Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 23:51

Όσο ο Μπάιντεν επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις εναντίον του - Dan La Botz

Όσο ο Μπάιντεν επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις εναντίον του

Dan La Botz

 ΠΗΓΗ: https://internationalviewpoint.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Με δεκάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στους δρόμους των ΗΠΑ απαιτώντας την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα νέες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από το ίδιο του το κόμμα στο Κογκρέσο, για τον ακήρυχτο πόλεμο κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν, μαζί με τους Βρετανούς και άλλους, διέταξε την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων σε δεκάδες στόχους στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είναι εξοργισμένοι με τον ηγέτη του κόμματός τους για την μη τήρηση του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να κηρύσσει πόλεμο και την Εντολή Παροχής Εξουσιών Πολέμου (War Powers Act), που ψηφίστηκε για τον περιορισμό της προεδρικής εξουσίας το 1973, αφού ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επέκτεινε μονομερώς τον πόλεμο του Βιετνάμ στην Καμπότζη.

Η Πραμίλα Τζαγιαπάλ, η επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε τα όπλα που εκτοξεύτηκαν εναντίον των Χούθι στην Υεμένη "απαράδεκτη παραβίαση του Συντάγματος". Η Δημοκρατική βουλεύτρια Κόρι Μπους, η οποία είναι επίσης μέλος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής (DSA), δήλωσε: "Ο λαός δεν θέλει περισσότερα από τα δολάρια των φορολογουμένων μας να πηγαίνουν σε ατελείωτους πολέμους και στη δολοφονία αμάχων. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς και κάντε κάτι καλύτερο για εμάς".

Την καταδίκη της αντισυνταγματικής πολεμικής ενέργειας εξέφρασαν επίσης οι Δημοκρατικοί εκπρόσωποι Ρασίντα Τλάιμπ, Μαρκ Πόκαν και Ρο Κανά. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν την ενέργεια του Μπάιντεν, αλλά μερικοί διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την παράλειψή του να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν μέρος ενός διευρυνόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή που πυροδοτήθηκε από τους γενοκτονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά έχει εγκρίνει πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ Καταΐμπ, μιας φιλοϊρανικής, σιιτικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ, και μιας αποθήκης όπλων μιας ομάδας που πρόσκειται στο Ιράν στη Συρία. Οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και οι ιρακινές πολιτοφυλακές ελπίζουν ότι, υποστηρίζοντας τη σύμμαχό τους Χαμάς, θα αποτρέψουν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί ένας πόλεμος με τη συμμετοχή του Ιράν, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως και ισραηλινές και αμερικανικές αντιδράσεις εναντίον τους.

Η Μέση Ανατολή είναι ένα εξοπλισμένο αμερικάνικο στρατόπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν σήμερα 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία -όπου και η Ρωσία διαθέτει στρατεύματα- και έχουν περίπου τρεις χιλιάδες στρατιώτες ο καθένας στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 8.000 στο Κατάρ, 9.000 στο Μπαχρέιν και 13.500 στο Κουβέιτ. Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ομάδα αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών για να βοηθήσουν το Ισραήλ με τη στόχευση, δήθεν για να μειώσουν τον φρικτό φόρο σε ανθρώπινες ζωές στη Γάζα. Στα ύδατα της Μέσης Ανατολής βρίσκονται επίσης δώδεκα αμερικανικά πολεμικά πλοία με τα πληρώματά τους και περίπου 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες.

Εν τω μεταξύ, στη Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις που έχουν σκοτώσει 27.000 Παλαιστίνιους, 10.000 εκ των οποίων είναι παιδιά, ενώ πάνω από 7.000 πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Περίπου 60.300 έχουν τραυματιστεί, πολλοί από αυτούς ακρωτηριασμένοι. Η οργάνωση Oxfam λέει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση του εικοστού αιώνα. Όλα αυτά ώθησαν τη Νότια Αφρική να κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, οδηγώντας σε ακρόαση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταθέσει υπογραφές και έχουν συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες για την υποστήριξη της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής.

Έτσι, ενώ ο Μπάιντεν ενδεχομένως προσπαθεί να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου, αντιτίθεται στην κατάπαυση του πυρός και συνεχίζει να υποστηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, καθώς και τις στρατιωτικές ενέργειες στην Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία. Όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και ο χορηγός και ευεργέτης του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Έτσι λένε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που είναι συγκλονισμένοι από τις σημερινές φρικαλεότητες, φοβούνται για έναν ευρύτερο και μεγαλύτερο πόλεμο και απαιτούν κατάπαυση του πυρός και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη.

14 Ιανουαρίου 2024

https://internationalviewpoint.org/spip.php?article8381

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 00:00

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.