Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 21:59

Ο Άαρον Μπούσνελ αρνήθηκε να σιωπήσει για τη φρίκη στη Γάζα

 

 

Seraj Assi

 

Ο Άαρον Μπούσνελ αρνήθηκε να σιωπήσει για τη φρίκη στη Γάζα

 

 

Ο φρικτός θάνατος του Άαρον Μπούσνελ που αυτοπυρπολήθηκε ήταν μια αντίδραση στη φρικτή δυστυχία στη Γάζα που προκαλεί το Ισραήλ και υποστηρίζεται από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας του Μπούσνελ.

 

 

Την Κυριακή, ένας νεαρός Αμερικανός με στρατιωτική στολή κατευθύνθηκε προς την πύλη της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Ξεκινώντας μια ζωντανή μετάδοση, συστήθηκε.

«Το όνομά μου είναι Άαρον Μπούσνελ. Είμαι εν ενεργεία μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και δεν θα είμαι πλέον συνένοχος σε γενοκτονία. Πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας – αλλά σε σύγκριση με αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη από τους αποικιοκράτες τους, δεν είναι καθόλου ακραίο. Είναι αυτό που η άρχουσα τάξη μας έχει αποφασίσει ότι θα είναι φυσιολογικό.»

Το φρικιαστικό βίντεο δείχνει τον εικοσιπεντάχρονο Μπούσνελ να σταματά μπροστά από την πρεσβεία, να αφήνει το τηλέφωνό του, να περιλούζεται με εύφλεκτο υγρό και να αυτοπυρπολείται.

Τα τελευταία του λόγια: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Καθώς ο Μπούσνελ καταρρέει, αστυνομικοί που παρακολουθούσαν την τραγωδία να εκτυλίσσεται, τρέχουν προς τη σκηνή. Ενώ ο πράκτορας ασφαλείας της πρεσβείας κρατούσε το όπλο στραμμένο στο φλεγόμενο σώμα του Μπούσνελ, ένας αστυνομικός με έναν πυροσβεστήρα ακούστηκε να του φωνάζει: «Δεν χρειάζομαι όπλα, χρειάζομαι πυροσβεστήρες!»

Ο Μπούσνελ κατέρρευσε ενώ φώναζε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» μέσα από έντονο και τρομακτικό πόνο. Υπέκυψε στα τραύματά του και πέθανε σε τοπικό νοσοκομείο της Ουάσιγκτον λίγο αργότερα.

Ο Μπούσνελ ήταν ένας Αμερικανός στρατιωτικός που έδωσε τη ζωή του για να διαμαρτυρηθεί για τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στη Γάζα με τη συνενοχή της δικής του κυβέρνησης. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το προφίλ του στο LinkedIn δείχνει ότι αποφοίτησε από τη βασική εκπαίδευση «πρώτος στην πτήση και πρώτος στην τάξη». Οι φίλοι και οι αγαπημένοι του τον περιγράφουν ως «μια δύναμη χαράς στην κοινότητά μας»[1]. Μια διαδικτυακή ανάρτηση τον θυμάται ως «ένα εκπληκτικά ευγενικό, καλοσυνάτο, συμπονετικό άτομο». (Ο λογαριασμός του Μπούσνελ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθεί να εμφανίζει μια παλαιστινιακή σημαία στο προφίλ του).

Ο θάνατος του Μπούσνελ συνέβη την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να εξοπλίζει το Ισραήλ μέχρις εσχάτων, χορηγώντας του δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παρέχει διπλωματική κάλυψη για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, ασκώντας βέτο σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβράβευσαν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ με ένα δικό τους έγκλημα πολέμου, καθώς συνεχίζουν να οδηγούν σε λιμοκτονία τους Παλαιστίνιους σταματώντας τη χρηματοδότηση της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Αυτή η διακοπή της χρηματοδότησης είναι μια συλλογική τιμωρία[2] του παλαιστινιακού λαού για την αναζήτηση δικαιοσύνης στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), ενώ υπόσχεται να μην τιμωρήσει το Ισραήλ[3] για την ενδεχόμενη διαφαινόμενη εισβολή του στη Ράφα, ακόμη και αν στοχεύει αμάχους, και παρά τους αυξανόμενους φόβους για γενοκτονία και εθνοκάθαρση. (Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν από τις λίγες χώρες που υπερασπίστηκαν το Ισραήλ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του ΔΔ για την ισραηλινή κατοχή την περασμένη εβδομάδα).

