Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 13:15

Εκλογές χωρίς ψηφοφόρους στο Ιράν

Αφίσες με τους 6 υποψηφίους των ιρανικών εκλογών της 28ης Ιουνίου 2024 (Μοχάμμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, Αμίρ-Χουσσεΐν Γαζιζαντέχ Χασεμί, Αλιρεζά Ζακανί, Σαΐντ Τζαλιλί, Μουσταφά Πουμοχαμμαντί και Μασούντ Πεζεσκιάν), στην πλατεία Βαλίασρ στο κέντρο της Τεχεράνης. Όμως στην ιρανική πρωτεύουσα η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 25%. (AFP)

 

 

Babak Kia

 

Εκλογές χωρίς ψηφοφόρους στο Ιράν

 

 

Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, οι εκλογές διεξάγονται πάντα εκτός κάλπης. Βεβαίως, ο τυχαίος θάνατος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Εμπραχίμ Ραϊσί, προκάλεσε πρόωρες εκλογές, αλλά κυρίως αναζωπύρωσε τις εικασίες σχετικά με τη διαδοχή του Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Αυτό όμως δεν αλλάζει τη φύση του καθεστώτος.

Η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια του Ηγέτη, των κοντινών του προσώπων και των Φρουρών της Επανάστασης. Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος επικύρωσε μόνο έξι από τις ογδόντα υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν.

 

Ένας δεύτερος γύρος για δεύτερη φορά στην ιστορία

Ο Αλί Λαριτζανί, πρώην πρόεδρος της Βουλής, και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έλαβαν άδεια να θέσουν υποψηφιότητα. Επίσης, οι κύριοι υποψήφιοι του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος απορρίφθηκαν.

Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος επικύρωσε την υποψηφιότητα του Μοχάμμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, πρώην δημάρχου της Τεχεράνης και πρώην προέδρου του κοινοβουλίου, γνωστού για μαζική κατάχρηση δημόσιου χρήματος και διαφθορά, καθώς και του Σαΐντ Τζαλιλί, υπερσυντηρητικού, πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά, ενός από τους δύο εκπροσώπους του Οδηγού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και υποστηρικτή ενός πιο σκληρού καθεστώτος, ιδίως όσον αφορά τον δρόμο και τις γυναίκες. Απέναντι σε αυτούς τους δύο υποψηφίους, ο Μασούντ Πεζεσκιάν εκπροσωπεί το «μεταρρυθμιστικό» ρεύμα. Υποστηρίζεται από τους πρώην προέδρους Ροχανί και Χατάμι.

Οι δύο υποψήφιοι που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο είναι ο Μασούντ Πεζεσκιάν και ο Σαΐντ Τζαλιλί, με τον «μεταρρυθμιστή» υποψήφιο να έχει λάβει περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών που θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Ο Γαλιμπάφ, που έρχεται μακράν τρίτος, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Τζαλιλί την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

 

«Έχουμε τα αποτελέσματα, απλά δεν έχουμε τους ψηφοφόρους»

Η πραγματική είδηση βρίσκεται αλλού. Στον πρώτο γύρο σημειώθηκε ποσοστό ρεκόρ αποχής, σηματοδοτώντας μια μαζική απόρριψη από τον πληθυσμό.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν εθνικό ποσοστό συμμετοχής 39%. Ενώ η αποχή ήταν ακόμη υψηλότερη στις απομακρυσμένες περιοχές, ιδίως στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν και στο Κουρδιστάν, ήταν επίσης υψηλότερη στην ευρύτερη Τεχεράνη, όπου η συμμετοχή ήταν μικρότερη από 25%. Ακόμη και στην ιερή πόλη Κομ, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 25%... Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων, το οποίο ήταν κοντά στο 5%.

Ωστόσο, το κύριο ζήτημα για τον ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και τους αξιωματούχους του καθεστώτος είναι η νομιμοποίηση της εξουσίας τους. Έγιναν τα πάντα για να ενθαρρυνθεί η υψηλή συμμετοχή. Οι αρχές παρέτειναν ακόμη και το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι εκκλήσεις για ψήφο από τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια δεν σταματούσαν. Υπήρχαν πολλά «κίνητρα» για να προσέλθουν οι ψηφοφόροι. Ακόμη και στις φυλακές, όπου οι κρατούμενοι δέχονταν εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις για να ψηφίσουν. Αλλά ακολουθώντας το παράδειγμα της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκές Μοχαμμαντί και των φυλακισμένων συνδικαλιστών, οι φυλακισμένοι για λόγους συνείδησης κάλεσαν σε μποϊκοτάζ.

Ο ιρανικός λαός γνωρίζει ότι οι εκλογές στο Ιράν δεν είναι παρά μια παρωδία της δημοκρατίας. Ένα δημοφιλές ανέκδοτο θέλει τις αρχές να λένε: «Έχουμε τα αποτελέσματα, απλά δεν έχουμε τους ψηφοφόρους».

 

Ένα δημοψήφισμα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Ένα χρόνο μετά την εξέγερση «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση και τη συνεχιζόμενη καταστολή, αυτή η συμμετοχή είναι ένα δημοψήφισμα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο λαός του Ιράν έχει μόνο έναν στόχο: να βάλει το συντομότερο δυνατό τέλος στην καπιταλιστική και θρησκευτική δικτατορία που είναι η Ισλαμική Δημοκρατία. Το κίνημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» έχει δείξει το δρόμο. Η κοινωνική και πολιτική αλλαγή θα επιτευχθεί μέσω της μαζικής κινητοποίησης των νέων, των γυναικών, των εθνικών μειονοτήτων, των εργαζομένων και των ανέργων, στους δρόμους, στους χώρους σπουδών και στους χώρους εργασίας.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Babak Kia, « Iran : une élection sans électeurs », l’Anticapitaliste, 3 Ιουλίου 2024, https://lanticapitaliste.org/actualite/international/iran-une-election-sans-electeurs.

Babak Kia, “Une elections without electors in Iran”, International Viewpoint, 3 Ιουλίου 2024, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8579.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 13:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.