Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 11:03

Πού οδηγείται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα;

Μια γυναίκα αγκαλιάζει το πτώμα του παιδιού της που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, σε νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 17 Οκτωβρίου. REUTERS/Mohammed Salem

 

 

Gilbert Achcar

 

Πού οδηγείται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα;

 

 

Φαίνεται πλέον πιθανό ότι, μέχρι το τέλος του 2023, το σιωνιστικό κράτος θα αλλάξει την πορεία του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και θα περάσει σε μια νέα φάση. Την προκαταρκτική πρώτη φάση των έντονων, παρανοϊκά δολοφονικών βομβαρδισμών αμέσως μετά την Επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ-Άκσα» ακολούθησε μια δεύτερη φάση χερσαίας εισβολής που στόχευε το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και μια τρίτη φάση κατά την οποία η εισβολή μεταφέρθηκε στο νότιο τμήμα, με επίκεντρο το Χαν Γιουνίς. Η Ράφα γλίτωσε σχετικά, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τον πληθυσμό της Γάζας μέχρι οι Σιωνιστές ηγέτες να αποφασίσουν, υπό το φως της κατάστασης επί του εδάφους και σε διεθνές επίπεδο, ποια μοίρα θα επιδιώξουν να επιβάλουν στη σοβαρά πληγείσα περιοχή. Ήταν πράγματι σαφές από νωρίς ότι η τρέχουσα εισβολή θα καθοριζόταν από το «τι μπορεί να πετύχει ο ισραηλινός στρατός προτού ένας συνδυασμός απωλειών σε προσωπικό και διεθνούς πίεσης τον αναγκάσει να σταματήσει»[1].

Η προκαταρκτική φάση των βομβαρδισμών διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Αυτό οφειλόταν κατ' αρχάς στον αιφνιδιασμό που υπέστη η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση. Δεν ήταν προετοιμασμένη για έναν πόλεμο εισβολής, όπως αυτός που αποφάσισε να εξαπολύσει η σιωνιστική κυβέρνηση ως απάντηση στην «Πλημμύρα του Αλ-Άκσα» και ως εκ τούτου χρειαζόταν χρόνο για να προετοιμαστεί και να σχεδιάσει τη σημερινή επίθεση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, όπως και οι στρατοί των περισσότερων πλούσιων χωρών, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν γίνει δειλές (αυτό που ο γνωστός ισραηλινοαμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Edward Luttwak αποκάλεσε «μετα-ηρωικό»), ειδικά όταν αντιμετωπίζουν αντίσταση από μαχητές πρόθυμους να πεθάνουν. Ως εκ τούτου, οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ επιδιώκουν να διεξάγουν πολέμους με το μικρότερο δυνατό ανθρώπινο κόστος στις τάξεις τους, μέσω μιας πολύ εκτεταμένης χρήσης του εξ αποστάσεως πολέμου.

Όταν πρόκειται για εισβολή σε αστικές περιοχές, όπως συμβαίνει στη Γάζα, η συνέπεια αυτής της τελευταίας σκέψης είναι η εξαιρετικά εκτεταμένη καταστροφή και τεράστιο κόστος σε ζωές αμάχων μεταξύ του τοπικού πληθυσμού. Αυτός είναι πράγματι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή επίθεση έχει λάβει τέτοιες γενοκτονικές διαστάσεις με περίπου είκοσι χιλιάδες Παλαιστίνιους να έχουν δολοφονηθεί μέχρι τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άμαχοι, και επιπλέον αρκετές χιλιάδες αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έχασε μόνο περίπου 125 στρατιώτες, σύμφωνα με τις πηγές του. Ακόμα και αν ο αριθμός των ισραηλινών απωλειών ξεπερνούσε σημαντικά τον σημερινό επίσημο αριθμό, ειδικά από τη στιγμή που ο αριθμός των τραυματιών είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον αριθμό των νεκρών και περιλαμβάνουν πολλούς με σοβαρά τραύματα, το ίδιο ισχύει και για τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους, για να μην αναφέρουμε τον αριθμό των έμμεσων θυμάτων της εισβολής και της θανατηφόρας πολιορκίας που τη συνοδεύει. Ως εκ τούτου, ο συνεχιζόμενος πόλεμος παραμένει μια περίπτωση ρεκόρ στην ιστορία των πολέμων όσον αφορά τη δυσαναλογία των θανάτων που έχουν υποστεί και οι δύο πλευρές. Σε κάποιο βαθμό, μοιάζει με τη μονομερή χρήση όπλου μαζικής καταστροφής σε κατοικημένη περιοχή.

Ο σιωνιστικός στρατός κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, αφού κατέστρεψε τα περισσότερα κτίρια, εκτόπισε τους περισσότερους κατοίκους και δολοφόνησε ένα τρομακτικό ποσοστό από αυτούς. Τώρα εστιάζει τις προσπάθειές του στο να σφίξει τον έλεγχό του στο νότιο μισό - το βόρειο και το ανατολικό τμήμα του ειδικότερα. Αυτό συμβαίνει ενώ η παγκόσμια διαμαρτυρία που προκαλείται από την εντυπωσιακή έκταση των δολοφονιών και των καταστροφών που διαπράττει ο σιωνιστικός στρατός κλιμακώνεται, ενώ η συμπάθεια προς τους Ισραηλινούς που ακολούθησε την «Πλημμύρα του Αλ-Άκσα» σταδιακά εξασθενεί, παρά τις προσπάθειες προπαγάνδας που αναπτύσσονται για την αναζωογόνησή της. Αυτό έχει οδηγήσει σε κλιμάκωση της διεθνούς πίεσης προς τη σιωνιστική κυβέρνηση, καλώντας την να απέχει από περαιτέρω δολοφονίες και καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Στην πίεση αυτή έχει πλέον προστεθεί και η μόνη κυβέρνηση της οποίας τη θέση το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει, αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, του εταίρου του στον πόλεμο κατά της Γάζας, χωρίς τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη του οποίου ένας πόλεμος τέτοιας έντασης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα ήταν εφικτός.

