Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 12:26

Η δραχμή, ο πολεμικός καπιταλισμός και εμείς

Ηλίας Ιωακείμογλου Μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ας πούμε της δραχμής, για να είναι επιτυχημένη από την άποψη των δυνάμεων της εργασίας, πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι παίξε-γέλασε, είναι ρήξεις και διαρθρωτικές αλλαγές που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να πλήττουν το κεφαλαιοκρατικό σύστημα στον πυρήνα του. Με άλλα λόγια, η υποτίμηση του νομίσματος θα είναι κόκκινη ή αλλιώς θα αποβεί σε βάρος των υποτελών κοινωνικών τάξεων, θα επιδεινώσει την ήδη δυσβάστακτη μείωση των μισθών και θα επιτείνει τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων – και μια τέτοια υποτίμηση του νομίσματος καθόλου δεν μας ενδιαφέρει.
Αλέξανδρος Καπακτσής Όταν ο ευφυέστατος και πολυμήχανος Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε τη γενική επίθεση εναντίον του βιοτικού επιπέδου του λαού και την προσφυγή στους προστάτες δανειστές σύσσωμη η αστική τάξη της χώρας στρατεύθηκε στην «εθνική» προσπάθεια.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καπακτσής Άμεση συνέπεια της μακρόχρονης δυσμενούς διεθνούς και εγχώριας μακροοικονομικής συγκυρίας είναι η εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Επακόλουθο της μαζικής ανεργίας είναι η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, που λαμβάνει δύο κυρίως μορφές: πρώτον, απαξίωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων εξαιτίας είτε της μακράς αδράνειας και απραξίας είτε της υποαπασχόλησης σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μικρότερη εξειδίκευση (brain waste) και, δεύτερον, μαζική φυγή στο εξωτερικό του πλέον υγιούς και παραγωγικού τμήματος του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας
Άρης Χατζηστεφάνου Ο "πανούργος τραπεζίτης" Μιχάλης Σάλας, έγραφαν πριν από ένα χρόνο οι New York Times, έχει ένα όνειρο: Να κάνει την τράπεζά του «too big to fail (πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει)» ώστε να εξασφαλίσει την παρέμβαση της Ε.Ε για τη διάσωσή της. Υπήρχε μόνο ένα εμπόδιο στο δρόμο του… οι νόμοι και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Γι’ αυτό όμως μπορούσε να φροντίσει ο Αντώνη Σαμαράς.
Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 11:04

Εν συντομία...

Θόδωρος Μαράκης Πρέπει να στρώσουμε ένα κόκκινο χαλί για τους επιχειρηματίες (!!!) Στις 22/4/2016 διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του enikonomia.gr τη συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Stem ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας. Αξίζει να ανατυπώσουμε μερικά από αυτά που είπε γιατί είναι μνημειώδη από τη μια, και από την άλλη για να δούμε και πως σκέπτονται οι επιχειρηματίες τώρα μεσούσης της κρίσης.
Αλέξανδρος Καπακτσής Σχεδόν τριάντα γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Mossack Fonseca του Παναμά, η οποία βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου φοροαποφυγής, αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω (της Μοσάκ Φονσέκα) πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους».
Σελίδα 1 από 3