Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 14:48

Η «δημοκρατία» δεν υπήρξε ποτέ και δεν μπορεί να υπάρξει στο Ισραήλ του απαρτχάιντ

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονται καθώς οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κατά της εγκατάστασης ισραηλινών φυλακίων στα εδάφη τους, στο Μπέιτ Ντάτζαν ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στις 29 Απριλίου 2022. [Getty]

 

 

Joseph Daher

 

Η «δημοκρατία» δεν υπήρξε ποτέ και δεν μπορεί να υπάρξει στο Ισραήλ του απαρτχάιντ

 

 

Όπως σε κάθε ισραηλινή εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία 20 χρόνια, τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι αυτή η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση είναι η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ[1].

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου[2], ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε έρευνα για διαφθορά, δίνει πρωτοφανή εξουσία σε εξτρεμιστικές και φονταμενταλιστικές ισραηλινές ομάδες και άτομα[3].

Δύο από αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: Το Κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού του Μπεζαλέλ Σμότριτς και η Εβραϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ[4], οι οποίοι είναι γνωστοί για τη ρατσιστική ρητορική τους κατά των Παλαιστινίων και υποστηρίζουν την επίσημη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Επίσης, εξελέγη ο Άβι Μαόζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Νόαμ, ο οποίος είναι ανοιχτά κατά των ΛΟΑΤΚΙ[5].

Ο Μπεν-Γκβιρ είναι μαθητής του εξτρεμιστή ραβίνου Μέιρ Καχάνε και θαυμαστής του Μπαρούχ Γκολντστάιν[6], ο οποίος σφαγίασε 29 Παλαιστίνιους στο τέμενος Ιμπραήμ στη Χεβρώνα το 1994, και δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού[7].

Έχει επίσης δηλώσει πολλές φορές ότι το κόμμα του θα χρησιμοποιήσει νόμους για να προσπαθήσει να απαγορεύσει στους Παλαιστίνιους πολιτικούς να εισέλθουν στο ισραηλινό κοινοβούλιο και να επεκτείνει τις εξουσίες σύλληψης που διαθέτει η ισραηλινή αστυνομία εναντίον διαδηλωτών που αντιτίθενται στις κυβερνητικές πολιτικές.

Από την πλευρά του, ο Σμότριτς είναι ανοιχτά ομοφοβικός και συνιδρυτής της ΜΚΟ Ρεγκαβίμ[8], η οποία προωθεί την επέκταση των παράνομων ισραηλινών οικισμών και κάνει εκστρατείες για την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών και σχολείων στη Δυτική Όχθη και το νότιο Ισραήλ.

Έχει επίσης ζητήσει να αυξηθούν τα νομικά εμπόδια και τα μέτρα ασφαλείας κατά των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων –αποκαλώντας τες «υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ»[9]– και βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη φορολόγηση των δωρεών ξένων κυβερνήσεων σε ΜΚΟ.

Με στοιχεία όπως αυτά, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ δεν είναι απλώς μια ακροδεξιά κυβέρνηση, αλλά μια εξτρεμιστική και φονταμενταλιστική κυβέρνηση.

Τα πρόσωπα αυτά έχουν διοριστεί σε καίρια υπουργεία και τους έχουν παραχωρηθεί εκτεταμένες εξουσίες επί της ζωής των Παλαιστινίων. Ο Μπεν Γκβιρ είναι επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου εθνικής ασφάλειας, το οποίο αποτελεί μια διευρυμένη εκδοχή του υπουργείου εσωτερικής ασφάλειας[10]. Η θέση αυτή του παρέχει πλήρη εξουσία επί των συνδυασμένων ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων, τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (Occupied Palestinian Territories / OPT).

Ο Σμότριτς διορίστηκε υπουργός Οικονομικών και του ανατέθηκε η ευθύνη να επιβλέπει τα εδάφη της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται υπό πλήρη ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία[11] και όπου βρίσκονται οι περισσότεροι οικισμοί, καθώς και να διαθέτει εκτεταμένη εξουσία επί του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα.

Αυτή η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο για την εφαρμογή νέων δρακόντειων μέτρων κατά των Παλαιστινίων[12], ειδικά μετά την έκδοση ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 31 Δεκεμβρίου, με το οποίο καλείται το Διεθνές Δικαστήριο να ασχοληθεί με την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Στις 6 Ιανουαρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση θέσπισε μια σειρά κυρώσεων[13]: κατάσχεση 139 εκατομμυρίων σέκελ (άνω των 33 εκατομμυρίων λιρών) από φόρους και τελωνειακά έσοδα που εισπράχθηκαν για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και θα καταβληθούν σε 15 ισραηλινές οικογένειες θυμάτων παλαιστινιακών επιθέσεων∙ πάγωμα των παλαιστινιακών κατασκευαστικών έργων στην περιοχή C της Δυτικής Όχθης, επί της οποίας το κράτος του Ισραήλ έχει αποκλειστικό έλεγχο ασφαλείας και διοίκησης∙ ανάκληση των αδειών VIP που διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο αρκετών παλαιστινίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών∙ και επιβολή απαγόρευσης της έπαρσης της παλαιστινιακής σημαίας στον ισραηλινό δημόσιο χώρο[14].

Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ[15] κατά της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου και κατήγγειλαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης από την κυβέρνηση αυτή. Εάν η μεταρρύθμιση αυτή υιοθετηθεί από την Κνεσέτ, θα περιορίσει σημαντικά τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου, δίνοντας στην κυβέρνηση την εξουσία να διορίζει δικαστές και να ασκεί βέτο στις αποφάσεις του.

Πολλοί βλέπουν αυτό ως έναν τρόπο για τον πρωθυπουργό να αποφύγει τη δικαιοσύνη. Ορισμένα τμήματα του ισραηλινού πληθυσμού βλέπουν την ανελεύθερη ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης ως υπαρξιακή απειλή για το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο ζωής τους.

Παρόλα αυτά, ακόμη και σε αυτή τη διαδήλωση, ορισμένοι δεν δίστασαν να επικρίνουν ή να αντιμετωπίσουν βίαια άλλους διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες ή φώναζαν συνθήματα κατά του απαρτχάιντ. Αυτοί οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές κατηγορήθηκαν ότι εκτρέπουν το κύριο μήνυμα της διαδήλωσης –«υπεράσπιση της ισραηλινής δημοκρατίας»– σε θέματα όπως η κατοχή.

Όταν ο Παλαιστίνιος βουλευτής Αϊμάν Οντέχ και οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές της οργάνωσης «Στεκόμαστε Μαζί» ανέβηκαν στη σκηνή, ορισμένοι διαδηλωτές τους φώναξαν και είπαν ότι δεν ήθελαν Άραβες στη διαδήλωση και ότι το θέμα της κατοχής δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί σε αυτή τη διαδήλωση[16].

Αυτό δείχνει ότι η αυξανόμενη παρουσία και δύναμη των εξτρεμιστικών και φονταμενταλιστικών ισραηλινών ομάδων σε αυτή την κυβέρνηση δεν είναι το κύριο πρόβλημα. Ακροδεξιά και εξτρεμιστικά κόμματα, όπως το Γιαμίνα υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ήταν ήδη παρόντα σε προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ οι ρατσιστικές ισραηλινές συμμορίες που παρελαύνουν στις παλαιστινιακές γειτονιές φωνάζοντας «Θάνατος στους Άραβες» είναι μια πραγματικότητα που προϋπήρχε των πιο πρόσφατων εκλογών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αντιπολίτευση εναντίον αυτής της κυβέρνησης και των πολιτικών της, αλλά ότι το κύριο πρόβλημα βρίσκεται αλλού: στη ρατσιστική και αποικιοκρατική φύση του ισραηλινού κράτους απαρτχάιντ[17].

Η πολιτική της Ιουδαιοποίησης της Ιερουσαλήμ, του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών και της βίας κατά των Παλαιστινίων είναι συνεχής μετά τη Νάκμπα και την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις της επίσημης κυβέρνησης.

Το 2022 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα, με 173 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 39 παιδιά, να δολοφονούνται[18]. Επιπλέον, 53 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν στη Γάζα και πέντε Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα δολοφονήθηκαν εντός της επικράτειας του κράτους του Ισραήλ.

Αυτό συνέβη υπό μια κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από το λεγόμενο «αριστερό» κόμμα Μέρετς και η οποία θα μπορούσε να υπάρξει μόνο χάρη στην υποστήριξη του κόμματος του Παλαιστίνιου ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς.

Δεν πρόκειται λοιπόν για τη διάσωση μιας ψεύτικης και ανύπαρκτης «ισραηλινής δημοκρατίας». Ο ισχυρισμός για την υπεράσπιση της ισραηλινής δημοκρατίας είναι υποκριτικός.

Δεδομένης της απόλυτα αντιδραστικής φύσης του Ισραήλ, η διαρκώς αυξανόμενη πολιτική ηγεμονία της ακροδεξιάς κατά την τελευταία δεκαετία δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια λογική προέκταση του σιωνιστικού κινήματος, του εθνοτικού εθνικισμού του, του θεσμικού ρατσισμού του Ισραήλ[19] και των περισσότερων από επτά δεκαετιών καταπίεσης και καταλήστευσης των Παλαιστινίων.

Κανένας αγώνας για δημοκρατία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την απελευθέρωση των Παλαιστινίων και την καταστροφή των δομών και των θεσμών του απαρτχάιντ, του αποικιοκρατικού και ρατσιστικού κράτους του Ισραήλ.

Αντίθετα, η εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού, κοινωνικού και κοσμικού κράτους στην ιστορική Παλαιστίνη, με ίσα δικαιώματα για τον παλαιστινιακό και τον εβραϊκό λαό, θα αποτελούσε ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός για τη δημοκρατία και μια προοδευτική εναλλακτική λύση.

