Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 11:04

Εν συντομία...

Θόδωρος Μαράκης

 

Πρέπει να στρώσουμε ένα κόκκινο χαλί για τους επιχειρηματίες (!!!)

 

Στις 22/4/2016 διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του enikonomia.gr τη συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Stem ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας. Αξίζει να ανατυπώσουμε μερικά από αυτά που είπε γιατί είναι μνημειώδη από τη μια, και από την άλλη για να δούμε και πως σκέπτονται οι επιχειρηματίες τώρα μεσούσης της κρίσης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, γιατί η Ελλάδα δεν έχει υπερβεί ακόμα την κρίση;

Και η γεμάτη θράσος και κυνισμό απάντηση: Η ευθύνη μας βαραίνει όλους. Μόνο μέσα από τη σύνθεση και την ανάληψη συλλογικών πρωτοβουλιών θα βγούμε από την κρίση. (υπογρ δική μας).

Η ευθύνη μας βαραίνει όλους κατά την Παγκαλική γνωμάτευση “Μαζί τα φάγαμε”!! Η ευθύνη βαραίνει εξ ίσου με τον ΣΕΒ, τα “καμάρια μας” της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Μπογιαρνς, της λίστας των Panama papers, τους Ελβετούς μας, τους Λουξεμβουργιανούς μας και αυτούς που αγόρασαν τα ακίνητα στο Λονδίνο γαι να μην πάνε οι κόποι τους χαμένοι, τους 1.500.000 άνεργους, τους 1.600.000 διαβιούντες κάτω από το όριο της φτώχειας, κλπ

Δημοσιογράφος: Απεργίες, διαμαρτυρίες, εξαθλίωση: Τι πρέπει να γίνει για να γιορτάσει η Ελλάδα επιτέλους το come back της;

Απάντηση: Πρέπει να δημιουργηθεί στη χώρα επιτέλους ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν. (Δεν είναι αρκετά τα 3 μνημόνια που έχουν μειώσει τους μισθούς και τα μεροκάματα 30-40%!!) Αφήστε με να το πω παρακαλώ ξεκάθαρα: Πρέπει να στρώσουμε ένα κόκκινο χαλί για τους επιχειρηματίες.(!!) (Μάλλον κόκκινο σκοινί..) Και εμφανώς στεναχωρημένος συνεχίζει: Πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. (Υπογρ. δική μας)

Τα σχόλια δικά σας!!!

Χρειαζόμαστε επενδύσεις από το εξωτερικό

Αυτό είναι κάτι που το επισημαίνει πιο κάτω με αγωνία και έμφαση.

Απάντηση: Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε επενδυτές και επενδύσεις από το εξωτερικό. Αλλιώς η Ελλάδα (διάβαζε ελληνικός καπιταλισμός) δεν μπορεί να πάρει πάνω της. Ακόμα και οι ντόπιοι επιχειρηματίες επενδύουν το τελευταίο ευρώ και το τελευταίο σεντς τους, εδώ, στην Ελλάδα, αυτό δεν αρκεί να ζωντανέψει εκ νέου την ελληνική (καπιταλιστική) Οικονομία. (Διάολε, ποιος έβγαλε τα 200 δις στην Ελβετία;; Εδώ δύσκολα μπορεί να λεχθεί το “Μαζί τα βγάλαμε”!! Σιγά μην κάνανε επενδύσεις σε μια αγορά που η ζήτηση μαραζώνει από την συνεχή και χωρίς τέλος λιτότητα!! Από την άλλη έχουμε μια ομολογία από τα πιο επίσημα χείλια-πρόεδρος του ΣΕΒ-για την αδυναμία του ελληνικού κεφαλαίου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας παράτα τεράστια κίνητρα που του έχουν δωθεί από τα 3 μνημόνια!!) Αλλά να ξανάρθουμε στο θέμα μας συνεχίζει ο πρόεδρος: Χρειαζόμαστε έτσι κι αλλιώς επενδύσεις από το εξωτερικό. Και σεις ξέρετε καλύτερα τι θέλει ένας επενδυτής από το εξωτερικό (χαμογελάει). Θέλει όπως ο κάθε επιχειρηματίας να πετύχει κέρδος για τα χρήματα που βάζει. Τα πράγματα είναι τόσο απλά αλλά ταυτόχρονα και τόσο δύσκολα! (Υπογρ. δική μας)

-Πρόεδρε σου έχουμε καλά νέα για τις ξένες επενδύσεις! Διάβασε την “Ημερησία” στις 7/4/2016 όπου γραφεί ότι: Παρά την ελληνική χρεωκοπία την εποχή αυτή ακριβώς λόγω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι ενδεχόμενο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις απ' ότι πριν-και αυτές είναι ευπρόσδεκτες, αν και δεν είναι επενδύσεις σε τομείς που βρίσκονται στο “τεχνολογικό σύνορο” της παραγωγής, αλλά σε τομείς που απλά αξιοποιούν τα γεωφυσικά πλεονεκτήματα της χώρας, (λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κλπ) και τις υποδομές της ή υπάρχουσες ολιγοπωλιακές καταστάσεις (τράπεζες, τυχερά παιχνίδια-ΟΠΑΠ κλπ). Δηλαδή (για να καταλάβουμε) επενδύσεις οι οποίες ενώ είναι χρήσιμες, δεν πρόκειται να μετασχηματίσουν την παραγωγική ταυτότητα της χώρας επί τα βελτίω, διότι δεν φέρνουν κάποια τεχνογνωσία αιχμής. (Υπογρ. δική μας)

Συμπέρασμα ούτε το ντόπιο, ούτε το ξένο κεφάλαιο μπορεί να φέρουν την επιθυμητή ανάπτυξη στην Ελλάδα, αυτό είναι έργο πλέον μιας σοσιαλιστικά σχεδιασμένης οικονομίας, κάτω από την εξουσία του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Γι αυτό χρειάζεται να παλαίψουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 13:31

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.