκτημα για τη Ρωσία είναι η εγκατάσταση μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στο Πορτ Σουδάν που επιτρέπει την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή θα είναι η πρώτη στρατιωτική βάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αφρική.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχίζει να απειλεί με οικονομικές κυρώσεις κατά των ηγετών του Σουδάν, επισήμως ως πίεση κατά του πραξικοπήματος. Ωστόσο, η ουσιαστική αδράνεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν το πραξικόπημα υποδηλώνει ότι ο στόχος της πίεσης είναι να υπονομευθεί η υπερβολικά στενή συμμαχία μεταξύ του Πούτιν και των πραξικοπηματιών.

Με ή χωρίς τους Ρώσους, οι στρατηγοί δεν κατάφεραν να επιφέρουν ήττα στο κοινωνικό κίνημα, όπως αποδεικνύεται από τις επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις του κόσμου με τις οποίες κλείνουν τους δρόμους που οδηγούν στην Αίγυπτο για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

22 Απριλίου 2022

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

27 Απριλίου 2022, από τον Paul Martial, “Mobilization continues in Sudan”, International Viewpoint, 27 Απριλίου 2022, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7632. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article62278.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 20:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.