Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 21:42

Ο Ερντογάν και η Συριακή αντιπολίτευση: Απογοητεύοντας τον συριακό λαό για άλλη μια φορά

Διαδήλωση στο Ίντλιμπ ενάντια στις διαπραγματεύσεις της τουρκικής και της συριακής κυβέρνησης

 

 

Ο Joseph Daher προειδοποιεί ότι, παρά τους ισχυρισμούς της επίσημης συριακής αντιπολίτευσης, η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τον Άσαντ και η στοχοποίηση των Σύριων προσφύγων ενισχύουν το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν είναι σύμμαχος όσον αφορά την εκπλήρωση των στόχων που επιδίωξε η εξέγερση του 2011.

 

 

Joseph Daher

 

Ο Ερντογάν και η Συριακή αντιπολίτευση: Απογοητεύοντας τον συριακό λαό για άλλη μια φορά

 

 

Εκτεταμένες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Συρία, τόσο στις περιοχές που ελέγχονται από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαϊ’άτ Ταχρίρι Σάμ όσο και από τον τουρκικό στρατό, μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε τη συμφιλίωση μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.1 Το κύριο σύνθημα των Σύριων διαδηλωτών ήταν «καμία συμφιλίωση με τον χασάπη». Δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν και και οδηγήθηκαν σε τουρκικά κρατητήρια επειδή έκαψαν την τουρκική σημαία.2

Η κυριότερη συριακή αντιπολίτευση, αναγνωρισμένη από διεθνή και περιφερειακά κράτη, καθώς και ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στα βορειοδυτικά, υπερασπίστηκαν την πολιτική της Τουρκίας και καταδίκασαν όλες τις επιθέσεις εναντίον τουρκικών συμβόλων, συμπεριλαμβανομένης της σημαίας.3

Αυτή η θέση, που αντανακλά μια γενικότερη αντιδραστική πολιτική των ομάδων της αντιπολίτευσης, έχει συμβάλει στην ήττα της συριακής εξέγερσης, ενώ η τουρκική κυβέρνηση του AKP αγωνίζεται να παραμείνει στην εξουσία.

 

Τα τουρκικά συμφέροντα πάνω από οτιδήποτε άλλο

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), ο οποίος ενεργεί ως ένοπλος πληρεξούσιος της Άγκυρας στη Συρία και είναι ένοχος για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,4 ο Εθνικός Συνασπισμός για τη Συριακή Επανάσταση και τις Δυνάμεις της Αντιπολίτευσης (Ετιλάφ) και το υπουργείο Άμυνας της προσωρινής κυβέρνησης της Συρίας χαιρέτισαν την υποστήριξη της Τουρκίας και κατήγγειλαν τους δράστες του καψίματος της σημαίας ως «προκατειλημμένους και αδαείς ανθρώπους που δεν εκπροσωπούν τις αξίες της επανάστασης».5

Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από την τουρκική κυβέρνηση και ενισχύουν το γεγονός ότι η ύπαρξη της αντιπολίτευσης συνδέεται περισσότερο με τα τουρκικά συμφέροντα, παρά με τον συριακό λαό. Ο SNA και οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν ήδη συμμετάσχει σε πολλαπλές τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις, ιδίως εναντίον περιοχών που ελέγχονται από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES/ Autonomous Administration of North and East Syria). Σε αυτήν κυριαρχεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Ο SNA βοήθησε επίσης στην τουρκική κατοχή κατακτημένων εδαφών στη χώρα, ενώ φορείς της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριξαν αυτές τις ενέργειες. Αυτό περιλαμβάνει την εισβολή και την κατοχή6 της περιοχής Αφρίν από τις αρχές του 2018, η οποία οδήγησε σε μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον αναγκαστικό εκτοπισμό περίπου 137.000 ανθρώπων, κυρίως Κούρδων κατοίκων.

