Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 09:11

Πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης: Ο κόσμος δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος και να παρακολουθεί αυτή τη σφαγή

 

 

Gideon Levy

 

Πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης: Ο κόσμος δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος και να παρακολουθεί αυτή τη σφαγή

 

 

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της πόλης της Γάζας, πρέπει να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Δεν υπάρχει κανένα μέρος για να πάει κανείς στη Γάζα – ούτε για 10.000 ανθρώπους, ούτε για 100.000 και σίγουρα ούτε για ένα εκατομμύριο.

Η εκκένωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα σε 24 ώρες είναι αδύνατη, παράνομη, απάνθρωπη και ανέφικτη.

Με άλλα λόγια, το Ισραήλ απειλεί να διαπράξει ένα έγκλημα πολέμου που όμοιό του δεν έχουμε δει από τη Νάκμπα του 1948.

Πολύ πιθανόν, όλα αυτά να είναι λόγια και απειλές∙ το Ισραήλ μπορεί τελικά να μην εισβάλει στη Γάζα και ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μην εκδιωχθούν. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι μετά τους πρωτοφανείς βομβαρδισμούς γειτονιών της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία.

Αυτές είναι σκοτεινές μέρες. Σκοτεινές μέρες για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ξύπνησαν το περασμένο Σάββατο μπροστά σε μια πραγματικότητα που έφερε τα πάνω κάτω στην αντίληψη που είχαν για χρόνια υιοθετήσει για τον κόσμο τους.

Οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι ο στρατός τους ήταν παντοδύναμος, ο ισχυρότερος στον κόσµο∙ ότι η επένδυση 3,5 δισεκατομμυρίων σέκελ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) στον φράκτη γύρω από τη Γάζα θα ήταν αρκετή για να διασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων του νότιου Ισραήλ.

Πίστευαν ότι διέθεταν το πιο εξελιγμένο σύστημα πληροφοριών στον κόσμο – ένα σύστημα που γνωρίζει, ακούει και βλέπει τα πάντα. Το Ισραήλ είναι εξοπλισμένο με θαυματουργή τεχνολογία την οποία πουλάει στον μισό κόσμο και διαθέτει επίλεκτο ανθρώπινο δυναμικό, όπως η περίφημη Μονάδα 8200 του στρατού, ιδιοφυΐες που σαφώς δεν θα μπορούσαν να αιφνιδιαστούν από κανέναν.

 

Διαφορετική πραγματικότητα

Τότε, ο φράχτης γύρω από τη Γάζα παραβιάστηκε από ένα παμπάλαιο τρακτέρ, και ολόκληρη η ιδέα κατέρρευσε. Αποδεικνύεται ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν γνώριζαν τίποτα για μια τεράστια επιχείρηση που σχεδιαζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο∙ ο στρατός εμφανίστηκε πολύ αργά στις τοποθεσίες των εισβολών της Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν είναι τελικά τόσο ισχυρό ή παντοδύναμο. Η στρατιωτική του δύναμη δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων του. Αυτό που παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο είναι αν το Ισραήλ θα πάρει το πιο ουσιαστικό μάθημα από αυτό: ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα να ζει μόνο με το σπαθί, βασιζόμενη αποκλειστικά στη στρατιωτική της δύναμη.

Ο μισός ισραηλινός στρατός φυλάει σήμερα τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και όλες τις αλλοπρόσαλλες μετακινήσεις τους. Για τη γιορτή Σουκότ, αρκετά τάγματα μεταφέρθηκαν από τα σύνορα της Γάζας στην Χουουάρα, κοντά στη Ναμπλούς, για να προστατεύσουν ένα φεστιβάλ εκδίκησης που οργανώθηκε από ένα εξτρεμιστικό μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Οι εικόνες των μέσων ενημέρωσης με Εβραίους πιστούς να κάθονται σε έναν δρόμο στη μέση μιας παλαιστινιακής πόλης, ταλαντευόμενοι σαν τελετουργικά φύλλα φοίνικα, ήταν από τις πιο γκροτέσκες των τελευταίων χρόνων. Το γκροτέσκο σύντομα έδωσε τη θέση του στην καταστροφή: εξαιτίας αυτής της θρασύτατης εγκληματικής πρόκλησης των εποίκων, οι κάτοικοι του νότιου Ισραήλ δεν είχαν κανέναν να τους προστατεύσει όταν εισέβαλαν οι δυνάμεις της Χαμάς.

