Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 22:51

Η αστυνομική βία στην Ελλάδα Πέμπτη 7 Ιουλίου • 19.30 • στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας)

Μια συζήτηση για την αστυνομική βία

Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης - πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ Πάρκο Ελευθερίας

Η αστυνομική βία στην Ελλάδα

Πέμπτη 7 Ιουλίου • 19.30 • στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας)

Διοργάνωση:

Τhe Manifold 

Solomon

https://www.facebook.com/events/

Με αφορμή τη δημοσίευση του φακέλου «Ασύδοτοι προστάτες» της δημοσιογραφικής ομάδας The Manifold, σας προσκαλούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα την αστυνομική βία στην Ελλάδα.

Μια δημοκρατική κοινωνία έχει την αξίωση να μην κινδυνεύει από την ίδια της την αστυνομία. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να φοβάται ότι θα υποστεί βία, κακομεταχείριση ή αυθαίρετη αντιμετώπιση από αυτούς στους οποίους έχει αναθέσει την προστασία του. Ωστόσο, τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην Ελλάδα είναι περισσότερα από όσα μπορούν καλόπιστα να θεωρηθούν «μεμονωμένα».

Όσο κι αν διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες υποβαθμίζουν το φαινόμενο, η δημοσιογραφική έρευνα αλλά και πληθώρα εκθέσεων από διεθνείς φορείς και ΜΚΟ δείχνουν ότι η αστυνομική βία όχι μόνο αποτελεί ένα επίμονο πρόβλημα αλλά καλύπτεται επανειλημμένα πίσω από μια ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας.

Στη συζήτηση αυτή θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε το πρόβλημα και να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους οι προσπάθειες να αντιμετωπιστεί δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης - πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, έναν χώρο με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος για το θέμα της εκδήλωσης.

Μιλούν:

Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος

Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Αυγουστίνος Ζενάκος, δημοσιογράφος, The Manifold

Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος

Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υπεύθυνη εκστρατειών, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αντιστράτηγος (ε.α.), Ελληνική Αστυνομία

Συντονισμός:

Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος, Solomon

Ευχαριστούμε τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών για την ευγενική παραχώρηση του χώρου της εκδήλωσης.

Η αστυνομική βία στην Ελλάδα
Συζήτηση

Πέμπτη 7 Ιουλίου, 19.30

Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης - πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ
Πάρκο Ελευθερίας (σταθμός μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

ΠΟΙΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;

FAKELLOS2

Μια δημοκρατική κοινωνία έχει την αξίωση να μην κινδυνεύει από την ίδια της την αστυνομία. Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να φοβάται ότι θα υποστεί βία, κακομεταχείριση ή αυθαίρετη αντιμετώπιση από αυτούς στους οποίους έχει αναθέσει την προστασία του. Στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως μαρτυρά μια πολύ μακρά σειρά γεγονότων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα προχθεσινά γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε.

Αστυνομικοί καταχρώνται την εξουσία τους, προσάγουν και κρατούν ανθρώπους αυθαίρετα, τους στερούν δικαιώματα όπως την πρόσβαση σε συνήγορο, βιαιοπραγούν, κακοποιούν, εξευτελίζουν, και, σε κάποιες περιπτώσεις, βασανίζουν, σε αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια, σε κέντρα κράτησης προσφύγων, σε πλατείες και δρόμους — ακόμη και μέσα σε σπίτια.

Σε συνεργασία με το Solomon, ο νέος φάκελος του The Manifold είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί ως παρατηρητήριο αφιερωμένο στην εξαντλητική διερεύνηση και συνεχιζόμενη παρακολούθηση της αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Με επίκεντρο το Χρονολόγιο -ένα εν εξελίξει εγχείρημα συλλογής και καταγραφής όλων των καταγγελιών- ο φάκελος αποκαλύπτει διάφορες πλευρές του φαινομένου και τους τρόπους με τους οποίους το αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές, δικαστικές και πολιτικές αρχές.