Η εξόριστη αντιπολίτευση και οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης δικαιολόγησαν την εμπλοκή τους υπό τις εντολές της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι οι Κούρδοι ήταν στην πραγματικότητα σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος και ότι ήταν σημαντικό να διατηρηθεί η Συρία ενωμένη απέναντι σε αυτονομιστικές ομάδες όπως το PKK/PYD. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκαν βίντεο με Σύριους μαχητές που έδειχναν ρατσιστική και γεμάτη μίσος ρητορική κατά των Κούρδων, καθώς και συνθήματα υπέρ του Σαντάμ Χουσεΐν και του Ερντογάν.7

Τα σπίτια των πολιτών, οι γεωργικές εκτάσεις και τα καταστήματα στο Αφρίν λεηλατούνται συνεχώς από τις ίδιες αυτές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Ερντογάν αύξησε τις απειλές του για μια νέα στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία, στις πόλεις Τελ Ριφάατ και Μανμπίτζ –την επαρχία του Χαλεπίου που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις– ομάδες της αντιπολίτευσης δήλωσαν επίσης την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν σε αυτήν.8

 

Η στρατηγική του Ερντογάν

Στην πραγματικότητα, οι ενέργειες αυτών των ομάδων της αντιπολίτευσης αντικατοπτρίζουν τη μακροχρόνια αδυναμία τους να διαμορφώσουν μια αξιόπιστη, δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς εναλλακτική λύση ή να ενεργήσουν ως εκπρόσωποι των αρχικών στόχων του κινήματος διαμαρτυρίας.

Επιπλέον, η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει το συριακό καθεστώς. Η δήλωση του Ερντογάν στις 19 Αυγούστου το αποτυπώνει αυτό.9 Δήλωσε ότι «η Άγκυρα δεν έχει βλέψεις για τη Συρία και ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι σημαντική για την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε ότι «η κύρια διαφωνία τους είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία». Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να αντιταχθεί, πόσο μάλλον να απειλήσει το συριακό καθεστώς.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θέτει προϋποθέσεις για διάλογο με τη Συρία, αλλά οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ασφάλεια των συνόρων τους».10

Η κίνηση της Άγκυρας προς την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό υποκινείται από δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, ο Ερντογάν επιδιώκει να κερδίσει ψήφους εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023, κυρίως με την επιτάχυνση της αναγκαστικής επιστροφής των Σύριων προσφύγων στη Συρία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις αύξησης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων εναντίον Σύριων στην Τουρκία.11 Χιλιάδες Σύριοι έχουν ήδη απελαθεί, ενώ ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την επιστροφή ενός εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τουρκικής ασφάλειας στη βόρεια Συρία.12

Η τουρκική προθυμία να προσελκύσει ξένη χρηματοδότηση13 στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βορειοδυτική Συρία εξυπηρετεί επίσης αυτόν τον στόχο. Επιπλέον, η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD / Disaster and Emergency Management Authority), καθώς και το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας IHH, έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποβοήθηση της εδραίωσης του τουρκικού ελέγχου και της κατοχής των εδαφών της Συρίας,14 για να μην αναφέρουμε την παροχή υπηρεσιών στους μαχητές του SNA.

Δεύτερον, ο Ερντογάν ελπίζει να υπονομεύσει τις κουρδικές προσδοκίες για αυτονομία στη Συρία μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων, ενώ παράλληλα συνεχίζει την καταστολή στο εσωτερικό της χώρας του. Οι πρόσφατες, δηλώσεις του ότι «είναι απαραίτητο να τελειώσει αυτό που έχει αρχίσει», αναφέρονται σε μια επέκταση της «ζώνης ασφαλείας» πλάτους τριάντα χιλιομέτρων που κατακτήθηκε επαναλαμβανόμενα από τον τουρκικό στρατό και τους ένοπλους εντολοδόχους του στη Συρία το 2016, το 2018 και το 2019.15

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εθνικιστικοί υπαινιγμοί της Άγκυρας και η απειλή μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία της επιτρέπουν να παρουσιαστεί ως ενωτικός ηγέτης και να αναζωογονήσει το εθνικιστικό συναίσθημα του εκλογικού σώματος. Ένα χαρτί που έχει ήδη επιδείξει στο παρελθόν, ιδίως κατά τη διάρκεια προηγούμενων στρατιωτικών εισβολών στη βόρεια Συρία.

Ενώ είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι η βίαιη συντριβή της συριακής εξέγερσης οφείλεται στο συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του – τη Ρωσία και το Ιράν, η αντιπολίτευση ευθύνεται επίσης για πολλές από τις δικές της αποτυχίες. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με τις πολιτικές της Άγκυρας∙ εξυπηρετούν πάντοτε τα πολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των συριακών εξεγέρσεων.

