Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 08:49

Ιορδανία: Χιλιάδες διαδηλωτές περικυκλώνουν την ισραηλινή πρεσβεία για τέταρτη συνεχή ημέρα

Ιορδανοί διαδηλώνουν έξω από το συγκρότημα της ισραηλινής πρεσβείας στις 27 Μαρτίου 2024 (MEE/Mohammad Ersan)

 

 

Middle East Eye

 

Ιορδανία: Χιλιάδες διαδηλωτές περικυκλώνουν την ισραηλινή πρεσβεία για τέταρτη συνεχή ημέρα

 

 

Ο Μοχάμμεντ αλ-Άμπσσι είναι ένας από τους χιλιάδες Ιορδανούς που έχουν περικυκλώσει την ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Είναι ξεκάθαρος για τις προθέσεις τους. «Οι διαμαρτυρίες μας θα συνεχιστούν μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα», είπε στο Middle East Eye. «Οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις και επαρχίες. Θα καλέσουμε σε διαδηλώσεις σε πολλά μέρη».

Χθες ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της ιορδανικής πρωτεύουσας για να περικυκλώσουν την ισραηλινή πρεσβεία, απαιτώντας το κλείσιμό της. Νεαροί διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί γύρω από το συγκρότημα από τις ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν περίπου 200 διαδηλωτές.

Αν και η πρεσβεία είναι προς το παρόν χωρίς διπλωματική αποστολή, αφού ο πρεσβευτής του Ισραήλ εγκατέλειψε το Αμμάν τον Οκτώβριο και η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, ο Αλ-Άμπσσι είπε ότι οι διαδηλωτές «άκουσαν ότι η πρεσβεία έχει επαναλάβει εν μέρει τις εργασίες της».

Οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας και η χωροφυλακή εμπόδισαν με τη βία τους διαδηλωτές να φτάσουν στο συγκρότημα της πρεσβείας στη συνοικία Ραμπία του Αμμάν. Οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της πλατείας δίπλα στο τέμενος Καλούτι, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την πρεσβεία, καθώς και σε άλλες κοντινές περιοχές.

Οι διαδηλώσεις έχουν κλιμακωθεί σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Ένας από τους διοργανωτές είναι το Εθνικό Φόρουμ για την Υποστήριξη της Αντίστασης, ένας συνασπισμός πολιτικών κομμάτων και ακτιβιστών.

Ο Αλ-Άμπσσι, που συμμετέχει στις διαμαρτυρίες και είναι μέλος του κινήματος Αταχάρρακ κατά της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, είπε ότι η πολιορκία της πρεσβείας αποτελεί μέρος μιας σειράς κινητοποιήσεων στην Ιορδανία που δεν έχουν σταματήσει από τις 7 Οκτωβρίου.

«Η πολιορκία της πρεσβείας έχει ενταθεί ως απάντηση στον αποκλεισμό του συγκροτήματος Σιφά και του τζαμιού αλ-Άκσα», είπε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται και πολιορκούν το ιατρικό συγκρότημα από τις 18 Μαρτίου και έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των Παλαιστινίων πιστών στον ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ.

«Τα αιτήματά μας περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο της ισραηλινής πρεσβείας. Έχουμε ακούσει ότι η πρεσβεία έχει επαναλάβει εν μέρει τις εργασίες της. Επιπλέον, ζητάμε να σταματήσει η χερσαία γέφυρα», δήλωσε ο Αλ-Άμπσσι, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς –που διαψεύδει η ιορδανική κυβέρνηση– ότι οι αραβικές χώρες του Κόλπου παρακάμπτουν τον αποκλεισμό των ισραηλινών πλοίων από τους Χούτι, μεταφέροντας προϊόντα στο Ισραήλ με φορτηγά μέσω Ιορδανίας.

«Το Ισραήλ στοχοποιεί την Ιορδανία, όπως ακριβώς στοχοποιεί την Παλαιστίνη. Ο κίνδυνος είναι ένας και η ιορδανική κοινότητα το γνωρίζει αυτό», ανέφερε ο Αλ-Άμπσσι στο MEE.

Οι διαδηλωτές, που υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 10.000, καταδίκασαν τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, φωνάζοντας: «Ω δειλές αραβικές κυβερνήσεις! Εκ μέρους όσων δεν έχουν φωνή, φωνάζουμε ενάντια στη χερσαία γέφυρα. Η χερσαία γέφυρα είναι προδοσία. Και εμείς, επίσης, στεκόμαστε στο πλευρό της Γάζας. Είμαστε πολιορκημένοι.»

