Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 23:58

Δήλωση Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα - Από τη Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής

Δήλωση Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα - Από τη Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής

25 Μαρτίου 2019

Η Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της στις λαϊκές τάξεις της Βενεζουέλας που αγωνίζονται ενάντια στην φτώχεια και την καταπίεση κάτω από το καθεστώς Μαδούρο. Είμαστε έντονα αντίθετοι στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση των ΗΠΑ και στην ευνοούμενη τους πολιτική φιγούρα , στις προσπάθειες του Χουάν Γουαϊδό να θέσει υπό τον έλεγχό του την γνήσια λαϊκή επιθυμία για μια καλύτερη ζωή. Επίσης, αντιτιθέμεθα έντονα στη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας στο βάρβαρο καθεστώς Μαδούρο και την υποστήριξη της Κίνας προς αυτό.

Σαν σοσιαλιστές της Μέσης Ανατολής, μπορούμε να ταυτιστούμε με την εμπειρία των Βενεζουελάνων με πολλούς τρόπους. Στο Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία είχε ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες και τώρα με την κυβέρνηση του Μαδούρο, εξακολουθεί να καταστέλλει τις προοδευτικές εργατικές, φεμινιστικές και άλλες γνήσιες λαϊκές διαμαρτυρίες και απεργίες αποκαλώντας τες «αντεπαναστατικές».

Μετά το ξέσπασμα των επαναστατικών εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή το 2011, οι κυβερνήσεις του Τσάβεζ και στη συνέχεια του Μαδούρο πήραν το μέρος των δικτατορικών καθεστώτων και γύρισαν την πλάτη τους στα λαϊκά κινήματα. Υποστήριξαν τα καθεστώτα του Καντάφι και του Άσσαντ ως «αντιιμπεριαλιστικά», ενώ τα καθεστώτα αυτά σφαγίαζαν τον λαό τους. Το 2012, όταν το καθεστώς Άσσαντ πλησίαζε πολύ κοντά στην ανατροπή του από στις συριακές μάζες, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρείχε εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου για το καθεστώς αυτό. Υποστήριξε επίσης τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015.

Η Βενεζουέλα κάτω από τον Τσάβες δεν μπορεί να συγκριθεί με τη θεοκρατική κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Παρόλο που και οι δύο χρησιμοποίησαν ένα μέρος του εισοδήματός τους από το πετρέλαιο για προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης, η Βενεζουέλα στην αρχή της περιόδου του Τσάβες, έκανε πιο θετικά βήματα για την προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αν και με περιορισμένο τρόπο.

Και οι δύο χώρες εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο για το εισόδημά τους και έχουν σημειώσει τεράστιες περικοπές στην κρατική βοήθεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το βιοτικό επίπεδο λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, της διαφθοράς της κυβέρνησης και των κυρώσεων των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Ιράν, το κράτος δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές επεμβάσεις του στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη. Και τα δύο κράτη έχουν χρησιμοποιήσει την αντίθεσή τους στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό για να δικαιολογήσουν τα στρατιωτικά κρατικά καπιταλιστικά καθεστώτα τους.

Τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα έχουν την ιστορική εμπειρία  της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και τώρα αντιμετωπίζουν επίσης την ισχυρή επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας ως υπερδυνάμεων που ανταγωνίζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για έλεγχο στις περιοχές τους.

Τα παραπάνω εσωτερικά και εξωτερικά οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα ανάγκασαν επίσης εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και συμβάλλουν στην παγκόσμια κρίση των προσφύγων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι αντιαυταρχικοί και οι ουμανιστές σοσιαλιστές στη Βενεζουέλα, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και σε όλο τον κόσμο έχουν την ευθύνη να προσφέρουν έναν ορισμό και μια πρακτική του σοσιαλισμού που υπερβαίνει τον κρατικό καπιταλισμό και είναι πραγματικά δημοκρατικός και διεθνιστικός. Διαφορετικά, οι διάφοροι Γουαϊδό στη Βενεζουέλα και οι υποστηρικτές της μοναρχίας στο Ιράν θα παρουσιάσουν και πάλι τις κρίσεις απλώς ως αποτέλεσμα της «κακής διαχείρισης της οικονομίας» αντί της λογικής του καπιταλισμού.

Προκειμένου να έλθουμε σε επαφή με τους σοσιαλιστές της Βενεζουέλας, δημοσιεύσαμε μια ομιλία της Έβα Μαρία, σοσιαλίστριας από την Βενεζουέλα, στην τελευταία σύσκεψη της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής. (Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο). Σας καλούμε επίσης να συμμετέχετε σε ένα νεοσύστατο πολυεθνικό σοσιαλιστικό ουμανιστικό δίκτυο αλληλεγγύης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το δίκτυο, γράψτε μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Συμμαχία Σοσιαλιστών της Μέσης Ανατολής

 

«Έβα Μαρία, Βενεζουέλα: Ας δούμε λοιπόν σωστά τα γεγονότα»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.