Καθώς ο Μπούσνελ καιγόταν, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τις τριάντα χιλιάδες αμάχους, σχεδόν οι μισοί από αυτούς παιδιά. Δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί. Ο μισός πληθυσμός βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας[4], καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να στερεί από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας τρόφιμα, νερό και φάρμακα, καταδικάζοντας έτσι χιλιάδες Παλαιστίνιους σε αργό, βασανιστικό θάνατο.

Ο Μπούσνελ δεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τη γενοκτονία στη Γάζα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένας διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Ατλάντα της Τζόρτζια[5], σε κάτι που η αστυνομία περιέγραψε ως «πιθανώς μια ακραία πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας». Στο σημείο βρέθηκε μια παλαιστινιακή σημαία ως μέρος της διαμαρτυρίας.

Η αυτοπυρπόληση είναι μια πράξη ριζοσπαστικής διαμαρτυρίας που σκοπεύει να σοκάρει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους σε δράση, ενώ μας προειδοποιεί για τη φρίκη του πολέμου. Η διαμαρτυρία έχει μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στον αντιπολεμικό ακτιβισμό των ΗΠΑ. Το 1970, ένας νεαρός Καλιφορνέζος ονόματι Τζορτζ Γουίν Τζούνιορ πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο του Βιετνάμ[6]. Καθώς πέθαινε, ζήτησε από τη μητέρα του να γράψει στον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον για το κίνητρο της πράξης του. Το γράμμα της ανέφερε:

«Ο γιος μας Τζορτζ Τζούνιορ αυτοπυρπολήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του UCSD στις 10 Μαΐου. Πριν πεθάνει, μας είπε ότι είχε επιλέξει τον πιο δραματικό τρόπο που μπορούσε να σκεφτεί για να επιστήσει την προσοχή των ανθρώπων στην πιο οικτρή κατάσταση του κόσμου και αυτής της χώρας.»

Στις αρχές του 1991, ο Γκρέγκορι Λέβι, διαδηλωτής ειρήνης και δάσκαλος από το Άμχερστ της Μασαχουσέτης, αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ[7]. Ο Ρέιμοντ Μούλες ακολούθησε το παράδειγμά του τρεις ημέρες αργότερα στο Σπρίνγκφιλντ της Βιρτζίνια.

Η ακραία τακτική έχει επίσης διεθνές προηγούμενο, από τον βουδιστή μοναχό Θικ Κουάνγκ Ντουκ, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στη Σαϊγκόν το 1963 για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, μέχρι τον Μοχάμεντ Μπουαζίζι, τον Τυνήσιο πλανόδιο πωλητή που αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Σίντι Μπουζίντ το 2010 και συνέβαλε στο ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης.

Το να αυτοπυρποληθεί κανείς δεν είναι μια τακτική που θα επέλεγε να εφαρμόσει ελαφρά τη καρδία. Είναι μια ενέργεια που γεννιέται από την απελπισία, από την αίσθηση ότι καμία άλλη τακτική, από το να γράφεις και να τηλεφωνείς σε εκλεγμένους αξιωματούχους, μέχρι να συμμετέχεις σε κινητοποιήσεις και να προβαίνεις σε πολιτική ανυπακοή, δεν έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει το τέλος της συνεχούς φρίκης που βλέπουμε στη Γάζα από τον Οκτώβριο. Η δράση του Μπούσνελ ήταν ακραία, αλλά πολλοί ανάμεσά μας μπορούν σίγουρα να ταυτιστούν με τα συναισθήματα απελπισίας, οργής και σπαραγμού που του προκάλεσε το να παρακολουθεί ζωντανά την εθνοκάθαρση στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και στη συνέχεια να βλέπει πολύ λίγους εκλεγμένους αξιωματούχους –συμπεριλαμβανομένου και του Δημοκρατικού Κόμματος– να βρίσκουν το θάρρος να απαιτήσουν τον τερματισμό αυτής της φρικιαστικής βίας.