Οι κατοχικές δυνάμεις θα αναγκαστούν επομένως να σταματήσουν την εισβολή και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε λίγες ημέρες από τώρα και να περάσουν σε μια τέταρτη φάση κατά την οποία θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τον έλεγχο της κατεχόμενης περιοχής, δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους της Λωρίδας της Γάζας, μέσω ενός «πολέμου χαμηλότερης έντασης» που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη κάθε εναπομείνασας αντίστασης στις περιοχές αυτές και την καταστροφή του δικτύου σηράγγων που βρίσκεται κάτω από αυτές. Το Ισραήλ γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια τέτοια τέταρτη φάση του «πολέμου χαμηλότερης έντασης», καθώς έχουν διακηρύξει από την αρχή την υποστήριξή τους στον στόχο της εξάλειψης της «Χαμάς», που παρομοιάζεται με το ISIS μετά την «Πλημμύρα του Αλ Άκσα». Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο στόχο, από τον οποίο εξαρτάται η φύση της πέμπτης φάσης που θα ακολουθήσει, αυτός θα καθοριστεί με τη σειρά του από τον βαθμό επιτυχίας του σιωνιστικού στρατού στην αυστηροποίηση του ελέγχου του στις κατεχόμενες περιοχές και την ικανότητα του Ισραήλ να συνεχίσει να υλοποιεί τη «δεύτερη Νάκμπα», εμποδίζοντας την επιστροφή μεγάλου μέρους του παλαιστινιακού πληθυσμού στις περιοχές αυτές – για να μη μετατραπούν εκ νέου σε εστίες αντίστασης που εξαντλούν τον στρατό κατοχής.

Από ισραηλινής πλευράς, οι προοπτικές κυμαίνονται πλέον μεταξύ του ακροδεξιού σιωνιστικού σεναρίου, το οποίο απαιτεί την προσάρτηση της Λωρίδας της Γάζας με την ανάπτυξη της αποικιοκρατίας των εποίκων εκεί, και του σεναρίου που επιβάλλει ο συσχετισμός δυνάμεων στην ηγεσία του σιωνιστικού κράτους, το οποίο μπορεί να παρομοιαστεί με την επανάληψη στη Λωρίδα της Γάζας της κατάστασης που επικρατεί στη Δυτική Όχθη. Έτσι, ο στρατός κατοχής του Ισραήλ θα ελέγχει μια μεγάλη στρατηγική ζώνη ασφαλείας εντός της Λωρίδας της Γάζας κατά μήκος των συνόρων της λωρίδας, παρόμοια με τον έλεγχο που ασκεί στην κοιλάδα του Ιορδάνη, και θα διατηρεί άλλες ενδιάμεσες περιοχές προστασίας μεταξύ κατοικημένων περιοχών που θα παρέχουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός οικιστικού κινήματος παρόμοιου με αυτό που υπάρχει στην «Περιοχή C» στη Δυτική Όχθη. Η τυπική κυριαρχία στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας θα δοθεί σε μια παλαιστινιακή ηγεσία, η ταυτότητα της οποίας εξακολουθεί να αμφισβητείται μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης, αφενός, και της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, αφετέρου.

Πράγματι, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί να παραδώσει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας πίσω στην «Παλαιστινιακή Αρχή» που εδρεύει στη Ραμάλα, αφού την «ανανεώσει», όπως ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος (το πώς θα γίνει αυτό είναι ακόμη ασαφές σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μπάιντεν και της κυβέρνησής του). Από την άλλη πλευρά, ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του της σιωνιστικής ακροδεξιάς αρνούνται τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής που θα κυβερνά τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μην πιεστούν να υποχωρήσουν στην ανακήρυξη ενός «παλαιστινιακού κράτους». Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ένα κράτος που θα ιδρυθεί υπό τέτοιες συνθήκες δεν θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα τίποτα περισσότερο από ένα κρατίδιο που στερείται κυριαρχίας σε βασικά ζητήματα και επομένως, στην ουσία, δεν είναι παρά η συνέχιση της κατοχής.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

20 Δεκεμβρίου 2023 ،جلبير الأشقر ، «في سبر آفاق العدوان على غزة» ،القدس العربي

https://www.alquds.co.uk/%d9%81%d9%8a-%d8%b3%d8%a8%d8%b1-%d8%a2%d9%81%d8%a7%d9%82-%d8%a7%d9%84%d8%b9%d8%af%d9%88%d8%a7%d9%86-%d8%b9%d9%84%d9%89-%d8%ba%d8%b2%d8%a9/.

Gilbert Achcar, “Whither Israel’s War on Gaza?”, جلبير الأشقر / Gilbert Achcar, 20 Δεκεμβρίου 2023, https://gilbert-achcar.net/whither-israels-war. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article69082.

 

Σημειώσεις

[1] Gilbert Achcar, “Two Gaza Scenarios: Greater Israel vs. Oslo”, New Lines Magazine, 23 Οκτωβρίου 2023, https://newlinesmag.com/argument/two-gaza-scenarios-greater-israel-vs-oslo/.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 11:07

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.