Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 13:08

Δύο ακόμα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και τραυματισμοί εργαζομένων σε μια μόνο μέρα

Τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, δύο ακόμα εργάτες έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις 12 περίπου το μεσημέρι ένας 32χρονος εργαζόμενος σε οινοποιείο της Χρυσαυγής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όταν έπεσε μέσα στη δεξαμενή επεξεργασίας σταφυλιού, κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές. Όταν το ΕΚΑΒ και η πυροσβεστική έφτασαν εκεί για να απεγκλωβίσουν τον εργαζόμενο ανοίγοντας τρύπα στη βάση της δεξαμενής, διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη νεκρός, πιθανόν από τις αναθυμιάσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι από τις σύντομες περιγραφές του «ατυχήματος» γίνεται μάλλον σαφής η έλλειψη μέτρων ασφαλείας που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Την ίδια περίπου ώρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ένας άλλος εργάτης έχασε τη ζωή του στον Αλμυρό του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Ο 40χρονος Αλβανός βρισκόταν μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του επάνω σε γερανό όπου χτυπήθηκαν από ρεύμα υψηλής τάσης. Το ΕΚΑΒ μετέφερε τους τρεις εργαζόμενους στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του 40χρονου Αλβανού, ενώ ο ένας από τους άλλους δύο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ο τρίτος φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι δούλευαν σε ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβία στον βιολογικό καθαρισμό του Αγίου Νικολάου.

Να θυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας βιολογικού καθαρισμού στη Σκάλα Λακωνίας (οι δύο δούλευαν στο συνεργείο, ο τρίτος, εργαζόμενος σε διπλανό σούπερ μάρκετ πήγε να βοηθήσει).

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι χειριστές μηχανημάτων, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κινδύνους, καθώς οι εταιρείες όλο και περισσότερο περιορίζουν τα έξοδα συντήρησης και ανανέωσης του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, κάτι που αυξάνει κατά πολύ τις περιπτώσεις εργατικών «ατυχημάτων».

Όμως και πάλι στην Κρήτη, στο Ηράκλειο αυτή τη φορά, το απόγευμα της Δευτέρας, ένας άλλος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά. Ο 60χρονος οικοδόμος έπεσε από τη σκαλωσιά, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Οι τραυματισμοί εργαζομένων εν ώρα εργασίας είναι πολύ συχνοί (και οι περισσότεροι δεν καταγράφονται μάλιστα). Το περασμένο Σάββατο ένας ακόμα εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας στον δήμο Δέλτα στη Θεσσαλονίκη τραυματίστηκε σοβαρά, όταν καταπλακώθηκε από σιδερένια πόρτα, την οποία πήγε να επισκευάσει με εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου. Ο εργαζόμενος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα αβοήθητος, καθώς ήταν μόνος του -δεν υπήρχαν άλλοι συνάδελφοί του στο χώρο, μέχρι τελικά να γίνει αντιληπτός από κάποιον διερχόμενο. Ο εργαζόμενος τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται με τραύματα και κατάγματα σε όλο του το σώμα.

Από το περασμένο καλοκαίρι πέντε εργαζόμενοι/ες στις δημοτικές υπηρεσίες έχουν χάσει τη ζωή τους (και πολλοί/ες περισσότεροι/ες έχουν τραυματιστεί) εν ώρα εργασίας και από αιτίες που σχετίζονται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας (μη τήρηση κανόνων και μέτρων ασφαλείας, υπερωριακή εργασία, εντατικοποίηση).

Το ίδιο χρονικό διάστημα (από 30 Μαΐου μέχρι τις 23 Οκτωβρίου) ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας ή/και εξαιτίας των συνθηκών εργασίας ανέρχεται στους 28.

Φωτογραφία του Sebastião Salgado. Κουβέιτ 1991.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.