Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 13:15

Το Ιράν διαδηλώνει ενάντια στο υποχρεωτικό χιτζάμπ και την κρατική βία

 

 

Frieda Afary

 

Το Ιράν διαδηλώνει ενάντια στο υποχρεωτικό χιτζάμπ και την κρατική βία

 

 

Αυτή τη στιγμή, η διεθνής αλληλεγγύη προς τις γυναίκες στο Ιράν είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να βοηθηθεί η συνέχιση του σημερινού θαρραλέου κύματος διαμαρτυριών για την υπεράσπιση των γυναικών και ενάντια στην κρατική βαρβαρότητα. Οι Ιρανές φεμινίστριες έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή την προσέγγιση για διάλογο και αλληλεγγύη.

 

Η δολοφονία της Μάχσα Αμινί, μιας νεαρής Ιρανής Κούρδισσας, από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις του Ιράν. Η 22χρονη Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου λόγω του «ακατάλληλου» χιτζάμπ της και πέθανε λίγο αργότερα, όταν έπεσε σε κώμα μετά από βίαιους ξυλοδαρμούς από την αστυνομία.

Διαδηλώσεις στους δρόμους μετά το θάνατό της πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις του Κουρδιστάν, καθώς και στην Τεχεράνη, το Ισφαχάν, το Ραστ, το Μάσχαντ και συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, νέοι και ηλικιωμένοι. Στην Τεχεράνη, γυναίκες διαδηλώτριες έβγαλαν με θάρρος τις μαντίλες τους φωνάζοντας: «Το χιτζάμπ μας θα είναι η θηλιά στο λαιμό σας» και «Ούτε μοναρχία, ούτε κλήρος». Οι μαζικές διαδηλώσεις με επίκεντρο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών ήταν πρωτοφανείς μετά τις διαδηλώσεις των γυναικών στις 8 Μαρτίου 1979, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην κυριαρχία των ισλαμιστών φονταμενταλιστών που ήταν κατά της μοναρχίας πάνω στην επανάσταση του 1979.

Η Νασρίν Σοτουντέχ, Ιρανή φεμινίστρια δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είναι φυλακισμένη εδώ και πολλά χρόνια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται με άδεια, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί:

«Όλοι οι αξιωματούχοι και οι πράκτορες της Αστυνομίας Ηθών που συμμετείχαν στη σύλληψή της πρέπει να δικαστούν. Δεν θα ξεχάσουμε τη μνήμη των γυναικών που έχουν γίνει στόχος κρατικής βίας επειδή αψήφησαν το υποχρεωτικό χιτζάμπ. Από τη Χόμα Νταραμπί που αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο λόγω του υποχρεωτικού χιτζάμπ και κάηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τις γυναίκες της οδού Επανάστασης που έχουν υποστεί βίαιες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς, μέχρι τη Νασταράν Νταραμπί της οποίας τα όμορφα μαλλιά ποδοπατήθηκαν από τις μπότες ενός μισαλλόδοξου και βίαιου άνδρα της Αστυνομίας Ηθών, τη Σεπιντέ Ρασνού που κατευθυνόταν στη δουλειά της, και τα χιλιάδες νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες που υφίστανται καθημερινά προσβολές, επιθέσεις και συλλήψεις, όλα βαραίνουν βαριά στη μνήμη μας για το χθες και το σήμερα. Σταματήστε να ασχολείστε με τα μαλλιά των γυναικών, τα μαλλιά μας δεν είναι πιο επικίνδυνα από τη βία σας. Τα παιδιά μας και τα δικά σας είναι μάρτυρες αυτής της βίας. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αυτά τα κύματα βίας θα στραφούν εναντίον σας. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην αξιότιμη μητέρα της, που έχασε έναν άγγελο, και στη συλλογική μας συνείδηση, που είναι τόσο βαθιά πληγωμένη. Βρισκόμαστε σε πένθος».1

 

Το πλαίσιο:

Η πλειονότητα του πληθυσμού του Ιράν, που ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρή ανεργία, φτώχεια, πείνα, περιβαλλοντικές καταστροφές, COVID και άλλα προβλήματα υγείας. Η ιρανική κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες κρίσεις για να επιβληθεί περαιτέρω στις γυναίκες, επιβάλλοντας αυστηρότερα το υποχρεωτικό χιτζάμπ και απαγορεύοντας την πρόσβαση σε βασικά μέσα ελέγχου των γεννήσεων, ακόμη και τη αγγειεκτομή για τους άνδρες και την απολίνωση των σαλπίγγων για τις γυναίκες.2

Ενώ η πλειονότητα του ιρανικού λαού πεινάει και δεν έχει στέγη, η ιρανική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά δισεκατομμύρια για το πυρηνικό της πρόγραμμα, τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τις πολιτοφυλακές στη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο. Κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τα χρησιμοποιήσει η Ρωσία για τη γενοκτονική εισβολή της στην Ουκρανία.