Το περασμένο Σάββατο, το Ισραήλ ξύπνησε μπροστά σε μια διαφορετική πραγματικότητα – που θα έπρεπε επιτέλους να σβήσει την αλαζονεία και τον εφησυχασμό της χώρας. Αυτό θα έπρεπε να καταδείξει, μια για πάντα, την αδυναμία αποφυγής οποιωνδήποτε συνεπειών για τη συνέχιση της επ’ αόριστον φυλάκισης περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα γιγαντιαίο κλουβί, ενώ άλλα τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν επ’ αόριστον υπό στρατιωτική τυραννία.

Υπήρχε ένα τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί, τελικά. Το περασμένο Σάββατο, το Ισραήλ ξύπνησε μπροστά σε μια άλλη φρίκη.

Το Ισραήλ σοκαρίστηκε και αναζήτησε εκδίκηση. Αυτή η επιθυμία εκπληρώθηκε. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, όλοι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν γίνει εν δυνάμει θύματα μιας βίας που ακόμη και οι ίδιοι, όσο κι αν γνωρίζουν ήδη τη φρίκη και τον πόνο, δεν είχαν γνωρίσει προηγουμένως.

 

Το τραύμα της Νάκμπα

Χιλιάδες και ίσως δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θα ζήσουν για πολλές ημέρες ακόμη. Τα σπίτια τους, οι ζωές τους και ο κόσμος τους θα καταστραφούν ολοσχερώς.

Όσοι αναγκαστούν να εκκενώσουν την πατρίδα τους, σίγουρα θα θυμούνται πώς οι γονείς και οι παππούδες τους αναγκάστηκαν να εκκενώσουν εκατοντάδες χωριά της πατρίδας τους το 1948, χωρίς να μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν. Το τραύμα της Νάκμπα θα επιστρέψει τώρα σε όλη του την ένταση, στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν πρέπει να παρερμηνεύσει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη που του δείχνει σήμερα μεγάλο μέρος του εξωτερικού κόσμου.

Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφήσει το Ισραήλ να αφηνιάσει στη Γάζα εις βάρος δύο εκατομμυρίων αβοήθητων ανθρώπων που δεν έχουν πουθενά να τρέξουν, πουθενά να κρυφτούν και πουθενά να σώσουν τα παιδιά τους.

Δεν έχουν νοσοκομεία για να περιθάλψουν τους αρρώστους τους, δεν έχουν πουθενά να περιθάλψουν τις διαλυμένες ψυχές τους. Το γεγονός ότι η Χαμάς δεν φρόντισε για όλα αυτά δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από την ευθύνη του.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει τώρα τη διεθνή κοινότητα. Οι επισκέψεις κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων και η ηχηρά συμπονετική ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν πρέπει να μας παραπλανήσουν.

Πρέπει να είναι σαφές ότι, παρά την κατανοητή, φιλική ανθρώπινη συμπάθεια που έχει εκφραστεί, η αντίδραση του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Καθώς έγραφα αυτές τις γραμμές, μου τηλεφώνησε ένας κάτοικος της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας να στείλω ένα άρθρο στη Haaretz, την εφημερίδα για την οποία γράφω. «Δεν ξέρω αν θα είμαι ακόμα ζωντανός σε λίγες ώρες», είπε. «Αυτή τη στιγμή, κανείς στη Γάζα δεν ξέρει αν θα είναι ζωντανός σε μια ώρα ακόμα – αλλά σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε το άρθρο ακόμα και αν σκοτωθώ».

Κάποια στιγμή, αυτές οι φρικαλεότητες θα πρέπει να σταματήσουν - και αυτό το σημείο είναι πολύ κοντά.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Gideon Levy, “Israel-Palestine war: The world cannot stand by and watch this slaughter”, Middle East Eye, 14 Οκτωβρίου 2023, https://www.middleeasteye.net/opinion/israel-palestine-war-gaza-world-slaughter-stand-watch

 

Ο Gideon Levy είναι αρθρογράφος της Haaretz και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας. Ο Levy εργάστηκε στη Haaretz από το 1982 και πέρασε τέσσερα χρόνια ως αναπληρωτής εκδότης της εφημερίδας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δημοσιογράφου Euro-Med για το 2008, το Βραβείο Ελευθερίας της Λειψίας το 2001, το Βραβείο της Ένωσης Ισραηλινών Δημοσιογράφων το 1997 και το Βραβείο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ισραήλ για το 1996. Το νέο του βιβλίο, The Punishment of Gaza, μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Verso.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 10:17

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.