Στο νέο κράτος που θα ενώνει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, όλοι οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα εδάφη και τα σπίτια τους από τα οποία απομακρύνθηκαν βίαια το 1948, το 1967 και μετά. Επιπλέον, μια τέτοια πολιτική μετάβαση πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που θα εγγυάται στους Παλαιστίνιους τα κοινωνικά και οικονομικά τους δικαιώματα.

Μέχρι τότε, καμιά δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ και δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα κράτος απαρτχάιντ που δίνει στους Εβραίους Ισραηλινούς ειδικά προνόμια και υποβιβάζει τους Παλαιστίνιους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 

 

Μετάφαρση: elaliberta.gr

Joseph Daher, “‘Democracy’ has never and cannot exist in apartheid Israel”, The New Arab, 24 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/opinion/democracy-has-never-and-cannot-exist-apartheid-israel.

 

 

Σημειώσεις

 [1] Rami G. Khouri, “Israel’s new government is Zionism unveiled”, The New Arab, 19 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/opinion/israels-new-government-zionism-unveiled.

[2] “Israel election: Palestinian dismay as Netanyahu edges closer to shocking victory”, The New Arab, 2 Νοεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/news/palestinian-dismay-netanyahu-poised-election-win.

[3] Yara Hawari, “Ben Gvir and a new reign of cruelty for Palestinians”, The New Arab, 20 Δεκεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/opinion/ben-gvir-and-new-reign-cruelty-palestinians.

[4] “Incoming Israel PM Netanyahu to give far-right politician Smotrich power over West Bank settlements”, The New Arab, 24 Δεκεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/news/netanyahu-give-smotrich-power-over-west-bank-settlements. Daoud Kuttab, “Ben Gvir’s visit to Al Aqsa was a deliberate provocation”, The New Arab, 9 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/opinion/ben-gvirs-visit-al-aqsa-was-deliberate-provocation.

[5] Jessica Buxbaum, “Avi Maoz: How a far-right politician could transform Israeli education”, The New Arab, 3 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/analysis/avi-maoz-extremist-who-could-change-israeli-education.

[6] “Otzma candidate refuses ‘Baruch Goldstein ultimatum’”, Israel National News, 14 Φεβρουαρίου 2019, https://www.israelnationalnews.com/news/259075.

[7] Muhammad Shehada, “Palestinians brace for a dystopian nightmare in 2023”, The New Arab , 10 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/analysis/palestinians-brace-dystopian-nightmare-2023.

[8] “Human Rights Organizations Denounce Far-Right Israeli Settler Speaking Tour in Toronto”, Canadians for Justice and Peace in the Middle East, 14 Δεκεμβρίου 2022, https://www.cjpme.org/pr_2022_12_14_regavim_tour_racism.

[9] Tobias Siegal and Carrie Keller-Lynn, “Smotrich says human rights organizations are ‘existential threat’ to Israel”, The Times of Israel, 21 Νοεμβρίου 2022, https://www.timesofisrael.com/smotrich-says-human-rights-organizations-are-existential-threat-to-israel/.

[10] Jessica Buxbaum, “What Itamar Ben-Gvir as security minister will mean for Palestinians”, The New Arab, 6 Δεκεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/analysis/ben-gvir-security-minister-danger-palestinians.

[11] “Israeli coalition plans to destroy all new Palestinian homes in Area C”, The New Arab, 23 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/news/israeli-coalition-destroy-new-palestinian-homes-area-c.

[12] “Israel PM Netanyahu threatens to hand Palestinian West Bank lands to ‘Jewish owners’”, The New Arab, 13 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/news/netanyahu-hand-over-palestinian-lands-jewish-owners.

[13] “Israel approves punitive response to Palestinian moves at ICJ”, Al Jazeera, 6 Ιανουαρίου 2023, https://www.aljazeera.com/news/2023/1/6/israel-to-take-steps-in-response-to-palestinian-moves-at-icj.

[14] Dana El Kurd, Ben-Gvir flag ban is the latest symptom of Israel’s settler colonialism, The New Arab, 16 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/opinion/ben-gvir-flag-ban-symptom-israels-settler-colonialism.

[15] “Israelis press on with protests against new government”, The New Arab, 21 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/news/israelis-press-protests-against-new-government.

[16] Haggai Matar, The struggle brewing inside Israel’s anti-government movement, +972, 12 Ιανουαρίου 2023, https://www.972mag.com/israeli-right-minority-left-palestinians/.

[17] Hadar Cohen, “Israel’s idea of ‘co-existence’ is colonization”, The New Arab, 23 Δεκεμβρίου 2022, https://www.newarab.com/opinion/israels-idea-co-existence-colonisation.

[18] “Israeli fire kills another Palestinian in West Bank as deadly 2023 continues”, The New Arab, 21 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/news/israeli-fire-kills-another-palestinian-west-bank.

[19] Qassam Muaddi, “‘He was in his own land’: Family of killed Palestinian refuses Israeli claims as Israel withholds his body West Bank”, The New Arab, 23 Ιανουαρίου 2023, https://www.newarab.com/news/family-killed-palestinian-challenges-israeli-claims.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 14:56

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.