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Joseph Daher, “Erdogan and the Syrian opposition: Failing the Syrian people once again”, The New Arab, 26 Αυγούστου 2022, https://english.alaraby.co.uk/opinion/erdogan-no-friend-syrian-people.

 

 Σημειώσεις

1 Diyar Guldogan, “Türkiye backs political solution to Syria crisis: Foreign minister”, Anadolu Agency, 16 Αυγούστου 2022, https://www.aa.com.tr/en/politics/turkiye-backs-political-solution-to-syria-crisis-foreign-minister/2662218#.

2 Sefa Şahin, “2 people attempted to burn Turkish flag in northern Syria caught: Türkiye’s interior minister”, Anadolu Agency, 13 Αυγούστου 2022, https://www.aa.com.tr/en/turkiye/2-people-attempted-to-burn-turkish-flag-in-northern-syria-caught-turkiye-s-interior-minister/2660595.

3 Ömer Koparan, Eşref Musa, “Syrian Interim Government, opposition figures express solidarity with Türkiye”, Anadolu Agency, 13 Αυγούστου 2022, https://www.aa.com.tr/en/middle-east/syrian-interim-government-opposition-figures-express-solidarity-with-turkiye/2660596.

4 “State of Justice in Syria 2022”, Syria Justice and Accountability Centre, https://syriaaccountability.org/library-state-of-justice-in-syria-2022/.

5 Ömer Koparan, Eşref Musa, “Syrian Interim Government, opposition ...”, ό.π.

6 Amnesty International, “Syria: Turkey must stop serious violations by allied groups and its own forces in Afrin”, Amnesty International, 2 Αυγούστου 2018, https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/08/syria-turkey-must-stop-serious-violations-by-allied-groups-and-its-own-forces-in-afrin/.

7 سوريا الحرية للأبد – Syria Freedom Foreverhttps://syriafreedomforever.wordpress.com 

8 “Syrian opposition ready to support Turkey's anti-terror op”, Daily Sabah, 30 Μαΐου 2022, https://www.dailysabah.com/politics/war-on-terror/syrian-opposition-ready-to-support-turkeys-anti-terror-op.

9 Diyar Guldogan, “‘Türkiye ready to contribute to ending Russia-Ukraine war through diplomacy’”, Anadolu Agency, 19Αυγούστου 2022, https://www.aa.com.tr/en/politics/turkiye-ready-to-contribute-to-ending-russia-ukraine-war-through-diplomacy/2664815.

10 Ece Toksabay and Ali Kucukgocmen, “Turkey has no preconditions for dialogue with Syria - foreign minister”, Reuters, 23 Αυγούστου 2022, https://www.reuters.com/world/middle-east/turkey-does-not-have-preconditions-dialogue-with-syria-foreign-minister-2022-08-23/.

11 “Questions and Answers: Turkey’s Threatened Incursion into Northern Syria”, Human Rights Watch, 17 Αυγούστου 2022, https://www.hrw.org/news/2022/08/17/questions-and-answers-turkeys-threatened-incursion-northern-syria.

12 “1 milyon Suriyeli’ye eve dönüş projesi”, Hurriyet, 4 Μαΐου 2022, https://www.hurriyet.com.tr/gundem/1-milyon-suriyeliye-eve-donus-projesi-42056101.

13 “Official Turkish Visit to Northwest Syria Spotlights New Economic Project”, The Syria Report, 2 Αυγούστου 2022, https://syria-report.com/news/official-turkish-visit-to-northwest-syria-spotlights-new-economic-project/.

14 “Housing Settlements in Afrin: Demographic Engineering or IDP Housing Projects?”, Syrians for Truth and Justice, 8 Ιουνίου 2022, https://stj-sy.org/en/housing-settlements-in-afrin-demographic-engineering-or-idp-housing-projects/.

         15 Nadeen Ebrahim, “Turkey’s leader has unfinished business in Syria. What is he waiting for?”, CNN, 29 Ιουλίου 2022, https://edition.cnn.com/2022/07/29/middleeast/turkey-syria-incursion-mime-intl/index.html.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 15:45

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.