Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 14:50

Aegean Boat Report: Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα εβδομάδα στο Αιγαίο Πέλαγος εδώ και χρόνια

Aegean Boat ReportΑυτή ήταν η πιο θανατηφόρα εβδομάδα στο Αιγαίο Πέλαγος εδώ και χρόνια.

31 μέχρι στιγμής βρέθηκαν νεκροί και πιθανόν 45 ακόμα αγνοούμενοι, μετά από τρία θανατηφόρα ναυάγια τον ίδιο αριθμό ημερών.

Χθες, Παρασκευή, ιστιοφόρο που μετέφερε 88 πρόσφυγες εξετράπη 5 μίλια βορειοδυτικά της Πάρου, κοντά στη βραχονησίδα Μέρμηγκας στις Κυκλάδες.

Μέχρι στιγμής 63 άνθρωποι έχουν διασωθεί, 16 άνθρωποι βρέθηκαν πνιγμένοι, (12 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα βρέφος) 9 άνθρωποι εξακολουθεί να πιστεύεται ότι αγνοούνται.

Πέμπτη ιστιοφόρο σκάφος ανέφερε ότι μετέφερε 107 άτομα που ανατράπηκαν στις βραχώδεις ακτές του νησιού Πόρι, βόρεια των Αντικυθήρων. Μετά την υποβρύχια έρευνα αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος στο βυθισμένο ιστιοφόρο, βρέθηκαν άλλοι 4 νεκροί, ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό της νέας αυτής τραγωδίας σε 11 νεκρούς (9 γυναίκες και 2 άνδρες) σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

90 άνθρωποι, 52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 παιδιά, κατάφεραν να βγουν στη στεριά με δικά τους μέσα, ενώ 6 άτομα ενδέχεται να αγνοούνται, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Aegean Boat Report από τους επιζώντες στο Πόρι, λέγοντας ότι το σκάφος μετέφερε g 107 άτομα.

Οι 90 επιζώντες και 11 νεκροί έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Το βράδυ της Τρίτης νότια του κυκλαδίτικου νησιού της Φολεγάνδρου, ιστιοφόρο σκάφος που μετέφερε 50 άτομα, διασώθηκε 13 άτομα, 4 άτομα βρέθηκαν πνιγμένα και μέχρι 30 άτομα πιστεύεται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα πλοία ναυάγιο στο Αιγαίο για χρόνια.

Επίσης τέταρτο ιστιοφόρο με πρόσφυγες προσάραξε το απόγευμα της Πέμπτης, στην περιοχή Γερολιμένα, στη Μάνη. Το σκάφος προσάραξε σε μικρή απόσταση από την ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από αυτόπτη μάρτυρα - κάτοικο της περιοχής ότι έχει ακινητοποιηθεί βάρκα με μετανάστες κοντά στην ενδοχώρα.

Το Λιμενικό μετέφερε 92 πρόσφυγες στη στεριά, όλους άνδρες, 54 από αυτούς ανήλικους.

Ενώ εκτυλίσσονται αυτές οι τραγωδίες, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να διώχνει τους πρόσφυγες στο Αιγαίο Πέλαγος, βάζοντας εκατοντάδες ευάλωτους ανθρώπους σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους.

"Σταματήστε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού! ” Είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, 5 Δεκεμβρίου 2021, Λέσβο, φαίνεται η Ελλάδα δεν άκουσε.

Ενώ εκτυλίσσεται τραγωδία μετά την τραγωδία, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τη συστηματική παράνομη προσέγγισή τους στο μεταναστευτικό, διώχνοντας χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο Πέλαγος.

Μέχρι στιγμής φέτος οι ελληνικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει 612 pushbacks στο Αιγαίο Πέλαγος, στα οποία συμμετείχαν 15.382 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 14:54

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.