Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 08:04

 

 

Διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης:

Οι πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι ξεκινούν το φθινοπωρινό εξάμηνο του 2021 κάτω από επίθεση

 

Το Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι (Boğaziçi Üniversitesi) απειλείται όσο ποτέ άλλοτε ενώ ξεκινά η νέα περίοδος σπουδών.

Έχουν περάσει 10 μήνες από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος διόρισε πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι με μεταμεσονύκτιο διάταγμα την 1η Ιανουαρίου 2021. Ως αποτέλεσμα της πανεπιστημιακής αντίστασης, ο Πρόεδρος απέσυρε τον διορισμό τον Ιούλιο. Μαζί με άλλα 17 μέλη ΔΕΠ, δύο από τους συμβιβασμένους αντιπρυτάνεις έκαναν αίτηση για την ανοιχτή θέση. Τα μέλη ΔΕΠ απέρριψαν την υποψηφιότητά τους με ένα συντριπτικό ποσοστό 94% σε μια «ψήφο δυσπιστίας» που οργανώθηκε μεταξύ τους. Πολύ παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν σε ξεχωριστές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν από φοιτητές, μη ακαδημαϊκό προσωπικό και αποφοίτους. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για άλλη μια φορά να προβεί σε διορισμό εκ των άνω και διόρισε τον αντιπρύτανη Νατζί Ιντζί (Naci İnci), αγνοώντας πλήρως τις απόψεις των μελών ΔΕΠ, του προσωπικού και των φοιτητών. Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος πρύτανης δεν έχασε χρόνο για να δείξει ότι ήταν προδιατεθειμένος να αυξήσει με γεωμετρική πρόοδο τη ζημιά που είχε γίνει μέχρι τώρα στο πανεπιστήμιο και στην ακαδημαϊκή ελευθερία.

Η αστυνομία των ΜΑΤ εισέβαλε δύο φορές στην πανεπιστημιούπολη για να συλλάβει βίαια 59 φοιτητές, ενώ κακομεταχειρίστηκε τα μέλη του διδακτικού προσωπικού. Ο ίδιος ο πρύτανης κατήγγειλε τους φοιτητές στον εισαγγελέα και οδήγησε στη σύλληψη δύο από αυτούς. Ο πρόεδρος Ερντογάν σχεδιάζει να αυξήσει τις εξουσίες των πρυτάνεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης. Ακόμη μια άλλη απόφαση που ελήφθη εν μία νυκτί, ήρε το καθεστώς προστασίας της κεντρικής μας πανεπιστημιούπολης, ανοίγοντάς την σε κερδοσκοπικές ιδιωτικές επενδύσεις. Ούτε η πανεπιστημιούπολη, ούτε το μέλλον των ακαδημαϊκών ή των φοιτητών είναι σε ασφαλή χέρια. Ο νεοδιορισθείς πρύτανης καταπατά όλες τις αρχές και τις θεσμικές διαδικασίες που έκαναν αυτό το πανεπιστήμιο ένα πραγματικό καταφύγιο σε ένα όλο και πιο καταπιεστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι δεν διοικείται πλέον σωστά με σεβασμό στο κράτος δικαίου· τα υπάρχοντα συμβούλια έχουν γίνει δυσλειτουργικά και η κοινή λογική έχει εξαλειφθεί εντελώς. Η ποιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας και η πλουραλιστική και δημοκρατική κουλτούρα του πανεπιστημίου δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. (Πρβλ. κατάλογο παρακάτω).

Παρ’ όλα αυτά, εμείς ως μέλη ΔΕΠ δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε και θα διατηρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ τις αξίες που αναδεικνύουν αυτό το πανεπιστήμιο ως ενιαίο σύνολο [universitas]. Υπογραμμίζουμε σθεναρά ότι το Μπογάζιτσι είναι μια κοινότητα με τους καθηγητές, τους φοιτητές, το προσωπικό και τους αποφοίτους του. Θα προωθούμε συνεχώς το μήνυμα ότι το Μπογάζιτσι υποστηρίζει τη διαφάνεια και τη συμμετοχική διακυβέρνηση, είναι πιστό στις δημοκρατικές και ακαδημαϊκές αρχές και απορρίπτει την αυθαίρετη και προσωπική διακυβέρνηση.

Η μεταχείριση που η πραγματική κυβέρνηση επιβάλλει στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι είναι παρόμοια με εκείνη που έχει οδηγήσει είτε στην καταστροφή πολλών ιδρυμάτων και παραδοσιακών δομών διοίκησης στην Τουρκία είτε στην αντικατάσταση των στελεχών με άτομα πιστά στην κυβέρνηση. Το Μπογάζιτσι δεν είναι το πρώτο που υποφέρει από αυτή την πολιτική λεηλασίας. Διεξάγουμε έναν αγώνα όχι μόνο για το Μπογάζιτσι, αλλά για όλα τα δημόσια πανεπιστήμια στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σήμερα παρόμοιες αντιδημοκρατικές επιθέσεις που εξαπολύονται από αυταρχικές ή/και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Ο αγώνας μας αποτελεί μέρος του διεθνούς αγώνα για την αυτονομία και τη δημοκρατία των πανεπιστημίων.

Καλούμε τη διεθνή κοινή γνώμη να στηρίξει τον αγώνα μας και να συνταχθεί μαζί μας στο σύνθημα μας: ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ!

Πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι

 

Κατάλογος των ζημιών που υπέστη το Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι υπό τον σημερινό πρύτανη από την αρχή της θητείας του:

– Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του ιδρύματος, ένας από τους καθηγητές μας πλήρους απασχόλησης απολύθηκε με πρυτανική απόφαση. Δεν ζητήθηκε η γνώμη του τμήματός του και η απόλυση δεν ήταν ακαδημαϊκά τεκμηριωμένη. Παρεμπιπτόντως, ο εν λόγω καθηγητής ήταν πολύ ενεργός στην αντίσταση του Μπογάζιτσι. Του απαγορεύτηκε η είσοδος στην πανεπιστημιούπολη, παρά τις διαμαρτυρίες των μελών ΔΕΠ.

– Τρεις αξιόλογοι καθηγητές, δύο εκ των οποίων ήταν εξαιρετικά δραστήριοι στην αντίσταση Μπογάζιτσι, απαγορεύτηκε να ξεκινήσουν μαθήματα αυτό το εξάμηνο.

– Ο πρύτανης αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει διευθυντές τμημάτων και κοσμήτορες που έχουν εκλεγεί από τα μέλη ΔΕΠ.

– Ενώ το πανεπιστήμιο φαίνεται να διαθέτει άφθονους πόρους για κάμερες ασφαλείας, σιδερένιες πύλες, συρματοπλέγματα και πρόσθετο προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, η υπεύθυνη για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, την εκπαίδευση και την υποστήριξή μας απολύθηκε με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν πόροι για να πληρωθεί.

– Διαδικασίες και κανόνες δεκαετιών σχετικά με τις συνεδριάσεις, τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης, την ψηφοφορία και την έγκριση των πρακτικών παραβιάζονται επανειλημμένα από τον νέο πρύτανη. Τα μέλη της Συγκλήτου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου φιμώνονται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση, ενώ η ομάδα του πρύτανη ψηφίζει πολλές φορές για να επιτύχει ευνοϊκά αποτελέσματα στις συνεδριάσεις.

– Ο πρύτανης δεν απομάκρυνε τους ένστολους αστυνομικούς που είναι τοποθετημένοι με πολυβόλα και οχήματα επέμβασης των ΜΑΤ γύρω από την πανεπιστημιούπολη ή τους αστυνομικούς με πολιτικά που περιφέρονται ελεύθερα εντός της πανεπιστημιούπολης με τη συγκατάθεσή του.

– Αντί να επικεντρωθεί στον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη διατήρηση της εκπαίδευσης και της έρευνας σε συνθήκες Covid-19, η ομάδα του πρύτανη άφησε τις ρυθμίσεις για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης για την τελευταία στιγμή. Οι προτάσεις και οι προειδοποιήσεις της Συγκλήτου και των μελών ΔΕΠ αγνοήθηκαν συστηματικά. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές ταλαιπωρήθηκαν από τις χαοτικές συνέπειες αυτής της ανικανότητας.

– 14 φοιτητές τέθηκαν υπό κράτηση στις 5 Οκτωβρίου επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τους χειρισμούς του πρύτανη σχετικά με τις ρυθμίσεις της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ο ίδιος ο πρύτανης επέλεξε να καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία για να τιμωρήσει τους φοιτητές αντί να αναπτύξει ενδοπανεπιστημιακές πειθαρχικές διαδικασίες. Δύο από αυτούς τους φοιτητές συνελήφθησαν και στερούνται επί του παρόντος το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

– Επιτράπηκε στα ΜΑΤ να εισβάλουν στην πανεπιστημιούπολη στις 22 Οκτωβρίου, όταν οι φοιτητές επέμειναν να στήσουν μια σκηνή ολονυκτίας μπροστά από την Πρυτανεία, όπως έκαναν εδώ και μήνες. Το προσωπικό ασφαλείας του πανεπιστημίου τους είπε ότι η ολονυχτία τους δεν επιτρεπόταν πλέον. Το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα, δεν αναγνωρίστηκε σε 45 φοιτητές, οι οποίοι τέθηκαν υπό κράτηση από τα ΜΑΤ με τη χρήση ωμής βίας με την αιτιολογία ότι εισέβαλαν παράνομα σε δημόσιο χώρο. Αυτό συνέβη ενώ οι φοιτητές ήταν έτοιμοι να διαλυθούν, αφού τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους επιτρεπόταν να φύγουν από την πανεπιστημιούπολη χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας. Η ίδια στρατηγική εφαρμόστηκε για άλλη μια φορά στις 25 Οκτωβρίου, κανονικοποιώντας την παρουσία βαριά οπλισμένης αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη, ενώ ποινικοποιούσε την παρουσία των φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη.

– Ο πρύτανης ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε απειλές και πήρε περιοριστικά μέτρα κατά 14 φοιτητών χρησιμοποιώντας έναν νόμο που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“International Call for Solidarity: Boğaziçi University Academics Begin the 2021 Fall Term Under Assault”, جدلية / Jadaliyya, 4 Νοεμβρίου 2021, https://www.jadaliyya.com/Details/43489/International-Call-for-Solidarity-Bo%C4%9Fazi%C3%A7i-University-Academics-Begin-the-2021-Fall-Term-Under-Assault . Αναδημοσίευση: LeftEast, 5 Νοεμβρίου 2021, https://lefteast.org/international-call-for-solidarity-bogazici-university-academics-begin-the-2021-fall-term-under-assault/

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 08:11

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.