Παρόλο που οι περισσότεροι Ιρανοί θα καλωσόριζαν την άρση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, είναι σίγουροι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αποκτηθούν με αυτό τον τρόπο θα κατευθυνθεί προς τους μιλιταριστικούς στόχους της κυβέρνησης και στην τσέπη των ηγετών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο παράνομος πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ήταν πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν και έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.3

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αυτή τη στιγμή, η διεθνής αλληλεγγύη προς τις γυναίκες στο Ιράν είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να βοηθηθεί η συνέχιση του σημερινού θαρραλέου κύματος διαμαρτυριών για την υπεράσπιση των γυναικών και κατά της κρατικής βαρβαρότητας. Οι Ιρανές φεμινίστριες έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή την προσέγγιση για διάλογο και αλληλεγγύη. Ένα ισχυρό μήνυμα διεθνούς αλληλεγγύης μπορεί να βρεθεί στη δήλωση της Νασρίν Σοτουντέχ τον Ιούνιο του 2022 ως απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αφαιρέσει από τις γυναίκες των ΗΠΑ το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Σε επιστολή της προς το περιοδικό Ms., η Σοτουντέχ έγραψε:

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όταν το γυναικείο κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει επίθεση και το δικαίωμα στην άμβλωση έχει περιοριστεί ριζικά, επιθυμώ να σταθώ δίπλα σας και να δηλώσω την υποστήριξή μου από τη γωνιά του δικού μας κόσμου. Μετά την ιρανική επανάσταση του 1979, οι νέοι νόμοι που αφαίρεσαν δραστικά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών ήταν μέρος μιας ύπουλης ευρύτερης προσπάθειας να περιοριστούν οι πολιτικές ελευθερίες για όλους. Ως κάποια που έζησε αυτή την απώλεια ελευθερίας και δημοκρατίας (και αγωνίστηκε εναντίον της), μπορώ να σας προειδοποιήσω: Δεν θα τελειώσει με αυτή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις. Οι γυναίκες στο Ιράν συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε νόμους που περιορίζουν τα δικαιώματα επί του σώματός μας, ακόμη και επί της ικανότητας να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Μας αρνούνται τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες σε σχέση με το γάμο, το διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών, την κληρονομιά και τα ταξίδια. Ο νόμος περί υποχρεωτικού χιτζάμπ αυτής της χώρας μας αναγκάζει να καλύπτουμε το κεφάλι μας όποτε βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο οι συντηρητικές δυνάμεις προσπαθούν να ασκήσουν πολιτικό έλεγχο. Αυτός ο έλεγχος παγιδεύει τους άνδρες, όχι μόνο τις γυναίκες. Αυτό πιθανόν να μοιάζει με αυτό που βιώνετε στον αγώνα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στην Αμερική».4

Αυτός ο διάλογος μεταξύ των γυναικείων αγώνων σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να σταματήσουμε το παγκόσμιο αυταρχικό κύμα και την οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των φύλων.

 

19 Σεπτεμβρίου 2022

 

Ακούστε επίσης μια Ιρανή φεμινίστρια ράπερ, την Μπαχάρ, να τραγουδάει για τη Μάχσα Αμινί. Η Μπαχάρ είναι κόρη μιας από τις πολιτικές κρατούμενες που εκτελέστηκαν από την Ισλαμική Δημοκρατία τη δεκαετία του 1980.

 

 

Μετάφαρση: elaliberta.gr

Frieda Afary, “Iran Protests Against Compulsory Hijab and State Violence”, NewPolitics, 23 Σεπτεμβρίου 2022, https://newpol.org/iran-protests-against-compulsory-hijab-and-state-violence/.

 

 

Σημειώσεις

1 نسرین ستوده Nasrin Sotoudeh, 17 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.facebook.com/NasrinSotoudehOfficial.

2 Omid Khazani, “Iran is urging people to have babies — and making life hard for those who don’t want to”, Los Angeles Times, 14 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.latimes.com/world-nation/story/2022-09-14/iran-urging-people-have-kids-restricting-abortion-contraception.

3 Amnesty International, “Iran: Ebrahim Raisi must be investigated for crimes against humanity”, Amnesty International, 19 Ιουνίου 2021, https://www.amnesty.org/en/latest/press-release/2021/06/iran-ebrahim-raisi-must-be-investigated-for-crimes-against-humanity/.

4 Nasrin Sotoudeh, “‘I Stand By You, My Sisters’: From Iran, Solidarity With American Women”, Ms, 18 Ιουλίου 2022, https://msmagazine.com/2022/07/18/nasrin-sotoudeh-iran-us-women-abortion-rights/.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 13:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.