Από τους τρόπους με τους οποίους οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις των ενστολων καθίστανται ουσιαστικά ανύπαρκτες μέχρι τους αριθμούς που δείχνουν την υπέρμετρη αστυνόμευση στην Ελλάδα κι από τη διαχρονική διείσδυση της ακροδεξιάς μέχρι τη μακρά πορεία αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων στη Μεταπολίτευση, επιχειρούμε να ρίξουμε φως σε ένα φαινόμενο που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, αλλά ελάχιστα γνωστός ο μηχανισμός του.

Όπως κάθε φάκελος των Manifold Files, έτσι κι ο φάκελος για την αστυνομική βία, αυθαιρεσία και ατιμωρησία θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως παρατηρητήριο των εξελίξεων, εμπλουτιζόμενο συνεχώς με νέες έρευνες, νέες υποθέσεις και νέα ρεπορτάζ πάνω στο θέμα.

Ο φάκελος εγκαινιάζει επίσης την ελληνόφωνη εκδοχή της πλατφόρμας The Manifold Files, όπου κάθε κείμενο συνοδεύεται από την πλήρη τεκμηρίωση των εγγράφων (νομικών και μη) που αφορούν στην έρευνα, αλλά και την παράλληλη καταγραφή προσώπων και φορέων που πρωταγωνιστούν και συνδέουν τις διαφορετικές όψεις του προβλήματος μεταξύ τους.

Περιηγηθείτε στο https://themanifoldfiles.org/gr/unscrupulous-protect/...

aytheresiaΟ φάκελος 02 περιλαμβάνει ήδη έξι αναλυτικά ρεπορτάζ και κείμενα ιστορικής τεκμηρίωσης για την αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα. Σταδιακά, θα εμπλουτιστεί με μελέτες περιπτώσεων, συνεντεύξεις και μαρτυρίες που αποκαλύπτουν διάφορες πλευρές του φαινομένου και τους τρόπους με τους οποίους το αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές, δικαστικές και πολιτικές αρχές. Περιλαμβάνει, ακόμη, ένα αρχείο εγγράφων, όπως νόμους και προεδρικά διατάγματα, εγκυκλίους της αστυνομίας, εκθέσεις διεθνών οργανισμών, αλληλογραφία κ.ά., τα οποία τεκμηριώνουν τα ρεπορτάζ, καθώς και ένα αρχείο προσώπων και φορέων που πρωταγωνιστούν στα γεγονότα.

Επίσης, ο φάκελος αυτός είναι ένα παρατηρητήριο. Εκτός από την προσθήκη νέων ρεπορτάζ, συνεντεύξεων και εγγράφων για ζητήματα που εντοπίζουμε καθημερινά, θα καλύπτονται και όλες οι εξελίξεις — θετικές ή αρνητικές — που επηρεάζουν το πρόβλημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε ότι ο φάκελος — αρχείο και παρατηρητήριο ταυτόχρονα — θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για όσες κοινωνικές ομάδες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και αφοσιωμένους επαγγελματίες αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία αλλά και για όσες και όσους αναζητούν μια βαθύτερη γνώση γι΄αυτό το ανοιχτό τραύμα στην ισονομία και τη δημοκρατία.

 ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ 02

Χρονολόγιο αστυνομικής αυθαιρεσίας

Πυρήνα του φακέλου 02 αποτελεί το Χρονολόγιο αστυνομικής αυθαιρεσίας — ένα εν εξελίξει εγχείρημα συλλογής και καταγραφής όλων των καταγγελιών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα. Ο στόχος μας είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε υπόθεσης στο δικαστικό και το πειθαρχικό σύστημα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ

  • Αν έχετε υποστεί αστυνομική αυθαιρεσία ή βία·
  • Αν έχετε υπάρξει μάρτυρας περιστατικού αυθαιρεσίας ή βιαιοπραγίας·
  • Αν είστε δικηγόρος, μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης ή άλλου συναφούς οργανισμού και έχετε γνώση περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας·
  • Αν βλέπετε την υπόθεση που σας αφορά στο χρονολόγιο και θέλετε να συμπληρώσετε πληροφορίες για την εξέλιξή της·
  • Αν δεν βλέπετε την υπόθεσή σας στο χρονολόγιο και θέλετε να προστεθεί·
  • και, γενικά, αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας , σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 23:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.