Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 12:24

Ανασχηματισμός μνημονιακής επιτάχυνσης, δεξιάς κατολίσθησης και πολιτικής ήττας

 

e la libertà

 

Την εγκατάλειψη ενός ακόμη πεδίου υποσχέσεων προς την εργατική τάξη σφραγίζει ο ανασχηματισμός, μέσα από τον οποίο ο Τσίπρας επιχείρησε να ανανεώσει την εικόνα της φθαρμένης από τα μνημόνια και την λαϊκή αγανάκτηση κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τον αποχαιρετισμό στην αφήγηση του «παράλληλου προγράμματος», τώρα ήλθε η σειρά του αποχαιρετισμού στις υποσχέσεις για «εκδημοκρατισμό των θεσμών» και «σύγκρουση με την διαπλοκή».

Η νέα αυτή στροφή «επί δεξιά» έρχεται σαν αποτέλεσμα της ήττας της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να διαχειριστεί τρεις βασικούς θεσμούς της αστικής εξουσίας –την εκκλησία, τα δικαστήρια και τα ΜΜΕ.

Η ήττα αυτή στερεί από τον Τσίπρα τον αντιπερισπασμό –«θεσμικές μεταρρυθμίσεις έναντι μνημονίου»- με τον οποίο επιχειρούσε να χρυσώσει το χάπι των νέων σκληρών μέτρων της «δεύτερης αξιολόγησης».

Έτσι η υπό νέα σύνθεση κυβέρνηση μνημονιακής επιτάχυνσης, θα βρίσκεται σε ταυτόχρονη συνεργασία, όχι μόνο με το κουαρτέτο των δανειστών, αλλά και με τους εκπροσώπους της ακροδεξιάς αντίδρασης και της παραδοσιακής καπιταλιστικής διαπλοκής.

Στο μέτωπο με την εκκλησία, πριν από την καρατόμηση του Φίλη είχε προηγηθεί η κοινή επίσκεψη Τσίπρα – Ιερώνυμου στον Αη -Στράτη, όπου αφού πρώτα έδωσαν «κοινούς όρκους αφοσίωσης», κατόπιν ο Τσίπρας έδωσε τέλος στην δειλή προσπάθεια μεταρρύθμισης της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, αντικαθιστώντας τον υπουργό του.

Στο μέτωπο με τους δικαστές η απόφαση του ΣτΕ αποτέλεσε δείγμα σοβαρής απειθαρχίας προς την κυβέρνηση που χάνει τον έλεγχο της δικαστικής κάστας. Οι δικαστές προτίμησαν να συνταχτούν με το παραδοσιακό μεγάλο κεφάλαιο που ελέγχει σήμερα τα ΜΜΕ, και όχι με τους νεόκοπους μεγαλοεπιχειρηματίες που στηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με στόχο να προωθήσει την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της βιομηχανίας του ΜΜΕ, αλλά και τον δικό της έλεγχο σε αυτήν.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον υποχρεωμένη να αποδεχθεί το συνολικό πολιτικό πλαίσιο που υποστηρίζει η συμμαχία των ιδιοκτητών ΜΜΕ με την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προχωρώντας σε απόλυτη συνθηκολόγηση και σε αυτό το μέτωπο.

Έχοντας φτάσει πλέον σε συνθήκες απόλυτης αποξένωσης από τον εργαζόμενο λαό, η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί με απελπισία να βρει στηρίγματα στους αστικούς κρατικούς θεσμούς, που η διαχείριση τους αποτελεί και την απόλυτη θρησκεία αυτών των γελοίων μικροαστών τεχνοκρατών.

Επιχείρησε για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσει την λαϊκή δεξιά προκειμένου να μεσολαβήσει στην γραφειοκρατία των θεσμών, και αυτήν την φορά μάλιστα στην πιο επικίνδυνη εκδοχή της. Η πρόταση Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ σηματοδοτεί απεύθυνση στην ίδια την ακροδεξιά και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι διπλά επικίνδυνη για το εργατικό – λαϊκό κίνημα, καθώς δεν διστάζει να ανασύρει από το πολιτικό περιθώριο τους πιο αντιδραστικούς αστικούς πολιτικούς κύκλους.

Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι η πολιτική κρίση είναι εδώ και μάλιστα μπαίνει σε νέα φάση όξυνσης. Παρά την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ από κάθε λαϊκό στήριγμα, δεν διαμορφώνεται εναλλακτικό πολιτικό μπλοκ εξουσίας. Η ΝΔ δεν κατορθώνει ακόμα να αναδειχτεί σε εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης και δημιουργίας συμμαχιών. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό περιεχόμενο της νομοθεσίας για τις άδεις λειτουργίας των ΜΜΕ, αποστασιοποιούνται από το μέτωπο με την ΝΔ και επιχειρούν να κρατήσουν ανεξάρτητη στάση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ.

Αιτία είναι η παρατεταμένη αδυναμία του ελληνικού καπιταλισμού να επιστρέψει σε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάκαμψης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Μπροστά στην κλιμάκωση των γεωστρατηγικών κρίσεων και του ανταγωνισμού με την Τουρκία, ποια κυβέρνηση μπορεί να συσπειρώσει τον εργαζόμενο λαό σε μια επεκτατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης; Απέναντι στα νέα μέτρα που απαιτεί η 2η αξιολόγηση, ποια κυβέρνηση μπορεί να τα ψηφίσει και να τα εφαρμόσει ελέγχοντας τις αντιδράσεις; Η αναδιαπραγμάτευση των στόχων του τρίτου μνημονίου –που αν δεν γίνει θα οδηγήσει μέσα στο 2018 σε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη- από ποια κυβέρνηση μπορεί να γίνει αποτελεσματικά;

Όλα αυτά τα διλήμματα συντηρούν την σύγχυση στα πολιτικά επιτελεία τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης και δεν επιτρέπουν την εύκολη δημιουργία ρεύματος για άμεση πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τα πάνω (από το ίδιο το κεφάλαιο) και από τα δεξιά (από μια συμμαχία γύρω από την ΝΔ).

Έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα με αναβαθμισμένο τον ακροδεξιό εταίρο της –τους ΑΝΕΛ- και αποτελούμενη από υπουργούς εγκεκριμένους από το κουαρτέτο των δανειστών, είναι καταδικασμένη να παραδέρνει αναζητώντας την ελεημοσύνη, είτε της καραμανλικής δεξιάς, είτε της Γεννηματά και του Θεοδωράκη.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ο εργαζόμενος λαός να παρέμβει και να καθορίσει τις εξελίξεις.

Η μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων στις 3 του Νοέμβρη την ίδια μέρα με το δυναμικό φοιτητικό συλλαλητήριο, η αυθόρμητη αντιρατσιστική διαδήλωση των μαθητών στα Χανιά στις 4 του Νοέμβρη, η μαχητικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην Ξάνθη και την Κομοτηνή στις 5-6 Νοεμβρίου, το μαθητικό συλλαλητήριο στις 7 του Νοέμβρη, δείχνουν τον θυμό που βράζει μέσα στις λαϊκές τάξεις.

Η διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του Ομπάμα στις 15 του Νοέμβρη, ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου στις 15-17 Νοεμβρίου, η μετατροπή σε πανεργατική της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 24 του Νοέμβρη, καθώς επίσης και της απεργίας της ΓΣΕΕ στις 8 του Δεκέμβρη, είναι οι κρίσιμες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Είναι απόλυτη ανάγκη να τις μετατρέψουμε σε μαζικά ξεσπάσματα της οργής του εργαζόμενου λαού. Να γίνουν αυτές οι κινητοποιήσεις το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα κίνημα που θα βάλει τέρμα στην πολιτική των μνημονίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από τα κάτω και από τα αριστερά.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 12:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.