«Ας ακουστεί η φωνή από το Αμμάν. Είμαστε μέρος της πλημμύρας. Ας την ακούσει κάθε προδότης και συνεργάτης. Μαζί με τη Χαμάς για την απελευθέρωση».

Οι νεαροί διαδηλωτές που μίλησαν στο MEE απαίτησαν από την ιορδανική κυβέρνηση «να σταματήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, να ακυρώσει τις συνθήκες για το Ουάντι Αράμπα και το φυσικό αέριο, να σταματήσει τη χερσαία γέφυρα που μεταφέρει αγαθά από τις χώρες του Κόλπου προς το Ισραήλ και να εμποδίσει την εξαγωγή ιορδανικών λαχανικών» στο Ισραήλ.

Η ειρηνευτική συνθήκη Ιορδανίας-Ισραήλ του 1994, που υπογράφηκε στο νότιο συνοριακό πέρασμα του Ουάντι Αράμπα, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Ιορδανία. Ιορδανοί διαδηλωτές έχουν καταγγείλει στο παρελθόν την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου από το βασίλειο ως «προδοσία».

 

Οι διαμαρτυρίες έχουν αντίκτυπο στη Γάζα

Ο Χάλεντ αλ-Τζουχάνι, μέλος του Εθνικού Φόρουμ Υποστήριξης της Αντίστασης, δήλωσε ότι παρόλο που η ισραηλινή πρεσβεία έκλεισε, «το κίνημα αυτό εξακολουθεί να τη θεωρεί σύμβολο εξομάλυνσης των σχέσεων παρά τη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Ο ιορδανικός λαός απορρίπτει κατηγορηματικά την εξομάλυνση και αγκαλιάζει την αντίσταση ως επιλογή»

«Σήμερα, είναι καθήκον των ιορδανικών αρχών να αρχίσουν να σκέφτονται και να ενεργούν με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες του λαού και να συμφιλιώνεται με τη θέλησή του», δήλωσε ο Αλ-Τζουχάνι στο MEE.

 

Jordan Protest MAIN

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για την πρεσβεία της Ιορδανίας. Οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας διακρίνονται στα αριστερά να συγκρατούν τους διαδηλωτές (MEE/ Mohammad Ersan)

 

Αυτό, είπε, σήμαινε τη διακοπή της χερσαίας γέφυρας και «την άμεση διακοπή της εξαγωγής λαχανικών στην κατοχή». Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής χερσαίας γέφυρας προς τη βόρεια Γάζα, σε συνεργασία με διεθνείς φορείς.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν αρκετούς νέους που προσπάθησαν να φτάσουν στην ισραηλινή πρεσβεία. Για να τους διαλύσουν έριξαν δακρυγόνα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αμπντούλ Καντέρ αλ-Χάτιμπ, ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 200.

«Αν και οι υπηρεσίες ασφαλείας απελευθέρωσαν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών, ο διοικητής της αστυνομίας συνέλαβε εκ νέου ορισμένους από αυτούς, παρά την απελευθέρωσή τους από τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αλ-Χάτιμπ. Το Χιμάμ, μια συμμαχία της κοινωνίας των πολιτών, καταδίκασε τη σύλληψη των διαδηλωτών και κάλεσε την κυβέρνηση της Ιορδανίας να διασφαλίσει ότι το προσωπικό ασφαλείας θα τηρεί έναν κώδικα ορθής συμπεριφοράς.

Οι διαδηλώσεις στην Ιορδανία είχαν απήχηση στη Γάζα, με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαϊσάρα Μάλας να μοιράζεται tweets από Παλαιστίνιους που τις επικροτούσαν.

«Σε όσους κάθονται στα σπίτια τους και δεν συμμετέχουν στις συνταγματικές ειρηνικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της Γάζας, ισχυριζόμενοι ότι δεν ωφελούν τη Γάζα με κανέναν τρόπο – αυτή είναι η ηρωική απάντηση του λαού της Γάζας στους ισχυρισμούς τους», ανέφερε η Μάλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Jordan: Thousands of protesters surround Israeli embassy for fourth consecutive day”, Middle East Eye, 28 Μαρτίου 2024, https://www.middleeasteye.net/news/jordan-israel-embassy-protest-thousands-arrests.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 08:59

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.