Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 08:17

Η «σφαγή των σκηνών» στη Ράφα από το Ισραήλ, άλλο ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου

 

 

Seraj Assi

 

Η «σφαγή των σκηνών» στη Ράφα από το Ισραήλ, άλλο ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου

 

 

Ήταν μια από τις πιο αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτών στην πρόσφατη μνήμη. Χθες το βράδυ [26 Μαΐου], οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν έναν καταυλισμό σκηνών που φιλοξενούσε εκτοπισμένους σε μια χαρακτηρισμένη ασφαλή ζώνη στη βόρεια Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον σαράντα πέντε Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε τον καταυλισμό όπου οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο σε σκηνές με επτά τεράστιες αμερικανικές βόμβες βάρους δύο χιλιάδων κιλών η καθεμία. Οι βομβαρδισμένες σκηνές των προσφύγων, με την ένδειξη Block 2371, είχαν χαρακτηριστεί από το Ισραήλ ως «ασφαλής περιοχή» για τους αμάχους.

Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν εκτεταμένα δείχνουν μια νύχτα ανείπωτης φρίκης: σώματα που κάηκαν ολοσχερώς, απανθρακωμένα και μαυρισμένα πέρα από κάθε δυνατότητα αναγνώρισης∙ αποκεφαλισμένα παιδιά, που ακρωτηριάστηκαν και διαμελίστηκαν από τις αμερικανικές βόμβες∙ γονείς που κρατούσαν τα νεκρά και καμένα παιδιά τους, ουρλιάζοντας από φρίκη∙ διασώστες που έβγαζαν τα απανθρακωμένα υπολείμματα ανθρώπων από τις φλεγόμενες σκηνές∙ τραυματισμένα θύματα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με φρικτά και ανατριχιαστικά τραύματα. Τρομακτικά πλάνα δείχνουν έναν άνδρα να κρατάει αυτό που φαινόταν να είναι το σώμα ενός μικρού παιδιού που είχε αποκεφαλιστεί.

Επικαλούμενο την Οργάνωση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, πολλά από τα οποία «κάηκαν ζωντανά» μέσα στις σκηνές τους. Ένας αυτόπτης μάρτυρας κάτοικος που έφτασε στο νοσοκομείο Κουβέιτ στη Ράφα ανέφερε: «Οι σκηνές έλιωναν και έλιωναν μαζί και τα σώματα των ανθρώπων».

Ένας τρομοκρατημένος γιατρός που έγινε μάρτυρας της σφαγής δήλωσε: «Σε όλα τα χρόνια της ανθρωπιστικής μου εργασίας, δεν έχω δει ποτέ κάτι τόσο βάρβαρο, τόσο αποτρόπαιο, τόσο απάνθρωπο. Αυτές οι εικόνες θα με στοιχειώνουν για πάντα... Και θα στιγματίσουν τη συνείδησή μας για την αιωνιότητα».

Η σφαγή στις σκηνές της Ράφα έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΧ) διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση εκεί, και λίγο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δήλωσε ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες. Ουσιαστικά ως απάντηση, το Ισραήλ βομβάρδισε τη Ράφα με πρωτοφανή βιαιότητα. Παρατηρητές εκτιμούν ότι το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει την προσφυγική πόλη πάνω από εκατό φορές μετά την απόφαση. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου της Ράφα από το Ισραήλ «τερατώδη αποτυχία της ανθρωπότητας».