Ο Μπούσνελ πέθανε για να ζήσει η Γάζα. Πέθανε για μια ελεύθερη Παλαιστίνη και για να μας θυμίσει ότι πολλοί Αμερικανοί αντιτίθενται στην κατοχή, το απαρτχάιντ και την πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και την επί δεκαετίες καταπίεση του παλαιστινιακού λαού. Ο θάνατός του θα πρέπει να χρησιμεύσει ως έκκληση για δράση – μια επείγουσα έκκληση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τις ατελείωτες φρικαλεότητες στη Γάζα που πραγματοποιούνται με δημόσιο χρήμα των ΗΠΑ και την έγκριση Αμερικανών κρατικών αξιωματούχων, για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα νιώσει ποτέ ξανά την ανάγκη να αφαιρέσει τη ζωή του σε μια τόσο αποτρόπαια διαμαρτυρία.

Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Άαρον δημοσίευσε το ακόλουθο μήνυμα στο διαδίκτυο: «Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται, “Τι θα έκανα αν ζούσα κατά τη διάρκεια της δουλείας; Ή στο Νότο του Τζιμ Κρόου; Ή στο απαρτχάιντ; Τι θα έκανα αν η χώρα μου διέπραττε γενοκτονία;”. Η απάντηση είναι ότι το κάνεις. Αυτή τη στιγμή».

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Seraj Assi, “Aaron Bushnell Refused to Be Silent on the Horrors in Gaza”, Jacobin, 26 Φεβρουαρίου 2024, https://jacobin.com/2024/02/aaron-bushnell-self-immolation-israel-embassy-gaza.

 

Ο Seraj Assi είναι Παλαιστίνιος συγγραφέας που ζει στην Ουάσινγκτον και συγγραφέας, πιο πρόσφατα, του βιβλίου My Life As An Alien (Tartarus Press).

 

Σημειώσεις

[1] “‘This Is What Our Ruling Class Has Decided Will Be Normal’ On Aaron Bushnell’s Action in Solidarity with Gaza”, Crimethinc, 26 Φεβρουαρίου 2024, https://crimethinc.com/2024/02/26/this-is-what-our-ruling-class-has-decided-will-be-normal-on-aaron-bushnells-action-in-solidarity-with-gaza.

[2] Seraj Assi, “Defunding UNRWA Is Collective Punishment”, Jacobin, 30 Ιανουαρίου 2024, https://jacobin.com/2024/01/unrwa-defunding-gaza-israel.

[3] Alexander Ward and Matt Berg, “S won’t punish Israel for Rafah op that doesn’t protect civilians”, Politico, Φεβρουαρίου 2024, https://www.politico.com/newsletters/national-security-daily/2024/02/13/us-wont-punish-israel-for-rafah-op-that-doesnt-protect-civilians-00141013.

[4] “UN agency warns of ‘looming famine’ in Gaza amid Israel war”, Al Jazeera, 26 Φεβρουαρίου 2024, https://www.aljazeera.com/news/2024/2/26/no-aid-delivery-in-northern-gaza-since-more-than-a-month-unrwa#:~:text=Half%20a%20million%20people%20in,food%20shortage%2C%20aid%20agencies%20report.&text=Famine%20is%20stalking%20Gaza%20as,refugees%20(UNRWA)%20has%20warned..

[5] Colbi Edmonds, “A protester self-immolates outside the Israeli Consulate in Atlanta”, The New York Times, 30 Νοεμβρίου 2023, https://www.nytimes.com/2023/11/30/world/middleeast/protester-fire-israeli-consulate-atlanta.html.

[6] “Self-Immolation to Protest Vietnam War”, Library Digital Collections, https://library.ucsd.edu/dc/object/bb07217320#:~:text=George%20Winne%20Jr.,the%20reason%20for%20his%20action.

[7] Christopher B. Daly, “Suicide protester gave no warning”, The Washington Post, 20 Φεβρουαρίου 1991, https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1991/02/20/suicide-protester-gave-no-warning/bd63263b-75de-416b-8c70-551cffcdaf0a/.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 22:09

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.