Η σφαγή προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) περιέγραψε τις εικόνες από τη Ράφα ως άλλη μια απόδειξη ότι η Γάζα είναι «μια επίγεια κόλαση». Ο πρώην εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες χαρακτήρισε τη σφαγή «το έγκλημα των εγκλημάτων».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν «τρομοκρατημένοι» από την επίθεση, η οποία «δείχνει για άλλη μια φορά ότι πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια». Η ανθρωπιστική ομάδα ActionAid δήλωσε «εξοργισμένη και συντετριμμένη» από την «απάνθρωπη και βάρβαρη» επίθεση στον καταυλισμό της Ράφα: «Οι εικόνες που έρχονται από τους συνεργάτες μας με τα καμένα σώματα είναι μια ουλή στο πρόσωπο της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να προστατεύσει τον λαό της Γάζας». Καλώντας να ληφθούν μέτρα κατά του Ισραήλ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση έγραψε: «Η επίθεση σε γυναίκες και παιδιά, ενώ κρύβονται στα καταφύγιά τους στη Ράφα, είναι μια τερατώδης θηριωδία. Χρειαζόμαστε συντονισμένη παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε τις ενέργειες του Ισραήλ τώρα».

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει τον τρόμο τους. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είπε ότι είναι «τρομοκρατημένος από τις ειδήσεις που έρχονται από τη Ράφα σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένος από τα ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν πολλούς εκτοπισμένους στη Ράφα». Αλλά δεν είναι άμεσα σαφές αν αυτή η «οργή» θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκές κυρώσεις ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα μπορούσε πραγματικά να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τις δολοφονίες.

Στη Ράφα έχουν καταφύγει σήμερα 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά που βρίσκουν καταφύγιο σε πρόχειρες σκηνές. Η επίθεση στον καταυλισμό σκηνών στο Ταλ ασ-Σουλτάν ήρθε λίγο μετά τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των καταυλισμών που στεγάζουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των Τζαμπάλια, Νουσεϊράτ και της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιους. Μέχρι στιγμής ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει πάνω από 36.000 θύματα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 15.000 παιδιών. Έχει εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, κυρίως στη Ράφα, η οποία τώρα βομβαρδίζεται ανελέητα από το Ισραήλ. Περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί βίαια στη Ράφα μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ εκεί.

Σε μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και των ανθρωπιστικών νόμων, το Ισραήλ συνεχίζει να ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία στη Γάζα, απολαμβάνοντας τη δυτική συνενοχή και ενθαρρυμένο από την άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ. Εν μέσω παγκόσμιας οργής και καταδίκης, οι Ισραηλινοί ηγέτες συνεχίζουν να καλούν για την ολοκληρωτική εξόντωση της Γάζας και χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εμφανιστεί σε ομάδες Telegram για να πανηγυρίσουν για τις θηριωδίες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων με εικόνες καμένων Παλαιστινίων παιδιών.

Για πάνω από οκτώ μήνες, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα μοιράζονται ζωντανά βίντεο από τις καθημερινές τους εκτελέσεις, εκλιπαρώντας τον κόσμο να σταματήσει το μακελειό. Όμως η δυτική πολιτική τάξη παρέμεινε σιωπηλή, ψελίζοντας μόνο κοινοτοπίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, ενώ αρνείται να περιορίσει την ανεξέλεγκτη βαρβαρότητα του Ισραήλ, πόσο μάλλον να επιβάλει κυρώσεις σε ένα γενοκτονικό κράτος που αναιδώς ανταποδίδει τις αποφάσεις του διεθνούς δικαίου σφαγιάζοντας ακόμη περισσότερους Παλαιστίνιους.

Το λουτρό αίματος του Ισραήλ στη Ράφα χθες το βράδυ σηματοδοτεί ένα νέο αποκορύφωμα στη βαρβαρότητά του κατά των Παλαιστινίων. Κάθε μέρα ξεπερνιέται ένα νέο κατώφλι του κακού, και εκεί που νομίζαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε τίποτα πιο αποτρόπαιο, το Ισραήλ βυθίζεται σε μεγαλύτερα βάθη αγριότητας.

 

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Seraj Assi, “Israel’s Rafah Tents Massacre, Yet Another Heinous War Crime”, Jacobin, 27 Μαΐου 2024, https://jacobin.com/2024/05/israel-rafah-tent-massacre-genocide.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 08:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.